ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ»


 Στον οικισμό Βαρδαλή στον νομό Φθιώτιδας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η περιοχή επλήγη από την κακοκαιρία Daniel τον Σεπτέμβριο. Γέφυρες –όπως αυτή που συνδέει τη Βαρδαλή με τον οικισμό της Αγραπιδιάς- και οδικό δίκτυο καταστράφηκαν, ενώ οι αγρότες της περιοχής υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

«Μήνες μετά την καταστροφή στον Δομοκό οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την ολιγωρία, την ανεπάρκεια, την προχειρότητα. Κάτι, που εικονοποιεί, το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Εδώ, στον Δομοκό, -όπως και στη Θεσσαλία-, δεν υπάρχει ακόμη ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για ένα επαρκές δίκτυο αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Δήμος Δομοκού έχει πάρει ελάχιστες πιστώσεις. Ως τώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί για βασικές υποδομές, που αφορούν στην παραγωγή τους. Ήρθαμε εδώ σήμερα για να ακούσουμε τους πολίτες. Είμαστε δίπλα τους και πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να εκσυγχρονίσει την πολιτική προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη. Όπως επίσης και σε ένα άλλο σύστημα άμεσων αποζημιώσεων, ιδιαίτερα για τον ΕΛΓΑ, που θα συμπεριλαμβάνει τις καταστροφές λόγω κλιματικής αλλαγής».

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο Δομοκού και κατοίκους της περιοχής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ένα δεδομένο, όμως δεν μπορεί συγχρόνως να είναι και ένα μόνιμο άλλοθι. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία φαινόμενα. Για τις επιπτώσεις φταίει το κράτος, που δεν προετοιμάζεται».

«Προετοιμασία σημαίνει να έχεις υποδομές ανθεκτικές σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόληψη σημαίνει να στηρίζεις τον πρωτογενή τομέα, να έχεις χρηματοδοτικά εργαλεία που, όταν συμβεί κάτι, ο ΕΛΓΑ άμεσα θα αποζημιώνει και δεν θα βιώνουμε τις σημερινές ολιγωρίες. Αυτό σημαίνει πρόληψη και στρατηγική αντιμετώπιση των επιπτώσεων» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δομοκού, Χαράλαμπος Λιόλιος, ζήτησε να ασκηθεί κοινοβουλευτικά πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου «να επανέλθουν τα κτήματα σε καλλιεργήσιμη μορφή για να μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές να τα καλλιεργήσουν το συντομότερο δυνατόν» και ανέφερε πως η αποκατάσταση των ζημιών σε καίριες υποδομές έχει φτάσει στο 50% και απαιτούνται νέα κονδύλια.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : «ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ, ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Μιχάλης Κατρίνης : «Κορυφή του παγόβουνου η βία στα γήπεδα, με γενικευμένο το έλλειμμα ασφάλειας»

Μιλώντας στο Open ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρθηκε στην οπαδική βία και στα μέτρα αντιμετώπισης του χουλιγκανισμού:

«Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να δηλώνει και πάλι οργισμένος και το ίδιο θυμόμαστε ότι είχε δηλώσει στις 16 Αυγούστου, πάλι με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τους Κροάτες χούλιγκαν.

Τότε είχε εξαγγελθεί μία δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής, που υποτίθεται ότι απηχούσαν και στο γενικότερο δόγμα της κυβέρνησης, που είναι το ‘’νόμος και τάξη’’, αλλά δυστυχώς βλέπουμε να υπάρχει ένα θέμα ασφάλειας γενικότερα, μια διάχυτη ανομία και παραβατικότητα όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους αλλά στους ανήλικους, στους δρόμους και στη κοινωνία.

Από την άλλη, δυστυχώς, όλοι οι φίλαθλοι διαπιστώνουν ότι οι νόμοι που είναι ψηφισμένοι για την αθλητική βία, δεν εφαρμόζονται και δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι.

Προφανώς η βία στα γήπεδα είναι ένα φαινόμενο, που χρειάζεται υπερκομματική και διακομματική συνεργασία. Δεν υπάρχουν κόμματα και χρώματα εδώ. Το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να συνδράμει στην προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας, αλλά βλέπουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν την πολιτική βούληση να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, ενώ έχουμε αλλεπάλληλα περιστατικά αθλητικής βίας».

Σε ερώτηση με την οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις επιφυλάξεις του κ. Καραμανλή για το διάλογο με την Τουρκία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος απάντησε:

Η δήλωση του κ. Καραμανλή αφίσταται σαφώς του πανηγυρικού κλίματος, που θέλει να περάσει η κυβέρνηση σχετικά με τη συνάντηση της Πέμπτης.

Είναι σίγουρα θετικό ότι υπάρχει διάλογος, όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία επιλέγει τη μη όξυνση για τους δικούς της λόγους και γιατί πιθανόν θεωρεί σημαντικότερα άλλα μέτωπα από αυτό της Ελλάδας.

Όσον αφορά στις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπεγράφησαν, οι οποίες δεν έχουν νομική ισχύ, είναι ένα θετικό βήμα, αλλά θα φανεί στην πορεία του χρόνου για το κατά πόσο συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων και τη βελτίωση του κλίματος.

Ας μην εκπλαγούμε π.χ. από μια αντίδραση της Τουρκίας και ισχυρισμό εκ μέρους της ότι δεν τηρούνται τα μνημόνια κατανόησης, σε μια επίσκεψη Έλληνα υπουργού Άμυνας σε ελληνικό νησί που η Τουρκία εγείρει αίτημα αποστρατικοποίησης.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση για αλλαγή της πάγιας εθνικής γραμμής που λέει ότι δεν συζητάμε τίποτα άλλο πέραν της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, κάτι που το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει επανειλημμένα εντός και εκτός Βουλής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σήμερα, με τις ανακοινώσεις της ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες και ανίκανες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία.

Έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την ανακοίνωση του νέου αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να εφαρμόσει. Έτσι, σήμερα εξαγγέλθηκε για άλλη μια φορά η τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των φιλάθλων, που ευχόμαστε να γίνει το συντομότερο.

Από την άλλη όμως, η κυβέρνηση κλείνει για δύο μήνες τους αθλητικούς χώρους σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, που πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ευθύ και καθαρό τρόπο προτείνει όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται δια βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα  πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Επίσης, η κυβέρνηση ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να αντιμετωπίσει μαζί με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τη βαριά εγκληματικότητα, που χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον αθλητισμό ως προκάλυμμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΕΙ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ»

Ομιλία Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις »

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η κυβέρνηση δεν επιλύει τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης. Παραδίδει και τα επαγγελματικά Ταμεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, ως ειδικός αγορητής, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης για την αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικής νομοθεσίας, την καθιέρωση συστήματος διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δ.ΥΠ.Α..

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι το νομοσχέδιο, ενώ υπόσχεται την προστασία των ασφαλισμένων, στην πραγματικότητα απορρυθμίζει ακόμα περισσότερο το ασφαλιστικό σύστημα, αλλοιώνοντας -μετά την επικουρική- και την επαγγελματική ασφάλιση.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση μαρτυρά ότι δεν έχει καμία διάθεση επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απουσία από το νομοσχέδιο της αναγκαίας ρύθμισης για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος με την θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ.
Με την πρώτη ενότητα του νομοσχεδίου υποβαθμίζονται τα επαγγελματικά ταμεία. Δεν δίνεται κανένα κίνητρο που να οδηγήσει στην ενίσχυση του 2ου πυλώνα αλλά εξισώνοντας– φορολογικά αλλά όχι και ως προς τον αυστηρό εποπτικό έλεγχο- τα επαγγελματικά ταμεία με τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης κλείνει το μάτι στα ομαδικά ιδιωτικά ασφαλιστήρια ζωής.
Ταυτόχρονα, αίρεται η υποχρεωτικότητα ασφάλισης στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), με καταστροφικές συνέπειες για το και τα εφάπαξ χιλιάδων εργαζομένων στο Φάρμακο και για το ίδιο το ταμείο.

Το Β Μέρος του νομοσχεδίου, παρά τον πομπώδη τίτλο «Αναμόρφωση της ασφαλιστικής νομοθεσίας» και παρά τις επιμέρους θετικές προβλέψεις, δεν επιλύει τα σοβαρά κεντρικά ζητήματα του ασφαλιστικού ζητήματος της χώρας μας. Ενσωματώνει βέβαια η Κυβέρνηση κάποιες από τις προτάσεις μας, που τώρα τις βαφτίζει μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ όταν τις φέραμε εμείς ως τροπολογίες τις αγνοούσε μιλώντας για «λεφτόδεντρα».
Εάν πράγματι η Κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται έστω και στο ελάχιστο στην ατζέντα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΩΡΑ την ενότητα Α’ του νομοσχεδίου, δηλαδή τις διατάξεις για τα επαγγελματικά ταμεία. Διαφορετικά, αποδεικνύει ότι για τη Νέα Δημοκρατία η έννοια της συλλογικής αλληλεγγύης καθίσταται ασήμαντη μπροστά στην ενίσχυση των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών – φορέων που στην πράξη επιτυγχάνεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΙ.Μ.Ε.Α.

Παραμονές Χριστουγέννων, ο κ. Πρωθυπουργός, αντί να προσφέρει στο χειμαζόμενο νοικοκυριό χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερες τιμές, συνεχίζει να διαφημίζει «καλάθια» που δεν γεμίζουν ποτέ και «μόνιμες» εκπτώσεις αλλά μόνο για έξι μήνες, ύψους 5% αντί για 10% και 15% που θα περίμενε κανείς, αφού οι τιμές στις περισσότερες πρώτες ύλες έχουν μειωθεί σημαντικά. Διότι τελικώς, η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αντίστοιχου ύψους. Η ακρίβεια στη χώρα μας είναι τελικά αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ άλλωστε, είναι αποκαλυπτικά για τον πληθωρισμό στη χώρα μας και κυρίως στα τρόφιμα και αναγκάζουν επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη που βρίσκεται σε σύγχυση, να δηλώσει ότι «οι αγορές δεν μπορούν μέσα από ένα μαγικό χέρι να αυτορυθμίζονται». Μόνο που πέντε χρόνια τώρα, η Νέα Δημοκρατία έχει απαξιώσει πλήρως το Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και την αρμόδια Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου εν ονόματι της νεοφιλελεύθερης εμμονής της.

Οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνες και επιδόματα. Απαιτούν δραστικές παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο έλεγχος ολόκληρης της αλυσίδας από τον παραγωγό έως το ράφι, η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων.


ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»


«Το Νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παράταση τής μετριότητας», τόνισε στην ομιλία του κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων τής Βουλής σχετικά με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση τής δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

«Είναι ένα ποτ πουρί άρθρων, ατάκτως ειρημένων, ένας αχταρμάς παρεμβάσεων που προσπαθούν να κλείσουν τρύπες, να μπαλώσουν λάθη, να παρατείνουν ενδιάμεσες καταστάσεις που απέφυγε ή απέτυχε να χειριστεί η Κυβέρνηση. Δεν έχει σκοπό. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», είπε, θέλοντας να δείξει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τα πράγματα και συνέχισε απαριθμώντας τα άρθρα και τους τομείς στους οποίους απευθύνονται.

«10 άρθρα για τη δήθεν δίκαιη μετάβαση. 24 άρθρα για έργα σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. 2 στο Τουρισμού. 3 στο Εξωτερικών. 7 στο Ανάπτυξης. 6 στο Υποδομών – Μεταφορών. 6 στο Υγείας. 4 στο Πολιτισμού. 3 στο Προστασίας του Πολίτη. 2 στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 9 στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και μεταξύ αυτών,7 άρθρα για συμβασιούχους, και 25 άρθρα για παρατάσεις πάσης φύσεως».

Ο κ. Γερουλάνος, αφού άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις νομοπαρασκευαστικές διαδικασίες παρακάμπτοντας τη δημόσια διαβούλευση και τις διαδικασίες τής Βουλής, καθώς και στο γεγονός ότι δεν αφήνεται ο κατάλληλος χώρος ώστε να εκφραστεί η άποψη των φορέων, όπως συνέβη και στο Νομοσχέδιο για τα Κόκκινα Δάνεια, συνέχισε, κατηγοριοποιώντας τα ζητήματα στα οποία το Νομοσχέδιο «χωλαίνει».

Πρώτο θέμα: Δημόσιες Επενδύσεις

«Ξεκινάμε με την παραδοχή, εκ μέρους τής Κυβέρνησης, των δυσλειτουργιών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και πώς φαίνονται οι δυσλειτουργίες; Προφανώς, από την καθυστέρηση στην απορροφητικότητα. Πόσο καιρό τους λέμε ότι θα έχουν πρόβλημα; Και δεν είναι κακό να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να τα διορθώνεις» είπε και συνέχισε: «Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με περισσότερη εξουσία στα χέρια της θα έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Εμείς πάντα λέγαμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να είναι και στον σχεδιασμό, και στην υλοποίηση κάθε προγράμματος, για να έχει απορροφητικότητα. Και ότι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εξουσία και λογοδοσία, περισσότερα εργαλεία και γνώση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δεύτερο θέμα: Απολιγνιτοποίηση

Σχετικά με το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ο κ. Γερουλάνος απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση είπε: «Κλείσατε μια πηγή ενέργειας που ήταν ελληνική. Βασιστήκατε στο αέριο που δεν είναι ελληνικό και στα συμφέροντα που το φέρνουν». Ασκώντας της κριτική για το γεγονός πως η Κυβέρνηση δίνει πάλι τις ΑΠΕ στις μεγάλες εταιρίες χωρίς να προωθεί τον εκδημοκρατισμό τής Ενέργειας.

Τρίτο θέμα: Το Καλάθι του Νοικοκυριού

Σχετικά με την παράταση τού μέτρου τόνισε πως η Κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το μοτίβο το οποίο οδήγησε στην παγίδευση των νοικοκυριών και ανέφερε πως ενώ γνωρίζουν πως όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, δεν γίνεται καμία προσπάθεια προετοιμασίας για τη λήξη τους λέγοντας πως και εδώ έχουμε «μισές δουλειές».

Τέταρτο θέμα: Υγεία.

Στο κομμάτι τής Υγείας, ο κ. Γερουλάνος, αναφέρθηκε σε δηλώσεις τού πρώην Υπουργού Υγείας, το 2020, όπου καλούσε γιατρούς και νοσηλευτές να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για 2 χρόνια με την προοπτική να παραμείνουν.

«Χειροκροτούσατε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και μετά τους κρατάτε σε ομηρία με συμβάσεις; Πού είναι οι χιλιάδες προσλήψεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά;» είπε σχετικά με την εξάμηνη παράταση των συμβάσεων.

Κάνοντας αναφορά στον προϋπολογισμό και το εν λόγω νομοσχέδιο-σκούπα, ο Παύλος Γερουλάνος είπε: «Αντί να έχουμε έναν Προϋπολογισμό για το αύριο και νομοσχέδιο-σκούπα, που διορθώνει τα λάθη μιας προηγούμενης Κυβέρνησης, έχουμε έναν Προϋπολογισμό που αποτυπώνει το χθες και ένα Νομοσχέδιο-σκούπα, που αναδεικνύει τι μπορούμε να περιμένουμε από την Κυβέρνηση αύριο. Τι αναδεικνύει αυτή η εικόνα; Μια Κυβέρνηση κουρασμένη. Η τάχα μου αριστεία του Επιτελικού Κράτους, τής ψηφιοποίησης, τής διαχείρισης τής πανδημίας, ακόμα και της Επιστροφής των Γλυπτών, έφυγε. Και στη θέση τους έχει έρθει η μετριότητα τής πραγματικότητας που δεν μπορούν ούτε τα Μέσα Ενημέρωσής σας να καλύψουν. Η μεταρρύθμιση έγινε διαχείριση. Και η διαχείριση είναι βαθιά ελλειμματική. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Εμένα μου θυμίζει τον Προϋπολογισμό του 2008. Ήταν τέλη του 2007 και ο άλλος «άριστος» Καραμανλής έβλεπε την ελληνική οικονομία σε γερά πόδια».

Κλείνοντας, ο Υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως δουλειά τής Αντιπολίτευσης είναι να δείχνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος και κάλεσε την Κυβέρνηση να δει την πραγματικότητα και το τέλμα στο οποίο μπαίνει.

«Κυρίες και κύριοι τής Κυβέρνησης, δική μας δουλειά είναι να δείχνουμε συνέχεια ότι υπάρχει άλλος δρόμος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων απέναντι στη δική σας κούραση. Και δουλειά μας, επίσης, είναι να σηκώνουμε τον καθρέφτη, να βλέπετε το δικό σας πρόσωπο. Αν αυτό που βλέπετε δεν σας αρέσει, δεν φταίμε εμείς. Είναι ώρα να δείτε την πραγματικότητα και το τέλμα στο οποίο μπαίνετε.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παράταση τής μετριότητας. Σε πολύ κομβικά πολιτικά προβλήματα όπως η Ακρίβεια, η Ανάπτυξη, η Υγεία, η ενεργειακή μετάβαση. Θέματα που καίνε. Και εσείς, αντί να κάνετε τις μεγάλες αλλαγές, που έχει ανάγκη ο τόπος, διαιωνίζετε την μετριότητα. Για αυτό, και εδώ, θα είστε μόνοι».


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΧΩΡΑ»


Το στρατηγικό όραμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, ανεξάρτητη, που δεν θα λειτουργεί ως το “μακρύ χέρι” του εκάστοτε “Μεγάρου Μαξίμου”, αλλά με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην ημερίδα για την αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε το ινστιτούτο InSocial.

«Δικό μας όραμα είναι η κεντρική κυβέρνηση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει για τις πόλεις και τις περιφέρειες του αύριο μαζί σας και όχι ερήμην σας» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Στις εκλογές του Οκτωβρίου είδαμε την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ποδηγετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρούσε –και το έλεγε δημόσια- ως προαπαιτούμενο την πολιτική συγγένεια περιφερειαρχών και δημάρχων με τη Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίζεται, όπως δήλωνε κυνικά, ο καλύτερος συντονισμός κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης. Ξέχασε, όμως, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτή η συνεργασία δεν εναπόκειται στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι υποχρέωσή του. Οι πολίτες αποδοκίμασαν στην κάλπη αυτήν την αλαζονική και βαθιά παλαιοκομματική νοοτροπία, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις πρόκριμα σε αυτοδιοικητικά σχήματα, που απαντούσαν στις σύγχρονες απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, για πόλεις και περιφέρειες ανθρώπινες, ανθεκτικές και βιώσιμες», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση, θα απαντήσω χωρίς περιστροφές: ναι, χρειαζόμαστε πιο ισχυρή και οικονομικά αυτόνομη αυτοδιοίκηση, που θα κάνει πράξη το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα. Μια αυτοδιοίκηση που θα πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή σύγκλιση, την ενεργειακή δημοκρατία, την ανθεκτικότητα και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και θέλω από αυτό εδώ το βήμα να σας καλέσω να διαμορφώσουμε μαζί το εθνικό σχέδιο για την ενδυνάμωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης» προσδιόρισε ως κεντρικό στόχο ο κ. Ανδρουλάκης.

Με οδηγό την ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να πρωταγωνιστήσουν:

– στην υλοποίηση του «πράσινου» μετασχηματισμού των πόλεων με αιχμή ένα ολοκληρωμένο, διατομεακό πρόγραμμα για την πράσινη μετάβαση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις πόλεις – ανεξαρτήτως μεγέθους ή πληθυσμού – να έχουν πρόσβαση στα κατάλληλα χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά εργαλεία. Με έμφαση στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και της ηλεκτροκίνησης, στην εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

– ενδυνάμωση της αστικής ανθεκτικότητας μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων, που θα καθιστούν τις υποδομές των πόλεων περισσότερο ασφαλείς και ανθεκτικές, ιδίως τώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνουν και εμφανίζονται συχνότερα.

–προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων.

– αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση, ανάπτυξη και αναβάθμιση των δημοτικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και τη λειτουργική διασύνδεση τους με τις κρατικές προνοιακές δομές και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση να καθίσταται ο κύριος φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

– εκσυγχρονισμός σημαντικών δικτύων και υποδομών (ύδρευσης, άρδευσης, οπτικών ινών, οδικού δικτύου κλπ) των δήμων και των περιφερειών.

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται ακόμα με μνημονιακούς όρους. Συνεχίζεται η στρεβλή εφαρμογή του Ν. 3852/2010. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Σε αυτές τις παρεμβάσεις οι δήμοι είναι απόντες. Υπενθυμίζεται ότι για το 2024, δεν προβλέπονται ούτε τα 25 εκατ., που υπήρχαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης ως προς τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

«Στις εκλογές της ΚΕΔΕ χρειάζεται μια ισχυρή φωνή, που θα μπορεί να συγκρουστεί με την κεντρική κυβέρνηση όποτε υπονομεύει την ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης και όχι μια ΚΕΔΕ “μακρύ χέρι” του κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ, ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Στο πλαίσιο της παρέμβασης του στην ημερίδα για την αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε το ινστιτούτο In Social, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υπογράμμισε ότι «οι περιφέρειες είναι αναπτυξιακοί μοχλοί γι’ αυτό και χρειαζόμαστε περιφερειακές αναπτυξιακές ταυτότητες. Δήμοι και περιφέρειες δεν είναι παραρτήματα του κράτους, αλλά παίρνουν δύναμη από την αποκέντρωση και την εγγύτητα με τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι «η Κρήτη μπήκε σε πορεία μετασχηματισμού», εκτίμησε ότι ως «το 2030 θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα υποδομής» και ανέφερε ότι η έννοια της βιωσιμότητας, των έξυπνων πόλεων και της πράσινης μετάβασης είναι καίριες προτεραιότητες.

Από την πλευρά του ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σημείωσε ότι «αυτό που καταγράφηκε στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θεσσαλία, δεν ήταν αναπάντεχο αλλά η απόρροια του πως αποκωδικοποιήσαμε ό,τι είχε συμβεί τα τελευταία 14 χρόνια στη Θεσσαλία, καθώς μετά από τρία κομβικά γεγονότα –την πανδημία, την επισιτιστική κρίση και τις πλημμύρες- αποτυπώθηκε ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν ανοχύρωτη και δεν είχε αναπτυχθεί όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Αγοραστός στην τοπική κοινωνία».

Ο κ. Κουρέτας προσδιόρισε την πράσινη πολιτική για το κλίμα ως τη βάση για το προγραμματικό του σχέδιο που ευελπιστεί να εφαρμόσει.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Στην επιδίωξη της κυβέρνησης να ελέγχει την αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόσφατο νόμο για τους ΟΤΑ. «Ψηφίστηκε πριν καν αναδειχθούν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές και σχηματιστούν τα συλλογικά όργανα, ώστε να μην υπάρξει δομημένος αντίλογος και θεσμοθετημένος διάλογος», σημείωσε, εστιάζοντας στον ξαφνικό θάνατο 1.200 νομικών προσώπων.

Για θεσμικό στραγγαλισμό και οικονομικό μαρασμό των δήμων, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, δίνοντας έμφαση στη «συγκρότηση θεσμικής, ισχυρής αυτοδιοίκησης, με σοβαρές αρμοδιότητες και τους αναγκαίους πόρους».

Στο τέλος ταφής που καλούνται να καταβάλουν οι δήμοι από το 2024, που «με το καλημέρα» ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, προειδοποιώντας ότι «θα τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς και θα επιβαρύνει τελικά τους δημότες, που έχουν ήδη μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα σε περίοδο γενικευμένης ακρίβειας».

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας, ώστε «να διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των πολιτών, να κατοχυρώνεται το δημόσιο τοπικό συμφέρον, να εδραιώνονται και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε την αυτοδιοίκηση ως τον κατεξοχήν συμμετοχικό θεσμό. Καυτηρίασε, δε, το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόλις το 7% των δημόσιων δαπανών, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 34%.

Στο ζήτημα της κατάργησης δεκάδων ΔΕΥΑ, με το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία 13 μεγαλύτερων φορέων, χωρίς να υπάρχει όμως κείμενο προς διαβούλευση, εστίασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, προειδοποιώντας πως «όταν φτιάχνονται μεγάλα σχήματα, άρα και τα πακέτα είναι μεγάλα, οι προνομιακοί συνομιλητές του συστήματος είναι συγκεκριμένες λίγες εταιρείες».

Κλείνοντας, ο σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συντονιστής της Δράσης Ψηφιακής Κοινωνίας, Γιώργος Καραμανώλης, έθεσε τη στρατηγική της ανθεκτικότητας ως κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού για τις έξυπνες πόλεις. «Δεν πρόκειται για ένα τεχνολογικό έργο, αλλά για ένα καθαρά κοινωνικό έργο», σημείωσε, βάζοντας στη συζήτηση ψηφιακές λύσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία των δήμων στην 4η βιομηχανική επανάσταση, την παροχή υπηρεσιών προς τις τοπικές επιχειρήσεις, δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

Θεματική ενότητα: Σύγχρονες, βιώσιμες και πράσινες πόλεις

«Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας κινητοποιήσει», σημείωσε στη μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του ο εκλεγμένος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενός νέου μοντέλου κεντρικής διοίκησης με άμεση μεταφορά πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επισήμανε πως «το πράσινο δεν είναι θέμα lifestyle ή ποιότητας ζωής, αλλά είναι πια θέμα επιβίωσης, καθώς η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της». Υπογράμμισε πως «πρέπει να ανοίξουμε έναν νέο ενάρετο κύκλο», μετασχηματίζοντας τις πόλεις μας με πεζοδρομήσεις, πράσινο, ελεύθερους χώρους, πολιτικές δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας για τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Στην έννοια της βιωσιμότητας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, προσδιορίζοντας ως βιώσιμη την πόλη «που αναπτύσσεται με επίκεντρο τον άνθρωπο, με έμφαση δηλαδή στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος», εστίασε στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων που δυσχεραίνουν το έργο των δημοτικών αρχών.

«Το σύστημα έχει εγκλωβίσει τους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές, με τις ευθείες σχέσεις εξάρτησης σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, εξαιτίας της έλλειψης κριτηρίων», σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της αυτονομίας και της αυτοτέλειας στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε καινοτόμες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη δήμων και περιφερειών, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, Βαγγέλης Μαρινάκης, ξεχωρίζοντας την επένδυση στην Κρήτη που προσεγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοιλάδας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας.

Θεματική ενότητα: Πολιτική προστασία και ανθεκτικότητα

Ο Δήμαρχος Ελληνικού –Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος και επικεφαλής του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), περιγράφοντας το μοντέλο λειτουργίας και συνέργειας των όμορων δήμων που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό, ανέδειξε ότι «23 φωτιές φέτος, 24 πέρυσι και 25 πρόπερσι έσβησαν από τους 1.500 εθελοντές μας, που βρήκαν μια ομάδα δημάρχων που μας ενώνει η αγάπη μας για τον Υμηττό». Επιπλέον, χαρακτήρισε εγκληματικό να συνεχίζεται η αναλογία κατανομής πόρων 80-20% εις βάρος της πρόληψης.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής & υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε πως ό,τι συνέβη στη Θεσσαλία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αποτελεί ένα case study προς αποφυγή. «Η Θεσσαλία είναι ως σήμερα βουτηγμένη στις λάσπες και δεν έχουν ακόμη δοθεί αποζημιώσεις» επισήμανε η κ. Λιακούλη προσθέτοντας ότι από πλευράς κυβερνητικής διαχείρισης «δεν υπάρχει ταχύτητα, δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα και αρχίζω να υποψιάζομαι και έλλειψη διαφάνειας. Το συμπέρασμα είναι ένα: δεν έχουμε κλιματική αλλαγή αλλά κλιματική κατάρρευση και η αυτοδιοίκηση πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη. Η πολιτική προστασία είναι πρωτίστως θεσμικό ζήτημα».

Ο Γιάννης Γεώργιζας, γενικός διευθυντής του Δικτύου Βιώσιμων Πόλεων που αριθμεί 70 δήμους, αναφέρθηκε στην υποστήριξη των Δήμων για την επιτυχή υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της Έξυπνης Διαχείρισης Ενέργειας.

Ο Τάσος Χωμενίδης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., τόνισε ότι «ο έλεγχος του οικιστικού αποθέματος πρέπει να περάσει στους δήμους, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Με τη βαθμιαία αναβάθμιση των κατοικιών η πόλη θα γίνει πιο ανθεκτική και θα επιστρέψουν κάτοικοι στο κέντρο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΌΧΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ»


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω την ομιλία αυτή με ακόμη μια αναφορά στο ζήτημα του τραυματισμού του αστυνομικού στον Ρέντη από ένα χτύπημα κάθε άλλο παρά τυφλό, όπως προκύπτει τελικά. Ενός νέους ανθρώπου που ευχόμαστε να γυρίσει σύντομα υγιής στους δικούς του.

Σήμερα, με τις ανακοινώσεις της η Κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί ότι οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της ήταν ατελέσφορες να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία. Δεν ενημερώνει και τι έγινε από όσα είχε εξαγγείλει.

Μόλις λίγους μήνες από την ανακοίνωση του νέου αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, που αδυνατεί να εφαρμόσει, έρχεται η Κυβέρνηση να εξαγγείλει ξανά την τοποθέτηση καμερών στα γήπεδα και τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των φιλάθλων.

Εμείς αξιώνουμε αυτά να εφαρμοστούν το ταχύτερο, ώστε όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται δια βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους.

Αλλά με ποια εμπιστοσύνη;

Όταν βλέπουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το κλείσιμο για δύο μήνες των αθλητικών χώρων, που όχι μόνο πλήττει την πλειοψηφία των υγιών φιλάθλων αλλά κυρίως δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Δύο μήνες τι σημαίνουν; Τι περιμένουμε;

Και στη Θεσσαλονίκη, και στη Νέα Φιλαδέλφεια και στον Ρέντη, τα χτυπήματα ήταν έξω από τα γήπεδα.

Ή μήπως θεωρούμε ότι η βαριά εγκληματικότητα συνδέεται με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων;

Κανείς δεν δικαιούται να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.

Η βία είναι βία. Είτε στο γήπεδο, είτε στο σχολείο, είτε στις γειτονιές. Έχει το ίδιο ωμό, επιθετικό περιεχόμενο μίσους.

Ο όρος «οπαδική βία» είναι μια συνθήκη. Δεν είναι διακριτό εγκληματολογικά πού σταματά η «οπαδική» και ξεκινά η «σχολική» βία ή εκείνη που υποδύεται πως έχει πολιτικό περιεχόμενο. Η βία η ρατσιστική, ενάντια στους μετανάστες, στις κοινωνικές ομάδες.

Ο αθλητισμός, άλλωστε, δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτή τη βία, που πολλές φορές δεν έχει τίποτα σχετικό με αυτόν. Αλλά χρησιμοποιείται από οργανωμένες δομές ως προκάλυμμα για τις εγκληματικές τους πράξεις.

Δεν μπορούμε να αφήνουμε το αθλητικό κίνημα να γίνεται φυτώριο μίσους. Τους αθλητικούς χώρους πεδίο οργανωμένης εγκληματικής δράσης.

Επομένως, ναι.

Απαιτούνται μέτρα που λαμβάνονται ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης και έχουν φέρει αποτελέσματα στην προστασία του αθλητισμού.

Αλλά απαιτείται και πολλή δουλειά σε επίπεδο κοινωνιολογικό.

Παιδεία, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση.

Δημόσιες πολιτικές για το σχολείο και τις επαγγελματικές προοπτικές των νέων συνανθρώπων μας.

Να σπάσει ο κύκλος της διάχυτης βίας. Όχι μόνο μέσα στα γήπεδα, αλλά κυρίως έξω από αυτά.

Κι αυτό αφορά σε όλους μας. Πάνω και πέρα από τα κόμματα!

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο:

Τόσο στην Επιτροπή ο συνάδελφος Ιλχάν Αχμέτ και σήμερα ο ειδικός αγορητής Γιώργος Νικητιάδης εισήλθαν στην ουσία των διατάξεων, επισημαίνοντας τα σημεία όπου απαιτείται προσοχή, ενώ πρότειναν και συγκεκριμένες βελτιώσεις.

Αναντίρρητα, βρίσκουμε βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Αλλά το Κτηματολόγιο, όπως και πολλά άλλα ζητήματα της καθημερινότητας, δεν είναι θέμα αμιγώς τεχνικό.

Δεν μπορεί δηλαδή κανείς να πει πως με μια νομοθετική παρέμβαση λύνει μία χρόνια παθογένεια.

Όχι σε αυτό το έργο, του Κτηματολογίου, που, δυστυχώς, λιμνάζει χρόνια.

Και όχι σε αυτήν τη χώρα που είναι πλέον η τελευταία στην Ευρώπη που δεν έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες.

Η προσπάθεια, άλλωστε, για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, δεν εξαντλείται στη Βουλή και στη νομοθεσία.

Όσο στην καθημερινή λειτουργία της διοίκησης.

Στη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων, της Δικαιοσύνης, της εξωδικαστικής διευθέτησης των σχετικών διαφορών, με κτηματολογικούς διαμεσολαβητές που πρέπει να ενισχυθούν.

Η κριτική και η αυτοκριτική είναι βασική παράμετρος και προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά. Οι αστοχίες και οι παραλείψεις είναι πολλών χρόνων. Και σε αυτό απαιτείται ειλικρίνεια.

Όμως, το γεγονός ότι γίνονται βήματα προς τα εμπρός δεν αρκεί για να επικροτηθεί μια κυβερνητική πολιτική.

Άλλωστε, κριτήριο για την αξιολόγηση κάθε δημόσιας πολιτικής είναι ασφαλώς η στοχοθεσία, είναι όμως και ο χρόνος αλλά και οι πόροι υλοποίησης στο μέλλον -υλικοί και ανθρώπινοι.

Αλλά εδώ τι έχουμε; Έναν φορέα υποστελεχωμένο με πολύ λιγότερες οργανικές θέσεις από όσες χρειάζεται στην πραγματικότητα και από αυτές πολλές να είναι κενές! Και όσες είναι πληρωμένες αμείβονται με μερικές από τις χαμηλότερες αποδοχές στον δημόσιο τομέα.

Μιλάμε για τον ορισμό του αντικινήτρου για διορισμό. Λογικό είναι σχεδόν κανείς να μη θέλει να εργαστεί εκεί.

Και αν υπάρχει ένας τρόπος να προσεγγίσει κανείς τα προβλήματα των εργαζομένων, πάντως αυτός δεν είναι η επίθεση στους εργαζομένους. Η αμφισβήτηση της συνδικαλιστικής δράσης ή η ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία, με αντάλλαγμα την οφειλόμενη διαβούλευση, που έπρεπε να είναι πάντοτε ανοικτή.

Είναι επικίνδυνη ιδεοληψία να πιστεύεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα χωρίς εργαζόμενους.

Και πάντως δεν γίνεται να προχωρήσει μεταρρύθμιση χωρίς εγγύηση εφαρμογής από ειδικευμένο προσωπικό.

Ούτε να κάνει διαρκές outsourcing αντί ευτελών αμοιβών σε δικηγόρους.

Και εδώ, ακριβώς, διαφαίνεται μια πολύ σοβαρή πραγματική κατάσταση, που πρέπει να επισημανθεί και να αναδειχθεί.

Ποτέ μα ποτέ δεν είχαμε τέτοιες καθυστερήσεις στην ιστορία του Κράτους. Από την ίδρυση των υποθηκοφυλακείων από την Αντιβασιλεία, από το 1836, έως σήμερα!

Σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει να υλοποιείται η αισιοδοξία του υφυπουργού για επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων σε ένα έτος με το υφιστάμενο προσωπικό και τις λύσεις που επιδιώκει το νομοσχέδιο.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ασφαλώς δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε διατάξεις που προσπαθούν να επιτύχουν επιτάχυνση διαδικασιών. Παρά τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις. Παρά τις ενστάσεις που σας είχαμε υποβάλει ήδη από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Παρά το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Παρά τη δεδομένη και επαληθευμένη αστοχία και αποτυχία της μεταφοράς του Κτηματολογίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να προικίσει τότε η ΝΔ -για επικοινωνιακούς λόγους- το Υπουργείο του κ. Πιερρακάκη.

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να στηρίξουμε με θετική ψήφο ένα σχέδιο νόμου που δεν δεν δίνει λύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμών υποθέσεων, δεν λύνει παθογένειες, ενώ δείχνει να αγνοεί τα δίκαια αιτήματα και ανάγκες των εργαζομένων του φορέα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση, φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο το Κτηματολόγιο ως εγγύηση της ασφάλειας δικαίου και των συναλλαγών, αλλά και μια πτυχή της δημόσιας διοίκησης που για εμάς στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δεν είναι διαχειριστική, αλλά θεμελιώδης. Έχει πολιτικό περιεχόμενο.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι απλώς μια τεχνική μέθοδος διευκόλυνσης του πολίτη στην καθημερινότητά του, αλλά φιλοσοφία διοίκησης. Στοιχείο μιας ανοικτής, συμμετοχικής, σύγχρονης δημοκρατίας.

Η τεχνολογία είναι εδώ για να άρει τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στη διοίκηση. Να διευκολύνει την αμφίδρομη σχέση πολίτη - πολιτείας.

Ιδίως σήμερα με τις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας -το έδειξαν αυτό όλες οι κρίσεις, πανδημία, ενέργεια, ακρίβεια- αλλά και με τον ρυθμό που θέτει η παγκόσμια οικονομία.

Η τεχνολογία, πράγματι, είναι εδώ για να θεραπεύσει τη γραφειοκρατία, όχι να την ψηφιοποιήσει.

Δυστυχώς, η έλλειψη προόδου ως προς τη διευκόλυνση χρήσης των δημόσιων υπηρεσιών προκαλεί απογοήτευση. Από τις 4.500 διαδικασίες του Δημοσίου που έχουν καταγραφεί στο «Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών - Μίτος», μόλις 27 έχουν βελτιωθεί.

Άραγε, πώς τα έχει πάει η Κυβέρνηση, τέσσερα και μισό χρόνια μετά;

Να δούμε πίσω από τους πηχυαίους τίτλους. Από τους εύκολους επαίνους.

Διότι, δυστυχώς, όταν αξιολογούμαστε αντικειμενικά αποδεικνύεται ότι έχουμε πρόβλημα.

Η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 ήταν καταπέλτης. Αναδεικνύει την έλλειψη ολοκληρωμένης ψηφιακής πολιτικής και δράσεων ψηφιακής μετάβασης:

- Τελευταίοι στην ΕΕ στις ψηφιακές δεξιότητες.

- Τελευταίοι στην ΕΕ στις ψηφιακές υποδομές.

- Τελευταίοι στην ΕΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

- Κάτω από τον ευρωπαϊκό μ.ο. στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του και ο ΟΟΣΑ, στην τελευταία έκθεση του με τον τίτλο «Τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα» επιβεβαιώνει. Οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν καταφέρνουν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε κανένα στάδιο των έργων που διαχειρίζονται.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πληρώνουν το πιο ακριβό διαδίκτυο από οποιοδήποτε άλλη στη ΕΕ.

Αναρωτιόμαστε, πώς μπορούμε να πετύχουμε την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με ακριβό και αργό διαδίκτυο;

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λοιπόν που σύμφωνα με τη μελέτη IMD Διεθνούς Κέντρου Ανταγωνιστικότητας υποχωρήσαμε έξι θέσεις από το 2021 στο 2022 και άλλες δύο το 2023 στην ψηφιακή ικανότητα των επιχειρήσεων.

Και το Κράτος;

Το gov.gr λειτουργεί χάρις στα στελέχη του δημόσιου φορέα ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας). Βασίστηκε σε υποδομές που έχουν υλοποιηθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (π.χ taxis, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α).

Κοινώς, η κυβέρνηση της ΝΔ απλά αξιοποίησε τα έργα υποδομής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για να σκηνοθετήσει μια ψευδή εικόνα μιας επιτυχημένης χώρας στην ψηφιακή διακυβέρνηση διεθνώς. Δεν πέτυχε καμία νέα τομή, κανένα σύστημα απλοποίησης των διαδικασιών.

Και ας έρθουμε, τέλος, να αντιπαραβάλουμε το ψηφιακό μοντέλο της Κυβέρνησης ΝΔ με την πάγια πρακτική της στις δημόσιες συμβάσεις:

Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών και τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (πληροφοριακά συστήματα που προάγουν την διαφάνεια και την λογοδοσία), επιλέγοντας την αλόγιστη σπατάλη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σχεδιάζονται και προκηρύσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς να διασφαλίζεται η ενεργή συμμετοχή των στελεχών του δημόσιου τομέα, η οργανωμένη διαβούλευση με τους πολίτες, η πρόβλεψη για την βιώσιμη λειτουργία τους και το δημόσιο συμφέρον.

Η σχετική έκθεση ΕΑΑΔΗΣΥ του 2022 για την πανδημία περιγράφουν την παθογένεια των απευθείας αναθέσεων, με επίκληση της υγειονομικής κρίσης.

Αλλά και η σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν ένα μήνα είναι καθηλωτική, σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις τη διετία 2021-2022. Χωρίς κριτήρια αγοράς, χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς έκπτωση.

Για εμάς, η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι εργαλείο για τη θεραπεία αυτών των παθογενειών.

Και στην κατάρτιση των δημοσίων συμβάσεων, και στη διενέργεια διαγωνισμών και στην αναγκαία διαφάνεια και δημοσιότητα.

Για να υπάρχει διαρκής λογοδοσία. Παντού.

Διαύγεια παντού. Διαφάνεια παντού. Για τους πάντες και για τα πάντα.

Η χώρα μας θα πρέπει έχει ξεκάθαρη και αποτελεσματική εθνική ψηφιακή στρατηγική. Για να πετύχουμε τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα. Ώστε να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες, όπως τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις της τεχνολογίας και τις κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες που αυτή μπορεί να προκαλεί.

To Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπει 7 δισ. ευρώ για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι διαθέσιμοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, με διαφάνεια και με προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον.

Με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υποδομών. Και κυρίως με τη διάθεση ανοικτών δεδομένων (open data) που επιτρέπουν το δημόσιο έλεγχο και την εποπτεία των δημόσιων πολιτικών.

Έχοντας την ιστορική παρακαταθήκη της παράταξης που άνοιξες αυτήν την πολιτική συζήτηση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Με καταβολές στις μεγάλες ψηφιακές κατακτήσεις των αρχών της προηγούμενης δεκαετίας, εξακολουθούμε να παράγουμε πολιτικές προτάσεις.

Για τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση,

την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών,

την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ψηφιακής διακυβέρνησης,

την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των πολιτών,

τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθώς

και την προώθηση της συνδεσιμότητας και ευρυζωνικότητας και την μείωση του κόστους στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Με γρήγορες νίκες, διαφάνεια, αποδοτικότητα, λογοδοσία και πάντοτε διασφαλισμένη τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού.

Κι έτσι, με αυτούς τους άξονες, το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής υπερβαίνει τη διάσταση της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Είναι ένας άλλος τρόπος να ζούμε μαζί, συμμετέχοντας ενεργά σε μια σύγχρονη και ανοικτή δημοκρατία.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ INSOCIAL & ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Ο επικεφαλής του ινστιτούτου InSocial και πρώην υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, ανοίγοντας την ημερίδα για την αυτοδιοίκηση συνεχάρη όσους αναδείχθηκαν δήμαρχοι και περιφερειάρχες καθώς και εκείνους που πέτυχαν ένα σημαντικό στίγμα στο δόγμα όσων «έβλεπαν την τοπική αυτοδιοίκηση ως παρακολούθημα των εθνικών εκλογών και φαντασιώνονταν τα χρώματα, με τα οποία θα σκεπαστεί ο χάρτης της επικράτειας».

Ο κ. Χριστοδουλάκης σταχυολόγησε την κλιματική κρίση ως κεντρική πρόκληση καθώς «οι πολίτες απαιτούν ένα αναβαθμισμένο σύστημα πολιτικής προστασίας, προειδοποίησης και αντιμετώπισης των κινδύνων». Προσδιόρισε την ψηφιακή εξέλιξη ως δεύτερο σημαντικό στοίχημα αναφέροντας ότι «στην Ελλάδα λείπει η καθολική αντιμετώπιση των ζητουμένων της ψηφιακής μετάβασης, την ώρα που έρχονται στο προσκήνιο οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης» και έκανε ειδική αναφορά στην κοινωνική ανασφάλεια.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι το InSocial επεξεργάζεται τη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου θα αναφέρονται οι καλές πρακτικές των δήμων και θα αποτελεί εργαλείο μεταλαμπάδευσης αυτής της εμπειρίας. Παράλληλα, το ινστιτούτο θα ασχοληθεί και με τα προβλήματα των νησιωτικών δήμων.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ “ΒΑΤΕΡΛΟ” ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επί των διατάξεων που αναφέρονται στη «δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση» και περιλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του, υπενθύμισε πως «η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ που υπήρξε πρωτοπόρο - λοιδορούμενο μάλιστα πριν πολλά χρόνια- σε αυτήν την υπόθεση. Το ίδιο και τη Δυτική Μακεδονία, όπου η δημόσια συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια. Το ζητούμενο πάντα ήταν και παραμένει η πραγματικά δίκαιη μετάβαση».

«Το ΠΑΣΟΚ, σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, διατύπωσε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για τη μετάβαση, που συμπυκνώνεται σε πέντε κυρίως σημεία:

1) Τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, παράλληλα με την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και των τεχνολογιών αποθήκευσης, που πρέπει να επιταχυνθούν.

2) Την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε προπύργιο ενεργειακής Δημοκρατίας, θεμελιώνοντας ένα νέο brand name στην ενέργεια και ανοίγοντας το “δρόμο” για όλη την Ελλάδα.

3) Τη θεσμοθέτηση ρήτρας απολιγνιτοποίησης, ώστε όλα τα σχετικά νομοθετήματα να εξετάζονται και υπό αυτό το πρίσμα, για το εάν περιλαμβάνουν ειδικές ρυθμίσεις όταν χρειάζεται.

4) Προτεραιότητα στις βασικές υποδομές για το αναπτυξιακό μοντέλο του αύριο, με έμφαση στον σιδηρόδρομο, την ενίσχυση του Πανεπιστημίου, τα εμβληματικά αρδευτικά έργα και τον άξονα 10.

5) Πλήρης αποκατάσταση εδαφών με βάση τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η οποία άλλωστε αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της ΔΕΗ, προκειμένου ο τόπος να μην μετατραπεί σε “σεληνιακό” τοπίο», υπογράμμισε.

Εν συνεχεία, ο Π. Κουκουλόπουλος ανέδειξε ότι «αντιθέτως, η Κυβέρνηση της Ν.Δ.:

1) Έδωσε ένα βίαιο χαρακτήρα στην απολιγνιτοποίηση. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα απόσυρσης ανθρακικών μονάδων. Έδωσε απλόχερα χώρο στο φυσικό αέριο, από το οποίο εξάρτησε τη Χώρα, δημιουργώντας και σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

2) Οργάνωσε τον Δεκέμβρη 2020 την “απόδραση” της ΔΕΗ από τις σοβαρές υποχρεώσεις της για την αποκατάσταση των εδαφών. Οι -νευραλγικής σημασίας- αποκαταστάσεις εδαφών έχουν υποβαθμιστεί περίπου στο 10% των προβλεπόμενων.

3) Αντί της ρήτρας απολιγνιτοποίησης, επιβάλλει συστηματικά ποινές απολιγνιτοποίησης. Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αγροτικών καλλιεργειών του Ταμείου Ανάκαμψης, η Δυτική Μακεδονία επιδοτείται όπως η Αττική με 40%, ενώ η υπόλοιπη Χώρα με 55%-60%. Αντίστοιχα, στην Προκήρυξη Οκτωβρίου 2020 για 300 θέσεις μόνιμων Καθηγητών Πανεπιστημίου, δεν δόθηκε ούτε μια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

4) Προκάλεσε τεράστια λειτουργικά προβλήματα και χρηματοδοτικό κενό στο έργο της τηλεθέρμανσης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

5) Αναβάλλει διαρκώς την έναρξη του αναπτυξιακού νόμου και η προσέλκυση επενδυτών αγνοείται ακόμα.

6) Η μόνη επένδυση που προχωρεί απρόσκοπτα είναι η μετατροπή της περιοχής σε “πρίζα” για φωτοβολταϊκά, όλα από μεγάλες εταιρείες, με κορυφαίο το πάρκο των 2 GW από την Κοινοπραξία ΔΕΗ – RWE με χαμηλότοκο μάλιστα δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Οι συνέπειες της κυβερνητικής αβελτηρίας στη Δυτική Μακεδονία θυμίζουν επιπτώσεις πολέμου εν καιρώ ειρήνης. Έχουμε χάσει το μέτρημα σε ανέργους, κλειστά μαγαζιά, ξενιτεμένα παιδιά, συρρίκνωση του ΑΕΠ και κυβερνητικές υποσχέσεις. Η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι στην περιοχή που κράτησε όρθια στην πλάτη της τη Χώρα, σφραγίζοντας την εκβιομηχάνισή της. Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, αυτές αναφέρονται σε μικροδιευθετήσεις στο μοντέλο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, του οποίου ο απολογισμός είναι το απόλυτο “βατερλό” του κρατικού συγκεντρωτισμού, με την προκλητική αγνόηση όλων των τοπικών φορέων. Καλούμε την Κυβέρνηση να τις αποσύρει και να αποδοθεί η διαχείριση σε φορείς της τοπικής κοινωνίας», επισήμανε.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ & ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ Κ.Τ.Ε. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ


Η άσκηση ποινικής δίωξης από την Ευρωπαϊκή  Εισαγγελία για κακουργήματα που αφορούν στην εκτέλεση της Σύμβασης 717, αποκαλύπτει με εκκωφαντικό τρόπο τη μεθοδευμένη βούληση της Κυβέρνησης να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών προσφέροντας κάλυψη στα υπεύθυνα πολιτικά πρόσωπα.


ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΗ»


Ο κ. Σκρέκας έφερε χθες στο Κοινοβούλιο την τροπολογία για το “καλάθι του Αγ. Βασίλη”. Εμείς επιμένουμε. Τοποθετηθήκαμε.

Κανένα «καλάθι», κανένα «pass» δεν πρόκειται να καταπολεμήσει την ακρίβεια.

Η ακρίβεια για να καταπολεμηθεί χρειάζεται μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.


Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: "ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ"


Καμία πρωτοβουλία δεν προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της γραφειοκρατίας για την έκδοση ταυτότητας και Πιστοποιητικού Αστεγίας, που οδηγεί τους άστεγους συμπολίτες μας εκτός πλαισίου κοινωνικής πρόνοιας, όπως προέκυψε από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε ο Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Κατσαφάδο.

«Άστεγοι συνάνθρωποί μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα της έκδοσης βεβαίωσης αστεγίας, ενώ παράλληλα παλεύουν να επιβιώσουν από την αλληλεγγύη στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης δρόμου», τόνισε ο Π. Χρηστίδης.

Πρόσθεσε: «Το πιστοποιητικό αστεγίας είναι δημόσιο έγγραφο, το οποίο εκδίδεται από τον εκάστοτε δήμο, ο οποίος φιλοξενεί στα γεωγραφικά του όρια, άτομα σε ορατή αστεγία και αποδεικνύει την κατάσταση διαβίωσης του ατόμου. Το εν λόγω έγγραφο είναι απαραίτητο, πέρα από την πιστοποίηση της κατάστασης ενός ατόμου και για την έκδοση άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων. Χωρίς την ύπαρξη εγγράφου ταυτοποίησης (ταυτότητας ή διαβατηρίου), η σχετική βεβαίωση δεν υπάρχει τρόπος να εκδοθεί. Η ταυτότητα όμως πάρα πολλές φορές δεν υπάρχει, καθώς αυτά τα άτομα πέφτουν πολύ συχνά θύματα κλοπής ή τα έγγραφά τους φθείρονται λόγω δυσμενών συνθηκών δρόμου, καιρικών συνθηκών κ.α. Προκειμένου να εκδώσει κανείς ταυτότητα απαιτείται, μεταξύ άλλων, η καταβολή παραβόλου και κάποια δήλωση κατοικίας/χώρου διαμονής με τα σχετικά δικαιολογητικά, όπως μισθωτήριο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ (λογαριασμοί, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας κ.α.), βεβαιώσεις φιλοξενίας κλπ. Ένας άνθρωπος σε ορατή αστεγία αδυνατεί να πληρώσει το κόστος του παραβόλου και, φυσικά, να προσκομίσει και κάποιο από τα ανωτέρω έγγραφα. Συνεπώς δεν μπορεί να εκδώσει ταυτότητα. Αυτό σημαίνει ακολούθως πως δεν μπορεί να εκδώσει και βεβαίωση αστεγίας».

Ο Π. Χρηστίδης, ρώτησε τον υφυπουργό εάν προτίθεται, πρώτον να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη διόρθωση και απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης ταυτότητας και βεβαιώσεων αστεγίας με σκοπό την άρση κάθε εμποδίου πρόσβασης σε απαραίτητες για τη διαβίωση των αστέγων υπηρεσίες, αλλά και στο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας που η Πολιτεία μας έχει δημιουργήσει. Δεύτερον, ρώτησε εάν προτίθεται να απαλλάξει τα άτομα σε συνθήκες διαβίωσης δρόμου από την υποχρέωση να καταβάλλουν παράβολο για την έκδοση ταυτότητας, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό ποσό για εκείνους.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσαφάδος σημείωσε ότι το πιστοποιητικό αστεγίας εκδίδεται από τους δήμους και άρα η αστυνομία δεν έχει κάποια σχέση με τη διαδικασία, καθώς επίσης και ότι προκειμένου να εκδώσει κάποιος άστεγος ταυτότητα την οποία  έχει χάσει, υποχρεούται ο δήμος, να συνοδεύσει τον πολίτη με κάποιον δημοτικό υπάλληλο ως μάρτυρα, αναλαμβάνοντας τα έξοδα του παραβόλου.

«Η διαδικασία υπάρχει, οπότε δεν υπάρχει από πλευράς της ελληνικής αστυνομίας κάποια διαδικασία για να απλοποιηθεί. Αναλαμβάνει ο δήμος, πηγαίνουν στο οικείο αστυνομικό τμήμα παρουσία του συγκεκριμένου πολίτη και διεκπεραιώνεται η όλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος.

«Δεν εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία και το ότι δεν εφαρμόζεται είναι το ζήτημα εδώ, σήμερα», απάντησε ο Π. Χρηστίδης και πρόσθεσε:

«Είμαι εδώ όμως, διότι βγαίνοντας έξω, με οργανώσεις και συναντώντας τους ανθρώπους αυτούς, βλέποντας τις συνθήκες στις οποίες ζουν, αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν, καταλαβαίνω την ανάγκη. Την ανάγκη ενός ανθρώπου ο οποίος θέλει να πάει στην τράπεζα να πάρει το επίδομα, το οποίο έχει και δεν μπορεί να το πάρει. Βλέπω την ανάγκη ενός ανθρώπου, που θέλει να μπει σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς και δεν μπορεί να βγάλει ένα προσωποποιημένο εισιτήριο. Βλέπω την ανάγκη ενός ανθρώπου, που θέλει να πάει σε ένα νοσοκομείο και δεν μπορεί γιατί δεν υπάρχει πιστοποίηση του ποιος είναι. Την ανάγκη ενός ανθρώπου, ο οποίος θέλει να βγάλει σύνταξη και δεν έχει τα δημόσια έγγραφα για να βγάλει σύνταξη».

Ο κ. Χρηστίδης κάλεσε τον υφυπουργό να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει τους άστεγους συμπολίτες μας και τόνισε: «Έχουμε χρέος να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους ανθρώπους αυτούς και να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες τους βοηθούν να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ 200 ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΕΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»


Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑLPHA και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε απόψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πότε πήγαν στον Εισαγγελέα τους φακέλους για τους 200 χούλιγκαν, που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια; Σήμερα, που ένας αστυνομικός ακρωτηριάστηκε και ενώ είχαν προηγηθεί δύο δολοφονίες. Γιατί τα πήγαν σήμερα και όχι μετά τις δολοφονίες του Άλκη και του Μιχάλη; Φτάνει πια με την επικοινωνιακή διαχείριση για τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία της χώρας» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης στον απόηχο των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την οπαδική βία.

«Η οπαδική βία είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη είναι το σκληρό έγκλημα, που πολλές φορές διαπλέκεται με την οπαδική βία. Για το έγκλημα, αστυνομία, δικαιοσύνη και πολιτεία πρέπει να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς στην εξιχνίαση πολλών περιστατικών που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Και ως προς την οπαδική βία, εμείς έχουμε προτείνει μια καθαρή λύση: όποιος έχει εμπλακεί ή έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για επεισόδια οπαδικής βίας -και μιλώ με μία αναδρομική ισχύ- να του απαγορευτεί δια βίου η παρουσία του σε οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός. Αυτό θα αποτρέψει νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν όσους οργανώνουν αυτά τα περιστατικά ωμής βίας. Ένα νέο παιδί, εάν γνωρίζει ότι εφόσον εμπλακεί σε ένα τέτοιο περιστατικό, δεν θα του επιτραπεί να μπει στο γήπεδο να δει την αγαπημένη του ομάδα, πιστεύω ότι θα αποθαρρυνθεί» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και αναρωτήθηκε: «ένα lockdown σε συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους πώς βοηθά να αντιμετωπίσουμε την οργανωμένη οπαδική βία και τις εγκληματικές πράξεις, που αμπαλάρονται από την οπαδική βία;»

Για την τραγωδία των Τεμπών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «ήρθε στη Βουλή ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717. Η τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συγκρότησε ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι, αν είχε υλοποιηθεί η 717, τα δύο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ. Υποστηρίξαμε, λοιπόν, ότι βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, να κάνουμε απευθείας προανακριτική για τα πολιτικά πρόσωπα. Η Νέα Δημοκρατία την καταψήφισε. Ευθύνεται η αντιπολίτευση για αυτό; Ή ο κ. Μητσοτάκης που θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες των υπουργών του και των γαλάζιων παιδιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως άλλωστε έκανε και με τις υποκλοπές;»

Άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης: «Δεν μπορεί να έρχεσαι στη Βουλή με αλαζονεία και να λες ότι αντιμετωπίζεις την ακρίβεια και ο ελληνικός λαός να έχει την μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να έρχεσαι στη Βουλή και να λες ότι έχεις δίκαιη φορολόγηση και στην τετραετία σου το 80% των παραπάνω εσόδων του κράτους να είναι έμμεσοι φόροι, δηλαδή ΦΠΑ και ειδικός φόρος κατανάλωσης. Τα 4 δισ. είναι από τον φτωχό κόσμο. Έρχεται τώρα, πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι θα τους επιστρέψει ένα pass. Η Eurostat καταγράφει ότι το 16,7% των Ελλήνων αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπορούν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις λόγω κόστους. Είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη μετά τους Βούλγαρους. Πού να αντέξει αυτός ο λαός;»

«Επισκέφτηκα τη Λάρισα, το Δομοκό, τη Δαδιά. Μίλησα με την τοπική κοινωνία. Είναι σοκαριστικά τα συμπεράσματα. Υπάρχει μία απάθεια, μία αβελτηρία, μία αδυναμία να υλοποιηθούν σχέδια πρόληψης και αποκατάστασης. Βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και λέει: "πως θέλατε να ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα μεγάλο καύσωνα ή μία μεγάλη πλημμύρα;". Ο κ. Μητσοτάκης είναι πέντε χρόνια πρωθυπουργός. Και τα πέντε χρόνια πρωθυπουργίας του η περιοχή με τη μεγαλύτερη ξηρασία στην Ελλάδα είναι η Θράκη, -η Ροδόπη και ο Έβρος-. Δεν έπρεπε, λοιπόν, το αρμόδιο υπουργείο που ίδρυσαν, να χτυπήσει καμπανάκι και να προετοιμαστεί για να μην κινδυνεύσει το πανευρωπαϊκό κόσμημα της βιοποικιλότητας, το δάσος της Δαδιάς;» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την πολιτική προστασία, την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας την εβδομάδα που μας πέρασε.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει αδυναμία να διαχειριστεί τα θέματα με κοινωνική δικαιοσύνη, τα κονδύλια με διαφάνεια, με στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, και την κλιματική αλλαγή με πρόληψη. Και αυτήν την αδυναμία εμείς μπορούμε να την απαντήσουμε. Διότι έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για όλα αυτά» πρόσθεσε.

Ως προς τον στόχο των ευρωεκλογών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι δεν έχει υπάρχει ταβάνι στην προσπάθεια του Κινήματος και συμπλήρωσε πως «το πιο σημαντικό είναι η παράταξή μας να είναι ισχυρή στις επόμενες ευρωεκλογές για να μπορεί να οικοδομήσει τη σύγχρονη κεντροαριστερά, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Μπορεί αυτό σήμερα να φαίνεται ακόμα και αμετροεπές, αλλά θέλω να θυμίσω σε κάποιους ότι πριν τις εθνικές εκλογές εκτιμούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μονοψήφιο και θα αναγκαζόταν να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Μητσοτάκη. Διαψεύστηκαν. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για αυτό μίλησα για έναν άλλο ιστορικό κύκλο. Εμείς οφείλουμε να είμαστε σοβαροί, συνεπείς και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

«Στην πολιτική υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι ο εύκολος: “να λέω πολλά, να τάζω, να διαχειρίζομαι με τρόπο λαϊκιστικό τα αδιέξοδα της κοινωνίας για να έχω πρόσκαιρα οφέλη”. Υπάρχει και ο δύσκολος δρόμος: Να είσαι ένα κόμμα με συνέπεια, να μιλάς συγκεκριμένα, να προσπαθείς να απαντήσεις με λύσεις στα προβλήματα και όχι να τα διαχειρίζεσαι με στόχο μια πρόσκαιρη πολιτική ηγεμονία. Θεωρώ ότι ο δρόμος που έχουμε επιλέξει, θα φέρει ισχυρά αποτελέσματα και άμεσα και στο μέλλον» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Πριν από μερικές εβδομάδες, η Κυβέρνηση προσπαθούσε να εξηγήσει την αποχή της στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, επικαλούμενη την «εξωτερική πολιτική αρχών», που ασκεί.

Χθες, υπερψήφισε το νέο ψήφισμα του Οργανισμού για άμεση εκεχειρία.

Χρειάστηκαν εβδομάδες συγκρούσεων, μια πραγματική εκατόμβη νεκρών, στην πλειοψηφία τους γυναικών και παιδιών, και μια εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση, για να αναθεωρήσει η Κυβέρνηση τη στάση της, προσχωρώντας σε αυτό που εξαρχής υποστηρίζουμε ότι ο ανθρωπισμός δεν μπορεί να τελεί υπό όρους - θέση που τήρησαν με συνέπεια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ.

Ανακοίνωση Τομέα Αθλητισμού για τις επιτυχίες της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης


Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης σε πισίνα 25μ. στο Οτοπένι της Ρουμανίας, το οποίο αποτελεί την τελευταία μεγάλη διοργάνωση υγρού στίβου για το 2023, με συγκομιδή 5 μεταλλίων για την ελληνική αποστολή.

Πιο συγκεκριμένα, η Άννα Ντουντουνάκη, σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. πεταλούδα και το χάλκινο στα 100μ. πεταλούδα.

Ο Ανδρέας Βαζαίος, κέρδισε δύο χάλκινα μετάλλια, στα 100μ. μεικτή ατομική και  μαζί με τους Κρίστιαν Γκολομέεβ, Στέργιο-Μάριο Μπίλα και Απόστολο Χρήστου στα 4Χ50μ. ελεύθερο.

Ο Απόστολος Παπαστάμος διακρίθηκε με το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ. μεικτή ατομική.

Η Χώρα μας κατετάγη στη 10η θέση στην τελική κατάταξη της διοργάνωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει 23 μετάλλια (τέσσερα χρυσά, πέντε ασημένια και δεκατέσσερα χάλκινα) στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων 25άρας πισίνας.

Πολλά συγχαρητήρια στις Ελληνίδες αθλήτριες και τους Έλληνες αθλητές, στους προπονητές τους και στο σύνολο των μελών που πλαισίωσαν την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στο Οτοπένι της Ρουμανίας!


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: ΜΙΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ




ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ



Τιμούμε τα θύματα που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Θυμόμαστε τη θυσία και τις μάχες αυτών των αγωνιστών, ώστε η χώρα μας σήμερα να είναι μια δυνατή δημοκρατία.

Και, φυσικά, διεκδικούμε τις αποζημιώσεις για όλες τις θηριωδίες, που έκανε ο ναζισμός στη χώρα μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ MANUAL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ»


Για το φαινόμενο της οπαδικής βίας μίλησε, στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Αφού ξεκαθάρισε πως «τόσο η αστυνομική βία όσο και η βία κατά των αστυνομικών συνιστούν βία και πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα και χωρίς επιφυλάξεις», ο Δ. Μάντζος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον χρόνο κατά τον οποίο οι συναρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν τους 200 φακέλους χούλιγκανς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Η Κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί την ανεπάρκεια και την αποτυχία της μέχρι τώρα. Λειτουργεί με ένα manual επικοινωνίας σε όλα τα ζητήματα. Εγώ αναρωτιέμαι, όπως όλοι μας, πότε σχηματίστηκαν και συγκεντρώθηκαν αυτοί οι διακόσιοι φάκελοι; Από την Πέμπτη που ο άτυχος αστυνομικός έπεσε θύμα της επίθεσης στο Ρέντη; Από πότε ήταν έτοιμοι και γιατί δεν είχαν υποβληθεί νωρίτερα;», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο Άλκης Καμπανός στη Θεσσαλονίκη και ο Χρήστος Κατσούρης στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν σοκαριστικά, τραγικά περιστατικά που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Πολιτείας ενάντια στους χούλιγκανς; Δεν πρέπει, επιτέλους, κάποια στιγμή και η Κυβέρνηση να μας πει τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνά;».

Διερωτήθηκε, παράλληλα, γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί μέτρα όπως η ταυτοπροσωπία κα οι κάμερες στα γήπεδα, εκτιμώντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε έξαρση της βίας. Και η βία στα γήπεδα είναι μία πτυχή. Η βία, η σκληρή εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα είναι εδώ, εντείνονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν με όρους αστυνομίας και δικαιοσύνης.

Μία σκληρή κύρωση είναι ο ισόβιος αποκλεισμός από τα γήπεδα. Αν σε ένα νέο παιδί εξηγηθεί ότι θα μείνει για πάντα μακριά από το γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας, δεν θα γίνει το ίδιο εύκολα εργαλείο και μέσο σε εγκληματικά σχέδια άλλων».

Ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε πως «ο αθλητισμός πρέπει να προστατευθεί, διότι χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα εγκληματικής δράσης. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Λέμε ναι, χωρίς αστερίσκους, στην ταυτοπροσωπία και στις κάμερες στα γήπεδα».

«Όταν όλες οι πράξεις είναι έξω από τα γήπεδα, ένα lockdown επικοινωνιακού τύπου δύο μηνών τι αναμένεται ότι θα φέρει ως αποτέλεσμα;», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου εκλέχτηκε ομόφωνα Γενικός Εισηγητής για τη Δημοκρατία.

Η δημιουργία αυτής της νέας θέσης σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για τον οργανισμό και τονίζει την ανάγκη για πανευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατικοί θεσμοί μεταξύ των οποίων και της διασφάλισης της ακεραιότητας των ευρωπαϊκών εκλογών και την αντιμετώπιση της παρέμβασης σε αυτές τρίτων κρατών, ισχυρών λόμπυ, και υπερσυγκέντρωσης χρήματος.

Αντικατοπτρίζει την αφοσίωση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ενίσχυση της δημοκρατίας, την προάσπιση του κράτους δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως Γενικός Εισηγητής για τη Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της συντονισμένης δράσης μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατικοί θεσμοί καθώς και στην ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την ενίσχυση των δημοκρατικών δομών, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα τους έναντι των αναδυόμενων απειλών.

Θα έχει επίσης την ευθύνη για την αναζήτηση συνεργασιών με άλλους διεθνείς οργανισμούς για το ζήτημα της δημοκρατίας όπως τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ καθώς και την ανάδειξη των νέων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας, μέσω της σχετικής Έκθεσης για τη Διαβουλευτική Δημοκρατία που θα συντάξει.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Συζήτηση με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μυρτώ Λιαλιούτη είχε στο πλαίσιο του OT FORUM ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχολιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, που εισήχθη σήμερα για συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Αν μπορούσα να βάλω έναν τίτλο στον προϋπολογισμό, θα έλεγα ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν γίνει εργαλείο άσκησης πολιτικής για τη Νέα Δημοκρατία. Ένα στοιχείο που μπορώ να σας δώσω και εικονοποιεί αυτήν την πραγματικότητα είναι το εξής: Από τα 5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα, που είχε το κράτος την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, τα 4 δισεκατομμύρια είναι από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Επιβαρύνει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δικαιολογεί την ακρίβεια και τον πληθωρισμό μέσα από την εξωχώρια – αν θέλετε – παραγωγή του, αλλά οι επιπτώσεις που είναι πολύ επώδυνες συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι αποτέλεσμα της δικής της αβελτηρίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε με στοιχεία της eurostat την απαξίωση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους.

«Ένας στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat, αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις, δεν έχει χρήματα. Είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη. Πρωταθλητές στη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Αυτά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Eurostat αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να ασκήσει ισχυρές πολιτικές, με θεσμικές παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν μπορεί η υγεία και η παιδεία να καταρρέουν και να δίνουν ψίχουλα σε αυτούς τους δύο τομείς από τον προϋπολογισμό. Δεν μπορεί να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές (Δαδιά, Θεσσαλία, Ρόδος) και ο πρωθυπουργός να δηλώνει: “και τι να κάνω; Είναι η κλιματική αλλαγή”. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλοθι, αλλά μια παγκόσμια συνθήκη, που απαιτεί από τα κράτη να επενδύσουν στην πρόληψη. Εμείς είμαστε το μόνο κράτος που δίνει 20% στην πρόληψη και 80% στην καταστολή. Αυτό είναι ατελέσφορο. Άρα, το μήνυμά μου είναι ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει ανθεκτική τη χώρα ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά ούτε έναντι της κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε την πρότασή του για κατάργηση ή αναστολή της Golden Visa στα ακίνητα άμεσα.

«Δεν μπορείς να λες “ανεβάζω το όριο για την απόκτηση της golden visa στις 500.000 ευρώ αξία ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας και το κρατάω στις 250.000 ευρώ στον Πειραιά". Μοιάζει λες και κάνει η Κυβέρνηση μπίζνες με εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Ιρλανδία, Πορτογαλία και σύντομα Ισπανία προχωρούν σε αναστολή του μέτρου» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι «παραδοσιακά είμαστε υπέρ του διαλόγου. Δεν έχει να χάσει κανείς από τον διάλογο. Αλλά όλα πρέπει να συμβαίνουν εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Με ευπρέπεια, με πατριωτικό πρόσημο και με αξιοπιστία. Αυτό που είδαμε με την παρουσία του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ήταν άλλο ένα σόου, εκατέρωθεν. Δεν ξέρω τι έμεινε από αυτή τη συνάντηση, πέρα από την προσπάθεια ενός εκπαιδευτή να βγει έξω το σκυλάκι, που είναι στο Μαξίμου, για να βγάλουν μια φωτογραφία».

Πρόσθεσε πως «η σημερινή Τουρκία είναι άλλη από εκείνη του 1980, του 1990, του 2000, του 2020. Η Τουρκία σιγά -σιγά οικοδομεί την ισχύ μιας περιφερειακής δύναμης. Και αυτό είναι και το κεντρικό αφήγημα του Ερντογάν εις βάρος της Ευρώπης, εις βάρος του Καυκάσου, σε συνεργασία με τους Ρώσους, σε συνεργασία – σε κάποιο βαθμό – με το Ιράν. Εμείς τι κάνουμε; Τα παρακολουθούμε όλα αυτά και συγχρόνως τα διαχειριζόμαστε με επικοινωνιακούς όρους, με φωτογραφίες στην πόρτα του Μαξίμου; Διαφωνώ. Συμφωνώ με τον διάλογο, διαφωνώ με την επικοινωνία» τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για μια νέα εταιρική σχέση ΕΕ-Τουρκίας με αυτοματοποιημένες οικονομικές κυρώσεις όποτε η γειτονική χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός.

«Ο τελικός μας στόχος είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει πραγματικό αντίπαλο για να ηττηθεί. Και αυτή είναι η αγωνία και η προσπάθειά μου καθημερινά. Να οικοδομήσουμε ξανά τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της συντήρησης και όχι ένα κόμμα-χρυσός χορηγός, όπως λειτούργησε η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να καλύψουμε το κενό, που υπάρχει σήμερα και δημιούργησε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μέσω του λαϊκισμού, όχι μέσω πελατειακών φιλοσοφιών, όχι μέσω “φανταχτερών” προσώπων που δεν έχουν την επάρκεια να κυβερνήσουν τη χώρα με σοβαρότητα, ευπρέπεια και ήθος. Αλλά με ένα μείγμα όλων εκείνων, που χρειάζεται για να οικοδομηθεί ξανά η Δημοκρατική Παράταξη όχι απλά ως θεσμικό αντίβαρο, αλλά ως κυβερνητική δύναμη» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΑΠ’ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής ως Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, τοποθετήθηκε ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών και Βουλευτής Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Για εμάς, δίλημμα ανάμεσα στην οικονομία και την κοινωνία δεν υφίσταται. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση με εμφατικό τρόπο κραδαίνει αριθμούς ενός “success story” όπου προτάσσει την οικονομία έναντι της κοινωνίας, πραγματοποιώντας μια συστηματική αναδιανομή πλούτου εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Με οριζόντιες ανισότητες, όπως η συμπίεση εισοδημάτων της μεσαίας τάξης, ο εγκλωβισμός στο ιδιωτικό χρέος, η ομηρία των επιδομάτων για τους ευάλωτους, αλλά και με χωροταξικές ανισότητες. Τι έχει να πει η Κυβέρνηση στον αγρότη και στην ύπαιθρο, στη Δυτική Μακεδονία που βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες παράδοσης της χώρας στο φυσικό αέριο, στη Θεσσαλία που αμήχανη παρακολουθεί την κυβερνητική αβελτηρία, σε περιοχές από τον Έβρο μέχρι την Καστοριά και τη Σάμο που βιώνουν τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συρρίκνωση; Τι έχει να πει πρωτίστως στη νέα γενιά; Οχυρώνεται πίσω από αριθμούς, χωρίς να μπορεί να απαντήσει τι θα έχει αλλάξει στη ζωή των πολιτών σε τέσσερα χρόνια με τα 72 δισ. του ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης. Ξέρει να δίνει απαντήσεις μόνο προς αυτούς που ήδη κάνουν λογαριασμούς με προκλητικές προνομιακές χρηματοδοτήσεις», υπογράμμισε.

Ο Π. Κουκουλόπουλος καυτηρίασε ότι «η κριτική μας πως σπαταλήσατε πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο και χρόνο, δικαιώνεται καθημερινά. Παριστάνετε διαρκώς τους “αιφνιδιασμένους” και δεν αντιμετωπίζετε την ακρίβεια που έχει εξελιχθεί σε πληθωρισμό απληστίας. Απαντάτε στη φοροδιαφυγή, με έναν οριζόντιο κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγάλους φοροφυγάδες».

Υπενθύμισε την επιχειρηματολογία που είχε ήδη αναλυτικά αναπτύξει για τον προϋπολογισμό κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Τον χαρακτήρισε εκ νέου «κοινωνικά άδικο, με τη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων, την έλλειψη εργαλείων θωράκισης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, τη μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Αναπτυξιακά ανεπαρκή, καθώς στηρίζεται μόνο στον τουρισμό και την κατανάλωση, στο real estate και τη golden visa με ορατό τον κίνδυνο αφελληνισμού της οικονομίας. Προϋπολογισμό με άγνοια κινδύνου, γιατί υποτιμά κινδύνους του διεθνούς περιβάλλοντος». Ανέδειξε, επίσης, ότι «η Κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις για τη βιασύνη να μαζέψει τώρα άρον - άρον λεφτά, παραγνωρίζοντας πραγματικές δυνατότητες εσόδων, όπως έγινε με το “δωράκι” στην Aegean και με την αποεπένδυση των τραπεζών».

Στη συνέχεια παρουσίασε την εναλλακτική οπτική του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ως κορυφαία προβλήματα τις ανισότητες, την κλιματική κρίση και το δημογραφικό και συνοψίζοντας το ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για κάθε ένα εξ αυτών. Από τη Δημόσια Υγεία μέχρι τη Δημόσια Παιδεία, την εκρίζωση της ακρίβειας, τη δίκαιη φορολογική πολιτική, τα έσοδα σε υγιή βάση, τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, τους αγρότες, τους τριτέκνους, το κόστος κατοικίας, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το ιδιωτικό χρέος, την περιφερειακή ανάπτυξη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή. «Εστιάζουμε στις ανισότητες, για να χτυπήσουμε στη ρίζα των αιτίων τους, με πυξίδα τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά τα έχουμε αναδείξει εγκαίρως, όχι εκ των υστέρων, όπως με τις προτάσεις του Προέδρου μας, Νίκου Ανδρουλάκη, που πριν δύο χρόνια πρωτοπόρησε στο πρόβλημα του κόστους κατοικίας», περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομικών ανέφερε πως «επενδυτική βαθμίδα για εμάς σημαίνει εθνική κυριαρχία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, πραγματική επαναφορά των τριετιών».

«Προφανώς καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό, πλην των αμυντικών δαπανών τις οποίες ψηφίζουμε διαχρονικά ήδη από το 1974» ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας τη διαρκή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής «για να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος, καθώς και για την ανάληψη μέρους αυτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι προτάσεις μας απελευθερώνουν την κοινωνία από τον εγκλωβισμό των χαμηλών προσδοκιών. Έτσι εννοούμε σήμερα το αίτημα για κοινωνική απελευθέρωση που εισήγαγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Γιατί όπως έλεγε η αείμνηστη Πρόεδρός μας, Φώφη Γεννηματά, “τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά απ’ τις αναμνήσεις μας”» υπογράμμισε ο Βουλευτής Κοζάνης στο πέρας της ομιλίας του.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΧΤΙΖΕΙ ΜΙΑ «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»


«Στο ίδιο έργο αυτή τη φορά χωρίς θεατές – Ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της Κυβέρνησης η εκ νέου εξαγγελία των ίδιων μέτρων κατά της βίας»

ΕΛΕΝΗ ΒΑΤΣΙΝΑ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Την απουσία πολιτικής για τη στήριξη των ευάλωτων καυτηρίασε η Ειδική Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ηρακλείου Ελένη Βατσινά, κατά την ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό.

"Καμία πρόβλεψη για τα καύσιμα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στους ώμους του πολίτη, αποκαρδιωτική εικόνα της αγοράς τροφίμων" - είπε η Ελένη Βατσινά, σημειώνοντας ότι κόντρα στον ισχυρισμό περί αποκλιμάκωσης των τιμών της αγοράς και περί στήριξης του ελληνικού νοικοκυριού με το Market Pass και το "Καλάθι του Νοικοκυριού", η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:

Αυξήσεις 28% στο σούπερ μάρκετ και market pass 32 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί, 42 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί, 52 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.

"Δεν αντιμετωπίζετε καμία κρίση, εύχεστε να τελειώσει με ένα μαγικό τρόπο, κάποτε, η κρίση" - σχολίασε σκωπτικά η βουλευτής Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για έλλειψη πραγματικού οράματος αλλά και αναγκαίων πρωτοβουλιών, που αποτυπώνονται ανάγλυφα και στον Προϋπολογισμό.

"Δε δικαιούσθε να ομιλείτε για κανονικότητα" είπε η Ελένη Βατσινά παραθέτοντας την καθημερινή μάχη των Ελλήνων να φτάσει ο μισθός τους για στέγαση και τρόφιμα, την έκρηξη των τιμών των ενοικίων σε σπίτια και επαγγελματική στέγη.

Η βουλευτής Ηρακλείου αναφέρθηκε και στο ιδιωτικό χρέος, σημειώνοντας ότι δεν ενισχύονται πολύπαθοι τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η αγροτική ανάπτυξη, αλλά αντιστρόφως διευκολύνεται η πώληση των "κόκκινων δανείων" για να απομακρυνθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, αδιαφορώντας για τους δανειολήπτες και την κερδοσκοπία των funds σε βάρος τους.

Αντιθέτως στην Ελλάδα, του Τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα, "τον μεν τουρισμό τον θεωρείτε μόνο πηγή εσόδων χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις, τη δε αγροτική οικονομία τη θεωρείτε κάτι υποδεέστερο" - σχολίασε η Ειδική Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας στον περασμένο Σεπτέμβριο όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα 2,25 δισ. ευρώ που η Ελλάδα δεν απορρόφησε για τους αγρότες από την ΚΑΠ και το Ταμείο Συνοχής, τα οποία την ύστατη στιγμή χρησιμοποιήθηκαν για τις αποζημιώσεις της Θεσσαλίας. Όμως η κ.Βατσινά μετέφερε και την απόγνωση των αγροτών λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων, ενώ απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο Προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει μείωση των κονδυλίων για τον πρωτογενή τομέα, "αντί για αποκατάσταση αυτού του αιφνιδιασμού του αγροτικού κόσμου".

Αναφερόμενη και στο πρόσφατο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κ.Βατσινά καυστικά έκανε λόγο για οικονομία στον "αυτόματο πιλότο", με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα έσοδα από τον τουρισμό να μην επαρκούν και ελλείψει πολιτικών, το βάρος να μετακυλίεται μέσω της φορολογίας στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον επιστήμονα, τον ελεύθερο επαγγελματία.

"Προϋπολογισμός - μαύρη σελίδα της ιστορίας για την επιχειρηματικότητα", με εξαίρεση τους "ολίγους" που φορολογούνται με τον δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή στην ΕΕ, έναντι του ΦΠΑ 24% του τρίτου υψηλότερου στην Ευρώπη, τόνισε η ίδια.

"Στον πρώτο προϋπολογισμό αυτής της θητείας σας και στον πέμπτο προϋπολογισμό που καταρτίζετε ως Κυβέρνηση, έχετε ήδη στο βιογραφικό σας 4 αποτυχημένες προσπάθειες. Θεωρείτε ότι μας ξεγελάτε με αριθμούς" - υπογράμμισε η Ελένη Βατσινά, και τόνισε πως όσο "μπακαλίστικα κόβετε και ράβετε για να σας βγουν τα νούμερα, το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τη ζωή μας, με την Ελλάδα που αγαπάμε, με τον άνθρωπο".


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ : «Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ «ΘΟΛΩΣΕΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ»


Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός συνιστά τη βιτρίνα της κυβερνητικής πολιτικής και αποκαλύπτει το όραμά σας για την πορεία της χώρας. Μετά από πέντε προϋπολογισμούς που συντάξατε, σε ποια σημεία ακριβώς  είναι καλύτερη η ζωή των πολιτών σήμερα;

Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα;

-η μισθολογική απόκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται, (θυμάμαι το πανηγύρι που κάνατε για την αύξηση 70 ευρώ στο μέσο όρο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων)

-σε αγοραστική δύναμη η χώρα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκής Ένωσης 

-το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 405 δις, με τους τόκους εξυπηρέτησής του να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό

-μόλις το 55% έχει  απορροφηθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

-βρισκόμαστε στην υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα από επιλογή

-η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο ναδίρ

-η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια σαρώνουν την ελληνική κοινωνία

-το κόστος της ενέργειας και οι ανατιμήσεις έχουν γίνει ο εφιάλτης του ελληνικού νοικοκυριού και εσείς ως απάντηση προσφέρετε μπλε, πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Οι πολίτες εδώ και καιρό είναι θεατές της ίδιας επικοινωνιακής παράστασης, με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις διεθνείς συνθήκες οικονομικής ύφεσης για να δικαιολογήσει έναν ακόμα νεοφιλελεύθερο, συντηρητικό, ταξικό και κοινωνικά άδικο προϋπολογισμό, που μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στους βιοπαλαιστές  και προστατεύει τους λίγους ισχυρούς.

Για να επιτύχει δε, την κοινωνική ανοχή, μασκαρεύει την εγχώρια και διεθνή πραγματικότητα σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος εάν η κυβέρνηση έχει όντως επαφή με την κοινωνία ή εάν χρησιμοποιεί εσκεμμένα κάθε επικοινωνιακό τερτίπι για να επιβάλει την κρυφή της ατζέντα.

Καμία υπόσχεσή σας δεν είχε μέχρι σήμερα αντανάκλαση στην βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Καμία προσδοκία που δημιουργήσατε δεν έγινε πράξη διότι κάθε φορά που εξαγγέλλετε μέτρα που ανακουφίζουν τους πολίτες, την επόμενη στιγμή λαμβάνετε άλλα που τους επιβάλλουν επαχθέστερες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός συναντιέται με εκπροσώπους διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών και υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας, οι πολίτες επί πέντε χρόνια δεν έχουν δει καμία επένδυση και καμία αναπτυξιακή έκρηξη κεφαλαίων, πέρα από golden visas, αγορές  ακινήτων και τουρισμό.

Που βρίσκεται η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας που ευαγγελίζεστε;

Επαίρεστε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και για την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην δημόσια διοίκηση, την ίδια ώρα που αφήνετε τον δημόσιο τομέα να βουλιάζει στο τέλμα της υποστελέχωσης, των παρωχημένων υποδομών και της τεχνολογικής ανεπάρκειας.

Διαφημίζετε στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα τα οικονομικά σας επιτεύγματα, όταν δεν έχουν γίνει νέες  επενδύσεις σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους

Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας παρά μόνο οι εποχιακές για τις ανάγκες του τουρισμού,

Δεν έχετε αξιοποιήσει το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας, δεν έχετε αναστρέψει τη φυγή των νέων στο εξωτερικό,

Δεν έχετε συγκρατήσει τις τιμές στα ράφια και το κόστος της ενέργειας, δεν έχετε διαχειριστεί τον κρατικό κορβανά προς όφελος των πολιτών,

Δεν έχετε βελτιώσει το κοινωνικό κράτος, δεν έχετε ανασυγκροτήσει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση,

Δεν έχετε αναχαιτήσει την εγκληματικότητα και την ατιμωρησία και δεν έχετε αντιμετωπίσει τις κοινωνικές παθογένειες που λόγω της οικονομικής ένδειας, της ανασφάλειας και της απογοήτευσης των πολιτών έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή μεγέθη.

Και ξέρετε ποια είναι η αιτία για όλη αυτή την κρίση που βιώνουμε μέχρι σήμερα;

Το γεγονός ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο για την ανάταξη της χώρας, για την αναγέννηση της υπαίθρου, για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, για την αναχαίτιση του δημογραφικού κατήφορου που είναι η βασική αιτία για μία σειρά αρνητικών οικονομικών δεικτών, αλλά και για την συρρίκνωση της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας μας.

Στην ίδια κατεύθυνση διαχειρίζεστε και τον τομέα της πολιτικής προστασίας, που σήμερα διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Άλλωστε το κόστος των φυσικών καταστροφών είναι ο άγνωστος «Χ» που μπορεί  να τινάξει στον αέρα κάθε πρόβλεψη.

Όπως πέρσι και φέτος, που το κόστος αποκατάστασης των υποδομών και αποζημίωσης των πληγέντων προκάλεσαν την κατάθεση συμπληρωματικών προϋπολογισμών 700 και 600 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

Για το 2024 προβλέπεται το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου στο ΠΔΕ να ανέλθει στα 150 εκατομμύρια ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν επιπλέον πιστώσεις 107 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ζήτημα όμως, είναι το πώς θα διατεθούν τα χρήματα αυτά, σε ποιους αποδέκτες και ποιος θα ελέγξει την διάθεσή τους.

Αυτή την στιγμή το κόστος της πολιτικής προστασίας  αφορά κυρίως:

-στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος

-στη μίσθωση και συντήρηση εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης  -στην προμήθεια ανταλλακτικών και μέσων προστασίας

-στη λειτουργία των επιχειρησιακών μονάδων

-στην προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε έναν πολυέξοδο, δυσκίνητο και γραφειοκρατικό συντονιστικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που διαχειρίζεται έναν πακτωλό χρημάτων χωρίς να φέρνει τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλάει για διάθεση κονδυλίων στην πρόληψη εσείς επιμένετε να τα διαθέτετε στην καταστολή και να διαχέετε τις ευθύνες.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.

Για παράδειγμα συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες της Αργολίδας αλλά και άλλων περιοχών της Περιφέρειας.

Κλείνετε καταστήματα ΕΛΤΑ το ένα πίσω από το άλλο (Αγία Τριάδα, Τολό και Ερμιόνη) και καταργείτε τη ΔΥΟ Άργους με συγχώνευση.

Στην Αργολίδα όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας άνθρωποι που ζουν σε χωριά δεν μπορούν ούτε να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους λόγω τεράστιας έλλειψης ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία.

Την ίδια ώρα οι νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου και τα Κέντρα Υγείας του Νομού υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης και αντιμετωπίζουν συχνά κρούσματα βίας ένα θέμα που έχουμε θίξει πολλές φορές αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα.

Και πάμε στο τεράστιο θέμα για την Αργολίδα που είναι η υλοποίηση των έργων του Αναβαλου.

Έργο που θα δώσει σημαντική λύση στο έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας

Η υφαλμύρωση των πηγών είναι το τεράστιο πρόβλημα σήμερα.

Οι αγρότες ποτίζουν με 2.500 μονάδες αγωγιμότητας.

Επιπλέον, ο αγροτικό τομέας καλείται να επιβιώσει σε ένα δυσμενές περιβάλλον λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής, ακρίβειας, τεράστιας έλλειψης εργατών γης, ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν καταστροφές στην παραγωγή τους και αδυναμίας του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα αγροτικής ασφάλισης.

Το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται μία Ελλάδα ισχυρή, κοινωνικά δίκαιη, απαλλαγμένη από ταξικά σύνδρομα και ελιτισμό, για αυτό έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια Ελλάδα της αλληλεγγύης με ισχυρό δημόσιο τομέα, με υποδομές και με υγιή επιχειρηματικότητα, με κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, με πλούτο για όλους και με ίσες ευκαιρίες.

Δυστυχώς, το δικό σας όραμα όπως αντικατοπτρίζεται στον προϋπολογισμό του 2024 είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με το δικό μας.

Για τον λόγο αυτό και καταψηφίζουμε.»



ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΗ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ»



ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ: «ΑΝΕΜΠΝΕΥΣΤΟΣ, ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2024»


Με εμφατικό τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2024 ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, τονίζοντας πως «η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 διεξάγεται εν μέσω μιας οξείας διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που ανακυκλώνεται εξαιτίας των συγκρούσεων σε δύο μέτωπα της γειτονιάς μας. Θα αναμέναμε, επομένως, ως είχατε υποχρέωση να καταθέσετε έναν προϋπολογισμό που θα ανταποκρίνονταν στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά του». Αναφερόμενος στον πυρήνα της άσκησης κυβερνητικής πολιτικής επισήμανε ότι «η σπάνη των πόρων είναι που γεννά την ανάγκη για διακυβέρνηση, και η ελπίδα ότι θα υπάρχει μια δικαιότερη κατανομή γεννά τη δημοκρατική διακυβέρνηση».

Μεγάλο τμήμα της ομιλίας του Βουλευτή Ηρακλείου, εστιάστηκε στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς στον τομέα αυτό δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

«Με την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, η κυβέρνηση σε ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, περικόπτει το ειδικό αποθεματικό κάνοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ενεργειακής κρίσης που θα επηρεάσει τις τιμές ρεύματος. Η ελληνική κοινωνία μετά από δύο χρόνια αφήνεται χωρίς ενεργειακό δίχτυ προστασίας με αβεβαιότητα και ανασφάλεια σχετικά με ποιο τιμολόγιο να διαλέξει. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν μπροστά στο υψηλό ενεργειακό κόστος τι τους συμφέρει, έχουν πάθει δυσχρωμία από τα πολύχρωμα τιμολόγια» τόνισε.

Ασκώντας δριμεία επίθεση στην κυβερνητική πολιτική επεσήμανε χαρακτηριστικά πως το φιλελεύθερο πρόταγμα για το αόρατο χέρι της αγορά έχει κριθεί και έχει αποτύχει.

«Γιατί με το άλλοθι του ανταγωνισμού σε κάθε πεδίο της οικονομίας επικρατούν ανενόχλητα τα ολιγοπώλια. Απουσία ισχυρών θεσμικών αντιβάρων και μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς, με υγεία, κανόνες αλλά και μέγεθος, μένουν μόνοι τους οι ισχυροί και οι ευνοούμενοι. Δείτε τι συμβαίνει γύρω μας, στις μεταφορές, στις τράπεζες, στην τηλεπικοινωνία, στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κτλ. παντού ολιγοπώλια, κανένας δεν πρόκειται να χτυπηθεί με τον ανταγωνιστή του, διότι όταν είναι λίγοι οι παίκτες και μικρή η αγορά είναι προτιμότερο να συντηρούν και να κερδίζουν από το μερίδιο που ήδη έχουν. Κι αυτή είναι μια δομική διαφορά μας, διότι με αυτούς τους όρους συντηρείται ψηλά το κόστος ζωής και η ακρίβεια παραμένει ανελαστική, μένει μια κλειστή η αγορά χωρίς νέους παίκτες,  δεν μπορεί να νικηθεί με το αόρατο χέρι παρά μόνο με θεσμούς ισχυρούς, με ελεγκτικούς μηχανισμούς με ενισχυμένες ανεξάρτητες αρχές και ένα κράτος που θα προστατεύει τους πολίτες από αυτήν την πρακτική. Ο κόσμος παρακολουθεί αυτό το στημένο σκηνικό, με τις ανισότητες να καλπάζουν, με λίγους να μένουν αλώβητοι, και διερωτάται τι καλύτερο θα αλλάξει στη ζωή μας με αυτόν τον προϋπολογισμό. Αλλά το ίδιο γίνεται και στην χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Την ώρα που η κοινωνία βαδίζει χωρίς κανένα ενεργειακό δίχτυ ασφάλειας, διαφημίζετε μεγάλα projects και ενεργειακές λεωφόρους, ενώ τα προγράμματα φωτοβολταϊκά στη στέγη, net metering και αυτοπαραγωγής ενέργειας έχουν βαλτώσει. Ταυτόχρονα στο όνομα των φιλόδοξων στόχων του ΕΣΕΚ διαμοιράζετε σε μεγάλους ενεργειακούς παίκτες τον ηλεκτρικό χώρο, αποστερώντας αυτή την ευκαιρία από ενεργειακές κοινότητες, δήμους και μικρούς παραγωγούς. Απουσία στρατηγικού σχεδίου, έλλειψη έμπνευσης και οράματος στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανύπαρκτοι εθνικοί στόχοι» χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό του 2024, υπογράμμισε ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ειδική αναφορά στο κλείσιμο της ομιλίας του έκανε στο μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

«Αν συνεχίσουμε έτσι πάμε σε τοίχο πάλι το 2032. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως για τρόφιμα και ζώα στο πρώτο δεκάμηνο του 23 έχουμε 7,1 δισ. εισαγωγές και φαίνεται ότι θα υπερβούμε τα 8 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Στον τομέα μόνο αυτό καταγράφεται μια εθνική αποτυχία, χωρίς να ακούτε τις καμπάνες κινδύνου. Αντί να τεθεί ένας εθνικός στόχος με μοχλό τα 19,4 δισ. της νέας ΚΑΠ για αυτάρκεια προϊόντων στα βασικά μας αγαθά και έπειτα την αύξηση των εξαγωγών μας, με άνοιγμα εμπορικών λεωφόρων στα κηπευτικά, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά προϊόντα, και το αμπέλι, μετατρέπετε τους πόρους της ΚΑΠ σε βοήθημα αντιπαραγωγικών επιλογών για τους αγρότες».

Παρουσιάζοντας με τρόπο ξεκάθαρο τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκλεισε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «ανέμπνευστο, αναχρονιστικό και προφανώς άδικο. Αναπαράγει και διευρύνει τις κλειστές δομές του κοινωνικού και οικονομικού σας μοντέλου, δεν ανοίγει ευκαιρίες, διαιωνίζει τις ανισότητες και κατανέμει άδικα τα φορολογικά βάρη. Cui bono? Ποιος κερδίζει; Κυρίως, όμως, επειδή ρωτούν οι πολλοί τι θα αλλάξει προς το καλύτερο στη ζωή τους και ουσιαστική απάντηση δεν παίρνουν και επειδή εμείς είμαστε με τους πολλούς, για αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό» κατέληξε ο Φραγκίσκος Παρασύρης.      

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ, ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ, ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ»

Την άποψη του ότι ο προϋπολογισμός της ΝΔ είναι κοινωνικά άδικος, ναρκοθετεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ευνοεί μόνο τους έχοντες τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης στη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλάκης ανέλυσε τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που ζουν εκατομμύρια νοικοκυριά, εξαιτίας του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της συνεχόμενης συμπίεσης των εισοδημάτων του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων πολιτών. Αυτό σε συνδυασμό με την αποσάθρωση βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, όπως είναι η υγεία και η παιδεία οδηγεί σε απόγνωση εκατομμύρια Ελλήνων και δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της κυβέρνησης. «Είναι μία καθαρή πολιτική επιλογή που δείχνει ποιοι αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης και ποιοι όχι. Μπορεί, λοιπόν, να είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που δεν καταρτίζεται σε καθεστώς πανδημικής ή ενεργειακής κρίσης, είναι όμως σίγουρα ένας ακόμα προϋπολογισμός που δημιουργεί συνθήκες κρίσης κοινωνικής».

Ως υπεύθυνος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα του Περιβάλλοντος ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε ειδικά στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου Υπουργείου κάνοντας λόγο για προσχηματική και καθυστερημένη εισαγωγή του “πράσινου προϋπολογισμού”. Στάθηκε στη μείωση των κονδυλίων των προγραμμάτων για την προστασία φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων κατά 10%, την ίδια ώρα που αυξάνεται κατά 20% το κόστος των προγραμμάτων που αφορούν στη διαχείριση ορυκτών πρώτων υλών. Υπενθύμισε το θολό τοπίο που συνεχίζει να υπάρχει στον εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, αλλά και τον παρακολουθηματικό ρόλο του Πράσινου Ταμείου. «Ο ρόλος του Πράσινου Ταμείου, με χαμηλότερο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, μετατρέπεται σε παρακολουθηματικός, κρίνοντας και από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου περί εμπλοκής του ΤΑΙΠΕΔ στις δραστηριότητες του.»

Τέλος, επέκρινε την σοβαρή υστέρηση στην εκπλήρωση των στόχων της πράσινης μετάβασης, ως επιμέρους πυλώνα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκπληρωθεί μέχρι σήμερα, μόλις κατά 14%.

Φυσικά, έκανε ειδική αναφορά στην Ανατολική Αττική, όπου δυστυχώς και αυτός ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει κονδύλια για την ανάπτυξη των υποδομών, του αποχετευτικού συστήματος, τις επεκτάσεις του προαστιακού και της Αττικής Οδού. Για τα θέματα μεταφορών, συγκοινωνιών και οδικών δικτύων των απομακρυσμένων περιοχών. Για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στα σχολεία. Για τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης που ταλανίζουν την περιοχή. Ειδική μνεία έκανε στο νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, που παραμένει όνειρο απατηλό, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για την ανέγερση του. «Προϋπολογισμός χωρίς Ανατολική Αττική. Ή Ανατολική Αττική χωρίς προϋπολογισμό»

Κλείνοντας την τοποθέτηση του κατέληξε στο γενικό πολιτικό συμπέρασμα του φετινού προϋπολογισμού: «Οικονομικό μοντέλο συγκεντρωτικό, αδιαφανές, με έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και οράματος ο προϋπολογισμός της ΝΔ» και τόνισε πως μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναφέρει την ελπίδα και το όραμα για την ανάπτυξη της χώρας και τη φυγή της προς τα εμπρός. «Η χώρα χρειάζεται μία πειστική αντιπρόταση διακυβέρνησης, που θα αναδιατάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, θα επανιδρύσει το κοινωνικό κράτος και θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Την διέξοδο αυτή μπορεί να την δώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο ήταν σήμερα ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Σχετικά με την εικόνα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο κ. Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα το οποίο σταδιακά ανεβαίνει. Στόχος όλων μας είναι να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά μας και να αποτελέσουμε μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε πρόγραμμα, σύγχρονο πολιτικό λόγο, λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και το έμψυχο δυναμικό για να τα υπηρετήσουμε.

Ο αγώνας είναι διαρκής και πήχης δεν υπάρχει. Και οι πολίτες δεν θέλουν ευχολόγια από εμάς, αλλά να ακούσουν κάποιον να ασχολείται με τα πραγματικά τους προβλήματα. Το σχέδιο μας μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα ασφάλειας για τους πολίτες απέναντι στις διαρκείς κρίσεις».

Με αφορμή το πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην εταιρεία Dixons για παραπλανητικές εκπτώσεις, σημείωσε: «Φανταστείτε τι γίνεται τρία χρόνια τώρα στην αγορά, όταν βλέπουμε να υπάρχουν τέτοιες στρεβλώσεις εις βάρος του καταναλωτή. Εμείς φωνάζαμε τόσα χρόνια να ενισχυθεί η ΔΙ.Μ.Ε.Α., ώστε να υπάρχει έλεγχος στην αγορά. Είναι αφύσικο οι τιμές στα προϊόντα να είναι πολύ υψηλότερες στη χώρα μας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτό το πάρτι στην αγορά. Την αδυναμία και την ατολμία της, την έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός πάρα πολύ ακριβά».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στάθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί το πραγματικό εισόδηματων πολιτών, καθώς «έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, όπου οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Έχουν συσσωρευτεί αυξήσεις στην αγορά τροφίμων, στις τηλεπικοινωνίες, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο στεγαστικό».

Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τις λύσεις σε αυτά τα ζητήματα καθώς «βλέπουμε την πραγματικότητα, δεν είμαστε μάγοι» και παρέθεσε σειρά προτάσεων της δημοκρατικής παράταξης:

«Έχουμε μιλήσει για αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις και προστασία πρώτης κατοικίας, άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος στέγασης με κατάργηση της golden visa. Πρέπει επίσης να ασχοληθούμε με το ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου δανεισμού. Πώς, επίσης, θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, όταν δεν δίνουμε κίνητρα στις ιδιωτικές εταιρείες μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών;» αναρωτήθηκε.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να αναφερθεί και στο φλέγον ζήτημα της οπαδικής βίας, διερωτώμενος: «Θα ξανασυζητήσουμε το τι πρέπει να γίνει με τις συμμορίες των χούλιγκαν, όταν θα έχουμε κάποιον θάνατο φιλάθλου ή όταν μία ομάδα χούλιγκαν διασχίσει όλη την Ελλάδα και φτάσει στο κέντρο της Αθήνας; Ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφάλεια».

MΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΡΑ»

Έντονη κριτική στις πολιτική της κυβέρνησης στους τομείς της Παιδείας και του Αθλητισμού άσκησε με παρεμβάσεις του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας τόνισε, ότι η εκπαίδευση αναδεικνύεται στον “μεγάλο ασθενή” της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την τελευταία έκθεση της PISA, που καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του ελληνικού σχολείου, καθώς η χώρα μας συνεχίζει να κατρακυλά στις διεθνείς κατατάξεις, σχετικά με τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας μαθητής που αποφοιτά από το ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Σχετικά με τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι η Ελλάδα, κατά τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δημόσιων γενικών δαπανών για τη παιδεία ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι δαπάνες για τη παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται στο 2,8% του ΑΕΠ, έναντι 2,9% που ήταν το 2023, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 5-5.5%. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι 4η σε ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την εκπαίδευση με ποσό που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα, ανέδειξε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιλέξει Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και επόπτες ποιότητας, αδυνατώντας να εφαρμόσει τον δικό της νόμο 4823, ενώ κάλεσε τον Υπουργό να αποκαταστήσει καθολικά το ολοήμερο σχολείο, να επαναφέρει τις 5 διδακτικές ώρες που αφαίρεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει στην πιστοποίηση της αγγλικής γλώσσας και πληροφορικής στην Γ’ Γυμνασίου, όπως προέβλεπε και σχετικός νόμος των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αντί αυτών, όπως ανέφερε, έχουμε αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια που εξυπηρετούν μια παρωχημένη λογική προετοιμασίας υποψηφίων για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποβαθμισμένη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και ένα σχολικό περιβάλλον που καλλιεργεί ανασφάλεια, με φαινόμενα βίας ανηλίκων, με εξουθενωμένο και κακοπληρωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο Ηλείος Βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τους κατάλληλους πόρους για την παιδεία και να προχωρήσει σε έναν ανοιχτό θεσμικό διάλογο με ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα με σκοπό την ανακατεύθυνση από τη δημόσια εκπαίδευση στην ιδιωτική, μέσω vouchers σε μαθητές και γονείς.

‘’Κυβέρνηση θεατής – Επιλογή της η αναποτελεσματικότητα’’

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ο Μιχάλης Κατρίνης, σχολίασε ότι έχουμε κουραστεί να μετράμε το σκορ ανάμεσα στις περιπτώσεις που ο Πρωθυπουργός εκφράζει τη συγγνώμη του από τη μία και την οργή του από την άλλη, για όλα τα συμβάντα στα οποία αποδεικνύεται η αποτυχία της κυβέρνησης στην πρόληψη και την αποτελεσματικότητα του κράτους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αναποτελεσματικότητα είναι επιλογή της. Μετά από κάθε δολοφονική επίθεση, έχουμε το ίδιο μοτίβο εξαγγελιών που δεν υλοποιούνται και μια κυβέρνηση που παρακολουθεί όλα αυτά σαν θεατής σε αγώνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: «Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΑΜΒΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

Επεσήμανε αρχικά ότι ο προϋπολογισμός του 2024 αποτελεί το πρώτο πραγματικό τεστ ικανότητας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι, ενώ η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επενδυτική βαθμίδα, η καθημερινότητα των πολιτών και του κόσμου της εργασίας ολοένα και χειροτερεύει, καθώς:

· Οι απασχολούμενοι το β΄ τρίμηνο του 2023 ήταν 4,236.5 εκ. όταν οι απασχολούμενοι το β΄ τρίμηνο του 2009 ήταν 4,584.6 εκ.

· Ο μέσος μισθός ήταν 1048 ευρώ το 2023 όταν ήταν 1.543 ευρώ (μεικτά) το 2009.

· Οι άνεργοι το β΄τρίμηνο του 2023 ήταν 533,3 χιλ. ενώ το 2009 ήταν 455.6 εκ.

Επιπλέον, τόνισε ότι σχεδόν 15 χρόνια μετά το 2009:

1. Η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μέσο όρο εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 39,7 ώρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες.

2. Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν πια θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς, ενώ το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισθούς της τάξης των 400 - 500 ευρώ τον μήνα.

3. Το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

4. Ο προϋπολογισμός των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2024 κρύβει σοβαρά ελλείμματα ενώ η Δ.ΥΠ.Α. επίσης παρουσιάζει υψηλό ταμειακό έλλειμμα.

5. Η Ελλάδα είναι στην χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ως προς την ποιότητα του χρόνου εργασίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

6. Οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται όλο και περισσότερο στην τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών με στόχο την βελτίωση συνθηκών ζωής των εργαζομένων όσο και την αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας. Στα καθ’ ημάς, η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά αυτές τις διεθνείς εξελίξεις.

7. Οι συνέπειες της απουσίας πολιτικών και ελέγχων στον τομέα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας είναι τραγικές. Το 2022 χάθηκαν 104 εργαζόμενοι, ενώ το 2023, μέχρι τώρα είχαμε 171 απώλειες ανθρωπίνων ζωών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει και τον πέμπτο προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας, απορρίπτοντας τη λογική της διακυβέρνησης της.

Το κάνει αξιακά, το κάνει υπεύθυνα. Γιατί η Ελλάδα των χαμηλών προσδοκιών δεν μας αρκεί. Γιατί η Ελλάδα μπορεί καλύτερα και δικαιότερα.

Με ρεαλιστική προοπτική.

Με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.

Για ένα αξιόπιστο κοινωνικό κράτος, που λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και οδηγεί στην παραγωγή πλούτου, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνει και μετασχηματίζει τις κοινωνικές ανισότητες.

Με μόνιμες παρεμβάσεις για την βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των ευάλωτων συμπολιτών, όπως:

· Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους).

· Επαναφορά της διαδικασίας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

· Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας = υποχρεωτικότητα και καθολικότητα εφαρμογής τους.

· Διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

· Πραγματική επαναφορά των τριετιών.

· Επαναφορά ενός αναθεωρημένου ΕΚΑΣ ώστε να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη.

· Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

· Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

· Αναθεώρηση του Ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μακριά από τις πελατειακές λογικές της ΝΔ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: «ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ 2024»
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2024 εξαπέλυσε μιλώντας από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη των κοινοβουλευτικών τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.

Στην αρχή της ομιλίας της η βουλευτής υπογράμμισε ότι η ΝΔ προσπαθεί να επιβάλλει ως «κανονικότητα» την αναδιανομή πλούτου υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, βασιζόμενη «σε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί στον σταθερό αφελληνισμό των κρίσιμων παραγωγικών δομών της οικονομίας, προς όφελος υποτιθέμενων επενδυτών που παίρνουν τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία μας υποκοστολογημένα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις αγορασμένα με δανεικούς πόρους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα». Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είπε η κυρία Σταρακά, ήταν ο τρόπος πώλησης της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank και της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Συνεχίζοντας, η Χριστίνα Σταρακά, αποδόμησε την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλλει ως «κανονικότητα» το πιο άδικο φορολογικό σύστημα της Ευρώπης: «Με τα 2α υψηλότερα έσοδα από φόρους κατανάλωσης - που πληρώνουν κυρίως τα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά - αλλά τα 3α από το τέλος φορολογικά έσοδα από επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σημειώνουν καθαρά κέρδη μαμούθ! Είστε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά οι μεγαλύτεροι φορομπήχτες της τελευταίας 20ετίας!»

Ειδική αναφορά, ως υπεύθυνη στο ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος επεφύλαξε η Χριστίνα Σταρακά στο πώς μεταχειρίζεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης τους παραγωγούς της χώρας: «Είναι πραγματικά άνω ποταμών είναι ότι μιλάτε για "πράσινο” προϋπολογισμό!Μιλάτε σοβαρά;Ποιον τομέα πλήττει πρώτα από όλα η κλιματική κρίση; Τον αγροτοδιατροφικό. Ποιος είναι ο μεγάλος ριγμένος στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024; Ο αγροτοδιατροφικός τομέας!»

Η Χ. Σταρακά μίλησε για «πετσόκομμα πόρων» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς από τους πόρους «βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη» αφαιρέθηκαν 355 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 2023, ενώ για τη φυτική και ζωική παραγωγή οι προβλεπόμενες δαπάνες μειώνονται κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Έτσι θα αντιμετωπίσει ο Πράσινος Προϋπολογισμός σας τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, της ακαρπίας, της μείωσης των υδάτινων πόρων, της μείωσης των καλλιεργήσιμων εδαφών για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από τον ΕΛΓΑ, την αύξηση του συνολικού κόστους της παραγωγής και της έλλειψης εργατών γης;», ρώτησε η Χριστίνα Σταρακά και υπογράμμισε μία πολύ αρνητική εξέλιξη που αφορά τους εργάτες γης: «Ήδη με 2 εγκυκλίους του ΕΦΚΑ η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για την κατάργηση του εργόσημου για εργάτες γης. Αυτό ήταν έργο ΠΑΣΟΚ που μείωσε την εισφοροδιαφυγή και βοήθησε την αγροτική παραγωγή.Εσείς όμως δρομολογείτε διοικητικά την κατάργηση του νόμου που μπορεί να σημάνει τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».

Η κ. Σταρακά καυτηρίασε την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που φαίνεται να ασχολείται μόνο με το να «ακρωτηριάζει τους πόρους του Υπουργείου του και να ανταλλάσσει λεκτικά βέλη με τη διορισμένη από τη Νέα Δημοκρατία διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ευθύνη της μειωμένης κατά 30%(!) καταβολής ποσών της Βασικής Ενίσχυσης για το 2023».

«Κοιτάξτε κύριες κύριοι της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα «τους αγρότες δεν τους απασχολούν τα εσωκομματικά σας. Να τα λύσετε μόνοι σας. Τους ενδιαφέρει όμως ότι το επιτελικό κράτος απέτυχε με τόσο παταγώδη τρόπο στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2023 ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον αγροτικό προϋπολογισμό του 2024.Για αυτό τα πράγματα στην αγροτοδιατροφή είναι δυσοίωνα και για το 2024.Και φυσικά για αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

«Για όλα αυτά», είπε ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά, «αλλά και για πολλά αλλά ο Προϋπολογισμός σας είναι απορριπτέος από το ΠΑΣΟΚ.Και να το ξέρετε ότι πολύ πιο σύντομα από ότι φαντάζεστε η απόρριψη της νοσηρής κανονικότητας σας θα γίνει το κυρίαρχο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση και την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024», τοποθετήθηκε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας.

Ο Βουλευτής αρχικά ανέφερε πως και ο φετινός προϋπολογισμός, προμηνύει ακόμη μια δύσκολη χρονιά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης, ότι η Κυβέρνηση επικαλείται πάντα εξωγενείς παράγοντες ως μόνιμη αιτία επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών, θεωρώντας πάντα την ακρίβεια ως «εισαγόμενο προϊόν», ενώ η πραγματική αιτία της κατάστασης, είναι η απραξία η αναλγητικότητα και η απροθυμία της για λύσεις ουσίας, για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Συνεχίζοντας, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις επιδοματικές πρακτικές της Κυβέρνησης, οι οποίες, απέβησαν άκαρπες και ανίκανες να ισοσκελίσουν ή να μειώσουν δραστικά, τις απώλειες των εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα επισήμανε, πως η ψήφιση του νέου φορολογικού για το 2024, αγνοεί για άλλη μια φορά τις πραγματικές ανάγκες της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, μετατράπηκε αυτομάτως σε βάρος των πολλών, σε μία οριζόντια και άδικη φοροεισπρακτική πολιτική.

Στη συνέχεια ο κ. Πάνας ως Τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε, πως γενικότερα για τις υποδομές, δεν προκύπτει εικόνα σοβαρού εθνικού σχεδίου, ενώ τα έργα που ξεκινάνε, όπως το Fly over γίνονται χωρίς να υπολογισθούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα και βεβιασμένα.

Παράλληλα τόνισε, την έλλειψη περιφερειακού σχεδιασμού, όσο και για την απουσία ένταξης σοβαρών, μεγάλων, παραγωγικών και αναπτυξιακών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην ελληνική περιφέρεια.

Πιο συγκεκριμένα για τη Χαλκιδική αναφέρθηκε αρχικά σε δύο μεγάλα έργα, στα φράγματα του Χαβρία και της Τρίγλιας, τα οποία παρά τη χρηματοδότηση δεν προχωρούν, στην έλλειψη προγραμματικού πλαισίου για τους λιμένες της Χαλκιδικής και τη σύνδεση της Βόρειας Χαλκιδικής με την Εγνατία Οδό, ενώ επισήμανε την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας του Σπηλαίου Πετραλώνων.

Στον πρωτογενή τομέα στηλίτευσε , για ακόμη μια φορά τον εμπαιγμό στους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, όπου με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για χρηματοδότηση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενώ στον τομέα της υγείας, επισήμανε πως οι μεγάλες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές, κρύβονται κάτω από το χαλί, αφήνοντας της υγειονομικές υποδομές της χώρας να παρακμάζουν και τους Έλληνες πολίτες να ταλαιπωρούνται μόνιμα στις κρατικές δομές υγείας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του κι αναφορικά με τον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό ανέφερε: «Ο πέμπτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης αποτυπώνει έναν ιδιαίτερο αρνητικό απολογισμό της θητείας της Κυβέρνησης αυτής, κυρίως για τον κόσμο της παραγωγής, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασία , τους αγρότες, τη στιγμή μάλιστα που νοικοκυριά, επαγγελματίες και παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν απαντά στο αίτημα για δίκαιη κοινωνία, εργασία και αξιοπρέπεια για όλους, ενώ δε προδιαγράφει κάποια προοπτική για τους νέους στον τόπο τους, αλλά ούτε στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη με περιφερειακή και κοινωνική διάσταση. Για αυτό το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τον προϋπολογισμό αυτό πλην των αμυντικών δαπανών και των δαπανών για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απορρίπτοντας ολόκληρη τη βαθιά συντηρητική λογική της διακυβέρνησης αυτής. Εμείς , αντιπροτείνουμε μια τελείως διαφορετική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σαφή και κοστολογημένη κατανομή, που αφορά τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της ανάπτυξης, την αναδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους και την προτεραιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας χρειάζεται ένα σύγχρονο αξιόπιστο κοινωνικό κράτος που θα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα παρεμβαίνει και θα μετασχηματίζει τις κοινωνικές ανισότητες, έχοντας στόχο να γίνει η οικονομία μας πιο ανθεκτική, πιο δυναμική για να επιταχυνθεί η πραγματική ανάπτυξη της αγοράς , ώστε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι».


Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΠΟΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΧΩΡΑΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ;»

Ομιλήτρια στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, ήταν η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη ΚΤΕ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, δομώντας σε τρεις άξονες την επιχειρηματολογία της για την αδικία, που διαπνέει κάθε γραμμή του.

Εισαγωγικά, καυτηρίασε ότι «στον πέμπτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησής σας, πέμπτη φορά επιμένετε στο ίδιο ιδεολογικό μείγμα κοινωνικά άδικης οικονομικής πολιτικής. Εάν το “δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, τότε το πεντάκις εξαμαρτείν σίγουρα μαρτυρά πολλά για την κυβερνητική “σοφία”. Κάθε χρονιά διαβάζοντας πίσω από τους αριθμούς, αναρωτιέμαι: πόση αδικία μπορεί να χωρέσει άραγε σ’ έναν προϋπολογισμό; Και κάθε χρονιά, συγκρίνοντας με την προηγούμενη, επιβεβαιώνω πως για εσάς η αδικία δεν έχει ούτε ταβάνι ούτε πάτο. Διαθέτετε την ικανότητα να πολλαπλασιάζετε εκθετικά τις κοινωνικά άδικες παρεμβάσεις και να βαθαίνετε ραγδαία το χάσμα που χωρίζει την ολιγαρχία των ευνοούμενων από την πλειοψηφία των καταπονούμενων».

Στον πρώτο άξονα, η Ε. Λιακούλη έθεσε ως προτεραιότητα την αδικία που υφίσταται η Λάρισα και ευρύτερα η Θεσσαλία, στηλιτεύοντας ότι εκεί «η ευλογία της ζωής σ’ έναν τόπο ζωντανό, μετετράπη στην κατάρα της καταστροφής σ’ έναν τόπο παραγωγικά, οικονομικά, κοινωνικά και τουριστικά νεκρό. Τη στιγμή που όλοι κάνουν όνειρα για τη νέα χρονιά, υπάρχει μια περιφέρεια της χώρας, όπου η ευχή “καλή χρονιά” δεν σημαίνει τίποτα, γιατί τίποτα δεν προεξοφλεί πως η νέα χρονιά μπορεί να είναι καλύτερη. Αυτή είναι η βυθισμένη Θεσσαλία. Εκεί όπου συνάνθρωποί μας δεν θα στολίσουν δέντρο στο σπίτι τους, γιατί πολλοί δεν έχουν πια σπίτι. Εκεί όπου αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, τουριστικά καταλύματα, δρόμοι, υποδομές, έχουν εγκαταλειφθεί στο “σκοτάδι” της κρατικής αδιαφορίας. Αποζημιώσεις αγνοούνται, αποκαταστάσεις εκκρεμούν. Ήλπιζα ειλικρινά να βρω σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό μια “αχτίδα φωτός” για να τους μεταφέρω τις γιορτές. Ένα κεφάλαιο, δυο γραμμές, κάτι που να αποδεικνύει πως η Πολιτεία έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία, ένα σχέδιο όχι απλώς αποζημιώσεων και αποκατάστασης -που βεβαίως και αυτά έχουν πρωταγωνιστική σημασία– αλλά ένα πολύπλευρο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης, σχέδιο αναστήλωσης με συγκεκριμένο οδικό χάρτη εφαρμογής, που να περιλαμβάνει ως βάση ήδη διασφαλισμένους πόρους. Δεν υπάρχει. “Αχτίδα φωτός” για τον τόπο μου δεν “φέγγει” πουθενά».

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να αναδείξει την «αδικία του υπερσυγκεντρωτικού Κράτους εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχετε καταντήσει ελλειμματική», κριτική την οποία τεκμηρίωσε αναλυτικά, με συγκεκριμένους αριθμούς για το έλλειμμα του 2022, 2023 και 2024, αλλά και για τη δημοσιονομική επιδείνωση του ελλείμματος για το 2023 συγκριτικά με όσα είχαν ψηφιστεί. «Διαμορφώσατε μια ανεπίτρεπτη νέα γαλάζια “κανονικότητα” για τους ΟΤΑ, που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους» τόνισε η Υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάνοντας επιπροσθέτως εκτενείς αναφορές στο μηδενισμό της επιχορήγησης για το ενεργειακό κόστος, στο τέλος ταφής, καθώς και στις ΔΕΥΑ.

Στον τρίτο και καταληκτικό άξονα της ομιλίας της, η Ε. Λιακούλη εστίασε στην αδικία που χαρακτηρίζει «όχι μόνο τον προϋπολογισμό, αλλά συνολικά τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τέμνοντας στα δύο την ελληνική κοινωνία και τελώντας σε άμεση συνάφεια με τη δημοκρατική υστέρηση».

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, η Γραμματέας της Κ.Ο. εμφατικά υπογράμμισε ότι «η απληστία και η αισχροκέρδεια, μαζί με την αδιαφάνεια και την έλλειψη διαβούλευσης, στα πάντα και για τα πάντα, έχουν καταστεί νέο σύγχρονο δόγμα. Η συσσωρευμένη ακρίβεια, μαζί με την κυριαρχία των έμμεσων φόρων, αλλά και κόστος ενέργειας, συνθλίβει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, μικρομεσαίους, νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, μη προνομιούχους, αγρότες, κτηνοτρόφους, κατοίκους της υπαίθρου, που ωθούνται στη φτωχοποίηση των κουπονιών και τελικά σε κοινωνικό αποκλεισμό. Καταδικασμένοι σε άθλιες υποδομές υγείας, σε υποβαθμισμένα σχολεία, σε μια καθημερινότητα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, σε μια χώρα που γερνά, σε μια περιφέρεια που ερημώνει».

Σημείωσε, τέλος, πως «υπάρχει ο άλλος δρόμος που καθημερινά ανοίγουμε στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της ευημερίας των πολλών με ίσες ευκαιρίες για όλους», παρουσιάζοντας σειρά προγραμματικών θέσεων και ρεαλιστικών προτάσεων.

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΠΟΔΗΓΕΤΕΙ, ΔΕΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΙ»


Tην αδυναμία της κυβέρνησης να ξεφύγει από το επικοινωνιακό αφήγημα και να υλοποιήσει με τρόπο συγκροτημένο, επιστημονικό και κυρίως δίκαιο τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, ανέδειξε στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό η Βουλευτής Βορείου Τομέα και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη.

Όπως εμφατικά τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη “ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει την κυβέρνηση της ΝΔ, ως μια κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει συγκροτημένα, επιστημονικά και κυρίως δίκαια καμία από τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην επικοινωνιακή διαχείριση της στιγμής, στην χειραγώγηση της κοινωνίας και την εκμετάλλευση του θυμικού της η κυβέρνηση νομοθετεί για να ποδηγετήσει και όχι για να εκσυγχρονίσει”.

Με μία επίκαιρη αναφορά στο εμβληματικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη “Πεθαίνω σα χώρα”, κατά την τοποθέτησή της για τον προϋπολογισμό, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για «μια χώρα στην οποία “ οι νόμοι ακυρώθηκαν με την αυτοκατάργησή τους, οι θεσμοί αντιστράφηκαν κι εφαρμόζουν το αντίθετό τους”».

Απαντώντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ.Φλωρίδη, η κ. Αποστολάκη επεσήμανε ότι η παρούσα είναι η έβδομη τροποποίηση των ποινικών κωδίκων από το 2019 και μάλιστα έχει το ανεπίτρεπτο χαρακτηριστικό ουδείς να γνωρίζει τους συντάκτες του νομοθετήματος. «Κάποτε οι τομές στους Κώδικες είχαν τη σφραγίδα του Γ-Α. Μαγκάκη, του Γ. Κουμάντου, της Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, του Μ. Σταθόπουλου», υπεvθύμισε η Μ.Αποστολάκη, «εντούτοις, σήμερα η κυβέρνηση επιλέγει να συντηρεί μια ανεπίτρεπτη θεσμική αδιαφάνεια».

Όπως τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «οι κώδικες είναι πυλώνες του δικαιϊκού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, για αυτό και προβλέπεται ειδική διαδικασία για την τροποποίηση τους. Είπαμε όμως ότι η κυβέρνηση ποδηγετεί και δεν εκσυγχρονίζει, έχοντας το βλέμμα πάντα στην επικοινωνιακή διαχείριση της στιγμής και εν προκειμένω υιοθετώντας έναν επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό, μια ρητορεία που την εμφανίζει ως τον προστάτη της κοινωνίας με την οποία όπως μας είπε ο υπουργός είναι σε διάλογο. Προσέξτε γιατί αυτή η λαϊκιστική και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με την κοινωνία, την οποία εσχάτως πολλοί επικαλούνται, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς».

Ιδιαίτερα στάθηκε στις διατάξεις που «προβλέπουν την εκδίκαση σοβαρών κακουργημάτων από μονομελή δικαστήρια ,συνθήκη που συναντά κανείς μόνο στο ποινικό σύστημα της Μάλτας!»

Για την επικείμενη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη, η Μ.Αποστολάκη στάθηκε ιδιαίτερα στο πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατείνει στην ανάγκη συγχωνεύσεων. Όπως επεσήμανε, «η νησιωτικότητα, οι ορεινοί όγκοι και άλλες παράμετροι δεν εμπεριέχονται στο πόνημα της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι πιθανό το εκσυγχρονιστικό περιτύλιγμα της κυβέρνησης να αποτελεί όχημα για την περικοπή δαπανών».

Αναφορικά με τον έτερο πυλώνα της δικαστικής μεταρρύθμισης, που αφορά την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε την αναντιστοιχία μεταξύ των διακηρύξεων και της πραγματικότητας, υπενθυμίζοντας ότι στις «23 και 30/10/23 στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαμε τραυματίες από κατάρρευση τμήματος των υποδομών. Τον Ιανουάριο του 2021 ο υφυπ. Υποδομών ανακοίνωσε τη δημοπράτηση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου εντός του α΄ τρίμηνου 2023 ακόμη είναι στα χαρτιά».

Επιπλέον, σχετικά με την αυστηροποίηση των ποινών που περιέχεται στη νέα μεταρρύθμιση, η Μ. Αποστολάκη τόνισε: «Εξαγγέλλετε πλαίσιο το οποίο θα αυξήσει ουσιωδώς τον αριθμό των κρατουμένων χωρίς καμία φροντίδα για τον υπερπληθωρισμό και τις ντροπιαστικές συνθήκες στις ελληνικές φυλακές. Αποσπασματικές ρυθμίσεις μέχρι σήμερα, νόμοι που δεν εφαρμόζονται και μια αντιμεταρρύθμιση που επιχειρείται να σερβιριστεί στην κοινωνία ως το δόγμα νόμος και τάξη».

Συνοψίζοντας η Μ. Αποστολάκη υπογράμμισε πως «η δικαιοσύνη δεν προχωρά όταν η επιστήμη εξοβελίζεται. Οι απαράδεκτοι κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσουν το άλλοθι για την επιχειρούμενη αντιμεταρρύθμιση και θα αγωνιστούμε ώστε ο επιστημονικός λόγος και η δίκαιη κρίση να κυριαρχήσουν απέναντι στην ρηχή, πρόχειρη και αντιεπιστημονική αντιμετώπιση ενός μείζονος ζητήματος».

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, η Μιλένα Αποστολάκη αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις παραμέτρους της οικονομικής ανάπτυξης, στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, που παγιώνουν το επενδυτικό κενό που χωρίζει την Ελλάδα από την ΕΕ. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στο διευρυνόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα της εθνικής οικονομίας.

Με δριμύτητα στηλίτευσε η Μ. Αποστολάκη και το όραμα για την αναπτυξιακή δυναμική που έχει τόσο ανάγκη η χώρα για να βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες και να μπορέσει μέσω αυτής της επίτευξης να επαναπατρίσει μισό εκατομμύριο καταρτισμένους επιστήμονες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα . Υπογράμμισε την αβεβαιότητα και την ανεπάρκεια ενός μοντέλου ανάπτυξης που βασίζεται «αποκλειστικά στον τουρισμό και το real estate, το οποίο, δε, μέσω της golden visa, έχει χαρακτηριστικά παρασιτισμού και αφελληνισμού της οικονομίας μας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ: «ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ “ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ”»




ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ : «ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ»


Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας, Αναστάσιος Νικολαΐδης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024, κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, επιλέγοντας να αναφερθεί σε σημαντικά προβλήματα που αφορούν την εκλογική περιφέρεια, τη Δράμα, σε θέματα που σχετίζονται με τον Αθλητισμό, για τον οποίον είναι υπεύθυνος στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για γενικότερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες με την εφαρμογή του προϋπολογισμού.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό και τις επιβαρύνσεις στους πολίτες που θα επιφέρει η εφαρμογή του, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε: «Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα το αντιλαϊκό στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Μιας πολιτικής που υπερφορολογεί τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, χαϊδεύει τον μεγάλο πλούτο και τα μεγάλα εισοδήματα και έρχεται ως συνέχεια του φορολογικού νομοσχεδίου που έκλεισε το μάτι στη μεγάλη φοροδιαφυγή. Με λίγα λόγια πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που αυξάνει τις ανισότητες, που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

Η ακρίβεια καλπάζει, τα έξοδα για τρόφιμα γιγαντώνονται, τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη, το κόστος του ρεύματος τρομάζει. Οι μισθοί δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας και το μέσο νοικοκυριό στενάζει. Για όλους αυτούς, ο προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει περισσότερα βάρη: 1,5 δις. ευρώ από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Είναι ο απλός λαός, οι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι συνταξιούχοι, που πληρώνουν αυτούς τους φόρους. Στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, του βενζινάδικου, του φούρνου. Οι ίδιοι οι πολίτες χρηματοδοτούν στην ουσία τα PASS που τους πασάρετε ως λύση στα προβλήματά τους. Δεν ήμουν μέλος της Βουλής, αλλά θυμάμαι τι λέγατε στους τηλεοπτικούς σταθμούς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, για τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα κάνετε ακριβώς τα ίδια…Συνοπτικά με μια φράση, ο προϋπολογισμός έχει κερδισμένους και χαμένους και στους χαμένους βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Για τον Αθλητισμό, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε τα εξής: «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα καταρρέουν, χωρίς πιστοποίηση καταλληλότητας και ασφάλειας. Αν δεν ανήκαν στο δημόσιο, το πιθανότερο είναι ότι θα είχε μπει ήδη λουκέτο. Η “Ακρόπολη” του ελληνικού αθλητισμού, το ΟΑΚΑ, είναι κλειστό. Η συντήρηση των περισσότερων αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ευθύνη των Δήμων χωρίς όμως αυτοί να έχουν τους απαραίτητους πόρους. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπάθησε να εφαρμόσει το πρόγραμμα ΠΕΛΟΠΑΣ για την καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτή η κυβέρνηση παραδέχεται ότι απέτυχε και τώρα εξαγγέλλει ένα νέο αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοστεί τη νέα χρονιά.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό οι χρηματοδοτήσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών χρησιμοποιείται ως εργαλείο. Πλήθος πρωταθλητών μας φέρνουν μετάλλια και διακρίσεις στη χώρα μας χάρη στη στήριξη των χορηγών τους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. κατάργησε το πρόγραμμα “Αθλητισμός για Όλους” και αυτή η κυβέρνηση το επαναφέρει, δίχως ίχνος αυτοκριτικής. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις στην άσκηση των πολιτών και μία από τις πρώτες στην παιδική παχυσαρκία σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τον επαγγελματικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τη συνεχή εξαγγελία των ίδιων μέτρων κάθε φορά που αναδεικνύεται με τραγικό τρόπο το θέμα της βίας στον αθλητισμό, γεγονός που δείχνει την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Αυτή η κουβέντα αργά ή γρήγορα θα γίνει, όταν διαπιστώσετε, κύριοι της κυβέρνησης, ότι το ζήτημα είναι εθνικό και απαιτείται η μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση για να αντιμετωπιστεί. Απλά θέλω και από αυτό το βήμα να εκφράσω τις ευχές μου στον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό να ξεπεράσει άμεσα κάθε κίνδυνο για τη ζωή του. Οι σκέψεις όλων μας είναι μαζί του».

Για την εκλογική του περιφέρεια, τη Δράμα, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Το μεγάλο πρόβλημα της άρσης της οδικής απομόνωσης παραμένει. Χρειάστηκε μια ολόκληρη κυβερνητική θητεία για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη και ακόμη δεν ξέρουμε επίσημα πότε θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Το Νοσοκομείο της Δράμας κρατιέται όρθιο χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζομένων. Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης αφορούν μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών. Άμεσα πρέπει να υπάρξουν σοβαρά κίνητρα για να επιλυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης από ιατρικό προσωπικό. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι ακόμη και ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ, το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους τους εργαζόμενους, η κρατική μέριμνα για διάθεση κατοικιών με χαμηλό κόστος σε γιατρούς, αλλά και εκπαιδευτικούς σε ακριτικές περιοχές της χώρας.

Στην Παιδεία, τα σχολεία αντιμετωπίζουν πολλά κτιριακά προβλήματα και δεν υπάρχουν σχετικές πρωτοβουλίες της πολιτείας. Για ένα ακόμη θέμα η ευθύνη έχει περάσει στους Δήμους, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Χρειάζεται άμεσα βελτίωση των εγκαταστάσεων ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο σχολείο και κυρίως ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, απαιτούνται δραστικά και καινοτόμα μέτρα, όπως η πιλοτική εφαρμογή ενός ειδικού οικονομικού και φορολογικού καθεστώτος, με μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας, ειδικά κίνητρα για τη δημιουργία και διατήρηση επιχειρήσεων, θέσπιση επιδόματος παραμεθορίου και η αυτοματοποιημένη πληρωμή φόρων με την εξόφληση κάθε τιμολογίου».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε: «Κάθε περιοχή της Ελλάδας δεν είναι ίδια. Δεν μπορεί να εξομοιώνονται περιοχές όπως η Δράμα με την πρωτεύουσα Αθήνα ή με τουριστικές περιοχές της χώρας. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Κι όμως αυτό κάνει η κυβέρνηση δίχως ίχνος δικαιοσύνης. Τον λογαριασμό της πολιτικής σας που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, να είστε βέβαιοι ότι θα σας τον επιστρέψουν στο τέλος αυτής της θητείας».


ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ:«ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΛΑΟ»


«Οι πολίτες πληρώνουν σήμερα την δεύτερη υψηλότερη φορολογία φόρων κατανάλωσης και την έκτη υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Με του υπέρογκους αυτούς φόρους ο Έλληνας μισθωτός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω των αγορών των βασικών του αναγκών από το σούπερ μάρκετ καθώς και του καυσίμου του για το ΙΧ του, προπληρώνει τα διάφορα bonus και pass τα οποία μοιράζει έπειτα η κυβέρνηση ως “οικονομική ενίσχυση”», ανέφερε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024».

«Με τα νούμερα της EUROSTAT να μας κατατάσσουν στη 2η χειρότερη θέση σε επίπεδο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη των 27, γίνεται φανερό πως και αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός που σχεδίασε η ΝΔ, είναι ένας προϋπολογισμός για τον λαό αλλά χωρίς τον λαό», σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης, υπογραμμίζοντας την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων σε μια εποχή που οι ασύμμετρα υψηλές τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, απομειώνουν καθημερινά τα εισοδήματα των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ο Ιλχάν Αχμέτ, έκανε εκτενή αναφορά στη Θράκη επισημαίνοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη που δεν συνδέεται με στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς και ελεύθερες κοινωνίες, είναι μια ελλειπτική διαδικασία που δεν οδηγεί στην έξοδο από τη χρόνια οικονομική- και- κυρίως- κοινωνική υστέρηση. Αυτό που θέλω να πω κ.κ. συνάδελφοι, είναι ότι αν δεν επενδύσουμε στην κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση της μειονότητας, τότε όσα λεφτά κι αν ρίξουμε στην Θράκη, δεν θα εγγυηθούν την συγκρότηση μιας συνεκτικής κοινωνίας με συνοχή, ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων».

Κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής όλα όσα συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου στο νομό Ροδόπης: «Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι χάριν καμιάς σκοπιμότητας δεν θα υποστείλω τον αγώνα για μια Θράκη που την κρατούν σε ομηρεία τα δεσμά αναχρονιστικών και αντιδραστικών αντιλήψεων και παρεμβάσεων , από όπου κι αν προέρχονται.Γιατί η αγάπη μου για την Θράκη μας και την Ελλάδα είναι πάνω και έξω από κάθε είδους πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό το πολιτικό όραμα θα το υπηρετήσω μέχρι τέλους».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ»


Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχετικά με τη συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών με το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ευρώπη, ο Δ. Μάντζος τόνισε πως «ο νομικός και ποινικός λαϊκισμός είναι μία συμπεριφορά που πρέπει να αποφεύγεται στην πολιτική. Όταν έρθει το σχέδιο νόμου, πρώτος ο Υπουργός και μετά όλες οι δυνάμεις του Κοινοβουλίου, πρέπει να μιλήσουν με νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Αν ήταν μόνο η αυστηροποίηση ποινών η λύση, τότε δεν θα είχαμε όλα αυτά τα φαινόμενα όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Ρέντη, μιας και έχουμε ήδη αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο κατά της αθλητικής βίας. Θέλει πολλή προσοχή στο πώς διατυπώνουμε τον δημόσιο λόγο μας όσον αφορά στις ποινές. Διότι το ένα είναι η αυστηρότητα των ποινών, το άλλο είναι η έκτιση των ποινών. Μπορούμε, για παράδειγμα, να μιλήσουμε επιτέλους για την κοινωνική εργασία».

Ως προς την αδιαλλαξία του Έντι Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη και την απειλή βέτο από την πλευρά της Αθήνας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι «αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της Αλβανίας το κατά πόσον τηρούνται οι αρχές του κράτους δικαίου στην υπόθεση Μπελέρη. Έχουμε την άποψη ότι θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να ορκιστεί, γιατί είναι εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας και από εκεί και πέρα η Αλβανία ως υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος να διασφαλίσει μία δίκαιη δίκη».

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «είναι σαφές ότι το δικαίωμα αρνησικυρίας, το βέτο, αποτελεί μία επιλογή που πρέπει να σταθμιστεί στο πλαίσιο των εθνικών μας συμφερόντων, χωρίς να ναρκοθετείται η ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Σαφέστατα όμως, με προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων γιατί είναι ένα ζήτημα κρίσιμο, άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας με τη γείτονά μας με την οποία θυμίζω ότι δεν έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα».

Υπενθύμισε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2003 έχει υποστηρίξει έμπρακτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, και πως «τα βασικά κριτήρια για την ένταξη μίας χώρας στην ΕΕ περιλάμβαναν εξ αρχής την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Άρα η υπόθεση αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί από την ΕΕ».






Ακολουθήστε το newsenergi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη