H Eλλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (15/2) πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 176 ψήφων, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Το νομοσχέδιο πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία και ψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας με 176 ψήφους σε σύνολο 254 ψηφισάντων.
Η διαδικασία ωστόσο και η ψηφοφορία η ίδια δεν ήταν ανέφελη για τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν απώλειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες στην ψηφοφορία. Για την πλειοψηφία οι 107 βουλευτές που υπερψήφισαν ήταν ένας αναμενόμενος αριθμός, καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 20 καταψηφίσεις και 31 αποχές με ορισμένους μάλιστα να αλλάζουν στάση την τελευταία στιγμή.
46 αποχές
Από την αίθουσα της βουλής απουσίαζαν χθες 46 βουλευτές επιλογή δηλωτική της στάσης τους στο νομοσχέδιο.
Από τη ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία 31 βουλευτές.
Για τη ΝΔ η επιλογή της αποχής είχε προταθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως διέξοδος για τους διαφωνούντες.
Από τους 31 της ΝΔ που απείχαν οι 4 συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο υπουργός Μάκης Βορίδης και τρεις υφυπουργοί, οι Γ. Μπούγας, Στ. Κελέτσης και Μ. Κεφάλα.
Και στο ΠΑΣΟΚ παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής με συναντήσεις και πολιτικό μασάζ, οι διαφωνίες εκφράστηκαν και μάλιστα με δυναμικό τρόπο καθώς 11 βουλευτές επέλεξαν να μην παραβρεθούν στην ψηφοφορία, έναντι 21 που υπερψήφισαν.
Απόντες ήταν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς που είχαν ξεκαθαρίσει εξ αρχής πως δεν θα ψηφίσουν.
Τα όχι
Τα όχι έφθασαν τα 76. Πέρα από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη που ψήφισαν όχι υπήρξαν και 20 «όχι» από τη ΝΔ. Όχι ψήφισαν ακόμη οι τρεις από τους τέσσερις ανεξάρητους βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου
Τα παρών
Παρών ψήφισαν η Νίνα Κασσιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής (που αποχώρησε από την Πλεύση) Μιχάλης Χουρδάκης.
Γάμος ομοφύλων: Οι 51 διαφορποιήσεις της ΝΔ
Τα 20 «όχι» της ΝΔ
- Αθανασίου Χαράλαμπος
- Αραμπατζή Φωτεινή
- Γιόγιακας Βασίλειος
- Γκίκας Στέφανος
- Γκιουλέκας Κων/νος
- Δαβάκης Αθανάσιος
- Δημοσχάκης Αναστάσιος
- Καραγκούνης Κωνσταντίνος
- Άννα Καραμανλή
- Θεόδωρος Καράογλου
- Κατσανιώτης Ανδρέας
- Κυριαζίδης Δημήτριος
- Λεονταρίδης Θεόφιλος
- Μπαραλιάκος Ξενοφώντας
- Πασχαλίδης Ιωάννης
- Σαλμάς Μάριος
- Σαμαράς Αντώνης
- Στυλιανίδης Ευριπίδης
- Χαρακόπουλος Μάξιμος
- Χρυσομάλλης Μιλτιάδης
Οι 32 αποχές της ΝΔ
- Διονύσης Ακτύπης,
- Γιάννης Ανδριανός,
- Λάκης Βασιλειάδης,
- Κώστας Βλασης,
- Γιώργος Βλάχος,
- Μάκης Βορίδης,
- Γιώργος Γεωργαντάς,
- Γιάννης Γιάτσιος,
- Ανδρέας Ζαμπίλης,
- Θανάσης Καββαδάς,
- Γιάννης Καλλιάνος,
- Δημήτρης Καλογερόπουλος,
- Μάρκος Καφούρος,
- Σταύρος Κελέτσης,
- Μαρία Κεφάλα,
- Μάνος Κονσόλας,
- Γιώργος Κοτρωνιάς,
- Δημήτρης Κούβελας,
- Σπύρος Κουλκουδίνας,
- Γιάννης Λαμπρόπουλος,
- Περικλής Μαντάς,
- Νότης Μηταράκης,
- Κατερίνα Μονογυιού,
- Γιάννης Μπούγας,
- Χρήστος Μπουκώρος,
- Γιάννης Οικονόμου,
- Γιώργος Παπασωτηρίου,
- Στέλιος Πέτσας,
- Θάνος Πλεύρης,
- Χριστόδουλος Στεφανάδης,
- Άγγελος Συρίγος.
3 διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι 2 αποχές
- Όθων Ηλιόπουλος,
- Παύλος Πολάκης,
Ενα «παρών»
Νίνα Κασιμάτη
11 αποχές από το ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές επέλεξαν αποχή, οι εξής:
- Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
- Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας)
- Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης)
- Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
- Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)
- Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
- Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας)
- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
- Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης)
- Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
- Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)
2 αποχές στη Νέα Αριστερά
- Χουσεΐν Ζεϊμπέκ,
- Φερχάτ Οζγκιούρ
Πώς ψηφίστηκαν τα άρθρα του ν/σ
Ειδικότερα:
- Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
- Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
- Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
- Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
- Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
- Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 12(Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
- Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
- Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
- Το ακροτελεύτιο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
«Προστατεύουμε δικαιώματα παιδιών»
Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία νομοθέτησης του γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών κυρίως για να γίνουν αντιληπτά από την κοινωνία τα παιδιά που ζουν ήδη σε αυτές τις οικογενειακές συνθήκες. «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και, με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μια προσωπική αναφορά λέγοντας πως τον τελευταίο καιρό έχει δεχθεί αμέτρητα μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και πως ο ίδιος αναγνωρίζει απόλυτα τα όσα έχουν περάσει. «Κρυμμένοι όταν η ίδια η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι από την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου θεού», είπε και πρόσθεσε: «Τη δεκαετία του 80’ τη θυμάμαι καλά, το στίγμα έγινε διπλό με την κατάρα του HIV. Για όλους αυτούς και για κάθε δημοκράτη πολίτη η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα καταργείται».Ο πρωθυπουργός πάντως έσπευσε να εξηγήσει ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το παραδοσιακό δίπολο πατέρας/μητέρα, ούτε αγγίζει το ευαίσθητο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ έδειξε κατανόηση και στους βουλευτές της παράταξής του που επέλεξαν να μη στηρίξουν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, άφησε αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως δεν έφερε νωρίτερα τον πολιτικό γάμο αποδίδοντας την επιλογή αυτή στην άρνηση του τότε κυβερνητικού, λαϊκιστή- όπως τον χαρακτήρισε-εταίρου, Πάνο Καμμένο, ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί δεν μιλά ανοιχτά για το ζήτημα, εκτιμώντας πως δεν θέλει να στεναχωρήσει ψηφοφόρους. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια κουβέντα να πει και προς αυτούς που θεωρούν την έκφραση συντηρητικής θέσης αποκλειστικό τους προνόμιο, υπενθυμίζοντας πως δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. «Η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που τη μετατρέπει σε δόγμα, αυτή η διαφορά κάνει τη δική μας συντηρητική παράταξη αληθινά προοδευτική», είπε.
Δημοσίευση σχολίου