Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία – Τι ισχύει για τα Πειραματικά σχολεία της Ιεράπετρας

 


Ξεκίνησαν από την 1η Μαρτίου οι εγγραφές μαθητών στο Νηπιαγωγείο και στην Α Δημοτικού για την σχολική χρονιά 2024- 2025 με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους που υπέγραψε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.

Και στις δύο περιπτώσεις, εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονταιτην έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2024-2025, θα φοιτήσουν μαθητές/τριες που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4704/2020 (Α΄ 133). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2024-25, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2020 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις προνηπίων που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.

Στην Α’ Δημοτικού, κατά το σχολικό έτος 2024-2025 θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2018 έως και 31-12-2018.

Περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις έδωσε στο Ράδιο Λασίθι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Γιώργος Μαμάκης ο οποίος τόνισε πως η διαδικασία εγγραφής στα νηπιαγωγεία γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, και κατ’ εξαίρεση στις σχολικές μονάδες για όσους γονείς δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα ή τις γνώσεις για την διαδικασία. Αντιθέτως στα δημοτικά σχολεία δεν είναι ακόμα έτοιμες οι αντίστοιχες υποδομές και έτσι οι εγγραφές θα γίνονται με επίσκεψη στη σχολική μονάδα. Αναλυτικότερες οδηγίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Πρωτοβάθμιας και μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ.

Αυτό που έχει αλλάξει φέτος για το Δήμο της Ιεράπετρας είναι η λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων και συγκεκριμένα του 1ου Νηπιαγωγείου, 2ου Δημοτικού, 3ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου.

Η λειτουργία των νέων σχολείων έχει αλλάξει το «χάρτη» στον οποίο κατανέμονται οι μαθητές ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους. Τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ως Πειραματικά έχουν αφαιρεθεί και οι θέσεις έχουν μοιραστεί αναλόγως στα κοντινότερα σχολεία.

Έτσι, όλοι οι γονείς υποχρεωτικά θα πρέπει αρχικά να εγγράψουν τα παιδιά τους στα υπόλοιπα σχολεία και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση για να μπουν στην κλήρωση για εγγραφή στα Πειραματικά Σχολεία. Η διαδικασία αιτήσεων για εγγραφή στα Πειραματικά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει με τον κ. Μαμάκη να αναφέρει πως αυτό αναμένεται να γίνει εντός Μαρτίου.

Τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα σχολεία που θα μετατραπούν σε Πειραματικά δεν επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να φοιτούν στα σχολεία τους τα οποία θα λειτουργήσουν με το νέο τρόπο. Η μόνη διαφοροποίηση που θα υπάρξει αφορά τους μαθητές που φέτος ολοκληρώνουν το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό ή το Γυμνάσιο οι οποίοι δεν θα συνεχίσουν αυτόματα στην αντίστοιχη Πειραματική Δομή αλλά θα πρέπει να το αιτηθούν, αν θέλουν, και να μπουν στην κλήρωση.

Ο κ. Μαμάκης ανέφερε επίσης πως στα Πειραματικά σχολεία υπάρχει πρόβλεψη για να διατεθεί το 20% των θέσεων σε οικογένειες που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά και επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία της κλήρωσης και εισαγωγής.

Ανάλογες διαδικασίες πρόκειται να ισχύσουν και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ιεράπετρας και για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει ενημέρωση την Τετάρτη 6/3/24 ωρα 19:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για τη λειτουργία των Πειραματικών σχολείων του Δήμου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη