Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Mega, ήδη 140 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη.
«Το δικό μου το φάρμακο πρέπει να γυρίσω τη μισή Θεσσαλονίκη και τη μισή Χαλκιδική για να το βρω. Εδώ και ένα χρόνο κρατάει αυτή η κατάσταση», δήλωσε στην κάμερα ένας καταναλωτής.
Αρκετοί πολίτες αναγκάζονται να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα ώστε να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται, καθώς πλέον οι ελλείψεις στην αγορά είναι εμφανείς.
«Ένα κυνήγι ουσιαστικά αντί να έχουν στο νου τους να είναι συνεπείς στην θεραπεία τους έχουν στο νου τους να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για βρουν τα σκευάσματα που λείπουν από τη συνταγή τους», δήλωσε φαρμακοποιός στον τηλεοπτικό σταθμό.
Για την ώρα 140 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη δυσκολεύοντας τη ζωή των ασθενών.
«Λείπουν φάρμακα από όλες τις κατηγορίες από κολλύρια, παιδικές αντιβιώσεις και ενηλίκων μέχρι και ινσουλίνες μέχρι αντιπηκτικά φάρμακα», ανέφερε έπειτα.
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγών, ωστόσο για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι παιδικές αντιβιώσεις υπάρχουν ακόμη προβλήματα κυρίως εξαιτίας της έλλειψης δραστικών ουσιών.
«Θα λείψουν και φέτος κάποιες αντιβιώσεις», είπε η γραμματέας Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Ελλάδος, Ειρήνη Μαρκάκη.
Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε 140 σκευάσματα.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μία εφαρμογή μέσω της οποίας, θα μπορούν από το κινητό τους γιατροί και πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει να καταγραφούν τα αποθέματα σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.
Ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών: Ρίχνουν το γάντι σε φαρμακοποιούς, ΕΟΦ κι όχι μόνο…
Ο Παν/νιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ζήτησε χθες την παρέμβαση του υπουργού Υγείας ώστε να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία δεν υφίσταται πρόβλημα ελλείψεων στην εγχώρια αγορά.
Το Προεδρείο του ΠΣΦ επισήμανε η ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας…
«Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς μεριμνά για τον διαρκή εφοδιασμό της αγοράς σε όλη την Ελλάδα και υποστηρίζει-στηρίζει τον Έλληνα φαρμακοποιό συντελώντας στην βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού φαρμακείου.
Τονίζουμε ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά σήμερα, φταίνε δύο και μόνο παράγοντες. Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες, αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων
σε ασιατικές χώρες.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η χώρα μας σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων ευρωπαίων λόγω ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για καμία απαγόρευση εξαγωγής σκευασμάτων που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων.
Σημειωτέον ότι έχουμε πολλές φορές γραπτώς ενημερώσει τις πολιτειακές αρχές ότι στις φαρμακαποθήκες σήμερα βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 σκευάσματα από τα 280τα οποία τελούν υπό απαγόρευση, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων…», αναφέρουν μεταξύ άλλων από το προεδρείο.
Αλλά δεν έμειναν εκεί και έριξαν το γάντι στους φαρμακοποιούς…
«Ρωτούμε την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει», είπαν χαρακτηριστικά.
Και κατήγγειλαν ως «ανύπαρκτο» τον ΕΟΦ και την «παντελή αδυναμία ελέγχου της αγοράς, με συνέπεια να αναγκάζεται να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς…».
Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε συνέδριο για το Φάρμακο ανήγγειλε τη δημιουργία συστήματος στο οποίο θα είναι συνεχώς online όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας του φαρμάκου και το οποίο θα αναδεικνύει σε ποιους κωδικούς υπάρχει επάρκεια, σε ποιους έλλειψη και ποιοι επιτρέπεται να εξαχθούν από τη χώρα.
Δημοσίευση σχολίου