Κ. Σπυριδάκη: «Προχειρότητα, έλλειψη διαβούλευσης και αλαζονεία: τρία χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σε κάθε νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας»


 Για καταστρατήγηση και απαξίωση των Κοινοβουλευτικών διαδικασιών κατηγόρησε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, στην τοποθέτησή της ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις». Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε για την τροπολογία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στο «και πέντε», με την οποία πρότεινε την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για τους εκτός Επικράτειας Έλληνες και στις εθνικές εκλογές, κάτι το οποίο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το χαρακτήρισε ως μικροκομματικό τακτικισμό που ως κύριο σκοπό έχει την ψηφοθηρία. Για ένα τόσο σημαντικό Εθνικό θέμα, «η τροπολογία αυτή θα έπρεπε να είχε κατατεθεί στις Επιτροπές προς διαβούλευση», είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.

«Είναι αντιπροσωπευτικός της πολιτικής σας, ο τρόπος που διαχειρίζεστε και το συγκεκριμένο Εθνικό ζήτημα. Προχειρότητα, έλλειψη διαβούλευσης και αλαζονεία: τρία χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σε κάθε νομοσχέδιο σας» τόνισε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις πολλαπλές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον εκλογικό νόμο με κύριο μέλημά της την εξυπηρέτηση των ιδίων πολιτικών συμφερόντων της.

Παρόλο που η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος μέσω της επιστολικής ψήφου αποτελεί πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια – και μάλιστα η ψήφος των αποδήμων κατοχυρώθηκε νομοθετικά, χάρη στις προσπάθειες και τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ – δυστυχώς, η όποια συναίνεση «δυναμιτίστηκε» από τους «μικροπολιτικούς σχεδιασμούς» της Κυβέρνησης, δήλωσε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.

Τέτοιου είδους τεχνάσματα και πολιτικές «ωθούν τους πολίτες, και κυρίως τους νέους ανθρώπους, μακριά από την πολιτική και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σπυριδάκη.

Εντός του συνταγματικού πλαισίου, σημειώνει η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, θα πρέπει να προστατεύονται οι αρχές «της μυστικότητας της ψήφου, το αδιάβλητο των διαδικασιών και το ταυτόχρονο της διενέργειας των εκλογών» και όποια ουσιαστική αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να υπακούει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τις δημοκρατικές αρχές του διαλόγου και της διαβούλευσης.

Επιπρόσθετα, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε τρεις από τις παρατηρήσεις που είχε υποβάλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφορικά με το εν λόγω Νομοσχέδιο: πρώτον, ότι η άνευ προϋποθέσεων χορήγηση της δυνατότητας της επιστολικής ψήφου και στους εντός Επικρατείας Έλληνες σε συνδυασμό με ορισμένες τεχνικές ελλείψεις δεν εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Αντ’ αυτού προτάθηκε μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ να θεσπιστούν προϋποθέσεις «με βάση τα ισχύοντα σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, που αφορούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες εκλογέων λαμβάνοντας υπόψη αθροιστικά το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, εποχικοί εργαζόμενοι, φοιτητές κ.λ.π». Δεύτερον, προτάθηκε η «θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου ταχυδρόμησης του φακέλου και ρύθμιση για οργάνωση εκλογικών κέντρων επιστολικής ψήφου σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας, όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι εκλογείς για να παραδώσουν τον φάκελο της επιστολικής τους ψήφου, αν δεν πρόλαβαν να τον ταχυδρομήσουν ή για να τον αντικαταστήσουν, σε περίπτωση φθοράς». Και τρίτον, «η εξακρίβωση των στοιχείων του εκλογέα  μόνο για τους εντός Επικρατείας εκλογείς και όχι για τους εκτός Επικρατείας, είναι λάθος και δημιουργεί κινδύνους νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος».

Κλείνοντας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, τόνισε: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Δημοκρατία και η χώρα χρειάζεται όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Χρειάζεται η ηθική εκείνη στην πολιτική που θα κάνει τον πολίτη να εμπιστευτεί ξανά το πολιτικό σύστημα και θα καταλάβει ότι τον αφορά το τί γίνεται στη χώρα. Χρειάζεται εκείνη η ηθική που θα κάνει τον πολίτη συμμέτοχο και όχι συνένοχο. Χρειάζεται όμως και ένα πολιτικό σύστημα αξιόπιστο, αποτελεσματικό, με σεβασμό στους θεσμούς και τον λαό, που να εμπνέει ασφάλεια, αισιοδοξία και όχι απογοήτευση. Δυστυχώς, εδώ και καιρό,  με ευθύνη της Κυβέρνησης αυτό δεν το διαθέτουμε». 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη