Τα αναδρομικά ποσά για το επίδομα γέννας αρχίζουν από 400 και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν στις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Εφόσον βεβαίως στο μαιευτήριο, μαζί με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, οι γονείς υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.
Πότε θα εξοφληθούν τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης
Πρόκειται για το λεγόμενο επίδομα γέννας, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020 και προσδιορίστηκε στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Πλέον όμως αυξάνεται μόνιμα και μάλιστα αναδρομικά «πιάνοντας» και τις γεννήσεις που έγιναν εντός του 2023: Η αύξηση του ποσού είναι προοδευτική και συνδέεται με τον αριθμό των τέκνων.Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Το επίδομα γέννησης αναπροσαρμόστηκε και είναι ανάλογο του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού).
Μέχρι πρότινος η ενίσχυση διαμορφωνόταν σε 2.000 ευρώ και καταβαλλόταν σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Το ποσό ήταν προκαθορισμένο και δεν άλλαζε ήταν το ίδιο για κάθε παιδί.
Η ενίσχυση αυξήθηκε και διαμορφώνεται ως εξής:
400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί
700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο
000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά
500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα
Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού. Η 2η δόση θα καταβληθεί μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.
Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του ’23 θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο σε δυο ισόποσες δόσεις.
Ποιες μητέρες μπορούν να διεκδικήσουν ποσό 7.020 ευρώ
Χρήματα και μάλιστα αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν και οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες που γέννησαν πρόσφατα: Και αυτό γιατί, ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας διευρύνεται, καθώς μητέρες που είναι επαγγελματίες ή αγρότισσες, εφόσον, γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και μετά έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση και να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.Και βεβαίως αυτή η παροχή είναι διαφορετική από το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, που λαμβάνουν για διάστημα 4 μηνών οι μη μισθωτές και το οποίο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν. Φυσικά είναι και διαφορετική από το επίδομα γέννας που προαναφέρθηκε.
Πλέον, έχουν και το δικαίωμα μετά την γέννα να εισπράττουν -όπως ισχύει ήδη άλλωστε για τις μισθωτές μητέρες- ως ειδική παροχή μητρότητας και ποσό 780 ευρώ για 9 μήνες, άρα συνολικά 7.020 ευρώ.
Το ειδικό επίδομα μητρότητας μπορούν να το διεκδικήσουν αναδρομικά όσες γυναίκες μη μισθωτές απέκτησαν παιδί μετά τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.
Έτσι, θεσμοθετείται και ισχύει πλέον η ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, οι οποίες θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα). Ποσό που είναι ίσο με τον ύψος του κατώτατου μισθού: Μάλιστα, με την αναπροσαρμογή του από τον Απρίλιο, θα αυξηθεί και η συγκεκριμένη ενίσχυση.
Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.
Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.
Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα.
Πλέον, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.
πηγή: enikonomia.gr.
Δημοσίευση σχολίου