Πράσινα τιμολόγια ρεύματος: Πως διαμορφώνονται και που θα ξεκινήσουν οι τιμές τους


 Άσκηση για μαθηματικούς έχει καταλήξει να είναι ο υπολογισμός του πόσο θα πληρώσουμε για το ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου με τα νέα τιμολόγια.

Ως γνωστόν, το ΥΠΕΝ άλλαξε τα είδη τιμολογίων ρεύματος που μπορούν να προσφέρουν οι προμηθευτές, εισάγοντας τέσσερις συνολικά κατηγορίες: Τα σταθερά (μπλε), τα δυναμικά (πορτοκαλί), τα κυμαινόμενα (κίτρινο) τιμολόγια, όπως και το πράσινο ρυθμιζόμενο τιμολόγιο.

Από τις παραπάνω κατηγορίες, ενδιαφέρουν κυρίως τα κίτρινα και το πράσινο. Ο λόγος είναι ότι τα δυναμικά απευθύνονται σε όσους λίγους διαθέτουν έξυπνο μετρητή, ενώ τα σταθερά έχουν πολύ υψηλές τιμές, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τι ισχύει στο πράσινο τιμολόγιο

Το πράσινο τιμολόγιο δημιουργήθηκε και επιβλήθηκε από το ΥΠΕΝ ώστε να είναι εύκολα συγκρίσιμο μεταξύ των παρόχων. Κάθε 1η του μήνα βγάζει μια συγκεκριμένη τελική τιμή για την κάθε εταιρεία που μπορεί να τη συγκρίνει ο καταναλωτής εκ των προτέρων.

Ας δούμε, λοιπόν, πως θα διαμορφώνεται η τιμή κάθε μήνα στο συγκεκριμένο τιμολόγιο.

Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι υπάρχει μια τιμή βάσης που αυξομειώνεται αναλόγως των συνθηκών στην αγορά κατά το τελευταίο δίμηνο, ώστε να βγει την 1η κάθε μήνα η τελική τιμή που θα γνωρίζει ο καταναλωτής.

Για τον Ιανουάριο ο υπολογισμός είναι κάπως πιο απλός, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη πλήρως η τιμή των δύο προηγουμένων μηνών (δηλαδή η διακύμανση στην αγορά). Θα υπολογίζεται όμως από το Φεβουράριο και μετά.

Οι τρεις επίμαχες μεταβλητές

Σε βάθος χρόνου υπάρχουν τρία μεγέθη με καθοριστική σημασία και αυτά είναι που πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής:

Το ένα είναι η τιμή βάσης που είναι διαφορετική σε κάθε εταιρεία.

Το δεύτερο είναι από πιο σημείο αρχίζει να υπολογίζεται η διαφορά προς τη χονδρική τιμή, δηλαδή τα λεγόμενα “L” (Συντελεστής Μηχανισμού Διακύμανσης).

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχουμε μια ίδια τιμή βάσης σε δύο προμηθευτές στα 15 λεπτά/KWh.

Έχει μεγάλη σημασία αν η αναπροσαρμογή της γίνεται με αφετηρία ένα “πάτωμα” στα 4 λεπτά ή στα 9 λεπτά. Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο ενεργοποιείται η αύξηση.

Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση που βγάζει η εξίσωση θα είναι υψηλότερη από τη δεύτερη, καθώς είναι μεγαλύτερη η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί μέχρι την τιμή της αγοράς.

Ισχύει, φυσικά, ακριβώς το αντίστροφο στην περίπτωση της μείωσης.

Τέλος, σημασία έχει και ο πολλαπλασιαστής “α” που επίσης είναι διαφορετικός από εταιρεία σε εταίρεια, για παράδειγμα μπορεί να είναι 1,16 ή 0,75 κτλ.

Όλα αυτά τα μεγέθη, όπως και την εξίσωση μπορεί να τα βρεί κανείς στην ιστοσελίδα του κάθε προμηθευτή.

Τι δείχνουν οι ανακοινώσεις των προμηθευτών

Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ήδη τις εξισώσεις τους για τον Ιανουάριο στο πράσινο τιμολόγιο, οι οποίες περιλαμβάνουν όλα τα μεγέθη που χρειάζεται κανείς για να βγάλει την τελική τιμή, εκτός από την τιμή χονδρικής που θα είναι γνωστή στα τέλη αυτού του μήνα.

Παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους τόσο στη βασική τιμή, όσο και στο “πάτωμα” και τον πολλαπλασιαστή.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν εταιρείες που βάζουν το όριο από το οποίο αρχίζει να μετράει η διαφορά στα 4 λεπτά και άλλες στα 9 λεπτά.

Έτσι λοιπόν, θα υπάρξουν εταιρείες που θα δίνουν χαμηλή τιμή βάσης και τσουχτερό “πάτωμα” ή πολλαπλασιαστή, όπως και εταιρείες που θα επιλέξουν υψηλότερη τιμή βάσης, αλλά με πιο ευνοϊκές μεταβλητές.

Στα παραπάνω προστίθενται φυσικά οι εκπτώσεις που προσφέρει η κάθε εταιρεία.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι διαμορφώνεται μια αρκετά σύνθετη εικόνα. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι κάθε 1η του μήνα μπορούμε να βλέπουμε μια συγκεκριμένη τελική τιμή δίχως αστερίσκους και να διαλέξουμε ποιο τιμολόγιο μας συμφέρει καλύτερα.

Οι τιμές αυτές θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ.

Τι δείχνουν οι μεταβλητές της κάθε εταιρείας για τον Ιανουάριο

Αν λάβουμε υπόψη μια τιμή χονδρικής στα 110 ευρώ/MWh για το Δεκέμβριο, τότε οι τιμές που “βγάζουν” οι εξισώσεις των προμηθευτών έχουν ως εξής:

Η τιμή της ΔΕΗ για το πράσινο τιμολόγιο προκύπτει στα 14,5 λεπτά μαζί με την έκπτωση. Συγκριτικά, το τιμολόγιο Γ1/Ν1 ήταν στα 17 λεπτά το Δεκέμβριο.

  • Η Φυσικό Αέριο βρίσκεται στα 17,85 (χωρίς την έκπτωση)
  • Η Ήρων στα 19 λεπτά (χωρίς την έκπτωση)
  • Η nrg στα 15 λεπτά (με την έκπτωση)
  • Η Protergia στα 15,18 λεπτά (με την έκπτωση)
  • Η Volton στα 15,49 λεπτά (με την έκπτωση)
  • Η Watt+Volt στα 15,18 λεπτά (με την έκπτωση)
  • Η ΖΕΝΙΘ στα 18 λεπτά (χωρίς την έκπτωση)
  • Η Ελιν στα 15 (χωρίς την έκπτωση)
  • Η We Energy στα 17,48 (χωρίς την έκπτωση)
  • Η Volterra 16,37 (χωρίς έκπτωση)

Εξυπακούεται ότι οι παραπάνω τιμές είναι εντελώς ενδεικτικές. Οριστική εικόνα θα υπάρξει την 1η Ιανουαρίου με τις επίσημες ανακοινώσεις των τελικών τιμών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη