Αρνητική για βελτιωτικές αλλαγές στους όρους λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου της Ιεράπετρας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

 


Χρόνιο πρόβλημα που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την πόλη και ευρύτερες περιοχές του Δήμου Ιεράπετρας παραμένει η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.

Μετά τις περσινές εξελίξεις που έφεραν την προσφυγή του Δήμου Ιεράπετρας στη δικαιοσύνη και τις χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από πολίτες της Ιεράπετρας με σκοπό να αναζητηθούν λύσεις για την πολύ έντονη δυσοσμία, τη φετινή χρονιά λίγα έχουν αλλάξει και το πρόβλημα παραμένει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, στον οποίο αναλογεί το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τη λειτουργία της επιχείρησης μίλησε στο Ράδιο Λασίθι παρουσιάζοντας διάφορες ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από πλευράς των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου οι οποίες στοχεύουν σε λύσεις, οι οποίες όπως τόνισε ο ίδιος, συναντούν εμπόδια και απαιτούν πολύ χρόνο για να φέρουν πρακτικά αποτελέσματα.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως δικός του στόχους είναι να εξεταστεί το ζήτημα της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου όσο πιο σφαιρικά γίνεται και να εξεταστούν νομικά όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Οι έλεγχοι και οι αυτοψίες που έχουν γίνει από πέρυσι, όταν για πρώτη φορά συστάθηκε το ειδικό κλιμάκιο ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχουν δείξει πως υπάρχουν αρκετά προβληματικά ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης για τα οποία έχουν γίνει συστάσεις, με  κάποια απ’ αυτά να έχουν λυθεί (όπως οι καμινάδες) και άλλα τα οποία παραμένουν και απαιτούν διαφορετικές παρεμβάσεις.

Από πλευράς περιφερειακής ενότητας Λασιθίου έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για αναθεώρηση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης και αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργία της ώστε να αναγκαστεί να αλλάξει κάποιες από τις μεθόδους που λειτουργεί, όμως οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές και όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης η προσπάθεια αυτή θα επαναληφθεί με νέες γνωμοδοτήσεις οι οποίες προετοιμάζονται.

Επιπλέον ένα απ’ τα προβλήματα που επηρεάζουν τις επιπτώσεις της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου αφορά και τα ελαιοτριβεία τα οποία στέλνουν πυρήνα η οποία κάποιες φορές δεν είναι στο κατάλληλο στάδιο ξήρανσης για την ομαλή περαιτέρω επεξεργασία της.

Παράλληλα, σύμφωνα και με τις γενικότερες κατευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, η αντιπεριφέρεια στοχεύει στη διαμόρφωση συνολικά του τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου Ιεράπετρας ο οποίος θα επηρεάσει τόσο επιχειρήσεις όπως το πυρηνελαιουργείο, το οποίο ενδέχεται να χρειαστεί να μεταφέρει το σύνολο ή μέρος των μονάδων λειτουργίας του, και γενικότερα τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Δήμου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη