Κέλβιν Κίπτουμ: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο παγκόσμιος ρέκορντμαν του μαραθωνίου


 Θλίψη σκόρπισε στον χώρο του αθλητισμού η είδηση ότι σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ο παγκόσμιος ρέκορντμαν του μαραθωνίου, Κέλβιν Κίπτουμ, σε ηλικία 24 χρονών.

Το τροχαίο συνέβη στην Κένυα και σε αυτό σκοτώθηκε και ο προπονητής του Κέλβιν Κίπτουμ, Ζερβάις Χακιζιμάνα, ενώ άλλο ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά. Ο πρωταθλητής οδηγούσε το αυτοκίνητο όταν, για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο, βγήκε από τον δρόμο και έπεσε σε δέντρο.

Ο Κέλβιν Κίπτουμ έγινε γνωστός όταν έκανε το ντεμπούτο του στον μαραθώνιο τον Δεκέμβριο του 2022, κερδίζοντας με 2:01:53 στη Βαλένθια. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, μόλις στην τρίτη του κούρσα στο αγώνισμα, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου τερματίζοντας σε 2:00:35 στο Σικάγο.

Χάρη σε αυτή την εμφάνιση αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στίβου στον κόσμο το 2023 για τα αγωνίσματα εκτός σταδίου, ενώ την ίδια χρονιά νίκησε και στον μαραθώνιο του Λονδίνου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ διαδρομής με 2:01:25.


Ποιος ήταν ο Κέλβιν Κίπτουμ

Ο Κέλβιν Κίπτουμ γεννήθηκε στο Τσεψάμο, ένα χωριό στο Τσεπκόριο της Κένυας και σε νεαρή ηλικία δούλευε στη φάρμα της οικογένειάς του. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό σε ηλικία περίπου 13 ετών και έπειτα από λίγο καιρό τερμάτισε δέκατος στον ημιμαραθώνιο του Ελντορέτ. Μόλις έπειτα από πέντε χρόνια, το 2018 σε ηλικία 18 ετών, κέρδισε τον ίδιο αγώνα.


Όμως, ήταν ο μαραθώνιος το αγώνισμα που έμελε να διαπρέψει. Στη Βαλένθια το 2022 έκανε το ταχύτερο ντεμπούτο μαραθωνοδρόμου και πέτυχε την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών τερματίζοντας σε 2:01:53.

Τον Οκτώβριο του 2023 έγραψε το όνομά του δίπλα στο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς με 2:00:35 βελτίωσε κατά 34 εκατοστά την επίδοση που είχε πετύχει ο Ελιούντ Κιπτσόγκε το 2022.

«Θρηνούμε την απώλεια ενός εξαιρετικού ατόμου, του Κέλβιν Κίπτουμ, κατόχου παγκοσμίου ρεκόρ και πρότυπο του αθλητισμού της Κένυας. Μαζί με τον προπονητή του έχασαν τραγικά τη ζωή τους απόψε. Το έθνος μας θρηνεί την απώλεια ενός αληθινού ήρωα», έγραψε στο X ο πρωθυπουργός της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, εξέφρασε σοκ και βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Κέλβιν Κίπτουμ και του προπονητή του, Ζερβάις Χακιζιμάνα και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους τους. «Ένας απίστευτος αθλητής που αφήνει απίστευτη κληρονομιά. Θα μας λείψει πολύ», συμπλήρωσε.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη