ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 


Χαιρετισμός Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ημερίδα του ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα: «
Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,

Καλωσορίζω όλους σας στη σημερινή εκδήλωση.

Καλωσορίζω τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, όπως και τον Γραμματέα του Κινήματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο και βέβαια, τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου και Ευρωβουλευτή, Νίκο Παπανδρέου, εδώ στην Πάτρα.

Τελευταία φορά που είχαμε τον Χάρη Δούκα εδώ, πραγματεύτηκε με την ομιλία του το μεγάλο θέμα της “Ενεργειακής Δημοκρατίας”.

Και αναδεικνύεται ότι το μεγάλο πολιτικό δίλημμα της εποχής μας είναι το ζήτημα της Δημοκρατίας.

Να το πούμε πιο απλά.

Αν, μπροστά στις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας, της κλιματικής αλλαγής, της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, όπως πρόσφατα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των γεωπολιτικών αλλαγών, θα έχει λόγο ο πολίτης.

Αν θα διασφαλίσει συλλογικά τη σωστή αξιοποίηση όλων των πόρων, γνώσεων και τεχνολογιών.

Αξιοποίηση για το κοινό καλό, για το συμφέρον των πολιτών.

Για τον τομέα της ιατρικής και της υγείας, για καλύτερες συγκοινωνίες, για πιο ανθεκτικές κατασκευές, για ποιοτικήγεωργία, για την καλύτερη πρόσβαση στις γνώσεις και τελικά, για την ευζωία ή όπως θα έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για την ευδαιμονία.

Αν σε αυτή τη μετάβαση σε μια βιώσιμη πράσινη κοινωνία θα κληθεί ο πολίτης να συνδιαμορφώσει την πορεία της χώρας του και του μέλλοντος του.

Αν είναι στο επίκεντρο ο πολίτης.

Αλλιώς, ο πολίτης θα μείνει στο περιθώριο της ιστορίας.

Θα αποτελέσει μόνο αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Όπου πλούτος, γνώση και εξουσία, ολοένα και περισσότερο, θα συγκεντρώνεται σε χέρια λίγων, σε παλιά ή νέα κατεστημένα.

Όπου η τεχνολογία θα αξιοποιείται για πιο καταστρεπτικούς πολέμους, για την παρακολούθηση του καθενός μας, ή το μανιπουλάρισμα της κοινής γνώμης, δημιουργώντας και ισχυρότερες μορφές εξάρτησης - αντί της απελευθέρωσης - του πολίτη.

Όπου τελικά, ο πολίτης θα επαιτεί για την επιβίωση του - όπως με τα λεγόμενα pass!

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το θέμα το οποίο θα εξετάσει ο Δήμαρχος.

«Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που βέβαια, μια πλευρά του είναι και η ενεργειακή δημοκρατία - θέμα που γνωρίζει πολύ καλά ο Χάρης Δούκας.

Η αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί κρίσιμη και καθοριστική παράμετρο για την υπεράσπιση και την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

Γιατί η δημοκρατία συμβάλλει καθοριστικά στον καλύτερο έλεγχο της εξουσίας.

Και ο έλεγχος με τη σειρά του στη διαφάνεια, στη μη κατασπατάληση των πόρων, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής θέσης των πολιτών – και κύρια των μη προνομιούχων, καθώς και την διασφάλιση αναπτυξιακών προοπτικών κάθε περιφέρειας.

Και όλα αυτά δεν αποτελούν αναζητήσεις και θεωρίες.

Έχουν και άμεσες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο του πολίτη.

Σκεφτείτε, πώς η ενεργειακή δημοκρατία θα μπορούσε να περιορίσει την ενεργειακή φτώχεια. Σκεφτείτε, πόσο πιο αποδοτικό θα ήταν αντί να επιδοτήσουμε τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς (τους ολιγάρχες του τόπου δηλαδή) με δις ευρώ, να είχαμε χρησιμοποιήσει τους πόρους αυτούς για την ενίσχυση των πραγματικών ενεργειακών κοινοτήτων ή ακόμα και των ενεργειακών αδύναμων οικονομικά πολιτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να είναι ενεργειακά αυτόνομοι.

Σκεφτείτε, αν είχαμε συζητήσει ως κοινωνία τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης πόσο πιο αποδοτικοί θα ήταν και πόσο περισσότερο θα συνεισέφεραν στην τοπική ανάπτυξη.

Σκεφτείτε, αν κατανέμονταν οι πόροι άμεσα και ανταποδοτικά στην αυτοδιοίκηση πόσο πιο αποτελεσματικές θα ήταν οι παρεμβάσεις των φορέων της και πόσο πιο εφικτή θα ήταν η προώθηση έργων και πολιτικών ως αποτέλεσμα διαβούλευσης στην τοπική κοινωνία, γνωρίζοντας και το κόστος της παρέμβασης.

Ένα σημερινό παράδειγμα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά πόσο υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση με τον αγροτικό πληθυσμό στην Ευρώπη για τις νέες πολιτικές.

Ακόμα χειρότερα στην Ελλάδα, δεν υπήρξε διαβούλευση αλλά δεν υπάρχει και καμμία στρατηγική για τον πρωτοβάθμιο τομέα παραγωγής, τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Άρα και καμία μέριμνα για την επιβίωση τους, το μέλλον τους, την μετάβασή τους σε έναν τομέα δυναμικό, κερδοφόρο, πράσινο - για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι και πρωτοπόρα.

Γι’ αυτό, για όλους εμάς, η ανάγκη να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Το μείζον διακύβευμα της εποχής μας.

Καθώς η Δημοκρατία απειλείται.

Δέχεται καθημερινά πλήγματα.

Από την αμφισβήτηση των θεσμών, δυστυχώς σήμερα και από την ίδια την εξουσία, με την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, τις παρακολουθήσεις, αλλά και το έλλειμμα διαφάνειας, από τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέχρι και την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αλλά μήπως και οι ανισότητες, που καθημερινά διευρύνονται, με την παράλληλη υπονόμευση των δημόσιων αγαθών - της παιδείας και της υγείας - δεν οδηγούν στο περιθώριο όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας μας;

Δεν είναι αυτά ζητήματα Δημοκρατίας;

Ή μήπως η ακρίβεια στην αγορά της ενέργειας, των τροφίμων και των άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών, δεν είναι ζήτημα Δημοκρατίας;

Από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και την τροφή μας, τους θεσμούς που διαμορφώνουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, μέχρι και τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η καθημερινότητα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Αλλά για την αντιμετώπιση όλων αυτών των καθημερινών προβλημάτων, απαιτείται η πολιτική βούληση μιας κυβέρνησης που θα σκέφτεται ανεξάρτητα από τα μεγάλα πελατειακά συμφέροντα, σκύβοντας πάνω στο πρόβλημα του πολίτη.

Αλλά και δράση ενεργή δράση από όλους εμάς, τους πολίτες.

Με τη συμμετοχή μας. Τη φωνή μας.

Ώστε να εμπεδώνεται το κράτος δικαίου και όχι το δίκιο του ισχυρού.

Βασική παράμετρος για να εμπεδωθεί και κλίμα νέας εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και Φίλοι από τον χώρο της αυτοδιοίκησης,

Είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξής μας και του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Θέσεις που τις υπηρέτησε με συνέπεια αλλά και με πρωτοπόρες και καινοτόμες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Και σήμερα όμως, χρειαζόμαστε ίσως περισσότερο από ποτέ,

Αποκέντρωση παντού.

Κράτος στρατηγείο για τη χάραξη των εθνικών πολιτικών,

Περιφέρειες μικρές κυβερνήσεις που ενισχύονται με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων και χαράσσουν αναπτυξιακή πολιτική,

Πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση ενισχυμένη με δικούς της πόρους και πολλές εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Αλλά και ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών.

Υιοθέτηση μορφών συμμετοχικής, αλλά και όπου χρειάζεται, άμεσης Δημοκρατίας, με στόχο τον εμπλουτισμό του αντιπροσωπευτικού συστήματος, όπως για παράδειγμα,

Ηλεκτρονική διαβούλευση πριν τη λήψη των αποφάσεων,

Συμβούλια πολιτών,

Διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

Με τη θεσμοθέτηση γενναίας εσωτερικής ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής Αποκέντρωσης, για να ενδυναμωθούν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και πόρους, τόσο οι Δημοτικές όσο και οι Περιφερειακές Ενότητες.

Κυρίες και κύριοι,

Η αυτοδιοίκηση και μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, υπερασπιζόμενη δικαιώματα και ελευθερίες, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη, οδηγώντας και το κράτος στην υπέρβαση της συμβατικής και ψηφιακής γραφειοκρατίας.

Συνεισφέροντας όμως και από τη μεριά της στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης προοδευτικής ατζέντας που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Και οι επόμενες γενιές.

Σήμερα επιθυμούμε η εκδήλωση αυτή να συμβάλει σε ένα δημιουργικό διάλογο αναγκαίο για τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης Αυτοδιοίκησης, που να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και να μεριμνά για τις προκλήσεις του μέλλοντός του.

Μιας ατζέντας που είναι υποχρέωσή μας να επεξεργαζόμαστε διαρκώς, με πυξίδα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κοινωνιών, μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ευχόμαστε τα καλύτερα στον νέο δήμαρχο Αθηναίων, κάθε επιτυχία, για το καλό του τόπου.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ;»


Επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα, κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας .Μιχάλης Κατρίνης προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει ότι :

-Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε έσοδα πάνω από 7 δισ. ευρώ το 2023 για τις Τράπεζες, χωρίς να έχουν δοθεί επιπλέον δάνεια. Στα έσοδα αυτά που οφείλονται μόνο στην αύξηση των επιτοκίων προστίθενται και τα αυξημένα έσοδα από τραπεζικές προμήθειες, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το πρόστιμο που επιβλήθηκε.

-Τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ το επιτόκιο χορηγήσεων είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωζώνη, με την απόκλιση να υπερβαίνει το 43% στα καταναλωτικά δάνεια.

-Παρά την κερδοφορία των τραπεζών, δεν χορηγούνται νέα δάνεια ενώ το 90% όσων ασκούν οικονομική δραστηριότητα στη χώρα είναι αποκλεισμένο από την τραπεζική ρευστότητα και τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.

- Το τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανταγωνισμό, σύμφωνα και με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, την στιγμή που οι 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 97% της αγοράς.

"Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν υπάρχει στη χώρα μας τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας" τονίζει σε δήλωση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που ερωτά τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών :

-Αν θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην τραπεζική ρευστότητα και να μειωθούν οι προμήθειες.

-Αν προτίθεται να διερευνήσει το ενδεχόμενο πιθανής αντι-ανταγωνιστικής πρακτικής στην λειτουργία των τραπεζών, ζητώντας την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ»


Έχω επανειλημμένα τονίσει, με την ιδιότητά μου ως Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως επί δεκαετίες αιρετή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια κυβέρνηση που απεχθάνεται κάθε ανεξάρτητη φωνή στην Αυτοδιοίκηση και, συνεπώς, ό,τι αυτή πρεσβεύει.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση που βλέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν ένα «φέουδο» που δικαιωματικά της ανήκει, «κόβοντας και ράβοντας» διατάξεις στη Βουλή ή «σκαρώνοντας» πρόχειρα οργανογράμματα κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς ή κρύβοντας τα πεπραγμένα «ημετέρων» δημοτικών ή περιφερειακών αρχών.

Πριν από λίγο καιρό, διαμαρτυρόμασταν γιατί, πάλι «νύχτα», με ντροπιαστική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επέλεξε το πώς θα εξελιχθεί η ανάπλαση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, μέσω της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε., χωρίς τη συμμετοχή της νέας –«ανεπιθύμητης» για την ίδια- δημοτικής αρχής του Χάρη Δούκα, εξαιρώντας τον με κραυγαλέο και πρωτοφανή τρόπο από το Δ.Σ. της εταιρίας.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι» το μακρύ, αντι-αυτοδιοικητικό «χέρι» της κυβέρνησης «ξαναχτύπησε», αυτή τη φορά εξαιρώντας τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, από τη διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων, έργο του οποίου θα είναι η αντιπλημμυρική προστασία και η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων, σε μια περιοχή που αποδεδειγμένα ταλανίζεται είτε εξαιτίας της έλλειψής τους, είτε εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων.

Και με αυτήν την απόφασή της, η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά αποφασίζει για ένα κρίσιμο ζήτημα της περιοχής, «τιμωρώντας» τους δημότες που κατά-ψήφισαν την κυβερνητική επιλογή, δια της εξαίρεσης από μια κρίσιμη για τον Τόπο λειτουργία, του αιρετού εκπροσώπου που οι ίδιοι επέλεξαν και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την πρόσφατη λαϊκή εντολή που δόθηκε στο πρόσωπο του κ. Δημήτρη Κουρέτα.

Αφού είδαν ότι οι προεκλογικοί εκβιασμοί τους στις κατά τόπους κοινωνίες «δεν έπιασαν» και ότι οι εκλεκτοί τους καταβαραθρώθηκαν σε σειρά σημαντικών δήμων ή Περιφερειών, εξακολουθούν να απονευρώνουν τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές από κρίσιμες αποφάσεις και λειτουργίες.

Τι και αν έλεγε δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης πως «η κυβέρνηση είναι πάντοτε προσηλωμένη στην κοινή προσπάθεια με την τοπική αυτοδιοίκηση και προσβλέπει σε μία δημιουργική συνεργασία για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας» όταν συνάντησε τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις 17 Οκτωβρίου;

Οι διαβεβαιώσεις του αξίζουν ακόμη λιγότερο και από το μελάνι που χρειάστηκε για να γραφτεί το νέο διοικητικό οργανόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων. Σε αυτό το νέο αντι-αυτοδιοικητικό «σαμποτάζ» που, ευθέως, καταπνιγεί τον πλουραλισμό, την αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών και την τοπική δημοκρατία, σε αυτόν τον αντι-θεσμικό, αντι-αυτοδιοικητικό κατήφορο της κυβέρνησης, που μετρά τεσσερισήμισι χρόνια τώρα, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει ποτέ.


ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΤΑΡΑΚΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ & ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΗΣ Κ.Τ.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΞΑΝΘΗΣ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΜΑΡΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥC �ΜΙΣΗ


Τέτοιος είναι ο σεβασμός της Κυβέρνησης και δη του Υπουργού Υγείας  προς την κοινοβουλευτική διαδικασία, που ενώ ακόμη δεν έχει εισαχθεί στη δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο, που αφορά στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, διαρρέεται στο διαδίκτυο.

Νέα κανονικότητα: Η καταστρατήγηση της χρηστής νομοθέτησης.


Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: «ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ ΒΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Δ. Μάντζος επανέλαβε ότι «από θέση αρχής είμαστε εδώ και χρόνια, καταστατικά και προγραμματικά, υπέρ της κατοχύρωσης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας υπό την προϋπόθεση ότι, όπως ισχύει για ετερόφυλα ζευγάρια έτσι και για τα ομόφυλα, θα διασφαλίζεται το συμφέρον του παιδιού. Στο μέτρο που το σχέδιο νόμου διασφαλίζει αυτές τις δύο παραμέτρους, θα είμαστε θετικοί επί της αρχής».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, καθώς «δεν υπάρχει η ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, μετά από δεκαετίες πρωτοπορίας στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, να αποδείξει ποιο είναι. Δεν καταθέτουμε τα διαπιστευτήριά μας στον κ. Μητσοτάκη, ούτε εκχωρούμε σε εκείνον και στους συνοδοιπόρους του το δικαίωμα να έχουν το μονοπώλιο, όπως ισχυρίζονται, στις μεταρρυθμίσεις».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε:

«Εγώ θα έλεγα, όποια και όποιος έχει κάνει μία σεβαστή επιλογή να συμπορευτεί με ένα άλλο κόμμα και άλλο πολιτικό αρχηγό, είναι απολύτως σεβαστό το τι λέει για να δικαιολογήσει την τοποθέτησή του. Αλλά με το κυβερνητικό και αντιπολιτευτικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένας δικαίωμα να παίζει.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου γνωρίζει και με Πρόεδρο την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη ποιο είναι το είδος αντιπολίτευσης που ασκεί το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το “όχι σε όλα” και τον λαϊκισμό. Όπως επίσης, δεν είναι μεταρρύθμιση να θες να αλλάξεις τα πανεπιστήμια με non paper και διαρροές. Όταν το ΠΑΣΟΚ μεταρρύθμισε τα πανεπιστήμια, το έκανε μετά από έναν χρόνο διάλογο. Δεν κάναμε διαρροές και non paperΕίναι αξιοκρατία τα γαλάζια παιδιά στην ΕΡΓΟΣΕ, στον ΟΣΕ και στα τρένα, ο σταθμάρχης και όλη η καθυστέρηση στις συμβάσεις τηλεδιοίκησης που στοίχισαν τη ζωή σε τόσους συνανθρώπους; Είναι αυτοκριτική αυτό που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά στις υποκλοπές, στο κράτος δικαίου, στις επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές;».

 Ερωτηθείς για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «οι φοιτητές έχουν πολύ στέρεα και σοβαρά αιτήματα για να προστατευτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο με σοβαρή χρηματοδότηση και με θεραπεία των παθογενειών. Ωστόσο, το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν το γκρεμίζεις, ούτε το αφήνεις βορά στον ανταγωνισμό. Τα παιδιά είναι και εκείνα τα οποία θα διασφαλίσουν και θα περιφρουρήσουν την ελευθερία του πανεπιστημίου. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε τους τρόπους διαμαρτυρίας οι οποίοι δεν θα τη ναρκοθετούν. Εμείς είμαστε υπέρ του ανοικτού, ελεύθερου πανεπιστημίου».

Ο Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα περιμένουν το νομοσχέδιο για να βγουν μπροστά με προτάσεις για την παιδεία και μίλησε για την ανάγκη «να ανοίξουμε τη συζήτηση για το δημόσιο πανεπιστήμιο για τη χρηματοδότησή και την υποστήριξή του. Και μετά συναινετικά, με εξαντλητικό διάλογο, στο πλαίσιο κυρίως της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 Συντάγματος να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Για να ρυθμίσουμε μία αγορά άναρχη με κάποιους που υποδύονται τα πανεπιστήμια χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και όρους, να πωλούν πτυχία. Αυτό, όμως, που κάνει ο κ. Πιερρακάκης δεν είναι αυτό που συζητάμε τώρα. Τα παραρτήματα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που χρειαζόμαστε».

 «Από θέση αρχής λέμε ότι είμαστε υπέρ των ελεύθερων ανοικτών πανεπιστημίων. Για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που πρέπει να παραμείνει στην πρωτοπορία ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, και για αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι. Πρώτοι οι φοιτητές με τις κινητοποιήσεις τους και μετά εμείς τα πολιτικά κόμματα με τις προτάσεις μας», κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.



ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: "Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ"


ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟΝ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ


Για το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος όλοι νίπτουν τας χείρας τους, όμως κάποιος έδωσε την εντολή και κάποιοι την υλοποίησαν.

Η άσκηση της ποινικής δίωξης βάζει φραγμό σε όσους επιδιώκουν τη συγκάλυψη των υπευθύνων.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει χαράξει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας.

Σε μια περίοδο παγκόσμιας ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και αύξησης της ζήτησης τροφίμων, οι Έλληνες αγρότες εγκαταλείπουν το αγροτικό επάγγελμα με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τροφίμων και την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την δεκαετία 2009-2020 οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν 26,6% ενώ η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση 18%. Παράλληλα, η αξία των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 62% σε βάθος 8ετίας.

Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα από 10 δισεκ. ευρώ τον χρόνο σε εισαγωγές τροφίμων, ενώ εισάγει ακόμη και προϊόντα στα οποία έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τα κηπευτικά.

Επιπλέον, την ώρα που η συνολική αξία αγοράς στην ΕΕ των ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ ανέρχεται στα 77,15 δισεκ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 7% της συνολικής αξίας των ευρωπαϊκών πωλήσεων του κλάδου τροφίμων , η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις το 1,3% παρότι έχει καταχωρισμένα πολλά περισσότερα προϊόντα σε σχέση με άλλες χώρες.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την ΚΑΠ, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, δημιουργώντας τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Η κατάθεση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την κυβέρνηση στερείτο οράματος για το αύριο της ελληνικής γεωργίας και δεν είχε ξεκάθαρες στοχεύσεις. Παρουσίαζε λανθασμένους υπολογισμούς, αφού εντός του στρατηγικού σχεδίου υπάρχουν προβλέψεις για στρεμματικές ενισχύσεις που σήμερα μοιάζουν όνειρο απατηλό. Αλήθεια, τόσο μεγάλη ανικανότητα υπήρχε ή δεν ήθελε η κυβέρνηση να ακουστεί η αλήθεια πριν τις εθνικές εκλογές;

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η καταστροφική υλοποίηση αυτού του αναποτελεσματικού Στρατηγικού Σχεδίου, με προβληματικές πληρωμές -καθ’ ομολογία του αρμόδιου Υπουργού- και απαράδεκτες καθυστερήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα στερώντας πόρους από τους Έλληνες αγρότες, ειδικά σε μια περίοδο που το εισόδημά τους δοκιμάζεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών, την αθρόα είσοδο ανεξέλεγκτων εμπορευμάτων αλλά και την ακρίβεια που αδυνατεί να καταπολεμήσει η κυβέρνηση.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας και ελαχιστοποιούν τις αγκυλώσεις που προκαλεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  • Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, ώστε ωφελούμενοι να είναι οι πραγματικοί αγρότες.
  • Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
  • Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα.
  • Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.



ΣΤΕΓΑΣΗ: ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με βίντεο, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει την ενημερωτική καμπάνια του Κινήματος για τη διαρκώς διογκούμενη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα.

Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν 50%. Το 72% των ενοικιαστών δίνουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για το ενοίκιο!

Οικογένειες, νέα ζευγάρια, φοιτητές οδηγούνται σε αδιέξοδο και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιτρέπει να μετατρέπονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε ξενοδοχεία χωρίς τους περιορισμούς, που έθεσαν άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, και συνεχίζει πολιτικές όπως η golden visa, που ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογα προβλήματα, είτε παγώνει είτε καταργείται.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα πρόγραμμα κοινωνικών κατοικιών, μέτρα για να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια και βέβαια την πλήρη κατάργηση ή έστω αναστολή της golden visa.

Για να πάψει το δικαίωμα στη στέγαση να θεωρείται πολυτέλεια.


ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ: «Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ»

Για τα «φλέγοντα θέματα» των αγροτών τοποθετήθηκε, ως Ειδικός Αγορητής, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ξεκινώντας την εισήγηση του, σχολίασε τις αγροτικές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας ότι «έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας» αναδεικνύοντας κυρίως «την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι αγρότες γιατί αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία» καθώς «και την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα τους».

Εν συνεχεία, άσκησε οξεία κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι ενώ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία πέντε έτη, δεν έχει εκπονήσει «ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής» με αποτέλεσμα τη συστηματική απαξίωση και εγκατάλειψη του πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το παρόν νομοσχέδιο «διεκπεραιώνει διοικητικές εκκρεμότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» χωρίς να επιλύει «τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και θα έπρεπε να αποτελούν άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες» τα οποία είναι:

  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής
  • Η ουσιαστική τροποποίηση της νέας ΚΑΠ
  • Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ
  • Διαχείριση κόκκινων δανείων και προστασία της αγροτικής γης
  • Οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων
  • Το ζήτημα των εργατών γης

Πιο συγκεκριμένα, για το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής επεσήμανε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να παραμένει απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021 – 2023 έχει αυξηθεί κατά 25%».

Παράλληλα, επέκρινε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναφέροντας ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αποτελεί στην πραγματικότητα «φόρο που έχει ήδη πληρώσει ο αγρότης και όχι επιδότηση» ενώ τα €30εκ. για το Πρόγραμμα «Φωτοβολταικά στο Χωράφι» έχει εκ των πραγμάτων μικρό αριθμό αποδεκτών όπως και το μέτρο με το οποίο παρέχεται 10% έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα συγκεκριμένες περιόδους εξαιρώντας τους χειμερινούς μήνες που ο αγροτικός κόσμος εξακολουθεί να έχει αυξημένες ανάγκες.

Επιπλέον επεσήμανε ότι «το κόστος στην πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει εις βάρος μόνο του παραγωγού και πολύ περισσότερο εις βάρος της επισιτιστικής επάρκειας».

Αναφέρθηκε ακόμα και στις αστοχίες της νέας ΚΑΠ σχετικά με τις άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και στο πρακτικά ανεφάρμοστο των οικολογικών σχημάτων, «που επιβεβαιώνουν τη συνεχή αποτυχία διαχείρισης της νέας ΚΑΠ».

Για το σχέδιο τροποποίησης της Νέας ΚΑΠ σχολίασε ότι «οι προτάσεις σας για ακόμα μία φορά δεν αποτέλεσαν αντικείμενο έστω στοιχειώδους διαβούλευσης με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς».

Ειδικά, για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με αποσπασματικές ρυθμίσεις με κενά και ασάφειες, που μάλιστα έχουν εγείρει σοβαρές αντιδράσεις.

Ο Μ. Χνάρης, επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στο κεφάλαιο που αφορά την οργάνωση ομαδικών χώρων σταυλισμού και βοσκήσιμων γαιών υπογραμμίζοντας ότι δε διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης των κτηνοτροφικών πάρκων καθώς επίσης αν περιλαμβάνει τη σταβλισμένη, ημιεκτατική ή εκτατική κτηνοτροφία.
  • Για τη γη υψηλής παραγωγικότητας εκτός από τη διασφάλιση της, λόγω της αύξησης της δυνατότητας σε 1 ΜW ανέφερε ότι εξαιρούνται ουσιαστικά οι κατ΄επάγγελμα αγρότες οι οποίοι μέχρι σήμερα δικαιούνται έως 500ΚW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Για την ίδρυση αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια επέκρινε την Κυβέρνηση για τη μη ύπαρξη αναγκαιότητας λόγω της ύπαρξης του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και παράλληλα ότι υποκαθίστανται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που στην ουσία τους απαξιώνει όπως και για το γεγονός η πλειοψηφία των αγροτών ούτε τυποποιεί ούτε μεταποιεί.


Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ»


ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΛΑΒΙΝΑΣ: «Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ






ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»


Ι. ΤΣΙΜΑΡΗΣ: «ΠΑΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»


Ι. Τσίμαρης: «Παύουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων σε ένα από τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας»

Δήλωση Ιωάννη Τσίμαρη, Βουλευτή Ιωαννίνων & υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Υγείας για την παύση προγραμματισμένων χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού"


Η ζοφερή πραγματικότητα στο ΕΣΥ ξεπερνά κάθε φαντασία!

Σήμερα το Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας των προγραμματισμένων χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Σε ένα από τα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας η υποστελεχωση οδήγησε τη συνέλευση των γιατρών του χειρουργικού τομέα να λάβει αυτήν την απόφαση, ώστε να μπορεί να καλύψει επαρκώς τις εφημερίες και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν: "Παρά τον μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!"

Η προτεραιότητα στην Υγεία, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν δίνεται ούτε καν στα παιδιά!

Μήπως κι εδώ θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση τα απογευματινά χειρουργεία, κ. Υπουργέ;


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ "ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ" ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ "BUSINESS AS USUAL " ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ

Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιβεβαιώνει αυτό, που είχαμε εξαρχής επισημάνει: Η υιοθέτηση του μοντέλου των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων είναι προσχηματική.

Δική μας πάγια προγραμματική θέση αποτελεί το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και η δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, με όρους ποιότητας και εθνικού σχεδιασμού, με ασφαλιστικές δικλίδες για τον πραγματικά μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται πως τα όποια κέρδη θα επανεπενδύονται στο πανεπιστήμιο και δεν θα πηγαίνουν στις τσέπες των όποιων μετόχων. Αυτό διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και την καθιστά ποιοτικό κοινωνικό αγαθό. Αυτή είναι και η δική μας ευθύνη: η παιδεία να παραμείνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για τη χώρα και όχι εργαλείο κερδοσκοπίας.

Η διαχρονική προγραμματική θέση της ΝΔ είναι υπέρ των ιδιωτικών κερδοσκοπικών Α.Ε.Ι.. Με το παρόν νομοσχέδιο, όμως, δύνανται να εμφανίζονται ως «μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα ακόμα και κερδοσκοπικά ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεράσει τους ρητούς συνταγματικούς περιορισμούς. Όμως, στην πράξη, θα μπορούν να λειτουργούν τα κατ’ όνομα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ως κερδοσκοπικά, μέσω του μητρικού κερδοσκοπικού ιδρύματος και διασυνδεδεμένα με παράλληλα κερδοσκοπικά funds.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας διαχρονικά δημόσια διατυπωμένων θέσεων για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικών μη κρατικών Πανεπιστημίων -και όχι παραρτημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει έστω και καθυστερημένα να ανοίξει μια συλλογική συζήτηση για τη διαμόρφωση και όχι για την υφαρπαγή συναινέσεων, ένας είναι ο δρόμος: το Σύνταγμα.







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη