Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ το νομοσχέδιο για τον γάμο και την υιοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται μια τολμηρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αναταράξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που αποτυπώθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών που διαφωνούν και θα γίνει πιο ευδιάκριτο στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί απόψε.
Μειώθηκαν οι απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία
Οι επαφές και οι ζυμώσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι μείωσαν τις απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός όσων θα επιμείνουν μέχρι το τέλος στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 51 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ είτε θα πουν «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία είτε θα χρησιμοποιήσουν τη διαφυγή που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και θα απέχουν. Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν πολύ δύσκολο τον στόχο για τουλάχιστον 110 θετικές ψήφους, με βάση τις εκτιμήσεις κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών που είχαν αναλάβει να μεταπείσουν τους διαφωνούντες. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε ορισμένοι να μετακινηθούν από το «όχι» στην αποχή, και κάποιοι άλλοι από την αποχή στην υπερψήφιση.
Ο Σαμαράς και οι 18 βουλευτές που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο
Τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα εκφράσει ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία που θα κάνει στις έξι το απόγευμα. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει με έντονο τρόπο την αντίθεσή του και μένει να φανεί αν θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής ή θα περιοριστεί στο αντικείμενο του νομοσχεδίου. Συνολικά 19 βουλευτές, μαζί με τον κ. Σαμαρά, είναι αυτοί που έχουν αποφασίσει να πάνε μέχρι τέλους καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τον Μίλτο Χρυσομάλλη, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, τον Κώστα Καραγκούνη, τον Χαράλαμπο Αθανασίου, την Άννα Καραμανλή, τον Κώστα Γκιουλέκα, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τη Φωτεινή Αραμπατζή, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Θανάση Δαβάκη, τον Μάριο Σαλμά, τον Θόδωρο Καράογλου, τον Βασίλη Γιόγιακα, τον Γιώργο Καρασμάνη, τον Θεόφιλο Λεονταρίδη, τον Φώντα Μπαραλιάκο, τον Γιάννη Πασχαλίδη και τον Στέφανο Γκίκα.
Κυβέρνηση: Ποιοι βουλευτές στρέφονται στην αποχή
32 είναι οι βουλευτές της ΝΔ που προσανατολίζονται στην αποχή, κάνοντας χρήση της διεξόδου που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε όσους δεν υπερψηφίσουν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 4 κυβερνητικά στελέχη που επέλεξαν να διαφοροποιηθούν, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, καθώς είχε συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή και το Μέγαρο Μαξίμου είχε καλύψει απόλυτα τη στάση του.
Ωστόσο, δεν βλέπουν με την ίδια κατανόηση τη στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτση και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα. Βέβαια, δεν θα υπάρξει κάποια αντίδραση για τη στάση τους τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να αξιολογηθεί σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό.
Από το «όχι» προς την αποχή μετακινήθηκε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε χθες στη Βουλή πως, παρότι διαφωνεί, δεν θέλει με τη στάση του «να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία του για μικροπολιτικούς λόγους».
Από την ψηφοφορία θα απέχουν, επίσης, ο Νότης Μηταράκης, ο Στέλιος Πέτσας, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Άγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Χρήστος Κέλλας, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γιάννης Τραγάκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάνος Κόνσολας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Μιχάλης Λιβανός, ο Μάρκος Καφούρος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Καββαδάς και ο Γιάννης Γιάτσιος. Να αμφιταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης φέρονται ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Θανάσης Λιούτας.
Τι θα πει στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός
Στην Ολομέλεια θα μιλήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να εξηγήσει εκ νέου τους λόγους που για τον ίδιο είναι επιβεβλημένη η ισότητα στον γάμο που φέρνει το νομοσχέδιο και να τονίσει ότι στο επίκεντρο της κυβερνητικής παρέμβασης βρίσκονται τα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών. «Πλέον αποκτούν ίσα δικαιώματα και διασφαλίζονται σε περίπτωση που φύγει από τη ζωή ο γονέας που τα έχει υιοθετήσει», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι «δεν σκοπεύει να μπει σε αντιπαράθεση με κανέναν», αλλά να αναδείξει τη συναίνεση που επετεύχθη στη Βουλή.
Δημοσίευση σχολίου