«Καμπανάκι» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας για καύσεις φυτικών – 4 περιστατικά την Κυριακή

 


Έτρεχε και δεν έφτανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ιεράπετρας για διαδοχικά περιστατικά πυρκαγιών που ξέσπασαν σε διάφορα σημεία του Δήμου και για τις οποίες χρειάστηκε και η συνδρομή άλλων πυροσβεστικών υπηρεσιών από τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία.

Τα σοβαρότερα περιστατικά ήταν αυτά που συνέβησαν στον ορεινό όγκο της Θρυπτής με τον απολογισμό να είναι 5 στρέμματα καμμένης χορτολιβαδικής έκτασης και το άλλο στην κοινότητα Σταυροχωρίου όπου εκεί κάηκαν 8 στρέμματα δάσους.

Πέρα απ’ αυτά τα περιστατικά το μεσημέρι της Κυριακής η ΠΥ Ιεράπετρας είχε να αντιμετωπίσει άλλο ένα περιστατικό πυρκαγιάς στο Κεντρί ενώ αργότερα το απόγευμα άλλη μια πυρκαγιά ξεκίνησε στη Γρα Λυγιά.

Η διασπορά των δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν μεγάλη τόνισε ο υποδιοικητής της ΠΥ Ιεράπετρας, κ. Αρχαύλης, αφού πέρα από τις πυρκαγιές έπρεπε να διατεθούν δυνάμεις και για την περίπτωση του 47χρονου στη Σητεία που τραυματίστηκε σε απομακρυσμένο ορεινό σημείο της Ζήρου.

Για τα περιστατικά των πυρκαγιών έχει ξεκινήσει διαδικασία προανάκρισης όμως το πιθανότερο είναι πως όλα οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια, ενώ κάποια οφείλονται ξεκάθαρα σε καύσεις φυτικών υπολειμμάτων.

Ο υποδιοικητής της ΠΥ Ιεράπετρας τόνισε πως οι κλιματολογικές συνθήκες της περιόδου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και έτσι συνδυασμό με τους αυξημένους ανέμους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όσους επιχειρούν να κάψουν τα φυτικά τους υπολείμματα.

Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στις παραπάνω περιπτώσεις και σε κάθε άλλο ανάλογο περιστατικό είναι αρκετά αυξημένα μετά την πρόσφατη αυστηροποίηση της νομοθεσίας και ξεκινούν από 500 ευρώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κατά τη διάρκεια καύσης δεν τηρούνται προληπτικά μέτρα και οι ποινές αυξάνονται κατά πολύ εφόσον προκύψει πυρκαγιά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη