Κ. Σπυριδάκη: Η νέα φορολογία για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι άδικη, αναχρονιστική και φοροεισπρακτική


 Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Σπυριδάκη Κατερίνα, επί της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

«Άδικο, αναχρονιστικό και φοροεισπρακτικό» χαρακτήρισε η κ. Σπυριδάκη τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο. Τόνισε τη μεγάλη κοινωνική αδικία που διαπράτεται με την καθιέρωση του «τεκμαρτού», μέσω του οποίου η Κυβέρνηση «ισοπεδώνει και τσουβαλιάζει όλους τους κλάδους, όλων των περιοχών της Επικράτειας, και τους εξισώνει με τη μισθωτή εργασία. Αδιαφορώντας, έτσι, για το διαρκώς μεταβαλλόμενο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, το επιχειρηματικό ρίσκο, και τις ήδη δυσβάστακτες έμμεσες και άμεσες φορολογήσεις που καλούνται να πληρώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει την αναξιοπιστία και την ασυνέπειά της μεταξυ «προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών νομοθετημάτων», όπως ανέφερε στην ομιλία της. Επιπρόσθετα, τόνισε επιγραμματικά πως ο στόχος αυτού του «οριζόντιου κεφαλικού φόρου» θα επιφέρει την οικονομική εξουθένωση των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιπλέον φτωχοποίηση και εξουθένωση της μεσαίας τάξης, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την περαιτέρω υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα καταναλωτή. 

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στον Τουρισμό και στην εισαγώγη του «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα αντικαταστήσει το τέλος διαμονής των ξενοδοχείων και θα επιφέρει μία νέα οριζόντια επιβάρυνση, η οποία «είναι δυσανάλογη και δεν λαμβάνει υπόψη της τη μεταβλητότητα της τιμής των ξενοδοχείων, την εποχικότητα και τις ιδιαιτερότητες των κατά τόπους προορισμών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενος της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε,                   

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Σήμερα ψηφίζουμε ένα φορολογικό Νομοσχέδιο που, παρά την δηλωθείσα πρόθεση για την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεν φαίνεται να ευνοεί αυτούς τους στόχους.

Το εν λόγω Νομοσχέδιο έχει θέσει στο στόχαστρο τις πλέον παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη που εκείνες τροφοδοτούν. 

Άλλωστε είναι φανερή και η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις ΜΜΕ όταν η πλειοψηφία των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας κατευθύνεται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνοντας στο περιθώριο αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. 

Δε σταματάει, όμως, εκεί…έρχεται με έναν πλέον άδικο, αναχρονιστικό και φοροεισπρακτικό τρόπο, σαν παραδοχή αποτυχίας ή αδυναμίας των ψηφιακών συστημάτων ελέγχου της ΑΑΔΕ, να επιβάλει οριζόντιο κεφαλικό φόρο στους Μικρούς και Μεσαίους με την καθιέρωση του «τεκμαρτού». Και λέω άδικο, διότι , ισοπεδώνει και «τσουβαλιάζει» όλους τους κλάδους, όλων των περιοχών της Επικράτειας, και τους εξισώνει με τη μισθωτή εργασία. Αδιαφορώντας έτσι για το διαρκώς μεταβαλλόμενο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, το επιχειρηματικό ρίσκο, και τις ήδη δυσβάστακτες έμμεσες και άμεσες φορολογήσεις που καλούνται να πληρώνουν. Και λέω αναχρονιστικό γιατί χρησιμοποιεί πεπαλαιωμένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Κύριες και κύριοι της Κυβέρνησης, 

Νομίζω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η φορολογική σας πολιτική όντως επηρεάζει την απασχόληση, την κατανάλωση, και την κοινωνική πολιτική της χώρας μας, και ορίστε τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

  • Στοχοποίηση ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Επιπλέον φτωχοποίηση και εξάλειψη της μεσαίας τάξης
  • Όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων
  • Επιβαρύνσεις που θα μετακυλήσουν στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή μειώνοντας την αγοραστική του δύναμη, και μάλιστα, όταν ο ίδιος βρίσκεται εγκλωβισμένος στη δύνη του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Ως απάντηση των παραπάνω, το παρόν Νομοσχέδιο έρχεται να δώσει ένα «εγχειρίδιο» για το πώς οι μεγάλοι οικονομικά επιχειρηματίες θα φοροαποφεύγουν και να θέσει σε λειτουργία τους γνωστούς σας μηχανισμούς του «κοινωνικού αυτοματισμού»  με σκοπό τον επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό και το «κουκούλωμα» της κοινωνικής αδικίας που προωθείτε.

Μάλιστα, η Κυβέρνησή σας διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι με τη παρούσα φορολογική μεταρρύθμιση στοχεύει ουσιαστικά 600 εκ. ευρώ, ενώ το ύψος της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με επιεικείς υπολογισμούς ξεπερνά τα 10 δις ευρώ. Αυτό είναι, λοιπόν, το μεγάλο επίτευγμα ;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, με το παρόν νομοσχέδιο και με εξαίρεση κάποιων επιμέρους ρυθμίσεων, δεν φαίνεται να κινείται στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στον φορολογικό τομέα, όπως και σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, η ΝΔ λειτουργεί αποσπασματικά και με κοινωνικά άδικο τρόπο.

Είναι πολιτική της επιλογή να θεσπίζει οριζόντια μεγάλες φορολογικές απαλλαγές για τους πλουσιότερους και δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους πολίτες.

Το νέο φορολογικό της νομοσχέδιο αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της Κυβέρνησης, την οποία απέκρυψε  πριν τις εκλογές.

Και δεν αρκέστηκε σε αυτό. Χρέωνε και το ΠΑΣΟΚ για ύπαρξη κρυφής ατζέντας επειδή  προτείναμε την φορολογία των πολύ πλουσίων Ελλήνων, με εκατομμύρια ευρώ μετοχές και ακίνητη περιουσία. Η πολιτική υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της !

Ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε απέναντι στην φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή, αλλά και τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές διότι διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Διατυπώσαμε ένα πλαίσιο προτάσεων όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον Ειδικό Αγορητή μας, Πάρι Κουκουλόπουλο, και από τον ίδιο τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη.

Όμως, κατά τα δικά σας λεγόμενα, πώς θα κτυπηθεί η φοροδιαφυγή;

Επιβάλλοντας οριζόντια φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και αφήνοντας τους μεγάλους φοροφυγάδες να διαφεύγουν; Συγκρίνετε μονίμως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς για λόγους αποπροσανατολισμού και δεν τους συγκρίνετε με τους μεγάλους οικονομικά επιχειρηματίες και τη συνεισφορά αυτών μέσω φορολογίας στην οικονομία της χώρας μας. Από εκεί έπρεπε να αρχίσει η πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Μιλώντας με ελεύθερους επαγγελματίες, διαπιστώθηκε ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά διεκδικούν αυτή να γίνει με ένα τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό. Τα τόσα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα που η κυβέρνηση σας καμαρώνει ότι το Επιτελικό της Κράτος έχει στη διάθεση του, είναι απλά σε τίτλους; Υπάρχει ανεπάρκεια και υποστελέχωση των  ελεγκτικών  μηχανισμών. Εκείνοι, λοιπόν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που αδυνατούν τώρα να πατάξουν τη φοροδιαφυγή είναι εκείνοι που θα κληθούν αύριο να διεξάγουν τους ελέγχους του λεγόμενου «μαχητού τεκμαρτού»;

Κύριες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Οι ΜΜΕ  είναι σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός, δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν στο ΑΕΠ. Αλλά μάλλον όχι για εσάς. Για εσάς η αυτοαπασχόληση και η μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει να συρρικνωθούν. Πρέπει όλοι να γίνουν μισθωτοί για να μπορούν οι μεγάλες εταιρείες να βγάζουν περισσότερα, οι μικρές και μεσαίες να εξαφανιστούν και οι ανισότητες να μεγαλώσουν. Αν αυτό θέλετε τότε είστε στη σωστή κατεύθυνση. Απλά οφείλετε να ενημερώσετε και τους Έλληνες πολίτες. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου μια αναφορά για τον κόσμο του Τουρισμού. 

Το τέλος «ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» πλήττει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και συνδυαστικά με τον υψηλό πληθωρισμό, επιβαρύνει περαιτέρω τους ενδεχόμενους επισκέπτες.

Το νέο οριζόντιο τέλος που επιβάλλεται αυξάνει την επιβάρυνση από 100% έως και 200%,  με δυσανάλογο τρόπο και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη μεταβλητότητα της τιμής των ξενοδοχείων, την εποχικότητα και τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους προορισμών.

Το όλο θέμα συνιστά ένα ακόμη στοιχείο πολιτικής υποκρισίας της Κυβέρνησης διότι ο φόρος διαμονής νομοθετήθηκε το 2016 και τότε, η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε διαφωνήσει καταψηφίζοντάς τον αλλά σήμερα άλλα πράττει. Και προκύπτουν εύλογα ερωτήματα.

Τα έσοδα του τέλους πού θα διοχετευθούν;

Ποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μείνει στους τόπους προορισμού;

Ποια η ανταποδοτικοτητά του ;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι φορείς, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, διατύπωσαν προτάσεις και εξέφρασαν την οργή όλες για το νομοσχέδιο. 

Όλες οι κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, εμπόρων, εμποροβιοτεχνών, αυτοκινητιστών και πολλών άλλων, που θίγονται κινητοποιούνται και αντιδρούν σε όλη την χώρα. 

Κύριε Υπουργέ,

Αντιλαμβάνεστε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις; πλήττεται ο δικηγόρος και ο μηχανικός που έχει επιλέξει να έχει το δικό του γραφείο, πλήττεται ο κόσμος της εστίασης που συνεχώς βάλλεται από επιβαρύνσεις, πλήττεται ο κόσμος του λιανεμπορίου, ο καταστηματάρχης, η κάθε ατομική επιχείρηση; 

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν πλήττονται οι μεγάλο δικηγόροι, οι μεγάλο μηχανικοί, και όλοι όσοι έχουν εταιρίες; 

Έχουμε άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο με λάθος τίτλο. 

Με βάση τα όσα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει, πιθανοί τίτλοι θα μπορούσαν να είναι “Μέτρα για την μείωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”, ” Μέτρα για τη νομιμοποίηση της φοροαποφυγής”, ” Μέτρα για να απαλλαγούμε από τη μικρομεσαία επιχείρηση “. Σε αυτή τη βάση θα είχατε τουλάχιστον φανεί συνεπείς μεταξύ τίτλου και περιεχόμενου νομοσχεδίου, εφόσον δεν καταφέρατε να είστε συνεπείς μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών σας νομοθετημάτων.

Είστε σταθερά συνεπείς με την αναξιοπιστία, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής απάτης. Σταθερά συνεπείς στο πλήρες έλλειμμα στοιχειώδους κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Ε λοιπόν και εμείς είμαστε σταθερά συνεπείς απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική, απέναντι σε αυτή την αντίληψη, απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία.

Σταθερά συνεπείς απέναντι σας.

Σταθερά συνεπείς δίπλα στις δυνάμεις του μόχθου και της δημιουργίας, δίπλα σε αυτούς που αγωνίζονται καθημερινά. Στην πραγματική οικονομία, στην πραγματική αγορά. Καλό θα ήταν να προσγειωθείτε, λοιπόν, και εσείς, έστω και τώρα, στην πραγματική κοινωνία.

Σας Ευχαριστώ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη