Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον «γεραπετρίτη» ΥΠΕΞ και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για τη μετάκληση εργατών γης

 


Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και του Υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Γαϊτάνη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, παρουσία και του Γιάννη Πλακιωτάκη να συζητούν εκτενώς το ζήτημα της μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τα πρακτικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία έχει προκύψει σε όλη την Ελλάδα μεγάλη έλλειψη εργατών γης.

Μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα με τον κ. Γεραπετρίτη μάλιστα να αναφέρει πως το όνομά του δεν είναι άσχετο με την Ιεράπετρα αφού συγγενής του είχε μετακομίσει από την Ιεράπετρα στην Κάρπαθο(εκεί που μεγάλωσε και ο ίδιος) και τελικά του έμεινε το όνομα. Η συνάντηση συνολικά διήρκεσε μια ώρα και κατά την οποία σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη για πρώτη φορά συζητήθηκαν με τον αρμόδιο Υπουργό ανοιχτά και σε βάθος όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει, τα οποία αν και σε μεγάλο βαθμό ήταν ήδη γνωστά, δεν έχει γίνει εφικτό να επιλυθούν. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο κ. Γεραπετρίτης έκανε γνωστό πως και ο ίδιος έχει

Το βασικότερο πρόβλημα που παρατηρείται είναι ο μεγάλος αριθμός απορρίψεων αιτήσεων από τις ελληνικές πρεσβείες μεταναστών οι οποίοι μετά από πρόσκληση ζητούν να έρθουν στην Ελλάδα. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μεγάλης ευκολίας που υπάρχει να εκδοθούν πλαστά έγγραφα σε συγκεκριμένες χώρες και παράλληλα της αδυναμίας των υπαλλήλων των ελληνικών πρεσβειών να διασταυρώσουν τη γνησιότητά τους καταλήγοντας τελικά να τα απορρίπτουν θέλοντας να αποφύγουν το ρίσκο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην ξεχωριστή λειτουργεία συγκεκριμένων πρεσβειών και το πως η κάθε μια αντιμετωπίζει τις διαδικασίες.

Για το πρόβλημα αυτό προτάθηκε από τον Υπουργό να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση με τη δημιουργία «δεξαμενών» από ενδιαφερόμενους μετανάστες που θέλουν να εργαστούν των οποίων οι αιτήσεις θα εξετάζονται πριν γίνει η πρόσκληση μετάκλησης από κάποιο εργοδότη ώστε τελικά να είναι έτοιμοι να φύγουν άμεσα όταν χρειαστεί. Αυτό είναι κάτι που θα ξεκινήσει να σχεδιάζεται από το Υπουργείο με τον κ. Γεραπετρίτη να αναφέρει πως για το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί εντολή στις πρεσβείες να είναι λίγο πιο ελαστικές στους ελέγχους τους και να εγκρίνουν περισσότερες αιτήσεις.

Από την πλευρά του ο Υπουργός παρουσίασε και ένα άλλο πρόβλημα που αφορά τους εργοδότες που ζητούν και παίρνουν εργάτες από τρίτες χώρες. Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι εργάτες αυτοί να εργάζονται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να φεύγουν απροειδοποίητα προς άλλες χώρες της Ευρώπης οι οποίες τελικά κάνουν πολλά παράπονα στην Ελλάδα για το πως διαχειρίζεται το θέμα. Ο Υπουργός ανέφερε πως κάθε εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταγγέλλει τον εργαζόμενο εφόσον φύγει ή δεν επιτρέψει από την πατρίδα του μετά την απαραίτητη τρίμηνη επιστροφή του έτσι ώστε να υπάρχει μια εικόνα στις αρμόδιες αρχές και να μπορούν να γίνονται οι κατάλληλο έλεγχοι.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη