Προς άμεσες κινητοποιήσεις προχωρά όλος ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης μετά τη ραγδαία μείωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου


 Η αιφνιδιαστική και ραγδαία μείωση του προϋπολογισμού και του ποσοστού επιδότησης στη Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο, από 60% σε 20%, που αφορά ειδικά τις επιχειρήσεις της Κρήτης και έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε αρχικά έντονες αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού και πλέον φαίνεται πως και οι αγρότες που επίσης πλήττονται άμεσα από την αύξηση του κόστους παραγωγής αρχίζουν να συντονίζονται για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γιάννης Γαϊτάνης, η εξέλιξη αυτή βρίσκει κάθετα αντίθετο τον αγροτικό κόσμο και έχουν ξεκινήσει επαφές με τους υπόλοιπους αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης προκειμένου να υπάρξει μια κοινή απάντηση.

Εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις εντός της εβδομάδας από τις συζητήσεις και τα στοιχεία που θα σταλούν αρμοδίως στα Υπουργεία, οι κινητοποιήσεις από όλη την Κρήτη θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τόνισε ο κ. Γαϊτάνης και ήδη γίνονται προετοιμασίες για αυτό το σκοπό ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Θυμίζουμε πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκηρύχθηκε δράση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στο μέτρο “Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων”, στα νησιά της ελληνικής επικράτειας για το έτος 2023.

Στην πρόσκληση αυτή, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται τα εξής:

α) για τις επιχειρήσεις με έδρα νησιά πληθυσμού άνω των 150.001 κατοίκων (φωτογραφίζοντας – στοχεύοντας την Κρήτη) ο κατανεμημένος προϋπολογισμός ορίζεται σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 20% του συνολικού Προϋπολογισμού της Δράσης (για τις δαπάνες του έτους 2023),

β) για τις εν λόγω επιχειρήσεις, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης σε κάθε παραστατικό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιλέξιμης αξίας, όταν, στην προηγούμενη Πρόσκληση για το 2022 ήταν έως 60%. Ταυτόχρονα, το αντίστοιχο ποσοστό για τις λοιπές νησιωτικές επιχειρήσεις της χώρας κυμαίνεται στην παρούσα Πρόσκληση από 40% έως 70%.

Οι παραπάνω διατάξεις αφορούν δαπάνες που έχουν ήδη πληρωθεί από τους επιχειρηματίες με τα προ αυτών ισχύοντα, οπότε η οικονομική ζημία είναι τεράστια.

Εκτός από τα επιμελητήρια που με ανακοίνωση τους διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν την άμεση άρση των παραπάνω διατάξεων ενώ το θέμα έφτασε στην βουλή με ερωτήσεις βουλευτών.Rethemnos news monogram

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη