163.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις


 Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η απόφαση πληρωμής των μπόνους σε όσους σκανάρουν αποδείξεις από το κινητό τους για να ελέγξουν εάν είναι νόμιμες, οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Η σχετική απόφαση, όπως αναφέρουν από την ΑΑΔΕ, θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες και μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή θα ξεκινήσει και η καταβολή των μπόνους. Από την απόφαση μένει να φανεί εάν τα μπόνους θα έχουν και αναδρομική ισχύ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουν γίνει συνολικά 163.610 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 74.202 επώνυμες και οι 89.408 ανώνυμες.

Σημειώνεται ότι ύστερα από επώνυμη καταγγελία, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης και εφόσον διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση κατόπιν απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Το μπόνους ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και ξεκινάει από 100 ευρώ μέχρι ανώτατο ποσό τα 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Σε όσες περιπτώσεις επιβεβαιωθούν –από τις καταγγελίες– ότι ο μηχανισμός είναι πειραγμένος, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Μέχρι τώρα την εφαρμογή έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περίπου 300.000 πολίτες.

Παράλληλα, στην πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» έχουν υποβληθεί κάποιες μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε κάποιες από αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 11.788 καταγγελίες. Συγκεκριμένα:

10.097 ανώνυμες, εκ των οποίων 841 για περιπτώσεις διαφθοράς, 148 για τελωνειακές παραβάσεις και 9.148 για φορολογικές παραβάσεις.

• 1.691 επώνυμες, εκ των οποίων 226 για διαφθορά, 15 για τελωνειακές παραβάσεις και 1.450 για φορολογικές παραβάσεις.

Διευκρινίζεται ότι μέσω της πλατφόρμας «Καταγγελίες πολιτών», παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας.

2. Φορολογικές παραβάσεις.

3. Τελωνειακές παραβάσεις.

Στο μεταξύ, προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων επιχειρήσεων. Ηδη 90% των επιχειρήσεων είτε έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους, είτε πρόκειται να το πράξουν μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς έχουν δεσμευθεί να πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού με τους τεχνικούς εγκατάστασης. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Σημειώνεται δε πως καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Το έργο βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, με τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχει συμμορφωθεί. Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ΑΑΔΕ υλοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ οι οποίες δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές, ούτε προγραμμάτισαν ραντεβού εντός του Απριλίου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί τα πρώτα 5 πρόστιμα ύψους 10.000 και 20.000 ευρώ

Εντός των επομένων ημερών οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ασχέτως τζίρου. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα κ.λπ.) που υποχρεούνται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Στους ελέγχους που έχει ήδη υλοποιήσει η ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι:• Σε 1.132 ταξί εντοπίστηκαν 27 που δεν διέθεταν POS.• Σε 1.592 πάγκους λαϊκών αγορών 102 δεν είχαν POS ή δεν είχαν κλείσει ραντεβού διασύνδεσης.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη