Τέσσερις εταιρείες στον Άγιο Ιωάννη για την κατασκευή του φράγματος με τη δημοπράτηση πιθανόν μέχρι το Μάρτιο

 


Ένα πολυμελές κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με εκπροσώπους από τέσσερα εταιρικά σχήματα τα οποία έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον βρέθηκαν την Κυριακή στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη και την περιοχή στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί το νέο φράγμα με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μια επίσκεψη που κράτησε ώρες και επικεντρώθηκε σε μια ευρεία αυτοψία στο γεωγραφικό ανάγλυφο όλης της περιοχής της λεκάνης του φράγματος, των πηγών στο Ψυχρό και στα σημεία από τα οποία θα αντληθεί χώμα. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στο κτίριο της δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού όπου έγινε μια αποτίμηση της επίσκεψης και συζητήθηκαν διάφοροι προβληματισμοί που προέκυψαν.

Ο αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού, Μανώλης Βρυγιωνάκης, ήταν παρόν στην επίσκεψη και μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για  για όσα εξελίχθηκαν τονίζοντας πως βασικό ζητούμενο για την περιοχή είναι να προχωρήσει γρήγορα αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, και να μην κινδυνέψει η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα στενά χρονοδιαγράμματα το οποίο θέτει.

Κάτι τέτοιο φάνηκε πως μπορεί να γίνει εφικτό αφού όλα τα σχήματα (ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ-ΑΒΑΞ-ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) δήλωσαν ικανά να έχουν προχωρήσει το έργο στο βαθμό που απαιτείται μέχρι τον Αύγουστο του 2026 ώστε να μην κινδυνέψει η χρηματοδότηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρυγιωνάκης το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου δείχνει πως η δημοπράτηση του έργου μπορεί να έρθει τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο εκ των τεσσάρων σχημάτων φάνηκαν πως έχουν σκοπό να ενδιαφερθούν περισσότερο και να διεκδικήσουν το έργο.

Το μόνο που φαίνεται να προβληματίζει τους ενδιαφερόμενους είναι το πολύπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και η ανάγκη διαπλάτυνσης πολλών δρόμων της περιοχής ώστε να μπορούν να μετακινούνται τα κατάλληλα μηχανήματα.

Το φράγμα θα έχει προβλεφθεί να έχει χωρητικότητα 1,7 εκατ. κυβικά νερού και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετήσει στην άρδευση μιας περιοχής 7.500 καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη