Σε απόγνωση οι αλιείς όλης της Κρήτης-Ζητούν στήριξη από το κράτος

 


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Περιφέρεια Κρήτης μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη συνάντηση του Συμβουλίου Αλιείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων από όλες της Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, εκπροσώπων από τα Λιμενικά Σώματα και Λιμενικά Ταμεία της Κρήτης και εκπροσώπου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Οι αλιείς δηλώνουν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ως επαγγελματίες του κλάδου στην Κρήτη καθώς όπως επισημαίνουν δεν έχουν παρθεί μέτρα στήριξης του χώρου τους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τους νέους αγρότες.

Μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ, Λάμπης Τζαράκης ανέφερε πως ”συναντηθήκαμε χθες όλοι οι Σύλλογοι της Κρήτης. Βασικά προβλήματα έχουμε με τα ξενικά είδη. Τα λαγόψαρα έχουν τις γνωστές συνέπειες, όμως και τα λεοντόψαρα και οι τρομπέτες που έχουν εξαπλωθεί πολύ, έχουν αφανίσει τους γόνους και δεν επεκτείνεται η αναπαραγωγή. Επίσης υπάρχει  και ένα νέο είδος που ονομάζεται το γατόψαρο που έχει ήδη εμφανιστεί σε περιοχές της Σητείας και δεν ξέρουμε τι ζημιές μπορεί να προκαλέσει και αυτό στο ζωικό βασίλειο της θάλασσας.

Έχουν αλλάξει κατά πολύ οι κλιματολογικές συνθήκες, οι θάλασσες έχουν πολύ αυξημένες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έρχονται νέα είδη και να απειλούν τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα η αλίευση του μπαρμπουνιού έχει μειωθεί στο 70%”.

Θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για τα προβλήματα της αλιείας στη Κρήτη καθώς εδώ και 17 χρόνια παλεύουν για τα αυτονόητα και δεν έχει προκύψει κάποια αλλαγή. Οι ίδιοι κάνουν σαφές ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με συνέπεια ο κλάδος να κινδυνεύει με αφανισμό και οι νέοι βλέποντας τις δυσκολίες να μη θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη