ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΛΑΒΙΝΑΣ: «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 Η ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ;»

 


Την επομένη της ψήφισης του νομοσχεδίου Πιερρακάκη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με αυταρέσκεια και αλαζονεία επιχειρεί να αποδώσει στο ΠΑΣΟΚ “κυβιστήσεις”. Είχαμε πει ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσα από συνταγματική αναθεώρηση».

«Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 ή έκανε τη δουλειά της ως κέντρο εξυπηρέτησης πελατών; Διότι η μεταρρύθμιση Πιερρακάκη εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων πελατών και έχει βγει στη δημοσιότητα ποιοι θέλουν να κάνουν τι με ονόματα και διευθύνσεις. Το κράτος λειτουργεί με check and balances, με ελέγχους. Αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα απαιτώντας συναινέσεις στη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή η συναίνεση απαιτεί συζήτηση » επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου.

Ο κ. Γλαβίνας έκανε αναφορά στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» με τίτλο: Τώρα θα κρίνει το ΣτΕ. «Δεν είναι ένα αμελητέο ζήτημα και εμείς το θέσαμε εξαρχής» υπογράμμισε ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου Πιερρακάκη και στηλίτευσε την «απουσία διαλόγου εκ μέρους της κυβέρνησης με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τους φοιτητές, προκειμένου να πάμε με ασφάλεια δικαίου σε μια τέτοια είδους αλλαγή και να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά συμπληρωματικά προς τον χάρτη των δημόσιων πανεπιστημίων».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποδόμησε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. «Δεν αποτελεί ενίσχυση, η μεταφορά δύο τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -πρώην ΤΕΙ- στο Δημοκρίτειο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ περί sugar daddies, ο Θ. Γλαβίνας τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε αυτή την έκφραση και την εν λόγω εκφορά λόγου».

"Η ΕΛΣΤΑΤ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ «ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ»"

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα για «μείωση των τιμών»"

Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον πληθωρισμό

Με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να «τρέχουν» με 6,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη.

Για έναν ακόμα μήνα οι αυξήσεις τιμών σε σειρά βασικών αγαθών καλπάζουν, καθώς αγγίζουν το 63,4% στο ελαιόλαδο, 12,3% στα φρούτα και 13,8% σε μεταλλικό νερό και χυμούς φρούτων.

Η συσσωρευμένη επιβάρυνση του Έλληνα καταναλωτή είναι δυσβάστακτη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο 2023 διαμορφώθηκε σε επίπεδο κατά 31,2% υψηλότερο από εκείνο στο οποίο βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης (Δεκέμβριος 2020).

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτη την ασυδοσία σε κάθε τομέα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στις αυξήσεις έως 20% στα συμβόλαια κινητής, σταθερής και internet.

Ο πληθωρισμός από εισαγόμενος, έχει καταστεί πλέον ενδημικός με την υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για «πληθωρισμό απληστίας» όπου λίγοι ισχυροί κερδοσκοπούν εις βάρος των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων, με αποτέλεσμα μια τεράστια αναδιανομή πλούτου.

Στη χώρα μας η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μερίδιο των μισθών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ το μερίδιο των κερδών μεγεθύνεται συστηματικά, φτάνοντας να είναι το τρίτο υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με τις αξιόπιστες προτάσεις του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος του ελληνικού λαού απέναντι στις άδικες και αναποτελεσματικές κυβερνητικές πολιτικές.


Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»

«Τα προβλήματα της Θεσσαλίας από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές έχουν πάψει δυστυχώς να απασχολούν την Κυβέρνηση , παρότι πολλές πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και κανείς δεν δείχνει να νοιάζεται », υπογράμμισε εισαγωγικά η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ΛάρισαςΕυαγγελία Λιακούλησυμμετέχοντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, για να συμπληρώσει:

«Πάρτε για παράδειγμα τους σεισμόπληκτους του Δαμασίου, από το μεγάλο σεισμό του 2021, πολλοί από τους οποίους -3 χρόνια μετά- εξακολουθούν να διαμένουν σε containers ή σπίτια χαρακτηρισμένα ως επικίνδυνα. Πάρτε για παράδειγμα την ‘’κρυψίνοια’’ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, οι οποίοι παρότι πληροφορήθηκαν οι ίδιοι το master plan των Ολλανδών επιστημόνων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ακόμη δεν το επικοινώνησαν επισήμως στις τοπικές αρχές της Περιφέρειάς μας, κρατώντας μας ‘’στο σκοτάδι’’».

Σε σχέση με την πρόσφατη, έντονη συζήτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η βουλευτής τόνισε πως ο ψηφισμένος νόμος πλέον από τη ΝΔ, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια ψευδομεταρρύθμιση, με ελλιπή συνταγματικά, νομικά, όσο και ακαδημαϊκά εχέγγυα, μια διευθέτηση συμφερόντων που εξυπηρετεί το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για παρείσφρηση παντού, σε όλους τους τομείς του δημοσίου, ακραιφνών επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Ο ίδιος μας ο Πρόεδρος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδόμησε σε μια εξαιρετική παρουσία του στη Βουλή, όλα τα ‘’επιχειρήματα’’ της κυβέρνησης, περί ποιοτικότερης δημόσιας ανώτατης παιδείας, μέσω του ανταγωνισμού απολύτως ιδιωτικών και απολύτως κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αφού ως τέτοια νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση, παρά τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νόμου που μιλούσε για ‘’μη κερδοσκοπικά’’ πανεπιστήμια. Όλοι και όλες πλέον γνωρίζουμε πως τα νέα ιδρύματα δεν θα φτιαχτούν από …‘’εθνικούς ευεργέτες’’. Αντιθέτως, θα δημιουργηθούν, με πολύ μικρά κονδύλια, από ξένα funds και επιχειρηματικούς ομίλους που εκ φύσεως επιζητούν το κέρδος. Το πως ένας κερδοσκοπικός οργανισμός του εξωτερικού, με τη μέθοδο του franchise από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, θα δημιουργήσει ένα ‘’μη κερδοσκοπικό’’ πανεπιστήμιο στη χώρα μας, είναι κάτι που η κυβέρνηση ποτέ δεν μπόρεσε να απαντήσει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε πως και ο νομικός κόσμος της χώρας είναι διχασμένος, σε σχέση με τη συμβατότητα τέτοιων ιδρυμάτων με το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ωστόσο ‘’θα’’ αναθεωρηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ έθεσε ερωτήματα –αναπάντητα από την κυβέρνηση κατά την 3ημερη συζήτηση στη Βουλή- για την σχεδόν απόλυτη έλλειψη ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων που θα έπρεπε να διέπουν τη λειτουργία ενός νέου πανεπιστημιακού θεσμού, με αποτέλεσμα: «δυστυχώς, να επαφιόμαστε μόνο στην ‘’καλή θέληση’’ των επιχειρηματιών».

Τέλος, σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, για την υπόθεση της Novartis, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως: «είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπεις έναν πρώην πρωθυπουργό, όπως τον κ. Αλέξη Τσίπρα, να παραδέχεται πως δέκα πολιτικοί της χώρας –και πολιτικοί του αντίπαλοι- κόντεψαν, κυριολεκτικά, να ‘’κρεμαστούν στα μανταλάκια’’, δίνοντας μάχη ζωής και αξιοπρέπειας προκειμένου να αποδιώξουν από πάνω τους την σπίλωση, εξαιτίας ‘’αδέξιων’’ χειρισμών της κυβέρνησής του. Και βέβαια το χειρότερο όλων σε αυτή τη νοσηρή σκευωρία είναι πως οι πραγματικοί υπαίτιοι του σκανδάλου της Novartis ‘’πλέουν σε πελάγη ευτυχίας’’, λόγω της παραγραφής που πλέον επήλθε…».


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ»

Την έκθεση Food Expo επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

"Το χάσμα μεταξύ πραγματικών μισθών και κερδών ισχυρών επιχειρήσεων συνεχώς διευρύνεται. Η ακρίβεια από εισαγόμενη, όπως την χαρακτήριζε ο κ. Μητσοτάκης, έχει καταστεί εγχώρια με την υπογραφή της απραξίας του.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί 20% στα τρόφιμα. Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι θα έχουμε 20% αύξηση στα τιμολόγια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας καθώς και στο internet.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα έχει αυξηθεί κατά 31,2% από την εποχή που άρχισε η πληθωριστική κρίση.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την αβελτηρία της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγα πρόστιμα, λίγοι έλεγχοι στην αγορά είναι το αποτέλεσμα μιας ιδεολογίας, που θεωρεί ότι η αγορά αυτορυθμίζεται τις περιόδους των μεγάλων κρίσεων, με αποτέλεσμα να πληρώνει ακριβά το μάρμαρο η μεσαία τάξη και ο φτωχότερος Έλληνας" επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης.

"Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Εξαρχής είπαμε να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλο τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δεν έγινε. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση στο ιδιωτικό χρέος με 120 δόσεις στα χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ. Και βέβαια, μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας για τα κόκκινα δάνεια" κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε:

"Ακούσαμε να υποστηρίζουν ο υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, και ο Πρωθυπουργός ότι νομοθετούν τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής είχε άλλη άποψη, αυτή που έχουμε και εμείς, ότι πρόκειται για κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, διότι δεν γίνεται ένα fund του εξωτερικού με μη ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα το εξωτερικού να ιδρύουν ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

Γι' αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί από τώρα ότι στη συνταγματική αναθεώρηση, το περιεχόμενο του κειμένου θα μιλά για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Αυτή που είναι η πρότασή μας, εξαρχής, για να δώσουμε την απαιτούμενη συναίνεση και να αναθεωρηθεί το άρθρο 16.

Δεν υπήρξε καμία δέσμευση. Εν αντιθέσει υπήρξε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, γιατί μάλλον το ερώτημα αυτό φανέρωσε την πραγματική τους ατζέντα. Αυτό που πιστεύουν, αυτό που θέλουν να πετύχουν: ιδιωτικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.





Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη