Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων.
Συγκεκριμένα, στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να καταλήξουν στον σχεδιασμό του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:30. Σκοπός είναι να συμφωνήσουν κυβέρνηση και αγρότες στον τρόπο που θα γίνει η κάθοδος στην πρωτεύουσα τους και από ποια μπλόκα θα ξεκινήσουν τα τρακτέρ.
Στη σύσκεψη εκτός από τους εκπροσώπους των αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από μπλόκα της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Πάντως, από την Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότεροι αγρότες θα κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι, είναι αδύνατον να κατεβάσουν τρακτέρ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, σε ισχύ είναι από σήμερα οι αποφάσεις που ληφθήκαν χθες στη σύσκεψη της Νίκαιας, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Από σήμερα μέχρι την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο στην Αθήνα, θα κλείνουν για περισσότερες ώρες εθνικές οδούς και θα αποκλείουν λιμάνια και τελωνεία.
Πως θα κινηθούν οι αγρότες της Κρήτης
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Λασίθι σε επίπεδο Κρήτης υπάρχουν αρκετοί αγρότες που συμμετείχαν μέχρι τώρα στις κινητοποιήσεις και έχουν σκοπό να βρεθούν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Τρίτης.
Σε επίπεδο Παγκρήτιου Συντονιστικού το οποίο συγκροτείται από τους τέσσερις μεγάλους Συλλόγους της Κρήτης (Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου και Σελίνου Χανίων), έχει παρθεί η απόφαση πως δεν θα υπάρξει οργανωμένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και όλο το βάρος των διεκδικήσεων θα δοθεί στη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκπροσώπους από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Στη συνάντηση αυτή θα ζητηθούν άμεσες λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη και δεν αφορούν τόσο την υπόλοιπη Ελλάδα με έμφαση στην επαναφορά της ενίσχυσης μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου το οποίο σχεδόν καταργήθηκε και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης και των διαδικασιών μετάκλησης οι οποίες καθυστερούν σε επίπεδο ελληνικών πρεσβειών κάτι που από πλευράς αγροτών αποδίδεται σαφώς σε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σαφή και άμεσα αποτελέσματα οι τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης έχουν σκοπό να προχωρήσουν σε άμεσες κινητοποιήσεις εντός Κρήτης με σκοπό την όσο δυνατή μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών του νησιού.
Αυτή είναι η απόψη που κυριάρχησε στις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, χωρίς να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, όπως αυτή του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας με τον πρόεδρο κ. Τσιφετάκη να είχε προτείνει συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης.
Δημοσίευση σχολίου