Τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί πιπεριάς, μελιτζάνας και άνθεων για να αποφύγουν την καραντίνα και να διακινούν τα προϊόντα τους

 

Ήταν γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον είναι θέμα ημερών μέχρι να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και να τεθεί όλη η Κρήτη σε καραντίνα με σκοπό να σταματήσει η εξάπλωση του νέου εντόμου που έχει κάνει την εμφάνισή του σε όλο το νησί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Χθες, Τρίτη, έγινε γνωστό το πρώτο βήμα που υποχρεωτικά όλοι οι παραγωγοί πιπεριάς, μελιτζάνας και συγκεκριμένων άνθεων (χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων), θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να μπορέσουν να εκδώσουν το απαραίτητο φυτοϋγειονομικό διαβατήριο το οποίο θα είναι πλέον απαραίτητο για την διακίνηση προϊόντων εκτός της ζώνης καραντίνας, δηλαδή όλης της Κρήτης.

Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι η προϊστάμενη του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Αγγελική Καραταράκη η οποία καταρχάς κάλεσε όλους τους παραγωγούς και εμπόρους που διακινούν τα συγκεκριμένα προϊόντα εκτός Κρήτης να βιαστούν προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες αφού ο όγκος των αιτήσεων που θα πρέπει να γίνουν σε όλη την Κρήτη είναι πολύ μεγάλος και έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης θα έχουν πολύ μεγάλο όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών να διεκπεραιώσουν. Τελικά, αν όλος αυτός ο όγκος εμφανιστεί ταυτόχρονα ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις και προβλήματα στην διακίνηση των κηπευτικών και άνθεων.

Το πρώτο και απαραίτητο βήμα που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι η εγγραφή όλων των παραγωγών των επηρεαζόμενων ειδών στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο με τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης και προσκόμισης απαραίτητων δικαιολογητικών, στοιχεία τα οποία από σήμερα έχουν αρχίσει να αποστέλλονται και στους αρμόδιους φορείς του νομού. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται είτε ηλεκτρονικά είτε με επίσκεψη στα κατά τόπους γραφεία αγροτικής ανάπτυξης.

Η κα Καραταράκη τόνισε πως οι παραγωγοί και έμποροι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών αφού σε επίπεδο Περιφέρειας έχει παρθεί η απόφαση να μη γίνονται δεκτές ελλιπείς αιτήσεις προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω αυτοί που επηρεάζονται άμεσα είναι όσοι διακινούν τα προϊόντα τους εκτός Κρήτης, ενώ αυτοί που πωλούν και διακινούν τα κηπευτικά τους αποκλειστικά εντός του νησιού δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν τις παραπάνω διαδικασίες.

Εφόσον ολοκληρωθεί η εγγραφή στο συγκεκριμένο Μητρώο, θα ακολουθήσουν έλεγχοι και τοποθέτηση παγίδων σε εγκαταστάσεις και στη συνέχεια παραγωγοί και έμποροι θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία έκδοσης του ειδικού φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, για τις διαδικασίες έκδοσης του οποίου θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση. Η κα Καραταράκη τόνισε πως το διαβατήριο αυτό θα πρέπει να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να υπάρχει προηγουμένως ο απαραίτητος έλεγχος που θα διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει προσβολή της καλλιέργειας, το χρονικό διάστημα ανανέωσης όμως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Μέχρι τώρα, όπως λέει η προϊστάμενη του τμήματος Φυτοϋγειονομικού ελέγχου το συγκεκριμένο έντομο έχει εντοπιστεί σε όλη την Κρήτη μόνο σε υπαίθριες καλλιέργειες και δεν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση εντοπισμού του εντός θερμοκηπιακής μονάδας, αυτό όμως δεν θα παίξει καμία σημασία στις παραπάνω υποχρεωτικές διαδικασίες αφού η καραντίνα έρχεται λόγω σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας ενώ ήδη οι περιφερειακές ενότητες Λασιθίου και Ηρακλείου έχουν ενημερωθεί ότι σύντομα θα ελεγχθούν για τα μέτρα που λαμβάνουν από αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρείτε ΕΔΩ την σχετική αίτηση στην οποία αναγράφονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης

Ακούστε όσα ανέφερε η κα Καραταράκη:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη