ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ Η ΝΔ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ

 


Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του παρουσίας «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Γραμματέας της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος υπογράμμισε για τη μονταζιέρα των συνομιλιών τη βραδιά της τραγωδίας ότι « το προς απάντηση ζήτημα είναι ποιος το έκανε γιατί στόχος ήταν να ενισχυθεί στην πορεία προς τις εκλογές το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας ότι ο μόνος που φταίει είναι ο σταθμάρχης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα».

Σχολιάζοντας την τηλεοπτική συνέντευξη του πρώην υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε ότι «με θράσος επικαλέστηκε ότι δεν είχε παραλάβει κανένα έγγραφο για θέματα ασφάλειας στους σιδηροδρόμους, όταν υπήρχε ο φάκελος της Αρχής Διαφάνειας, το έγγραφο των μηχανοδηγών, όταν είχε καταγγελθεί από την ΕΕ ότι δεν είχε διαμορφώσει γενικούς κανόνες ασφαλείας».

«Αναθεώρησε τη σύμβαση που ο ίδιος υπέγραψε με τη Hellenic Train, και περιόρισε στα 77 εκατομμύρια τις υποχρεώσεις της εταιρείας» συμπλήρωσε ο κ. Σπυρόπουλος υποσημειώνοντας επιπλέον ότι αντί να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος του έργου της τηλεδιοίκησης, εισέπραξε 3 εκ. ως θετική ζημία.

«Ο κ. Καραμανλής κρύβεται από την αλήθεια και η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τα ψέματα που επαναλαμβάνει διαρκώς» πρόσθεσε.

Ως προς την ανακοίνωση του ύψους του κατώτατου μισθού, ο Α. Σπυρόπουλος τόνισε ότι «οι αυξήσεις των τελευταίων ετών είναι ελάχιστες σε σχέση με την αύξηση του κόστους ζωής, όταν οι τιμές στα τρόφιμα έχουν αυξηθεί σωρευτικά πάνω από 30% ,οι τιμές των ενοικίων καλπάζουν, είναι αυξημένες οι τιμές στα καύσιμα, οι δείκτες αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων είναι από τους χειρότερους στην ΕΕ και η χώρα μας είναι δεύτερη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας».

«Ο Πρωθυπουργός παραμένει σχολιαστής» σημείωσε αναφερόμενος, τέλος, στο κύμα ακρίβειας.


ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Όταν την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έθεσε στην Ολομέλεια ζήτημα για τη συνάντηση δύο Υπουργών με επιχειρηματία, ο οποίος καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση ότι απεργάζεται την αποσταθεροποίησή της, ο μεν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης μίλησε για «κοινωνική επίσκεψη» και ο Υπουργός Επικράτειας Α. Σκέρτσος για «μυθεύματα».

Λίγες ώρες αργότερα ο Πρωθυπουργός τους εξανάγκασε σε παραίτηση.

Μετά από την παρέλευση τριών εικοσιτετραώρων από την πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση θα μας απαντήσει για την ταμπακιέρα;

Πήγαν ή όχι να καπνίσουν την πίπα της ειρήνης με τα οικονομικά συμφέροντα;


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΡΑΝΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τιμά τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας δηλώνοντας σύμμαχος των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων στον αγώνα τους για άρση των διακρίσεων και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. 

Με σταθερή προσήλωση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των διακρίσεων, τονίζουμε την απόλυτη εναντίωσή μας στην τρανσφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Σε μια περίοδο που τα βίαια περιστατικά σε βάρος των τρανς ατόμων αυξάνονται, με τελευταία την επίθεση της νεολαίας της Χρυσής Αυγής στα γραφεία της "colour youth", τονίζουμε πως η Πολιτεία οφείλει να επαγρυπνά, να επιδεικνύει μηδενική ανοχή και να λαμβάνει κάθε μέτρο και πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, για την καταπολέμηση  του κακοποιητικού λόγου σε βάρος των τρανς ατόμων ιδίως στον δημόσιο διάλογο. 

Τα τρανς άτομα δικαιούνται την απόλυτη ελευθερία και την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους με ισότιμη  συμμετοχή στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η βελτίωση της νομοθεσίας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αλλά και η συμμόρφωση της χώρας μας με την τροποποίηση των ταξινομητικών καταλόγων ψυχικών διαταραχών, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα τρανς πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών δεν θα στιγματίζονται.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΛΑΒΙΝΑΣ: Η ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ. ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»

Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ"


ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΑΡΗΣ: «ΤΟ ΕΣΥ ΧΡΗΖΕΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ»

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιωάννης Τσίμαρης , ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Το Ε.Σ.Υ. χρήζει ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού» δήλωσε στην έναρξη της ομιλίας του, καθιστώντας παράλληλα σαφή τη βάση της πολιτικής προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ που είναι ο δημόσιος, δωρεάν και καθολικός χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Ο κ.Τσίμαρης τόνισε ότι η πρόληψη της ασθένειας, η προστασία της υγείας και η προαγωγή της, θα πρέπει να αποτελέσουν στο εξής τους τρεις διακριτούς τομείς ενός σύγχρονου προτύπου δημόσιας υγείας ειδικότερα σήμερα με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την πανδημία του COVID-19 και την αναζωπύρωσηορισμένων λοιμωδών νοσημάτων και επιδημιών.

«Η στροφή των συστημάτων υγείας προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με σύγχρονες αρχές, στόχους, μεθόδους εστιάζουν σε τρεις βασικούς τομείς: την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, την πρόληψη και τη φροντίδα» δήλωσε με έμφαση ο βουλευτής , ενώ έσπευσε στη συνέχεια να υπογραμμίσει τις βασικές αξίες που διέπουν και τους τρεις τομείς της δημόσιας Υγείας που δεν είναι άλλες από την ισότητα, τη καθολική προσβασιμότητα, τη βιωσιμότητα, την αλληλεγγύη και τονσεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίες για τις οποίες , απαιτούνται συνέργειες και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των ευρύτερων επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων.

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων δεν παρέλειψε να περιγράψει επιπροσθέτως τα υφιστάμενα δεδομένα στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας της χώρας μας, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στην ισχύουσα κατάσταση στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώραςόσο και στα ποσοστά που προκύπτουν από τον ΟΟΣΑ για τις μη ικανοποιούμενες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα.

«Οι ελληνικές περιφέρειες, και ειδικότερα οι απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη χαμηλή προσβασιμότητα σε ιατρική περίθαλψη» δήλωσε ο Βουλευτής, ενώ έκανε στη συνέχεια ειδική αναφορά στις άμεσες ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα που ήταν υπερδιπλάσιες από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ο κ.Τσίμαρης κατηγόρησε την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την τελευταία 5ετία για αποσπασματικές παρεμβάσεις μέσω επικοινωνιακού καταιγισμού πληροφοριών και κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων που στο σύνολό τους συνδέονται και με τα άρθρα του παρόντος Νομοσχεδίου που εκτός των άλλων, επιτρέπει σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να μπορούν να εργάζονται ως σύμβουλοι σε εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Κάλεσε δε την Κυβέρνηση να προβεί σε ενημέρωση σχετικά με τις μελέτες που χρησιμοποιεί για τις αποφάσεις της, τις αλλαγές που προβλέπεται να υπάρξουν και το ποια θα είναι εντέλει η βιωσιμότητα και ο χαρακτήρας του Συστήματος που θα προκύψει στην πορεία.

«Αν κε Υπουργέ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα παραπάνω , έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε ότι εισηγείστε αλλαγές ,οι οποίες εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες και όχι τον Ελληνικό λαό», δήλωσε κλείνοντας την εισήγησή του ο κ.Τσίμαρης.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ»

«Θα πρέπει να αλλάξει μια ολόκληρη κουλτούρα, και όχι μόνο τα πρωτόκολλα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σχέση με τα ζητήματα έμφυλης βίας, και αυτό θα συμβεί μόνο, αν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ξανα-συζητήσει το ζήτημα της αναγνώρισης της γυναικοκτονίας, θεσμοθετώντας την ως διακριτό έγκλημα και ειδικές συνοδευτικές διατάξεις», υπογράμμισε στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΙ με τους Δ. Οικονόμου και Α. Παυλόπουλο, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με αφορμή την χθεσινοβραδινή δολοφονία 28χρονης γυναίκας από τον πρώην σύντροφό της με μαχαίρι, στους Αγίους Αναργύρους.

Παράλληλα, σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε πως:

«Ήταν μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, για ένα μείζον ζήτημα που έχει τραυματίσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, η οποία απαιτεί απαντήσεις στα ακόμη αναπάντητα ερωτηματικά που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και στα νέα ερωτηματικά που συνεχώς προκύπτουν, όπως π.χ. ποιος κρύβεται πίσω από το μοντάρισμα των διαλόγων του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, το τραγικό βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023».

Επιπλέον, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελούσε υποχρέωση του Κινήματος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «η Δικαιοσύνη κάνει τη δική της δουλειά, αλλά και τα πολιτικά κόμματα -πυλώνες της Δημοκρατίας-, τη δική τους, ιδίως όταν μια υπόθεση εμπλουτίζεται συνεχώς από νέα, σοβαρά δεδομένα, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω θεσμική και πολιτική επισήμανση».

«Στην προκειμένη περίπτωση τα νέα δεδομένα ήταν οι αποκαλύψεις χάλκευσης των ηχητικών ντοκουμέντων του ΟΣΕ από τις εφημερίδες ‘’Το Βήμα’’ και ‘’Καθημερινή’’. Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που γονείς και σωστικά συνεργεία έψαχναν τις σορούς των αδικοχαμένων παιδιών, κάποιο ‘’μακρύ χέρι’’ που δεν ήταν ούτε της Δικαιοσύνης, αλλά ούτε και της Ελληνικής Αστυνομίας, ‘’μοντάρισε’’ τα ηχητικά στοιχεία και τα προώθησε σε συγκεκριμένο δημοσιογραφικό μέσο, προκειμένου να υποστηριχθεί μια πολύ συγκεκριμένη θεωρία για τους υπαίτιους του δυστυχήματος, με τρόπο που φαίνεται να ‘’βολεύει’’ και μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Οι, δε, αναλογίες είναι προφανείς: Όπως, πριν λίγο καιρό, ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών και υπέκλεψε τα δεδομένα των αποδήμων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από συγκεκριμένη ευρωβουλευτή της ΝΔ, έτσι και στα Τέμπη, ένα ‘’μακρύ χέρι’’ αλλοίωσε τα ηχητικά ντοκουμέντα, την ώρα που από την πλευρά της κυβέρνησης στήνονταν το αφήγημα ‘’περί ανθρώπινου λάθους’’», τόνισε η Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτηριστικά.

Ενώ συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα κιόλας της τραγωδίας ‘’κάνει τα στραβά μάτια’’ σε διάφορες πτυχές της όλης υπόθεσης. Από τα αναπάντητα ερωτηματικά σε σχέση με το ρουσφέτι της μετάταξης του σταθμάρχη, μέχρι τη μη αποδοχή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή, με βάση συγκεκριμένες κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αλλά και την υιοθέτηση μιας άκρως αποπροσανατολιστικής εξεταστικής επιτροπής, με βάση πρόταση του ΚΚΕ – που εκτυλίχθηκε σε ‘’παρωδία’’ και στην οποία δεν προσκλήθηκαν καν κομβικοί μάρτυρες. Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί τη συγκάλυψη, πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη» και αυτό οφείλει να ενεργοποιήσει στο έπακρο το ΠΑΣΟΚ , που είναι ο γνήσιος θεματοφύλακας των θεσμών» κατέληξε η Ευαγγελία Λιακούλη.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ OΡΗ

Τα Πιέρια όρη καίγονται για τρίτη ημέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν καθώς βλέπουν ότι υπάρχει αδυναμία διαχείρισης της πυρκαγιάς.

Αυτό που προέχει είναι ο άμεσος έλεγχος του πύρινου μετώπου για να μην επεκταθεί ακόμη περισσότερο η καταστροφή.

Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που αποτελεί μία από τις πιο παρθένες δασικές περιοχές που έχουν απομείνει στη χώρα.

Σε δεύτερη φάση θα αναζητηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και της δυσκολίας αντιμετώπισής της. Θα περιμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους.

Άλλο ένα δείγμα ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ όπως εδώ είναι και η αδυναμία της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει παρά τα μεγάλα λόγια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί της τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τηgolden visa

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από το στυγερό και σοκαριστικό έγκλημα, που συνέβη σήμερα. Μια τραγική γυναικοκτονία. Μια νέα κοπέλα, η οποία είχε καταγγείλει πριν από κάποιο χρονικό διάστημα τον δράστη, πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει βοήθεια και δολοφονείται λίγα μέτρα έξω από αυτό.Αυτό το τραγικό γεγονός έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς γεγονότων, που αποδεικνύουν ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Μια σειρά τραγικά γεγονότα δείχνουν την ανεπάρκειά σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια, ακόμα και σε περιπτώσεις ακραίες όπως είναι αυτή που συνέβη σήμερα.

Όσον αφορά στη συζήτηση που κάνουμε για την φορολογία του 15%, -την ενσωμάτωση της οδηγίας-, θέλω να θέσω το πλαίσιο, το οποίο είναι μια προσπάθεια και ιδεολογικό προϊόν της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Εδώ και πάνω από 20 χρόνια η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία μιλάει για ένα οριζόντιο φόρο στις πολυεθνικές, έναν ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές. Σήμερα τον ενσωματώνουμε μέσω μιας κοινοτικής οδηγίας. Είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες φορολογικές αδικίες που υπάρχουν και στην Ένωση αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διότι το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη έχει ανάγκη από έσοδα για να ενισχυθεί η υγεία, η παιδεία, να μειωθούν οι ανισότητες και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το φορολογικό παιχνίδι των “παραδείσων”, των ειδικών φορολογικών συμφωνιών μεταξύ κρατών-μελών και πολυεθνικών, τα οποία οδηγούν στο να χάνουμε δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η προοπτική και η προσπάθεια στήριξης των πιο αδύναμων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί, όμως, με αυτή την ενσωμάτωση φέρνετε και μια τροπολογία. Μια τροπολογία σημαντική στην οποία θέλω να αναφερθώ εκτενώς. Πριν, όμως, αναφερθώ στην τροπολογία την οποία επί της ουσίας θέσαμε εμείς ως πρόκληση στον δημόσιο διάλογο τα τελευταία δύο χρόνια, βλέποντας οτι η πολιτική με την Golden Visa οδηγεί στην αύξηση των ενοικίων, στην αύξηση του κόστους στέγασης, σε νέες ανισότητες, θέλω να αναφερθώ στις δηλώσεις δύο υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Χθες ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ως κόμμα «παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη» επειδή ασκήσαμε το δικαίωμά μας να πάμε στον Άρειο Πάγο και να καταθέσουμε στην Εισαγγελέα μια αναφορά με περιεχόμενο αυτό που ακριβώς ήταν το κίνητρο της πρότασης δυσπιστίας που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πώς λοιπόν προσπαθούμε να επηρεάσουμε τη δικαιοσύνη, ασκώντας τα δημοκρατικά μας δικαιώματα;

Την προηγούμενη εβδομάδα βαφτίσατε προϊόν διαπλοκής την πρόταση δυσπιστίας,το συνταγματικό μας δικαίωμα δηλαδή,ως δημοκρατικό κόμμα, να θέσουμε στη Βουλή των Ελλήνων μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μια υπόθεση, η οποία συγκλονίζει τον ελληνικό λαό γιατί βλέπει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι αδίστακτοι.

Είναι αδίστακτοι αυτοί που την ώρα που θρηνούμε 57 συνανθρώπους μας, την ώρα που ακόμα καίνε οι λαμαρίνες, την ώρα που ψάχνουν οι διασώστες νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους, παίρνουν το υλικό, το χαλκεύουν και το δίνουν σε ένα φιλικό μέσο ενημέρωσης για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο έγκλημα των Τεμπών.

Φέραμε, λοιπόν, την πρόταση δυσπιστίας, τη βαφτίσατε προϊόν διαπλοκής. Πάμε στον Άρειο Πάγο, «επηρεάζουμε τη δικαιοσύνη».

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης, σε ένα πρωινό πάνελ είπε το εξής αμίμητο: «Αφού η δικαιοσύνη και οι ανακριτές έχουν το κανονικό ηχογραφημένο υλικό, τι μας νοιάζει για τα υπόλοιπα;». Σοβαρά; Είναι αυτή η επίσημη θέση της κυβέρνησης και του Υπουργού Δικαιοσύνης να μην μας νοιάζει; Αυτό μας έλειπε, να σας πούμε και ευχαριστώ που ο ανακριτής έχει το σωστό ηχητικό.

Αντί να πει ο υπουργός ότι έπρεπε από την πρώτη στιγμή που μάθαμε τη χάλκευση, την παραποίηση, τη διοχέτευση του σε φιλικό μέσο, να ασκήσουμε διώξεις για να μάθουμε ποιος είναι αυτός ο αδίστακτος που δεν σέβεται τους νεκρούς-την ώρα που ακόμη ψάχνουν οι διασώστες-, έκανε τη χάλκευση και το έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη.Τέτοια απανθρωπιά; Τέτοια ασέβεια; Πραγματικά, οι αντιδράσεις σας είναι προκλητικές για τις οικογένειες, για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και για το σύνολο του ελληνικού λαού.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μάθει ο ελληνικός λαός όχι μόνο ποιοι είναι αυτοί οι διεφθαρμένοι που δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί στην ώρα της η τηλεδιοίκηση για να αποφύγουμε την τραγωδία, αλλά και ποιοι είναι αυτοί που την ώρα της τραγωδίας προτεραιότητά τους ήταν το πολιτικό κόστος. Και είμαι σίγουρος ότι ο πυρήνας της λειτουργίας αυτού του συστήματος είναι ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο θέμα της τροπολογίας, τώρα.

Πραγματικά σήμερα ερχόμαστε με τη μέγιστη διάθεση συναίνεσης. Πρέπει να φύγουμε από αυτή την αίθουσα ψηφίζοντας κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πιο φτωχών Ελλήνων, της μεσαίας τάξης που πλήττονται από την αύξηση του κόστους ζωής και ιδιαίτερα των ανελαστικών δαπανών, όπως είναι η υγεία. Είμαστε δεύτεροι στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας μετά τη Βουλγαρία σε όλη την Ευρώπη.

Σε τέσσερα χρόνια 42% η αύξηση σε ενοίκια που αφορούν οικογένειες, 51% σε ενοίκια που αφορούν φοιτητές.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να δούμε αντικειμενικά τι ήταν η Golden Visa. Η Golden Visa ήταν ένα εργαλείο. Η χρήση της έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου για να υπάρχει ξανά μια αναθέρμανση της κατασκευής. Αυτό, όμως, συνέβη μέσα στην ύφεση κι έφερε κάποια αποτελέσματα. Ήταν μια χρήσιμη πολιτική. Αυτή η πολιτική σήμερα βοηθά, βελτιώνει τη ζωή του Έλληνα πολίτη;

Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να αντιμετωπίσουμε πλήρως το πρόβλημα, γιατί υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα. Αλλά όχι μόνο για αυτόν τον λόγο. Γιατί έχετε βολευτεί. Όταν μιλάτε συνεχώς για άμεσες ξένες επενδύσεις και πάνω από το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι real estate, καταλαβαίνουμε που βασίζεται το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Να “πουλάτε” μια ανάπτυξη που δυσκολεύει τη ζωή του φτωχότερου Έλληνα. Να “πουλάτε” μια ανάπτυξη νέων ανισοτήτων. Να πουλάτε μια ανάπτυξη αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Ξένοι στον τόπο τους θα είναι χιλιάδες Έλληνες στα νησιά, σε περιοχές αστικών κέντρων.

Και ήρθατε, μετά από πίεση του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσετε μια τροπολογία. Εμείς, πραγματικά, σήμερα, νιώθουμε ότι έχουμε πετύχει μια μικρή νίκη. Αλλά δεν θέλουμε να το δούμε με τα κομματικά μας γυαλιά. Θέλουμε να το δούμε, φεύγοντας από αυτή την αίθουσα, ως μια νίκη για τους φτωχότερους Έλληνες και τη μεσαία τάξη. Γι’ αυτό θέλουμε να σκεφτείτε καλά αυτά που θα σας προτείνουμε για να βελτιώσουμε την τροπολογία.

Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρα από την τεράστια αύξηση των ακινήτων, το γ΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 11,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 12% στην Αθήνα, 15,4% στη Θεσσαλονίκη, 12,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Θέλω να σημειώσω ότι το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,9% (αναθεωρημένα στοιχεία), και 7,6% το 2021.

Άρα, αυξάνει πολύ και το κόστος αγοράς αλλά και το κόστος ενοικίου, όπως είπα προηγουμένως.

Εμείς ήρθαμε εδώ, όταν καταθέσαμε την ερώτηση στον πρωθυπουργό και είπαμε:

-Κατάργηση ή αναστολή της Golden Visa, όπως έκαναν και άλλες χώρες του Νότου.

-Όσα ακίνητα έχουν αγοραστεί με Golden Visa, να μην μπορεί ο αγοραστής να τα μετατρέπει σε βραχυχρόνια μίσθωση. Άρα, ιδιοκατοίκηση ή μακροχρόνια μίσθωση.

Επίσης, σας προτείναμε μια λύση που να δημιουργεί τις συνθήκες να βρούμε συναίνεση σε επίπεδο τιμών αγοράς.

Από τις προτάσεις που έχετε καταθέσει, εγώ δεν βλέπω να έχετε αυτή την προτεραιότητα και θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Τι λέτε; Από 400.000 ευρώ, να πάμε τη Golden Visa σε 800.000 ευρώ στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων.

Να καταλάβω, λοιπόν, ότι στα αστικά κέντρα είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι η πρόταση που σας έχουμε κάνει, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα και το χαιρετίζουμε.

Να πω επίσης ότι στα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων είναι ένα βήμα. Όμως θέλω,κ. Υπουργέ, να μου απαντήσετε: Στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων (Τζια, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Ανάφη, Φολέγανδρος, Αμοργός, Σκύρος, Παξοί, Ιθάκη στα Επτάνησα, μικρότερα νησιά στα Δωδεκάνησα, Φούρνοι, Οινούσες, Ψαρά, Κάσος, Σαμοθράκη)τι προτείνετε;

Δηλαδή αφαιρούμε την πίεση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και δημιουργούμε έναν μαγνήτη για την Golden Visa στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, όπου σήμερα πάει ένας αστυνομικός, ένας γιατρός, ένας δάσκαλος να βρει σπίτι για να υπηρετήσει την τοπική κοινωνία και αγανακτεί.

Επίσης, ξέρετε ότι μειώνεται ο μόνιμος πληθυσμός στα μικρότερα νησιά; Γιατί μειώνεται ο πληθυσμός; Από το κόστος ζωής.

Άρα, εσείς τι μας λέτε; Να υπογράψουμε σήμερα τον υπερτουρισμό, τις δύσκολες συνθήκες ζωής στα μικρότερα νησιά και να ‘χουμε νησιά με τεράστιο πληθυσμό το καλοκαίρι και νησιά “φαντάσματα” τον χειμώνα. Διότι θα έχουν φύγει οι μόνιμοι κάτοικοι. Μα, σοβαρά; Πρέπει να πάρουμε απόφαση και να βρεθεί συναίνεση.

800.000 ευρώ σε όλα τα νησιά για να τελειώσει η πολιτική που διώχνει τους ντόπιους πληθυσμούς από τους μόνιμους τόπους κατοικίας, όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων και άλλα νησιά που σας προανάφερα κ.Υπουργέ.

Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά τη φιλοσοφία της πρότασή σας. Κάνετε ένα βήμα και αφήνετε κενό στο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει κι εθνικό χαρακτήρα, διότι κάποια από αυτά τα νησιά είναι ακριτικά νησιά, είναι στην παραμεθόριο.

Έχετε σκεφτεί τις διαστάσεις του να κάνετε μαγνήτη για τη Golden Visa αυτά τα νησιά σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα;

Πραγματικά είναι αδιανόητη η επιλογή σας. Πρέπει σήμερα να την αλλάξετε και να είναι 800.000 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και στα 800.000 ευρώ και στα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων, αλλά και κάτω από 3.000 κατοίκους που, αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη, εκεί είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα απ’ ότι σε νησιά όπως η Κρήτη ή η Ρόδος.

Βέβαια, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα υπάρχουν και πανεπιστήμια, όπως και στην Κρήτη, που δυσκολεύεται από την αύξηση του κόστους διαμονής και ο φοιτητής που θέλει να πάει να σπουδάσει.

Άρα, η πρώτη πρότασή μας είναι 800.000 ευρώ και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

Επίσης, μας λέτε ότι ψηφίζουμε κάτι σήμερα το οποίο όμως θα υλοποιηθεί την 1/1/2025.

Αυτό το χρονικό περιθώριο που δίνετε για την εφαρμογή του μέτρου δεν θα δημιουργήσει μια νέα στρέβλωση στην αγορά; Τι λέτε; Μέχρι τον Σεπτέμβριο προκαταβολή και ολοκλήρωση του μέτρου μέχρι 1/1/2025.

Άρα, μέχρι 1/1/2025 250.000 ευρώ για πολλές περιοχές της Ελλάδας και μετά την 1/1/2025 800.000 ευρώ. 550.000 ευρώ διαφορά. Άρα, λέτε στους κτηματομεσίτες και σε όσους ενδιαφέρονται για Golden Visa “τρέξτε τώρα, τους επόμενους μήνες, τώρα που προλαβαίνετε να κάνετε τη δουλίτσα σας διότι μετά θα υλοποιήσουμε αυτό το οποίο ψηφίσαμε πολλούς μήνες προηγουμένως”. Αδιανόητη και αυτή η επιλογή σας. Εκτιμώ ότι υπηρετεί συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών.

Τι θα ήταν λογικό; Πρέπει να δώσετε ένα περιθώριο, διότι πιθανόν κάποιοι άνθρωποι έχουν διαπραγματευτεί ακίνητα, χρειάζονται έναν χρόνο. Το λέω αυτό και ως μηχανικός γιατί υπάρχει μια γραφειοκρατία. Δεν μπορεί όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι 8 μήνες, είναι αδιανόητο. Δημιουργείτε στρέβλωση στην αγορά και, σας παρακαλώ, εμείς βάλαμε στην τροπολογία έως τέλος Απριλίου προκαταβολή, αν θέλετε ας βρούμε έναν συμβιβασμό να το πάμε λίγο παρακάτω για να είναι ένα δίκαιο και ρεαλιστικό μέτρο στο επίπεδο περιθωρίου για να αγοράσει το ακίνητο που ίσως έχει ήδη διαπραγματευτεί.

Τώρα, στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Βλέπω ότι δεν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Λέτε τώρα «όσοι έχουν αγοράσει με τη Golden Visa ακίνητο, δεν τους πειράζουμε», δηλαδή όσοι έχουν ήδη αγοράσει Golden Visa μπορούν να το κάνουν βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφού ήθελαν να πάρουν μια Golden Visa, θα μπορούσαν να μείνουν οι ίδιοι μέσα. Δεν θέλουν να μείνουν οι ίδιοι μέσα, θέλουν να το νοικιάσουν; Ας το δώσουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Αυτούς τους αφήνετε εκτός.

Πάμε τώρα στους επόμενους που θα αγοράσουν με Golden Visa. Έτσι όπως νομοθετείτε, δεν αντιμετωπίζετε το ζήτημα που μπορεί να προκύψει αν αυτοί το νοικιάσουν σε κάποιον με μακροχρόνια μίσθωση και μετά αυτός πάει να το νοικιάσει σε βραχυχρόνια μίσθωση. Άρα, πρέπει να υπάρξει μια απάντηση και σε αυτό.

Δηλαδή το πρόβλημα είναι και σε αυτούς που έχουν ήδη αγοράσει που τους αφήνετε ελευθερία επιλογών. Το πρόβλημα υπάρχει και σε αυτούς οι οποίοι θα αγοράσουν στο μέλλον, θα το δώσουν σε κάποιον με μακροχρόνια μίσθωση και αυτός μπορεί να το μετατρέψει σε βραχυχρόνια μίσθωση, άρα κάνατε μια τρύπα στο νερό. Θέλει, λοιπόν, κι εδώ κάποιους περιορισμούς.

Επίσης, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να βρούμε μια λύση, γιατί υπάρχει μια αγωνία στους κατοίκους των μικρότερων νησιών. Πρέπει να τους ακούσετε. Δεν μπορεί να αφήνουμε κάποιες κοινωνίες που έχουν ανάγκη - να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στηρίξουμε την παιδεία, να στηρίξουμε την ασφάλεια – να τους αφήνετε ακάλυπτους. Θέλω, πραγματικά, να βρούμε έναν τρόπο να συμφωνήσουμε σε αυτό σήμερα.

Και θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο τη συζήτηση για την Golden Visa, όχι γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε την αγορά ακινήτων. Θέλουμε να βάλουμε κανόνες. Εμείς δεν είμαστε κατά του επιχειρείν. Θέλουμε να μπουν κανόνες και η πυξίδα των κανόνων είναι να πέσει το κόστος ζωής. Η πυξίδα των κανόνων είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα του ελληνικού λαού. Η πυξίδα των κανόνων είναι η δυνατότητα των νεότερων γενεών να έχουν μια επιλογή αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η στέγαση να μην είναι πολυτέλεια, όπως την αφήσατε να γίνει τα τελευταία χρόνια.

Και πρέπει σήμερα η τροπολογία που θα ψηφίσουμε, να είναι μια συνολική λύση και όχι ένα μπάλωμα. Γι’ αυτό σας ζητώ, να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών, να μειώσουμε τις ανισότητες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες - ιδιαίτερα στα νησιά μας- να μείνουν εκεί οι μόνιμοι πληθυσμοί. Να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης γιατί είναι ένα ζήτημα εθνικό, αλλά είναι και ζήτημα πολιτισμού.

Δεν μπορώ να φανταστώ τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, αυτά τα νησιά με τον ιδιαίτερο οικιστικό χαρακτήρα να τα μετατρέπετε μέσα από αυτή την άστοχη πολιτική που υλοποιείτε σήμερα, σε μαγνήτες για την Golden Visa. Τον χειμώνα θα είναι περιοχές -φαντάσματα και το καλοκαίρι θα είναι περιοχές, όπου ο υπερτουρισμός θα κάνει τον Έλληνα πολίτη είτε τον μόνιμο κάτοικο είτε τον Έλληνα τουρίστα να νιώθει ξένος στην ίδια του την πατρίδα.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Δεν βάζουμε στο ζύγι τις τραγωδίες στα Τέμπη και το Μάτι.

Ζητάμε δικαιοσύνη και αλήθεια όπως το σύνολο του ελληνικού λαού.

Επί της σημερινής μας συζήτησης: Θέλω να καταλάβετε κάτι πολύ απλό, αν σήμερα νομοθετήσουμε 800.000 ευρώ (σημ. Όριο αξίας ακινήτου για την απόκτηση της golden visa) στα μεγάλα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφήσουμε ακάλυπτες τις Κυκλάδες – ειδικά τις δυτικές Κυκλάδες και όσα νησιά είναι κοντά σε άλλα νησιά που έχουν αεροπορική σύνδεση όπως για παράδειγμα κοντά στη Ρόδο και τη Λέσβο-, τότε δημιουργείται ένας μαγνήτης στρέβλωσης.

Έτσι με αυτήν την πολιτική golden visa, θα οδηγήσετε όσους θα αγόραζαν στην Αθήνα, τώρα να στραφούν στις Κυκλάδες.

Ο υπουργός, που κάθεται δίπλα σας, μάλλον δεν γνωρίζει την αγορά ακινήτων όταν επιχειρηματολογεί ότι τώρα το όριο είναι κάτω από τις 400.000 ευρώ.

Σας προτρέπω να κοιτάξετε στις πλατφόρμες τις τιμές ανά τετραγωνικό των νεόδμητων στις δυτικές Κυκλάδες όπως για παράδειγμα σε Σίφνο, Σέριφο κλπ και θα καταλάβετε ότι αν δεν πάμε στις 800.000 ευρώ, θα δημιουργήσετε τέτοια πίεση στις Κυκλάδες προκαλώντας αύξηση του κόστους ζωής για τους νησιώτες και αλλοίωση του οικιστικού χαρακτήρα μιας περιοχής ιδιαίτερου κάλλους.

Σας ζητώ να το ξανασκεφτείτε και να πάμε και στα μικρότερα νησιά στις 800.000. Σε διαφορετική περίπτωση και το λέω μετά λόγου γνώσεως, υπηρετούνται συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν ήδη στο τραπέζι μεγάλα project real estate ιδιαίτερα στις Κυκλάδες.

Είναι ντροπή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να πάμε στις 800.000 για να αποδείξετε ότι κάνετε ένα γενναίο βήμα και εμείς το στηρίζουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών στα αστικά κέντρα αλλά και να διασώσουμε τον ιδιαίτερο οικιστικό χαρακτήρα στις Κυκλάδες και στα μικρότερα νησιά της πατρίδας μας.


ΠΛΗΡΗΣ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΕΝΔΕΙΑ» ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είχε καταθέσει ερώτηση, ύστερα από πρωτοβουλία του Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και Υπευθύνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργεια για την κυβερνητική «ένδεια» σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχαν τεθεί τα εξής ερωτήματα.

  1. Πότε θα αναρτηθούν και σε ποια συμπεράσματα έχουν καταλήξει οι Ετήσιες Εκθέσεις Προόδου του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας των ετών 2022 και 2023;
  2. Για τα έτη 2022 και 2023, το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Ένδειας έχει εκτιμήσει την εξέλιξη του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας, μέσω του υπολογισμού και της παρακολούθησης των αντιπροσωπευτικών δεικτών που έχουν επιλεγεί;
  3. Έχει τύχει εφαρμογής η μεθοδολογία παρακολούθησης «από τη βάση στην κορυφή», προκειμένου να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που πραγματικά πλήττονται από το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, ώστε τελικά να διασφαλιστεί ότι αυτά θα συμμετάσχουν στα σχεδιαζόμενα και στοχευμένα μέτρα πολιτικής;
  4. Ποια είναι η πορεία εξέλιξης και εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που αφορούν σε: α) Διάθεση «ενεργειακής κάρτας» σε πληττόμενα νοικοκυριά, β) Παροχή κινήτρων σε υφιστάμενους μηχανισμούς για δράσεις σε πληττόμενα νοικοκυριά - Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης, γ) Παροχή κινήτρων σε υφιστάμενους μηχανισμούς για δράσεις σε πληττόμενα νοικοκυριά - Καθεστώτα Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης, δ) Αξιοποίηση του θεσμού ενεργειακών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και ε) Δράσεις Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης.
  5. Ποια είναι η πορεία σε σχέση με την επίτευξη του στόχου, αναφορικά με τη μείωση κατά τουλάχιστον 50% των σχετικών δεικτών αποτύπωσης της ενεργειακής ένδειας μέχρι το έτος 2025 σε σχέση με το έτος 2016;
  6. Προγραμματίζονται νέα μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και εάν ναι, ποια είναι αυτά;
  7. Θα αναλάβει δράση το Υπουργείο για να εξομαλυνθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις επερχόμενες αυξήσεις στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης του επιτρεπόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ;
  8. Με ποια μέτρα θα ενισχύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις Ενεργειακές Κοινότητας (πέρα του εξαγγελθέντος Προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ») , προκειμένου να καταστούν πυλώνες για την ενίσχυση των πολιτών που βρίσκονται -πραγματικά- αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια;

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην απάντησή του μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η Ετήσια Έκθεση Προόδου για το έτος 2022 έχει καταρτισθεί από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης το ποσοστό των νοικοκυριών, τα οποία πλήττονται από ενεργειακή ένδεια το έτος 2021, ισούται με 12,4%».

Η αντίστοιχη ετήσια έκθεση προόδου που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ δείχνει ότι το ποσοστό νοικοκυριών τα οποία πλήττονται από ενεργειακή ένδεια το έτος 2020, ισούται με 12%.Άρα μεταξύ 2020 και 2021 είχαμε μια αύξηση των νοικοκυριών που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ, στο ερώτημα 7 (όπως παρατίθεται παραπάνω), εκτός από το ότι είναι γενικόλογη παραπέμποντας απλά στον υπολογισμό ενός δείκτη, επί της ουσίας παραδέχεται ότι οι αυξήσεις των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος είναι δεδομένες, καθώς κάνει σαφή αναφορά σε «... ενδεχόμενης επιδείνωσης του φαινομένου της ενεργειακής ένδειας λόγω των επικείμενων αυξήσεων στις Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος...».

Σύμφωνα με την ΥΑ ΦΕΚ B’ 4447/28.09.2021 «για την έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας η Ομάδα Παρακολούθηση του ΕΣΕΚ θα είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση έκθεσης προόδου σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο της οποίας θα αποτυπώνεται η εξέλιξη του φαινομένου της ενεργειακής ένδειας μέσω της εφαρμογής των προτεινόμενων διαδικασιών παρακολούθησης τόσο «από την κορυφή στη βάση» όσο και «από τη βάση στην κορυφή». Οι εκθέσεις προόδου θα υποβάλλονται στη Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα το Απρίλιο κάθε έτους, όπου θα παρουσιάζεται η επίτευξη του στόχου σε σχέση με το προηγούμενο έτος και θα προτείνονται οι καταρτιζόμενες προτάσεις σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων. Τέλος, η Ομάδα Παρακολούθησης του ΕΣΕΚ θα συμμετάσχει στην εξειδίκευση των μέτρων πολιτικής σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του. οι συγκεκριμένοι φορείς πρέπει να ενσωματώνουν κατά τη φάση σχεδιασμού και υλοποίησης των μέτρων πολιτικής τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν αυτά σύμφωνα με τις προβλέψεις του παρόντος Σχεδίου Δράσης.

Η αξιολόγηση του γενικότερου πλαισίου λειτουργίας του μηχανισμού παρακολούθησης θα είναι συνεχής με σκοπό τη συνεχή βελτίωση του και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής ένδειας».

Από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις 5 και 6 προκύπτει ότι η Ομάδα Παρακολούθησης του ΕΣΕΚ δεν πραγματοποίησε την ως άνω υποχρέωση. Μάλιστα όπως αναφέρεται στην απάντηση 5 μόλις τον Νοέμβριο του 2023 προβλέφθηκε η σύσταση τεχνικής ομάδας έργου για ζητήματα ενεργειακής φτώχειας (προβλέφθηκε η σύσταση τεχνικής ομάδας έργου με αρμοδιότητα την υποβολή προτάσεων στη Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα σε ζητήματα ενεργειακής ένδειας στο πλαίσιο της πρόσφατης τροποποίησης της υπ’ αριθμό 31/30.9.2019 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου «Σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα» (Πράξη 29 της 27.11.2023, Α’ 197).) ενώ στην απάντηση 6 είναι προφανές ότι ο ανασχεδιασμός και εντατικοποίηση των υφιστάμενων μέτρων πολιτικής, είτε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων μέτρων πολιτικής ενδεχομένως πιο αποτελεσματικών θα γίνει στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του ΕΣΕΚ, ήτοι μετά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ενώ ο στόχος μείωσης κατά 50% θα πρέπει να υλοποιηθεί το 2025.

Είναι προφανής η ένδεια της κυβέρνησης μπροστά στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Μεταξύ 2020 και 2021 το φαινόμενο αντί να βαίνει μειούμενο επιδεινώθηκε (από 12% σε 12,4%) προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2017. Μάλιστα παρά την υποχρέωση υπολογισμού του Δείκτη Ενεργειακής Φτώχειας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του έτους Χ για το έτος Χ-1 η απάντηση αναφερόταν μόνο στο Δείκτη του έτους 2021, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη υπολογιστεί και ο Δείκτης του έτους 2022.

Προφανώς λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και τις γενικότερης ακρίβειας που έχει συμπιέσει το εισόδημα των νοικοκυριών ο Δείκτης για το 2022 θα είναι ακόμη πιο αυξημένος.

Οι μοναδικές δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε το ΥΠΕΝ ήταν τα οριζόντια μέτρα που έλαβε για το σύνολο των καταναλωτών, ενώ είναι σαφές ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά έπρεπε να τύχουν μεγαλύτερης και πιο στοχευμένης βοήθειας. Σε ότι αφορά το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων για άλλη μια φορά το ΥΠΕΝ παρέπεμψε σε ένα μελλοντικό σχέδιο, το Πρόγραμμα «Απόλλων» το οποίο ακόμη δεν έχει καν νομοθετηθεί. Τέλος η αδιαφορία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μόλις τον Νοέμβριο του 2023 προβλέφθηκε η σύσταση τεχνικής ομάδας έργου για ζητήματα ενεργειακής φτώχειας με αρμοδιότητα την υποβολή προτάσεων στη Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»


Θ. ΓΛΑΒΙΝΑΣ: «ΕΞΑΝΤΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ»


Καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και την εκπομπή «Ελεύθερη Κυκλοφορία» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Παπαγεωργίου και την Αθηνά Κορλίρα βρέθηκε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Αναφορικά με τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στον Άρειο Πάγο, ο κ. Γλαβίνας τόνισε πως «εμείς κάνουμε το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και μέσο που διαθέτουμε. Αυτό κάναμε και όταν καταθέσαμε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία απορρίφθηκε από την Νέα Δημοκρατία. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, οι οποίες αποτέλεσαν και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, κάναμε χρήση του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού μέσου που είναι η πρόταση δυσπιστίας. Με αυτό τον τρόπο αναγκάστηκαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής να απολογηθούν και οι Έλληνες να ακούσουν αυτά που εκείνοι πιστεύουν για την τραγωδία των Τεμπών. Δεν λάβαμε όμως καμία απάντηση από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το ποιος ήταν εκείνος, που χωρίς πιθανώς να έχει το δικαίωμα, έλαβε γνώση του αποδεικτικού υλικού, το αλλοίωσε και το διοχέτευσε σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση να ζητήσει τη διερεύνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι και ορισμένος τρόπος ώστε να μπορέσει κάποιος να προσεγγίσει το συγκεκριμένο αποδεικτικό υλικό. Εμείς θεωρήσαμε ότι αυτό αποτελεί και πτυχή της δικαστικής διαδικασίας, το αν δηλαδή διεξάγεται έρευνα αναφορικά με το ποιο νοσηρό χέρι απέκτησε παρανόμως αυτό το υλικό, το επεξεργάστηκε και το διοχέτευσε στα ΜΜΕ ώστε να υπηρετηθεί το αφήγημα περί αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές. Να θυμίσω ότι αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα την βασική υπερασπιστική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα μέχρι και σήμερα υποστηρίζει πως το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Επομένως εμείς οφείλαμε εξαντλήσουμε κάθε μέσο και φυσικά περιμένουμε τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη και έχουμε εμπιστοσύνη στη δουλειά της».

Στην συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «η αλήθεια είναι πως στο ζήτημα της προανακριτικής, το ΠΑΣΟΚ έχει μία πολύ ξεκάθαρη στάση και είναι υπέρ του να συσταθεί ώστε να κριθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Εμείς το φθινόπωρο καταθέσαμε πρόταση για σύσταση προανακριτικής, επί τη βάση του πορίσματος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, για συγκεκριμένα αδικήματα όπως η παράβαση καθήκοντος και η απιστία. Αυτή πρόταση απορρίφθηκε από την Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε την πρόταση που ενδέχεται να καταθέσει μόνο στη Νέα Δημοκρατία, όπως έχουμε καταλάβει, αναμένοντας πρώτα τη θετική της στάση. Να δεσμευτεί δηλαδή ότι θα ψηφίσει, γιατί υπενθυμίζω ότι υπάρχει το ζήτημα ότι αν καταθέσεις πρόταση μία φορά για τα αδικήματα αυτά, αν απορριφθεί ,δεν μπορεί να καταθέσει εκ νέου. Εμείς δεν έχουμε κάποιο επίσημο έγγραφο για την πρόταση που θα συζητηθεί στη Βουλή. Ως προς το νομικό σκέλος μπορεί να πει κανείς διάφορα αλλά το ζητούμενο είναι να μη μείνουμε σε επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις αλλά να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτό που ζητάει όλη η ελληνική κοινωνία. Με άλλα λόγια να μη μείνει καλυμμένος πίσω από την υπουργική ιδιότητα ο κ. Καραμανλής ή και ο κ. Σπίρτζης, αλλά η Βουλή να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Ασφαλώς σε κάθε περίπτωση όλα κρίνονται στο τέλος από τον φυσικό δικαστή. Εκείνος είναι που θα απαγγείλει κατηγορίες και θα επιβάλει τυχόν ποινές. Άρα αναμένουμε την επίσημη κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και, εφόσον είναι σωστά στοιχειοθετημένη, εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε αυτή».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει στις επιδιώξεις του κόμματος του στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε αποδείξει, όπως φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστική, μαχητική και σοβαρή αντιπολίτευση στη χώρα. Να καλυφθεί το κενό και να απαντηθεί η ερώτηση που κυκλοφορεί σχετικά με το αν υπάρχει αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση παίζει μόνη της. Στόχος μας είναι η κυβέρνηση να αποκτήσει ένα αντίπαλο δέος και να μην είναι ασύμμετρη η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων. Θέλουμε να καταλάβουμε την δεύτερη θέση, ακόμη κι αν αυτή δεν οδηγεί τυπικά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα επιβράβευσης των πολιτών προς την προσπάθεια που κάνουμε. Σήμερα, ας πούμε, συζητείται στην Βουλή η τροπολογία για την Golden Visa, ζήτημα δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ έφερε έντονα στον κοινωνικό διάλογο. Απώτερος στόχος να λυθεί το δημογραφικό ζήτημα της χώρας. Έχουμε αποδείξει άλλωστε πως αντιλαμβανόμαστε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, π.χ. τα εθνικά πάντα με σοβαρότητα χωρίς να εξαντλούμαστε σε πυροτεχνήματα και εύκολα λόγια. Εμείς βλέπουμε την πολιτική με έναν ουσιαστικό τρόπο κι όχι με όρους lifestyle και εντυπωσιασμού, όπως ο κ. Κασσελάκης» και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε θα έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε την απήχηση αλλά και το εύρος της παράταξής μας. Έτσι η χώρα θα αποκτήσει μια εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση της απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ένα κύμα αγανάκτησης και δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση που θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές. Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε αυτή την δυσαρέσκεια σε πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, που συχνά έχουν κάποιες προσεγγίσεις οι οποίες θυμίζουν τραμπικές συμπεριφορές».

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΤ. ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ


Σήμερα είναι η ημέρα που είθισται, να αναδεικνύουμε τη μεγάλη σημασία της ενσυναίσθησης, της κατανόησης και της αποδοχής των ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι μόνο σήμερα αλλά κάθε ημέρα. Ας ενώσουμε, επιτέλους, τις φωνές μας, ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, έναν κόσμο γεμάτο σεβασμό προς τις ανάγκες τους, έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχούν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η ισότητα και η συμπερίληψη.

Ας δείξουμε σε μικρούς και μεγάλους με αυτισμό, ότι είμαστε δίπλα σε εκείνους και τις οικογένειές τους στη μεγάλη προσπάθεια για ένα καλύτερο και με περισσότερες ευκαιρίες περιβάλλον για εκείνους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «H ΧΩΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»


«Η ανάπτυξη τύπου Real Estate και Golden Visa της κυβέρνησης, δημιουργεί μια φούσκα στην αγορά ακινήτων, αλλά και πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Η ελληνική ακίνητη περιουσία αφελληνίζεται, ενώ η χώρα έχει οδηγηθεί σε μια μεγάλη και βαθιά στεγαστική κρίση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα με τη Golden Visa, που έχει εφαρμογή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, οδηγεί σε πλασματικές αξίες, σε μια “φούσκα” στην αγορά ακινήτων και σε εκτίναξη των ενοικίων.

Επισήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αυξήσεις των ενοικίων ήταν 10%, ενώ σε ετήσια βάση οι αυξήσεις στην Αττική ήταν πάνω από 25%.

Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η χώρα δεν έχει στεγαστική πολιτική, αφού τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα ‘’Σπίτι μου’’ είναι ανεπαρκή, μικρής κλίμακας και απευθύνονται σε λίγους, ενώ τα στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες είναι όλο και λιγότερα.

«Η δήθεν ανάπτυξη της κυβέρνησης είναι για τους λίγους. Και η στεγαστική της πολιτική για ακόμα λιγότερους. Αυτό είναι το δόγμα σας, αυτό υπηρετείτε και γι’ αυτό πανηγυρίζετε για τη δήθεν ανάπτυξη» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Και κατέληξε λέγοντας: «Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμείς το είπαμε, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.  Παρουσιάσαμε και συγκρίναμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες, που αξιοποίησαν τους πόρους του Ταμείου για να κατασκευάσουν χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες.

 Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, για να δοθούν στα κλειστά σπίτια κίνητρα ανακαίνισης, με μειωμένη φορολόγηση, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με ενεργειακή αναβάθμιση, με στόχο να έχουμε 150.000 διαθέσιμες κατοικίες, ώστε το άπιαστο όνειρο των νέων οικογενειών, των νέων παιδιών να γίνει πραγματικότητα. Τίποτε από αυτά δεν δέχθηκε η κυβέρνηση».

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε και στο έλλειμα ασφάλειας που υπάρχει πλέον στη χώρα, γεγονός που αποδείχθηκε με τη δολοφονία μιας γυναίκας έξω από αστυνομικό τμήμα στο οποίο είχε καταφύγει για να αναζητήσει προστασία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει ένα γενικευμένο αίσθημα φόβου και ανασφάλειας.


ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ


Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «Η “GOLDEN VISA” ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ, ΑΦΕΛΛΗΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ »





ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ»


ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΜΑΝΤΖΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ»

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρωταγωνιστής της τοξικότητας είναι ο Πρωθυπουργός»

Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την αιφνιδιαστική δικαστική έφοδο στα κεντρικά του ΟΣΕ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να καταγγέλλει την τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Καταγγέλλει την τοξικότητα ο άνθρωπος που πρωταγωνιστεί της τοξικότητας, όταν συνεχώς βλέπουμε το τρίπτυχο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία.

Στελέχη του πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, στενοί του συνεργάτες να εμπλέκονται σε κορυφαία σκάνδαλα που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή και αντί να οδηγούνται στη δικαιοσύνη, να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Άρα, πρωταγωνιστής της τοξικότητας είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Εμείς απαντάμε σε αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης με την αγωνία μας και την προσπάθειά μας. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις συνεχείς θεσμικές μας πρωτοβουλίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, η οποία έφερε αποτελέσματα. Δύο από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όταν το πρωί ο ίδιος κατήγγειλε συμφέροντα ότι προσπαθούν να τον αποσταθεροποιήσουν, το βράδυ ήταν οι γεφυροποιοί με τα συγκεκριμένα συμφέροντα. Και, βέβαια, τους «θυσίασε» -όπως έκανε και με τον κ. Δημητριάδη πριν από μερικά χρόνια- για να μην φορτωθεί ο ίδιος τα ζητήματα αυτά.

Επίσης, τη Δευτέρα πήγαμε στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και καταθέσαμε αναφορά για το επίδικο ζήτημα της πρότασης δυσπιστίας, που δεν είναι άλλο από το ότι ένα «τοξικό χέρι» την ώρα του εγκλήματος των Τεμπών με τους 57 νεκρούς συνανθρώπους μας, είχε προτεραιότητα να πάρει τα ηχητικά, να τα χαλκεύσει και να τα δώσει σε ένα φιλικό μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Κι ενώ επί έναν χρόνο η δικαιοσύνη δεν είχε κάνει τίποτα, μαθαίνουμε ότι χθες ο εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, με εντολή του, έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί έφοδος στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου και να κατασχεθούν σκληροί δίσκοι με τα πρωτότυπα ηχητικά, που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών.

Άρα, πρέπει να καταλάβει ο Πρωθυπουργός ότι εμείς ερχόμαστε στη Βουλή των Ελλήνων για να απαντήσουμε σε ένα κοινωνικό αίτημα: Στη δίψα του ελληνικού λαού για αλήθεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Θα μας βρίσκει συνεχώς απέναντί του, όσο ο ίδιος υπηρετεί τη διαφθορά, την συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

Φέρνουν, λοιπόν, καθημερινά οι θεσμικές μας πρωτοβουλίες αποτέλεσμα, σε σχέση με αυτά που είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, τα σόου, τον λαϊκισμό και την τοξικότητα.




Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΟ OPEN: «ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

«Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, όταν μια νέα γυναίκα έχει δολοφονηθεί με έναν τόσο κυνικό, όσο και αδιανόητο τρόπο, ακριβώς έξω από την ‘’πόρτα’’ ενός αστυνομικού τμήματος», τόνισε καλεσμένη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, με τους δημοσιογράφους Π. Στάθη και Γ. Κολοκυθά, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Όπως τόνισε η βουλευτής, οι ευθύνες είναι άμεσες και βαραίνουν την κυβέρνηση, όπως και τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ συμπλήρωσε:

«Πριν από λίγο στην εκπομπή σας, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Μ.Α. Κεφάλα, ‘’επαίρονταν’’ για τις 20 δομές για κακοποιημένες γυναίκες που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα, όταν ωστόσο η χώρα διοικητικά αποτελείται από 54 νομούς και 332 δήμους! Όταν όμως η Πολιτεία λέει σε μια κακοποιημένη γυναίκα, που συνήθως έχει και τα παιδιά της μαζί, πως θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλο νομό/δήμο ή να επιστρέψει στην πατρική της οικογένεια, είναι κατ’ ουσία, σαν να της λένε πως ‘’είναι ΜΟΝΗ της’’.

Επιπλέον, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εστίασε και στην άδικη κριτική που πολλές φορές δέχεται και η αστυνομία, ενώ οι ευθύνες ξεκινούν ‘’πιο πάνω’’ και συγκεκριμένα από τον πολιτικό σχεδιασμό, λέγοντας: «Για ποια αστυνομία και για ποιους αστυνομικούς μιλάμε ακριβώς; Για την αστυνομία που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών; Για τον, συνήθως, ανεκπαίδευτο σε τέτοια θέματα αστυνομικό ή ειδικό φρουρό του ‘’χιλιάρικου’’ που καλείται να κάνει το καθήκον του με ελλιπέστατο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υπερφορτωμένος με ‘’νυχτερινά’’ και έξτρα βάρδιες, λόγω υποστελέχωσης;», ενώ αναρωτήθηκε: «Μπορεί μια τέτοια αστυνομία και τα στελέχη της, να περιθάλψουν μια κακοποιημένη γυναίκα και τα παιδιά της, κάτω από αυτές τις συνθήκες;»

Η Ευαγγέλια Λιακούλη, επιπροσθέτως, εστίασε και στο θεσμικό απαράσκευο της Δικαιοσύνης, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να θεσμοθετήσει ειδικά, οικογενειακά δικαστήρια, όπως αναφέρθηκε και στο σχεδόν ιδεοληπτικό κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης από τη ΝΔ, ενώ κατέληξε: «Η κυβέρνηση δυστυχώς, ‘’κλείνει τα μάτια’’ σε όλα αυτά και αρκείται σε ευχολόγια, ‘’ξορκίζοντας’’ ματαίως το κακό, που επιβεβαιωμένα θα ‘’ξαναχτυπήσει’’ σύντομα την ‘’πόρτα’’ μας, όπως καταδεικνύουν όλες οι σχετικές στατιστικές (1 έως 2 γυναικοκτονίες ανά μήνα). Πρότασή μου, προσωπικά, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι η σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, για την ισχυροποίηση του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδίου αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, αφού τραγικά επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πως αυτό δεν υπάρχει και ό,τι υπάρχει δεν έχει λειτουργήσει».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ “ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ»



Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»



Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:«ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΜΠΕΔΩΝΕΤΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ»


Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας και υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και ζητά να ενημερωθεί αν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα διαχείρισης υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και αν το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων ήταν επαρκώς στελεχωμένο και εξοπλισμένο το βράδυ της τραγικής δολοφονίας της 28χρονης.

Στην ερώτηση της η κα. Γιαννακοπούλου, αναφέρει:

«Μια ακόμα σοκαριστική γυναικοκτονία πραγματοποιήθηκε χθες στους Αγίους Αναργύρους. Μια νέα γυναίκα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, μόλις λίγα μέτρα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, στο οποίο είχε προσφύγει για να ζητήσει προστασία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η 28χρονη πήγε στο Α.Τ. συνοδευόμενη από έναν φίλο της, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχε δει τον δράστη να την περιμένει έξω από το σπίτι της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση, είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό. Το θύμα ζήτησε να την πάνε σπίτι της με περιπολικό. Της είπαν πως δεν ήταν κάποιο διαθέσιμο και ότι έπρεπε να καλέσει την Άμεση Δράση.

Βγαίνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα και φτάνοντας δίπλα στην σκοπιά μιλούσε στο τηλέφωνο με την Άμεση Δράση. Ο 39χρονος που της είχε στήσει καρτέρι, τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και στο κέντρο της Άμεσης Δράσης άκουσαν τις φωνές της την ώρα που δολοφονήθηκε.

Το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, έρχεται να προστεθεί σε περιστατικά γυναικοκτονιών που, παρόλο τα θύματα απευθύνθηκαν στις αρχές, δεν έλαβαν την δέουσα προστασία (Δεκέμβριος 2023 Σαλαμίνα, Ιούλιος 2021 Δάφνη, Απρίλιος 2021 Μακρινίτσα Πηλίου) .

Επειδή, τα πρωτόκολλα χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία επικαλείται η ΕΛ.ΑΣ, είτε δεν επαρκούν είτε δεν εφαρμόζονται σωστά από σωστά εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ

Επειδή, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά να οξύνεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, αρκούμενη σε αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα.»

Και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

«1) Εφαρμόστηκε ο οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και τα όσα προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, το βράδυ της 1ης Απριλίου, κατά την επίσκεψη του θύματος στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και γιατί δεν μερίμνησε το προσωπικό του Α.Τ Αγίων Αναργύρων να παραμείνει η καταγγέλλουσα στον χώρο του Τμήματος, έως ότου διερευνηθεί η καταγγελία της και να ειδοποιηθεί, υπηρεσιακώς, περιπολικό της Άμεσης Δράσης, σε περίπτωση που δεν ήταν διαθέσιμο περιπολικό του συγκεκριμένου τμήματος να τη συνοδέψει στην οικία της;

2) Πόσα περιπολικά διαθέτει το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και συγκεκριμένα πόσα ήταν, κι αν ήταν, διαθέσιμα το βράδυ της 1ης Απριλίου και αν υπήρχε σκοπός στο φυλάκιο, όπως προβλέπεται, γιατί δεν επενέβη αρμοδίως σε όσα είδε να εκτυλίσσονται λίγα μέτρα από την είσοδο του Α.Τ;»


K. O. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: «ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»

K. O. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: «Το δημογραφικό είναι εθνικό θέμα και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή διαχείριση»


Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,

κυρία Ζαχαράκη Σοφία

Κυρία Υπουργέ,

Λάβαμε την επιστολή σας, που μας καλεί να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό.

Αρκετούς μήνες πριν την ευγενική σας επιστολή, ενημερωθήκαμε από τον Τύπο για την έναρξη της Διαβούλευσης ενώ πρόσφατα ενημερωθήκαμε, πάλι από τον Τύπο, πως προτίθεσθε να παρουσιάσετε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό τον Μάιο.

Το δημογραφικό ζήτημα είναι εθνικό ζήτημα που, πράγματι, απαιτεί συναινέσεις των πολιτικών δυνάμεων, διαρκή, ανοικτό και τεκμηριωμένο διάλογο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2017, η αείμνηστη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, πρότεινε, πίεσε και πέτυχε την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό. Το πόρισμα της Επιτροπής, υιοθετήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Επιτροπής και συζητήθηκε στην Ολομέλεια τον Μάρτιο του 2019.

Το Κοινοβούλιο αποδείχθηκε πως είναι γόνιμο πεδίο για συναινέσεις και τα κόμματα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε πως η πρόσκληση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας σε κάποια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν δεν είναι προσχηματική, είναι σίγουρα μη εποικοδομητική.

Πέντε έτη μετά την υιοθέτηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η επανεκκίνηση του διαλόγου οφείλει να επιστρέψει στο φυσικό της χώρο, το Κοινοβούλιο. Κρίνουμε απαραίτητη, πριν από οτιδήποτε άλλο, τη συζήτηση σε όσες συνεδριάσεις κριθεί, του μείζονος αυτού ζητήματος στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Εκεί, η Κυβέρνηση μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις της αλλά και να προσκομίσει όλα αυτά τα στοιχεία και στατιστικά που πρέπει να αποτελέσουν την κοινή βάση και τα δεδομένα για την οργάνωση ενός θεσμικού και δεοντολογικού διαλόγου.

Με τιμή

Καζάνη Αικατερίνη




ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ




Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ «ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΟΜΗΡΩΝ» ΤΟΥ ΑΣΕΠ


Δ. ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ. ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Οι αποκαλύψεις που διαδέχονται τη στυγερή γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, είναι ανατριχιαστικές και εξοργιστικές.

Η αποστροφή «το περιπολικό δεν είναι ταξί» του τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης σε συνέχεια της αδράνειας των αξιωματικών στο Α.Τ. απέναντι στην 28χρονη Κυριακή που αναζήτησε ασφάλεια και προστασία από τον δολοφόνο της, είναι γροθιά στο στομάχι.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. «Διαφημίζει» μέτρα για τη βία κατά των γυναικών και δεν έχει προβεί στο αυτονόητο: την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και την ενίσχυση των υπηρεσιών. Η βαριά εγκληματικότητα γιγαντώνεται και οι πολίτες δεν νιώθουν ασφάλεια ούτε στις γειτονιές τους.

Ας μην αναζητούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε πρωτόκολλα ενεργειών και επιχειρησιακούς κανονισμούς, που η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Α. ΠΟΥΛΑΣ: ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση για την  «Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης για τις πυρόπληκτες περιοχές» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους μόνο τα έτη 2021 και 2023 1,3 και 1,5 εκατομμύρια καμένα στρέμματα, αντίστοιχα.
Προς αντιμετώπιση της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τον λεγόμενο «Εθνικό Σχεδιασμό Αναδάσωσης» για τις πληγείσες περιοχές και δημιούργησε προσδοκίες και ελπίδες. Μετά λύπης όμως, διαπιστώνω ότι για άλλη μία φορά κινείστε σε λάθος κατεύθυνση.
Κατ' αρχήν η διαχείριση και υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού αναδάσωσης γίνεται με όρους μανατζερίστικους και άκρως επικοινωνιακά. Παρουσιάζετε μία κατάσταση ιδανική που θεωρώ ότι απέχει από την πραγματικότητα.
Απώτερος σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν για άλλη μία φορά κοινοτικοί πόροι με τρόπο αδιαφανή και να κατευθυνθούν στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που εγείρει αμφισβήτηση για την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Εξειδικεύοντας τη θέση μου, ξεκινώ από τη διαπίστωση ότι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανήκει στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Πολιτείας.
Πρόκειται για έργο που πρέπει να υπηρετεί έναν εθνικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει ένα συνολικό όραμα για την κατά τόπους αειφόρο ανάπτυξη.
Το εγχείρημα της αποκατάστασης της φυσικής βλάστησης δεν είναι ούτε απλό, ούτε μονοδιάστατα περιβαλλοντικό. Έχει και κοινωνικό πρόσημο διότι συνδέεται με την αποκατάσταση της γεωργικής γης, με την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων οικισμών, με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και την συγκράτηση του πληθυσμού.
Για τους λόγους αυτούς απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, συντονισμός των δημόσιων υπηρεσιών ανά περιφέρεια, αποτελεσματικοί έλεγχοι, χρονοδιαγράμματα και εποπτεία.
Εθνικός σχεδιασμός ανά περιφέρεια με βάση τα πιο πάνω χαρακτηριστικά δεν υπάρχει.
Επιπλέον ένας σοβαρός εθνικός σχεδιασμός αναδάσωσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επαρκώς στελεχωμένες, εξοπλισμένες και απολύτως λειτουργικές δασικές υπηρεσίες.
Τα δασαρχεία γνωρίζουν τα κατά τόπους είδη τοπικής βλάστησης, τα χαρακτηριστικά των εδαφών, τις κλίσεις, το κατά τόπου ψηφιακό μοντέλο εδάφους, το υδρογραφικό δίκτυο, τις ζώνες δυνητικού κινδύνου πλημμύρας, τους όρους υλοτομίας, τα δασικά μονοπάτια.
Με τους 500 δασολόγους και τους 400 δασονόμους που στελεχώνουν σήμερα τις δασικές υπηρεσίες της χώρας, αυτό το τεράστιο έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Εσείς ισχυρίζεστε ότι το υπάρχον προσωπικό επεξεργάζεται τα στοιχεία για τα ΦΕΚ της αναδάσωσης. Πότε τελικά θα δημοσιευθούν; Και πόσα αναδασωτέα στρέμματα περιλαμβάνουν τελικά;
Γιατί στην ενημέρωση που έγινε στην ίδια επιτροπή της Βουλής τον Οκτώβριο του 2023 έγινε λόγος για 1,1 εκατομμύρια αναδασωτέα στρέμματα.
Όμως στο Ταμείο Ανάκαμψης στον πυλώνα 1 της Πράσινης Ανάπτυξης στον άξονα 1.4 και στη δράση 1.4.4. γίνεται λόγος για αναδάσωση μόνο σε 165.000.
Την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου αναδάσωσης για αυτά τα 165.000 στρέμματα χαρακτηρίσατε ως «εμβληματικό έργο» και τη «μεγαλύτερη προσπάθεια ενίσχυσης του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας». Μπορείτε να μας εξηγήσετε τον σχεδιασμό σας και να μας πείτε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες καμένες εκτάσεις;
Σε κάθε περίπτωση  ο ρόλος των δασαρχείων για την προστασία και αναγέννηση των δασών είναι κεντρικός.
Εσείς αντί να τα ενισχύσετε γενναία με προσλήψεις, καταφεύγετε στο ΤΑΙΠΕΔ για να υλοποιήσει αυτά που έπρεπε να κάνουν τα δασαρχεία μας και μάλιστα με υπερπολλαπλάσιο κόστος.
Κατευθύνετε χρήμα στον ιδιωτικό τομέα με όχημα το ΤΑΙΠΕΔ, αφαιρώντας αρμοδιότητες από το δημόσιο τομέα και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του.
Βλέπουμε μελέτες και μάστερ πλαν να εκπονούνται από ινστιτούτα, ιδρύματα και άλλα – κάθε φορά με αδρή αμοιβή, αντί να εκπονούνται από τα καθ’ ύλην αρμόδια δασαρχεία που και γνωρίζουν τα δάση αναφοράς τους και μπορούν να επιτελέσουν το έργο αυτό, ορθά και υπεύθυνα.
Έχουμε τα Τμήματα Δασολογίας των Πανεπιστημίων μας που μπορούν έγκριτα να συμβάλουν στο έργο αυτό. Και αυτά τα αγνοείτε.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για την αναδάσωση των πυρόπληκτων περιοχών της χώρας δεν μπορεί να αναλάβει κανένας άλλος φορέας εκτός από τα Δασαρχεία, τα οποία μπορούν να εκπονήσουν τις μελέτες και να συντονίσουν και να εποπτεύσουν στις περιοχές αρμοδιότητάς τους την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού των αναδασώσεων.
Κάθε άλλη εκ μέρους σας διαχείριση ενέχει κινδύνους διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ανεπαρκούς κρατικού ελέγχου και εν τέλει μη αξιόπιστης υλοποίησης και μας δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτηματικά.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΟΥΔΩΝΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ




Θ. ΓΛΑΒΙΝΑΣ: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Καλεσμένος στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και την εκπομπή των Κάτιας Μακρή και Μάνου Νιφλή βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Σχετικά με την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφο της μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο κ. Γλαβίνας είπε χαρακτηριστικά πως «σήμερα είναι μια μέρα, μιας και είναι η κηδείας της νεαρής κοπέλας, αποτυχίας του κράτους για ακόμη μία φορά. Η ελληνική αστυνομία, στο όνομα του κράτους, έχει καθήκον να προστατεύει τη ζωή μας, τη ζωή όλων των πολιτών, την ασφάλειά μας. Σε αυτή την υποχρέωση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν νοείται το 2024 με τόσα περιστατικά έμφυλης βίας το προηγούμενο διάστημα, να δολοφονείται μια γυναίκα, η οποία πήγε να ζητήσει βοήθεια, έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα. Είναι αδιανόητο».

Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως «η κάθε κυβέρνηση, εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η ηγεσία του υπουργείου, η ελληνική αστυνομία, όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, φέρουν ακέραια την ευθύνη. Θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρχουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα, πιο σωστή εκπαίδευση, περισσότερο διαθέσιμο στα τμήματα προσωπικό, που όπως φάνηκε δεν υπήρχε. Γιατί δημιουργούνται πολύ σοβαρά ερωτήματα. Και συνδέεται και με ένα ευρύτερο πλαίσιο διακινδύνευσης της ασφάλειας, με περιστατικά όπως οι γυναικοκτονίες, η νεανική βία, τα εγκλήματα «της νύχτας», οι βόμβες, βλέπουμε δηλαδή μια αλληλουχία περιστατικών που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον πολίτη την ασφάλεια κι εκείνος νιώθει κάθε άλλο παρά ασφαλής. Προεκλογικά υπήρξαν υποσχέσεις, έφεραν τον κ. Χρυσοχοΐδη ως τον επικεφαλής και τον «καλύτερο» στα ζητήματα αστυνόμευσης και λειτουργίας της ελληνικής αστυνομίας και ως εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών. Τελικά όμως βλέπουμε συνεχείς αποτυχίες, δεν τα λέω όλα αυτά από αντιπολιτευτικό μένος αλλά παρατηρώντας την πραγματικότητα που ζούμε όλοι σήμερα στη χώρα».

«Στην υπόθεση των Αγίων Αναργύρων καταγράφεται το ποιοτικό έλλειμμα που έχουμε σε αστυνομικά τμήματα. Το πρόβλημα πλέον είναι διαρθρωτικό. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα έπρεπε να έχει δώσει μέχρι σήμερα τις κατευθύνσεις για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα και να έχει ενισχύσει τις σχετικές δομές. Έχουν όμως τη θέληση και την ικανότητα να το κάνουν; Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξει δομικά η λειτουργία της ελληνικής αστυνομίας, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και θέματα νοοτροπίας. Στην προκείμενη περίπτωση θα έλεγε κανείς ότι παρατηρήθηκε ένας «ωχαδερφισμός» που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Πώς καταπολεμάται αυτό; Προφανώς υπάρχει μία «σπονδυλική στήλη» στην ελληνική αστυνομία που δίνει τις κατευθύνσεις και τις εντολές αλλά αν οι ανώτεροι λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο με έναν αντίστοιχο θα λειτουργούν και οι υφιστάμενοι αυτών. Χρειάζεται μία ριζική αναδιάρθρωση κατά την άποψή μας. Εντοπίζεται μια ευρύτερη θεσμική, οικονομική και κοινωνική αποσάθρωση στη χώρα, η οποία εντυπώνεται και στα ζητήματα της ΕΛ.ΑΣ. και σας μιλώ χωρίς να γενικεύω το οτιδήποτε. Όπως λειτουργεί η αστυνομία, λειτουργούν πολλές ακόμη πτυχές του κράτους», σημείωσε ο κ. Γλαβίνας και κληθείς να σχολιάσει την στάση του ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση των σωμάτων ασφαλείας, είπε πως «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήταν πάντοτε υπέρ της θεσμικής και ουσιαστικής αξιολόγησης, όχι εκείνης των ημετέρων».

Τέλος, αναφερθείς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο κ. Γλαβίνας υπήρξε σαφής, λέγοντας πως «οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται, τις παρακολουθούμε και αποτελούν χρήσιμα εργαλεία. Εμείς όμως στο ΠΑΣΟΚ δεν κάνουμε πολιτική στη βάση των δημοσκοπήσεων. Κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες σχετικά με το έγκλημα των Τεμπών, σε σχέση με την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα να μάθουμε όλοι πολλά περισσότερα και να γίνουμε πιο σοφοί. Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας δεν είχε δημοσκοπικό αλλά ουσιαστικό σκοπό. Παραφράζοντας το ρητό που λέει «οι παραδόσεις είναι για να σπάνε» θα πω «και οι δημοσκοπήσεις είναι για να σπάνε, το αποδείξαμε και στις εθνικές εκλογές» και ολοκλήρωσε «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει τα ποσοστά και να είναι δεύτερο κόμμα. Θα πιάσουμε τον πήχη που έχουμε θέσει, αυξάνοντας τις επιδόσεις μας και θα καταλάβουμε τη δεύτερη θέση. Κρίσιμο είναι η χώρα να αποκτήσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, έναν αντίπαλο πόλο απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή η ασυμμετρία που υπάρχει σήμερα στο πολιτικό σύστημα της χώρας, πρέπει να ανατραπεί. Είναι διακριτό στους πολίτες ότι κάνουμε μία θεσμική αντιπολίτευση που βασίζεται σε θέσεις, προτάσεις και αρχές. Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο λαός θα μας κρίνει όλους για τις πράξεις και τις αρχές μας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Εμείς την Κυριακή παρουσιάζουμε την πλειοψηφία των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως όταν κάποιος εργάζεται για το καλό των πολιτών επιβραβεύεται.»

ΔΗΛΩΣΗ ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΜΑΡΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ


Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, είχε το μεσημέρι της Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης συνοδευόμενος από τον Μιχάλη Κατρίνη Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, τον Πάρι Κουκουλόπουλο υπεύθυνο Κ.Τ.Ε. Οικονομικών, τον Παύλο Γερουλάνο υπεύθυνο Κ.Τ.Ε. Οικονομίας και τον Γιώργο Νικητιάδη υπεύθυνο Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

«Ολιγοπώλια και έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων υπονομεύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Ολιγοπώλια στα τρόφιμα, την ενέργεια, τις υπηρεσίες υγείας. Όλα αυτά έχουν τεθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τους προηγούμενους μήνες.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα. Λίγα πρόστιμα και πάρα πολύ καθυστερημένα.

Οι πηχυαίοι τίτλοι μετά από δελτία Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης δεν βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, η οποία κλιμακώνεται κάνοντας την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών να καταρρέει στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και, βέβαια, ολιγοπώλια και στις τράπεζες. 4 δισεκατομμύρια κέρδη είχαν φέτος οι τράπεζες, με πολύ υψηλές χρεώσεις και πολύ υψηλά επιτόκια, αλλά με πολύ λίγα δάνεια στην αγορά για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ως προς τις επενδύσεις. Θα το πω για άλλη μια φορά: Δεν μπορεί να επενδύουμε σε επενδύσεις real estateone-off επενδύσεις.

Έχουμε ανάγκη μια ανθεκτική οικονομία με ανταγωνιστικότητα, δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις που ανοίγουν καλές θέσεις εργασίας, κάνουν την Ελλάδα μια ισχυρή χώρα, δίνουν προοπτική στον ελληνικό λαό και, ιδιαίτερα, στη νέα γενιά.

Έχουμε άλλο όραμα για την ελληνική οικονομία από αυτό που υλοποιεί ως σχέδιο ο κ. Μητσοτάκης, ένα σχέδιο υψηλών ανισοτήτων. Ένα σχέδιο που μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα προ νέων περιπετειών.

Γι’ αυτό, λοιπόν, προ των ευρωπαϊκών εκλογών, εμείς βάζουμε ένα ξεκάθαρο δίλημμα: Πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Χρειάζεται ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να μπει εμπόδιο στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που υπονομεύουν την μακροπρόθεσμη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».


Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΜΕ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΒΛΟΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: «ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ »





Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΤΗΣ ΝΔ»





ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: «ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΔΟΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ»


Τοποθέτηση Μιλένας Αποστολάκη, Βουλευτή Βορ. Τομέα Αθηνών και υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, και τον Υπουργό Ανάπτυξης, με θέμα «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας»

Η πώληση των κόκκινων δανείων θα έπρεπε να συνεπάγεται υποχρεώσεις αναδιάρθρωσης για τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης, ώστε να αποκαταστήσουν πολλά από τα κόκκινα σήμερα δάνεια και έτσι να επιστρέψουν ακόμη και στις τράπεζες, ασφαλή και φερέγγυα, υλοποιώντας μία πολιτική που στο επίκεντρο θέτει τις ανάγκες των αδύναμων δανειοληπτών και της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της εθνικής οικονομίας και όχι μόνο τις ανάγκες των τραπεζών. Τίποτα από αυτά όμως δε συμβαίνει . Αντίθετα με την πολιτική σας, η πώληση των δανείων μπορεί να μετατρέπεται και σε εργαλείο για τον αφελληνισμό των επιχειρήσεων και τη βίαιη αλλοίωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Δάνεια επιχειρήσεων συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων - μπορούν να - περιέρχονται μέσα από την τιτλοποίησή τους σε funds που ελέγχονται από ισχυρούς ανταγωνιστικούς ομίλους οι οποίοι από προνομιακή θέση πλέον οργανώνουν την εξουδετέρωση των ανταγωνιστών του και την δεσπόζουσα επικράτησή τους στην σχετική αγορά. Η αδιαφανής λειτουργία δεν εξαντλείται εδώ. Περιλαμβάνει όσα δύσοσμα η υπόθεση Πάτση έφερε στην επιφάνεια, περιλαμβάνει εκβιαστικές μεθοδεύσεις μέσα από την καταστρατήγηση του Κώδικα Δεοντολογίας, για εκποιήσεις ακινήτων τα οποία η αγορά χαρακτηρίζει φιλέτα, μέσα από την εκμετάλλευση της θέσης και βεβαίως της πληροφόρησης.

Η πολιτική σας οδηγεί σε μία αγορά κόκκινων δανείων, με μεγάλες στρεβλώσεις, που κινείται μακράν της λογικής των βιώσιμων ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τους τελευταίους Ισολογισμούς των servicers τα κέρδη τους στη χώρα μας, με βάση τον όγκο των κεφαλαίων που διαχειρίζονται, είναι σχεδόν τριπλάσια από τα κέρδη που οι ίδιες εταιρείες έχουν στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται. Προσέξτε, η do value αντλεί με διαφορά τα υψηλότερα κέρδη της από τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα με περιθώριο κέρδους

Όσο για τους συνεπείς δανειολήπτες, αυτοί καλούνται να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους με αδιανόητα υψηλά επιτόκια. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία τα καθαρά έσοδα μόνο από τόκους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν στο υπέρογκο ποσό των 8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα άνω του 50% σε ετήσια βάση. Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη διαφορά στην Ευρώπη μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι ότι το όριο της απόκλισης τελικά δεν έχει τέλος. Έτσι από 3.96 τον Αύγουστο του 2022 έχει πια φθάσει στις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό όταν ακόμη και στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες αυτή κυμαίνεται από 1,5 έως τρείς μονάδες και σε πολλές ευρωπαϊκές σχεδόν στη μονάδα. Απέχετε συνειδητά από κάθε πρωτοβουλία που θα ανακουφίσει από δυσβάσταχτους όρους αποπληρωμής, απέχετε από πολιτικές στήριξης των αδύναμων δανειοληπτών. Είναι φανερό ότι ο τραπεζικός δανεισμός εξελίσσεται μακράν της στήριξης και της εξυπηρέτησης των αναγκών της εθνικής οικονομίας και ακόμη φανερότερο ότι η εφ άπαξ φορολόγηση των υπερκερδών προσκρούει στο οικονομικό σας δόγμα.

Το γεγονός ότι η Βουλή, δεν έχει ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα κόκκινα δάνεια, για το πώς κλείνονται οι συμφωνίες κουρέματος και σε ποιους, για το πώς αποκλείονται από τις συμφωνίες κουρέματος οι απλοί μικροί δανειολήπτες, είναι απότοκο της αδιαφανούς και ανάλγητης πολιτικής σας

Η πολιτική σας για τα κόκκινα δάνεια αντικατοπτρίζει το ποιοι είστε αλλά κυρίως με ποιους είστε. Υπηρετείτε ταυτόχρονα την αισχροκέρδεια την ανισότητα και την αδιαφάνεια, δηλαδή ένα δόγμα με το ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Π.ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ, ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ»

Στη μείωση των ανισοτήτων που προκαλεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο πώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, εστίασε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς τις ηγεσίες των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης, με Θέμα: «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας», ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.


Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στο πότε, γιατί, πως και σε τι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

«Το «πότε» είναι προφανές: Χθες. Σε δύο εκλογικές τετραετίες κλείνει το παράθυρο στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έρχονται υψηλότεροι τόκοι και χρεολύσια. Αν δεν αλλάξουμε τώρα, η Ελληνική οικονομία θα βρεθεί σύντομα στον τοίχο.

Το «γιατί» πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, είναι επίσης απλό: Διότι, πρέπει να γίνει πιο δυνατό, πιο δίκαιο και πιο διαχρονικό. Δηλαδή, να αποκτήσει προοπτική.

Σήμερα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι ευάλωτο σε διεθνείς κρίσεις. Χρειαζόμαστε 2% ανάπτυξη τον χρόνο. Κάθε χρόνο. Χωρίς εξαιρέσεις. Χωρίς διαλείμματα. Μόνο για να διατηρήσουμε ό,τι φτιάξαμε αυτά τα χρόνια».

«Πώς θα αλλάξει, λοιπόν, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας;» συνέχισε ο Βουλευτής λέγοντας: «Βασική συνθήκη: η διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης. Μόνο αν βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στο παιχνίδι της ανάπτυξης και τους δώσουμε κίνητρα να διευρύνουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Όσο περισσότεροι παράγουν τόσο περισσότερα παράγουν, τόσο παράγουν πιο ανταγωνιστικά».


Στη συνέχεια, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε εκτενείς αναφορές στα 5 εργαλεία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε «για να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση»:

  1. 1. Τα περιουσιακά στοιχεία που (δεν) εκμεταλλευόμαστε.
  1. 2. Τις πλουτοπαραγωγικές πηγές μας που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
  1. 3. Τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό.
  1. 4. Τις τράπεζες και
  1. 5. Το φορολογικό σύστημα.


Συνεχίζοντας την ομιλία του, και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε: «Με δικό σας λοιπόν σχεδιασμό και αποφάσεις, τα πέντε εργαλεία που μπορούν να διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας, σήμερα διατηρούνται στα ίδια, λίγα, χέρια… Η δική σας Κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Όχι μόνο διότι αποτύχατε, παρά τον πακτωλό χρημάτων που διαχειρίζεστε, αλλά διότι για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου απαιτούνται τα «3 Σίγμα»: Συνεργασία, συνέχεια και συστήματα. Δηλαδή, δυνατοί και αποκεντρωμένοι θεσμοί».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, τόνισε πως μόνο μια πατριωτική οικονομία, σε συνδυασμό με αποσυγκέντρωση της εξουσίας, θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να πατάξει τις ανισότητες – και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

«Για να πατάξουμε ανισότητες, πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Για να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, πρέπει να διευρύνουμε την παραγωγική βάση. Για να διευρύνουμε την παραγωγική βάση, πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε τον πλούτο. Και για να αποσυγκεντρώσουμε τον πλούτο, πρέπει να αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία.

Με λίγα λόγια, για να πατάξουμε τις ανισότητες πρέπει να φύγει η εξουσία από το Μαξίμου και να πάει όσο πιο κοντά στα παραγωγικά στρώματα γίνεται.

Ποιος θα το κάνει αυτό; Εσείς, που τη μαζέψατε εκεί; Όσο όλη η εξουσία συγκεντρώνεται στο Μαξίμου, οι ένοικοί του έχουν μόνο μάτια για τους φίλους τους.

Δεν μπορούν να δουν τις ανάγκες σε κάθε γωνιά της χώρας. Πόσο μάλλον να τις εξυπηρετήσουν.

Μόνο αν πάμε την εξουσία στη βάση θα αρχίσει η οικονομία να δουλεύει για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και μόνο τότε, θα σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Και μόνο έτσι θα έχουμε χτίσει μία πραγματικά πατριωτική οικονομία. Αυτό όμως, προϋποθέτει Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

Γ.ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»


Αποδόμησε πλήρως ο Γιώργος Νικητιάδης, Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης, το αφήγημα της Κυβέρνησης για την «αποτελεσματική» αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Αδιαφανής, μεροληπτική υπέρ λίγων και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος η χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας».

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου για την ακρίβεια που βιώνουν καθημερινώς οι Έλληνες, είναι συντριπτικά. Σε 56 βασικά προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης της ΝΔ, οι τιμές έχουν αυξηθεί από 24% και φτάνουν το 60%, συμφώνως με στοιχεία της Eurostat, τα οποία και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. Ο κ. Νικητιάδης κατήγγειλε την αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια τονίζοντας: «Μέχρι σήμερα, για να καταπολεμήσετε την ακρίβεια έχετε λάβει σωρεία μέτρων. Συγκεκριμένα καθιερώσατε 33 μέτρα, καλάθια, pass, ταμπελάκια, ενισχύσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις, προβολή, επικοινωνιακές παράτες. Τι πετύχατε; Μία τρύπα στο νερό και για να ακριβολογήσω μία μέγιστη τρύπα στο πορτοφόλι του καταναλωτή».

Καταρρίπτοντας το μύθο της Κυβέρνησης ότι «τα πρόστιμα μειώνουν τις τιμές» ο Γιώργος Νικητιάδης κατέθεσε στα πρακτικά κατάλογο με προϊόντα εταιριών στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν μετά την υποβολή των προστίμων τα οποία μάλιστα βρίσκονται και στο μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής». Παραλλήλως ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής έθεσε το ερώτημα «γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα προϊόντα για τα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα;» υπογραμμίζοντας: «Γιατί αρνηθήκατε; Καλύπτετε κάποιους; Δεν καταλαβαίνεται ότι το καλύτερο μέτρο κατά της ακρίβειας είναι ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα που θα σαμπόταρε τα προϊόντα και έτσι θα πίεζε τις πολυεθνικές;»

Ανατρέποντας την πλασματική πραγματικότητα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Νικητιάδης απεκάλυψε με τεκμήρια πως ο πληθωρισμός και «η ακρίβεια πλήττει κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Δεν το λέω εγώ. Το λέει το ΔΝΤ. Η ακρίβεια πονάει πολύ περισσότερο το χαμηλόμισθο από ότι τον υψηλόμισθο, είναι ταξική κ. Σκρέκα η ακρίβεια». Μάλιστα ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πίνακα στα πρακτικά ο οποίος αποδεικνύει ότι «στον χαμηλόμισθο ο πληθωρισμός επι τις ουσίας ανέρχεται σε 19,1% όταν στον υψηλόμισθο είναι μόλις 10,50%». Η κατάσταση μάλιστα είναι χειρότερη σημείωσε ο κ. Νικητιάδης όταν πρόκειται για είδη καθημερινής χρήσης τονίζοντας πως «στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά που είναι οι μεγαλύτερες δαπάνες για τους φτωχότερους ο πληθωρισμός ανέρχεται σε 31% ενώ την ίδια ώρα στους υψηλόμισθους μόλις 13%. Τριπλάσιος πληθωρισμός πλήττει τον χαμηλόμισθο, κύριοι της Κυβέρνησης».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ»


Εφ΄όλης της ύλης κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή.

Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία παραμένει μια ευάλωτη οικονομία υπηρεσιών, με κύρια χαρακτηριστικά την αδιαφάνεια και την επιλεκτική κατανομή των πόρων σε λίγους και ισχυρούς.

Τόνισε ότι:

-Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2023 παραμένει ανησυχητικά υψηλό, όπως ήταν και το 2009.

-Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

-Το 40% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει κατευθυνθεί σε λίγες και μεγάλες εταιρείες, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των έργων.

-Μια σειρά εργοστασίων και παραγωγικών μονάδων έχουν κλείσει από το 2019 έως σήμερα.

-Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί.

-9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις αποκλείονται από τις τράπεζες σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση τους.

-Το spread καταθέσεων-χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., με τις τράπεζες να αποκομίζουν υπερκέρδη από τόκους και προμήθειες ενώ δίνουν όλο και λιγότερα δάνεια.

-Ο πληθωρισμός το Μάρτιο παρουσίασε μείωση στην Ευρωζώνη αλλά αύξηση στην Ελλάδα, γεγονός που καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί ‘’εισαγόμενου πληθωρισμού’.

-Η Ελλάδα είναι προτελευταία ,πανευρωπαϊκά ,στην αγοραστική δύναμη, σύμφωνα πλέον με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT.

-Τα έσοδα στηρίζονται στο ΦΠΑ, που πλήττει κυρίως την μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους ενώ το 2023 οι απλήρωτοι φόροι ξεπέρασαν τα 6 δις ευρώ.

-3.873.487 πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία ενώ μόνο το 5,7% των πραγματικών οφειλών στην εφορία έχει ρυθμιστεί.

-Μόλις 13.000 ρυθμίσεις έχουν γίνει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με 50.000 σχεδόν πλειστηριασμούς να αναρτώνται κάθε χρόνο.

Ο κ. Κατρίνης κατέληξε λέγοντας:

«Η σύγκρουση του πλασματικού αφηγήματος της κυβέρνησης με την πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Η πλασματική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία, κλείνει τον κύκλο της. Καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα. Είναι δεδομένο ότι χωρίς μια αξιόπιστη και ρεαλιστική κοινωνική συμφωνία, δεν μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Δεν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η χώρα και η οικονομία χρειάζονται μια συνολική επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.

Χρειαζόμαστε μια προοδευτική, δίκαιη και συμπεριληπτική αναπτυξιακή πολιτική για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ. Στις 9 Ιουνίου , οι Έλληνες πολίτες κρατούν στα χέρια τους την ευκαιρία αυτής της ανατροπής».


Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ

ην πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της, ανέδειξε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Επερώτησης για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της πρωτολογίας του:

  • Η οικονομία αποτυπώνεται με ακρίβεια σε αριθμούς, αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο Ανθρώπους, χρειάζεται λοιπόν να θυμόμαστε ότι οι αριθμοί πάντοτε πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες των Ανθρώπων. Σήμερα, οι συμπολίτες μας “δεν τα βγάζουν πέρα”, η ακρίβεια -τόσο των βασικών ειδών όσο και γενικότερα του κόστους ζωής, από τη στέγαση μέχρι την υγεία και την παιδεία- καλπάζει. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, είναι προτελευταίο στην Ε.Ε. Ο δείκτης ανισοτήτων ανέβηκε μετά από χρόνια αποκλιμάκωσης. Σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης οι δυο στους τρεις αξιολογούν ως πρώτο πρόβλημα την οικονομία γενικότερα και την ακρίβεια ειδικότερα. Ούτε, όμως, από τους αριθμούς προκύπτει αισιοδοξία, καθώς το οικονομικό “θαύμα” που παρουσίασε η Κυβέρνηση πριν τρεις μήνες στον προϋπολογισμό, ήδη ξεθωριάζει.

    - Η ανάπτυξη το 2023 διαμορφώνεται στο 2%, 17% κάτω από τις προβλέψεις, εξαιτίας ιδίως της κάθετης πτώσης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, ενώ στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 52% είναι golden visa. Ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις και οι καταθέσεις μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, άρα το πραγματικά διαθέσιμο χρήμα για επενδύσεις είναι περιορισμένο.

    Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του Δ.Ν.Τ., της Eurostat και άλλων διεθνών οργανισμών ότι από το 2026 και έπειτα η ανάπτυξη θα καρκινοβατεί γύρω στο 1%, προοιωνίζοντας μεγάλες δυσκολίες.

    - Ο οίκος αξιολόγησης Moodyαπέφυγε να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Προφανώς δεν επιχαίρουμε γι’ αυτό, αξιολογούμε πάντως την κριτική που ασκεί για την Ελλάδα, καθώς σημεία της επιβεβαιώνουν αυτά που εμείς έχουμε αναδείξει προ πολλού, όπως την υποτίμηση των διεθνών κινδύνων, τη μονομέρεια του τουρισμού, τη μη υγιή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

    - Το ισοζύγιο έμμεσων - άμεσων φόρων αποτελεί πηγή τεράστιων ανισοτήτων, κατατασσόμενο στα δυσμενέστερα της Ε.Ε.

  • Η ανωτέρω κατάσταση μόνο τυχαία δεν είναι. Η Ν.Δ. σπατάλησε πολύτιμο χρόνο και δημοσιονομικό χώρο. Οδήγησε σε μια τεράστια αναδιανομή εισοδημάτωνευνοώντας προκλητικά ολιγοπώλια.

    - Με τη μεγάλη δημοσιονομική επέκταση, όταν υπήρξε ρήτρα διαφυγής λόγω της πανδημίας, προτίμησε τα επιδόματα αντί συστηματικών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών λύσεων. Στην ενεργειακή κρίση επέλεξε την αφαίμαξη του προϋπολογισμούαντί να επιμερίσει το κόστος στους παραγωγούς και τους παρόχους, αγνοώντας την πρότασή μας. Σημαντική είναι η επίπτωση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην ακρίβεια, μαζί με τις ενδο-ομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές, επί των οποίων υπάρχουν μηδενικά αποτελέσματα ελέγχων. Με το σχέδιο “Ηρακλής”, φόρτωσε πάλι στον προϋπολογισμό τις εγγυήσεις. Τσιμουδιά για τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ οι τράπεζες συσσωρεύουν υπερκέρδη.

    - Επιπλέον, αντίστοιχες ολιγοπωλιακές επιλογές αποτυπώνονται και στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ. Η Χώρα έχει στη διάθεσή της πρωτοφανούς ύψους χρηματοδοτικά εργαλεία, κι όμως η Κυβέρνηση αδυνατεί να πει στους πολίτες τι θα αλλάξει στη δική τους ζωή από την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Θα έπρεπε να έχουν τεθεί τρεις μεγάλοι στόχοι, όπως σύγχρονος σιδηρόδρομος, αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. και ενεργειακή δημοκρατία.

    - Εν κατακλείδι, η εμμονή στις ολιγοπωλιακές πρακτικές, μιας Κυβέρνησης που φροντίζει μόνο για λίγους, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, με ένα μοντέλο “ανάπτυξης” που βασίζεται στον υπερτουρισμό, το real estate και την κατανάλωση, είναι αδιέξοδη. Την ίδια στιγμή, η πατρίδα μας στερείται αγροτικής, βιομηχανικής και περιφερειακής πολιτικής.

  • Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει μια εναλλακτική οικονομική και αναπτυξιακή πρόταση αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως έχει επανειλημμένως παρουσιάσει και θα αναδείξει σε λίγο από αυτό το βήμα, ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΚΑΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΣΤΗΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ»

ΌΤΑΝ Ο κ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΣΧΟΛΙΟΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ DELAWARE

Απάντηση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι τΚαλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ανοίγοντας την τοποθέτησή του, ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Είναι εξοργιστικό να ακούμε ότι μία κοπέλα πήγε στο αστυνομικό τμήμα να ζητήσει βοήθεια και έξι άνθρωποι να μην έπραξαν τ’ αυτονόητα. Λέει η κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα δεν ήταν ένα από εκείνα που έχουν λάβει εκπαίδευση ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο δεν κάλεσαν τότε κάποιο τμήμα που είχε λάβει αυτή την εκπαίδευση ώστε να συνδράμει στην υπόθεση; Ή γιατί δεν μετέφεραν την κοπέλα οι ίδιοι σε κατάλληλα καταρτισμένο τμήμα ώστε να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε και να μεταφερθεί ενδεχομένως σε μία δομή φιλοξενίας; Να γίνουν δηλαδή όλα εκείνα που υποτίθεται ότι είχαν γραφτεί σε πρωτόκολλα, ότι υπήρχε η δέουσα εκπαίδευση και θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί παντού;»

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει γενικευμένη διάλυση όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει δομικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία και είναι προφανείς οι πολιτικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας σε έναν από τους βασικούς στόχους του κ. Μητσοτάκη, όπως τον είχε θέσει πριν τις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος και εξήγησε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μιλήσει τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. Θέλει μήπως η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας πουν πόσους ειδικούς φρουρούς χωρίς εκπαίδευση έχει προσλάβει η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια; Παλιότερα έκλειναν οι σχολές λόγω της κρίσης, τώρα γιατί κλείνουμε τις σχολές που εκπαιδεύουν τους αστυνομικούς και παίρνουμε ρουσφετολογικά ειδικούς φρουρούς χωρίς κανένα κριτήριο;»

Ενώ ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε πως «το 2019, μόλις ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε 1.800 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι πέρασαν εκπαίδευση ενός μόλις μήνα. Από αυτούς του ειδικούς φρουρούς βλέπουμε πολλά περιστατικά κατά τα οποία δεν έκαναν καλά την δουλεία τους μέχρι και σήμερα. Ενώ να θυμηθούμε τους 1.000 αστυνομικούς που προσέλαβαν ως πανεπιστημιακή αστυνομία και εν τέλη δεν έκαναν τίποτα. Οι ίδιοι σήμερα βρίσκονται σε τμήματα και δεν γνωρίζει κανείς τι είδους εκπαίδευση έχουν λάβει».

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πέντε χρόνια, παρά τα όσα υποσχέθηκε για να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν μέσα στην ανασφάλεια. Είτε μιλήσει κανείς για τους Κροάτες χούλιγκαν, οι οποίοι διέσχισαν ολόκληρη τη χώρα και δολοφόνησαν έναν οπαδό έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, είτε για την δολοφονία του αστυνομικού σε επεισόδια έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου, είτε για την ασφάλεια του κάθε πολίτη σε καθημερινή βάση, είναι έκδηλο ότι υπάρχει διάλυση και θεσμικό πρόβλημα. Η διάλυση αυτή δεν είναι θέμα προσώπων μόνο, έχουν αλλάξει άλλωστε πέντε υπουργούς μέχρι σήμερα» και έθεσε έναν προβληματισμό που αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το μέλλον των περιστατικών έμφυλης βίας.

«Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι πως με αυτό το περιστατικό πολλές γυναίκες θα ξανασκεφτούν αν θα απευθυνθούν στην ΕΛ.ΑΣ.. Το ζήτημα εν προκειμένω είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, μιλάμε ήδη για πέντε γυναικοκτονίες μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2024, μιλάμε για γυναίκες που ζητάν βοήθεια και δεν τις προστατεύει κανένας. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ως κράτος, δομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα σταθούν δίπλα στον πολίτη όποτε υπάρχει ανάγκη» κατέληξε.

ουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται.

Άλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη.

Άραγε, σε ποιους αγώνες του Προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ι. ΤΣΙΜΑΡΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ


Α. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ»

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ανοίγοντας την τοποθέτησή του, ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. «Είναι εξοργιστικό να ακούμε ότι μία κοπέλα πήγε στο αστυνομικό τμήμα να ζητήσει βοήθεια και έξι άνθρωποι να μην έπραξαν τ’ αυτονόητα. Λέει η κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα δεν ήταν ένα από εκείνα που έχουν λάβει εκπαίδευση ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο δεν κάλεσαν τότε κάποιο τμήμα που είχε λάβει αυτή την εκπαίδευση ώστε να συνδράμει στην υπόθεση; Ή γιατί δεν μετέφεραν την κοπέλα οι ίδιοι σε κατάλληλα καταρτισμένο τμήμα ώστε να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε και να μεταφερθεί ενδεχομένως σε μία δομή φιλοξενίας; Να γίνουν δηλαδή όλα εκείνα που υποτίθεται ότι είχαν γραφτεί σε πρωτόκολλα, ότι υπήρχε η δέουσα εκπαίδευση και θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί παντού;»

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Υπάρχει γενικευμένη διάλυση όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει δομικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία και είναι προφανείς οι πολιτικές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας σε έναν από τους βασικούς στόχους του κ. Μητσοτάκη, όπως τον είχε θέσει πριν τις εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυρόπουλος και εξήγησε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μιλήσει τόσο για την εκπαίδευση όσο και για τον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. Θέλει μήπως η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας πουν πόσους ειδικούς φρουρούς χωρίς εκπαίδευση έχει προσλάβει η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια; Παλιότερα έκλειναν οι σχολές λόγω της κρίσης, τώρα γιατί κλείνουμε τις σχολές που εκπαιδεύουν τους αστυνομικούς και παίρνουμε ρουσφετολογικά ειδικούς φρουρούς χωρίς κανένα κριτήριο;»

Ενώ ο γραμματέας της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε πως «το 2019, μόλις ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε 1.800 ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι πέρασαν εκπαίδευση ενός μόλις μήνα. Από αυτούς του ειδικούς φρουρούς βλέπουμε πολλά περιστατικά κατά τα οποία δεν έκαναν καλά την δουλεία τους μέχρι και σήμερα. Ενώ να θυμηθούμε τους 1.000 αστυνομικούς που προσέλαβαν ως πανεπιστημιακή αστυνομία και εν τέλη δεν έκαναν τίποτα. Οι ίδιοι σήμερα βρίσκονται σε τμήματα και δεν γνωρίζει κανείς τι είδους εκπαίδευση έχουν λάβει».

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πέντε χρόνια, παρά τα όσα υποσχέθηκε για να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν μέσα στην ανασφάλεια. Είτε μιλήσει κανείς για τους Κροάτες χούλιγκαν, οι οποίοι διέσχισαν ολόκληρη τη χώρα και δολοφόνησαν έναν οπαδό έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, είτε για την δολοφονία του αστυνομικού σε επεισόδια έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου, είτε για την ασφάλεια του κάθε πολίτη σε καθημερινή βάση, είναι έκδηλο ότι υπάρχει διάλυση και θεσμικό πρόβλημα. Η διάλυση αυτή δεν είναι θέμα προσώπων μόνο, έχουν αλλάξει άλλωστε πέντε υπουργούς μέχρι σήμερα» και έθεσε έναν προβληματισμό που αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το μέλλον των περιστατικών έμφυλης βίας.

«Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι πως με αυτό το περιστατικό πολλές γυναίκες θα ξανασκεφτούν αν θα απευθυνθούν στην ΕΛ.ΑΣ.. Το ζήτημα εν προκειμένω είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, μιλάμε ήδη για πέντε γυναικοκτονίες μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2024, μιλάμε για γυναίκες που ζητάν βοήθεια και δεν τις προστατεύει κανένας. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ως κράτος, δομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα σταθούν δίπλα στον πολίτη όποτε υπάρχει ανάγκη» κατέληξε.

ΑΙΤΗΜΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Προς
τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,
κ. Χρήστο Μπουκώρο

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ενώ ακόμα παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις κυβερνητικές ευθύνες και τους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, το Σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Οι ελλείψεις σε βασικά συστήματα ασφάλειας, οι πολυετείς καθυστερήσεις στα έργα αναβάθμισης της σιδηροδρομικής υποδομής, οι παρατυπίες στη διαχείριση των συμβάσεων με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημίας στα οικονομικά της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου, τα συνεχή δυστυχήματα στις ισόπεδες διαβάσεις τρένων που αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ατυχημάτων στον ελληνικό σιδηρόδρομο σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, η χαμηλή πρόοδος στη συμμόρφωση με τεχνικά πρότυπα που έχει θέσει ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων, η προβληματική σχέση της Hellenic Train με τον ΟΣΕ, η ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων και οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel, αποτελούν ορισμένα από τα προβλήματα που εντοπίζονται.

Οι διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού Κ. Καραμανλή για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων αποδείχτηκαν πομφόλυγες, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του νυν Υπουργού Μεταφορών κ. Σταϊκούρα ότι «κινούμαστε με ευθύνη στη σωστή κατεύθυνση» όταν μόλις πέντε μέρες μετά συνέβη έτερο ατύχημα με πρόσκρουση αμαξοστοιχίας σε δέντρο, με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή της χωρίς ευτυχώς τραυματίες, τίθενται υπό αμφισβήτηση και γεννώνται ερωτήματα για τη βασιμότητα των λεγόμενων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, σε μία κοινωνία, η εμπιστοσύνης της οποία απέναντί σας, είναι ήδη κλονισμένη.

Για τους παραπάνω λόγους, και με δεδομένο ότι ένα έτος μετά το τραγικό δυστύχημα, η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο παραμένει ιδιαίτερα προβληματική, ζητούμε να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και να προσκληθεί ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σταϊκούρας ώστε να ενημερώσει τα μέλη της αναλυτικά, τόσο για την υφιστάμενη συνολική κατάσταση του Ελληνικού Σιδηρόδρομου, όσο και για τον τρόπο επίλυσης των πολυεπίπεδων σοβαρών προβλημάτων που εντοπίζονται, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί ο σιδηρόδρομος ώστε η χώρα να αποκτήσει την θέση που της αρμόζει στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, αναδεικνύοντας τη στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική της θέση.

Οι αιτούντες Βουλευτές

Πάνας Απόστολος

Ευαγγελία Λιακούλη

Κατρίνης Μιχαήλ

Νικητιάδης Γεώργιος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Χνάρης Εμμανουήλ

Χριστοδουλάκης Μανώλης

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στοχευμένες απαντήσεις στους ισχυρισμούς του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, έδωσε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Επερώτησης για την ελληνική οικονομία. 

Αντικρούοντας τις αποσπασματικές αναφορές του κ. Χατζηδάκη για τις δημοσκοπήσεις, καυτηρίασε ότι «τις διαβάζετε επιλεκτικάπαραγνωρίζοντας ποιοτικά στοιχεία τους. Εάν, λοιπόν, συμφωνούν σε κάτι οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους έξι μήνες, είναι ότι υπό την πίεση των οικονομικών προβλημάτων με αιχμή την ακρίβεια, όλο και περισσότεροι πολίτες -σχεδόν διπλάσιοι εν συγκρίσει με πριν ένα χρόνο- έχουν την αίσθηση ότι τα πράγματα στην οικονομία δεν πηγαίνουν καλά. Αυτό αποτελεί κεντρικό ζήτημα, που θα έπρεπε να σας απασχολεί».

 «Το καλοκαίρι, στο πρώτο Νομοσχέδιό σας περί υλοποίησης μέρους του οικονομικού σας προγράμματος, είχαμε καταψηφίσει, εγείροντας εμπεριστατωμένη κριτική βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η οποία -δυστυχώς για τη Χώραεπιβεβαιώνεται από την κριτική του οίκου αξιολόγησης Moody’s πρόσφατα», υπενθύμισε, συμπληρώνοντας πως «το σημερινό περιβάλλον στην ελληνική οικονομία δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του καλοκαιριού. Όλα τα δεδομένα που εκθέσαμε σήμερα –και ο Πρόεδρος και εμείς– είναι όλα στοιχεία διεθνών οργανισμώνούτε εικασίες ούτε υποκειμενικές μας εκτιμήσεις».

Περαιτέρω, καταλόγισε ως ατόπημα του Υπουργού όσα ανέφερε για την επίσημη επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, μαζί με τέσσερις συναρμόδιους Βουλευτές. «Δεν νοείται να εμπλέκετε στην πολιτική αντιπαράθεση την ΤτΕ.  Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα θεσμικό. Σε αντίθεση με εσάς, εμείς δεν μπερδεύουμε τους θεσμικούς ρόλουςΣεβόμενοι το ρόλο της ΤτΕ και γνωρίζοντας τη θεσμική μας αποστολή, πραγματοποιήσαμε μια δίωρη, επίσημη, ειλικρινή συζήτηση, είχαμε συγκεκριμένα ερωτήματα και λάβαμε συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών κατέθεσε στα Πρακτικά «πίνακα της Eurostat, στον οποίο αποτυπώνεται ο λόγος ακαθάριστης αποταμίευσης προς ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα για το 2022, δηλαδή προκύπτει ότι είμαστε η μόνη Χώρα στην Ε.Ε. με αρνητικό πρόσημο! Ακριβώς λόγω της δυσπραγίας της κοινωνίας, αποσύρθηκαν περισσότερα χρήματα από όσα κατατέθηκαν. Αυτό δεν συνέβη σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Εξειδικευμένη απάντηση έδωσε, τέλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ο.Ο.Σ.Α., αλλά και προηγουμένως το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, “έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου” για την κλειστή στρόφιγγα ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάνετε κάτι γι’ αυτό; Εσείς πιστεύετε ότι είναι μόνο για τις μεγάλες εταιρείες ο τραπεζικός δανεισμός;».

Στο πέρας της τοποθέτησής του, στηλίτευσε ότι «το συμπέρασμα είναι ένα: ουσιαστικά σας ενοχλεί η κριτική. Εμείς θα συνεχίσουμε, όμως, να την ασκούμε, με υπευθυνότητατεκμηρίωση και προτάσεις, γιατί αξιακά επιδιώκουμε να είμαστε εδώ η φωνή των πολιτών». 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Συζήτηση με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΣΕΕ «Future of Retail».

Με φόντο τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι πρόκειται για ιστορική απόφαση «γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα, όσο και να το υπονομεύει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Δεν το λέω γιατί με αφορά προσωπικά. Αφορά την πατρίδα μας, είναι ένα μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά το ψήφισμά του, ότι υπάρχει κράτος δικαίου, αλλά παράλληλα υπάρχει και μια κυβέρνηση που το προσβάλλει γιατί όχι μόνο οργάνωσε τις υποκλοπές με παράνομα λογισμικά που πούλησαν σε καθεστώτα χωρών της Αφρικής, αλλά και γιατί προσπάθησαν να συγκαλύψουν αυτό το σκάνδαλο. Επέβαλε το αμερικανικό δημόσιο κυρώσεις στην Intellexa, αλλά ο άνθρωπος που υπέγραψε τις εξαγωγές του Predator από την Ελλάδα στην Αφρική, από γενικός γραμματέας στο υπουργείο εξωτερικών έγινε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς τι θα κάνει μετά την ενημέρωση που θα του παράσχει η ΑΔΑΕ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Θα ενημερώσω τον ελληνικό λαό. Θέλω στη θέση μου να έρθει η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Έζησα αυτό που ζουν σε χώρες fail state της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής: Το θύμα να γίνεται θύτης. Αντί να μου ζητήσουν συγγνώμη και να μάθω τι έγινε από τη δικαιοσύνη, έγινα ο “θύτης”. Διέδιδαν από τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν πάω να μου πει “στο αυτί” ο κ. Γεραπετρίτης τον λόγο της παρακολούθησης γιατί τάχα φοβάμαι κάτι κλείνοντας το μάτι σε διάφορα “πρακτοριλίκια”. Κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης έλεγαν ότι είμαι “εκβιαζόμενος” και πως δεν έχω κάνει νομικές κινήσεις, ενώ τις έχω κάνει όλες. Μηνυτήριες αναφορές σε Δημητριάδη, Βλάχου, Διοικητή της ΕΥΠ , προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν μπορεί σε ένα κράτος δικαίου, αντί να προστατεύεται το θύμα, να εμφανίζεται ως θύτης. Σήμερα λοιπόν όλα αυτά κατέπεσαν. Και επιπλέον πρέπει να γίνει αντιπαραβολή της λίστας Predator – ΕΥΠ, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι το Μέγαρο Μαξίμου για κάποια χρόνια ήταν το κέντρο των υποκλοπών. Εκεί ήταν η ΕΥΠ, εκεί έγινε ο σχεδιασμός με το Predator. Ήταν ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία, αλλά πάνω απ’ όλα ντροπή για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέτρεψε οι πρακτικές των δεκαετιών του ’50 και του ’60, να υιοθετηθούν ξανά μετά από 50 χρόνια Μεταπολίτευσης».

Μιλώντας για τον στόχο των ευρωεκλογών και τα δημοσκοπικά ευρήματα, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα, ισχυρή, προοδευτική αξιωματική αντιπολίτευση για το καλό της πατρίδας μας. Για εμένα είναι εθνική ζωτική ανάγκη η χώρα να έχει σοβαρή, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση για να σταματήσει να κάνει παρέλαση αλαζονείας η Νέα Δημοκρατία. Θέλω να σας πω ότι δεν μου αρέσει να αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις, παρόλο που τους χρειάζεται πολλές φορές, όπως έγινε πέρυσι, αλλά είμαι δυστυχώς κατά έναν “διαβολικό” τρόπο αυτός που πλήττεται πάντα από αυτές. Κατεβαίνω για αρχηγός το 2017, βγαίνει η πρώτη δημοσκόπηση, έβδομος. Το 2021, τρίτος και καταϊδρωμένος στις δημοσκοπήσεις και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλεγόταν ο κ. Λοβέρδος. Κατά ένα “μαγικό” τρόπο πάλι δεν επιβεβαιώθηκαν. Εκλογές του 2023, οι τελευταίες δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις έδειχναν το ΠΑΣΟΚ στο 8% και στο 9% αντίστοιχα, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και στο 27%. Όμως, η διαφορά των περίπου 19 μονάδων, τελικά ήταν 9! Αυτά δεν τα λέω για να πλήξω το κύρος των δημοσκοπήσεων, το λέω γιατί έχω μάθει να αγωνίζομαι και να νικάω, με τη βοήθεια του απλού κόσμου, που θέλει αλλαγές και με εμπιστεύεται γιατί η πολιτική μου πορεία, είναι πολιτική πορεία αυτονομίας από τα συμφέροντα, δίπλα στον πολίτη. Και αυτό ζητώ σήμερα από την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα: να με εμπιστευθεί. Δεν είμαι ούτε γόνος απ’ τα τζάκια, ούτε εφεύρημα ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Είμαι ένας από εσάς και θα αγωνιστώ να πάει η πατρίδα μας μπροστά, χωρίς να λογαριάσω ποτέ ούτε στιγμή το πολιτικό κόστος».

«Το πρώτο επίδικο των ευρωεκλογών είναι ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση για να έχει την πρωτοβουλία να φτιαχτεί το μέτωπο απέναντι στη συντηρητική παράταξη και να έχουμε ένα υγιές πολιτικό σύστημα, κεντροαριστερά – κεντροδεξιά όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που θα εναλλάσσονται με δημοκρατικούς όρους στην εξουσία και δεν θα έχει κανείς το μονοπώλιο άρα και την αλαζονεία της εξουσίας. Και το δεύτερο επίδικο, είναι ένα μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορεί συνεχώς να κοροϊδεύει τους πάντες. Κοροϊδεύει τους μικρομεσαίους στα φορολογικά, κοροϊδεύει τους πιο ευάλωτους στις συντάξεις, κοροϊδεύει τους ασθενείς με τα νοσοκομεία, κοροϊδεύει τους φοιτητές με την παιδεία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει επιτέλους να νιώσει ότι υπάρχει ισχυρός αντίπαλος πόλος» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί να είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε: «Γιατί εάν είναι το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα, θα γίνει ο πυρήνας της δημοκρατικής παράταξης για να υπάρχει πραγματικός αντίπαλος στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό δεν μπορεί να το πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη. Κι έχω ένα ασφαλές επιχείρημα. Η δική μου αντιπολίτευση είναι και προοδευτική και ρεαλιστική και φέρνει αποτελέσματα. Το ότι η Golden Visa στις λαϊκές συνοικίες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, όπου εξαγόραζαν πολίτες τρίτων χωρών τα σπίτια των φτωχότερων Ελλήνων για να πάρουν Golden Visa, πήγε από 250.000 και 400.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ είναι μια νίκη της προγραμματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Αναγκάσαμε την κυβέρνηση, με πίεση, με εκστρατείες στην κοινωνία, να φέρει τη Golden Visa σε ένα επίπεδο που να μην πλήττεται το σπίτι του φτωχού Έλληνα και της μεσαίας τάξης».

Αναφερόμενος στη μείωση της αγοραστικής δύναμης ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή η ακρίβεια φτάνει σε τέτοια επίπεδα, που υπονομεύει μακροπρόθεσμα την καθημερινότητα του ελληνικού λαού και δείχνει ότι η οικονομία μας δεν έχει γίνει ανθεκτική. Γιατί οι επιπτώσεις της ακρίβειας είναι πολλαπλάσιες απ’ ότι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν μπορεί να πανηγυρίζει μια κυβέρνηση ότι είναι επιτυχημένη, όταν η αγοραστική δύναμη του λαού είναι η δεύτερη απ’ το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρώτη χειρότερη στη ζώνη του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποτύχει παταγωδώς».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης ανέδειξε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς.

«Δεν μπορεί να πηγαίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ένα fund κι ένα πανεπιστήμιο και να καταθέτουν αίτηση για να κάνουν πανεπιστήμιο πριν την ψήφιση του νόμου. Άρα ήξεραν πώς θα γίνει ο νόμος. Αυτό δεν είναι διαπλοκή; Στα θέματα της ενέργειας, το γεγονός ότι πρόπερσι τον Δεκαπενταύγουστο δόθηκε όλος ο ελεύθερος χώρος του δικτύου σε ισχυρά συμφέροντα, δεν είναι διαπλοκή; Ποιοι έπρεπε να πάρουν αυτό τον χώρο; Οι μεταποιητές, οι μικρομεσαίοι, οι ενεργειακές κοινότητες για να κάνουμε δίκαιη πράσινη μετάβαση. Άρα εδώ έχουμε μια στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού, που είναι η διαπλοκή με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα -δεν το λέω με όρους διαφθοράς, αλλά με πολιτικούς. Κι επειδή έχει συνηθίσει σε αυτή τη διαπλοκή, έχει γίνει δεύτερη φύση της κυβέρνησης, ένα άρθρο του “Βήματος” κι ένα της “Καθημερινής”, τον έκαναν “τούρμπο” και κατήγγειλε συμφέροντα ότι πάνε να τον ρίξουν κι ότι τάχα είμαι εγώ πίσω από όλα αυτά. Όμως το ίδιο βράδυ στο σπίτι των συγκεκριμένων συμφερόντων δεν ήταν ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής ή ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ήταν οι δύο στενότεροι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Όταν το αποκάλυψα στη Βουλή μετά το άρθρο μιας ιστοσελίδας, τους εξανάγκασε σε παραίτηση, όπως έκανε και με τον ανιψιό του στις υποκλοπές, γιατί πολύ απλά όλοι φταίνε, όλοι ξέρουν, πλην αυτού που καθοδηγεί τα πάντα».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΛΑΒΙΝΑΣ: «Ο ΠΥΡΣΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ, ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΣΥΣΚΟΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»


Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ “ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ” Η ΓΙΑ “ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ”»


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΚΤΕ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ





Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη