Κατάργηση των ΤΟΕΒ φοβούνται οι οργανισμοί της Κρήτης και ξεκινούν αντιδράσεις – Η περίπτωση του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

 


Για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού στην Κρήτη καταγγέλλουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι ΤΟΕΒ της Κρήτης με αφορμή τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλία μετά την εκπόνηση της στρατηγικής μελέτης για ανασυγκρότηση της περιοχής μετά τις πλημμύρες που προβλέπει  μεγάλα σε όγκο και αριθμό εγγειοβελτιωτικά έργα και παράλληλα σύσταση οργανισμού ενιαίας διαχείρισης των υδάτων με παράλληλη κατάργηση των ΤΟΕΒ.

Η δημόσια διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έληξε σήμερα, ήδη όμως από την περασμένη εβδομάδα οι ΤΟΕΒ της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, έχουν ξεκινήσει να κινητοποιούνται στέλνοντας επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αφού είναι γνωστή και εκπεφρασμένη εκ στόματος Λευτέρη Αυγενάκη να ακολουθηθεί μια παρόμοια διαδικασία ενιαίας διαχείρισης υδάτων τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές.

Για το θέμα αυτό έγινε μια μεγάλη συζήτηση σήμερα στο Ράδιο Λασίθι με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μ. Παπαδάκη αλλά και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ζαρού Μ. Ανωγειανάκη να παρουσιάζονται αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Λεπτομέρειες για το τι σχεδιάζεται για την περίπτωση της Κρήτης δεν είναι ακόμα γνωστές ανέφερε ο κ. Παπαδάκης και έτσι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο δεδομένο το οποίο θα μπορούσε να κριθεί θετικά ή αρνητικά. Αυτό που όμως είναι γνωστό είναι πως ανάλογοι οργανισμοί όπως ο ΟΑΚ δεν έχουν καταφέρει να είναι αποτελεσματικοί στη διαχείριση των μεγάλων έργων που αναλαμβάνουν (BOAK, φράγμα Αποσελέμη) και έτσι υπάρχει ο φόβος πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων και κατάργηση των κατά τόπους ΤΟΕΒ.

Παράλληλα οι δύο πρόεδροι των ΤΟΕΒ τόνισαν πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη αφορά τις ποσότητες του νερού και όχι την διαχείριση τους και έτσι η σύσταση ενός νέου φορέα χωρίς τον σχεδιασμό μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Τόσο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας τοποθετήθηκαν στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Γ. Γαϊτάνης, ο πρώην διευθυντής του ΤΟΕΒ, Γ. Λιοντάκης, και ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης. Θέματα όπως η απένταξη των συμπληρωματικών έργων στα Μπραμιανά, η πορεία κατασκευής της προσαγωγού διώρυγας Μύρτου, η συνεργασία μεταξύ φορέων, τα οικονομικά του ΤΟΕΒ και το ενδεχόμενο μειώσεων τιμών τέθηκαν στη συζήτηση με την κριτική για τη διαχείριση του ΤΟΕΒ να είναι αρκετά έντονη.

Η εν λόγω επιστολή αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου κατάργησης των κοινωφελών μη κερδοσκοπικών ΟΕΒ της περιφέρειας Θεσσαλίας (http://www.opengov.gr/minenv/?p=13310) και την ανάθεση του αρδευτικού έργου σε εταιρεία Α.Ε., εμείς οι ΤΟΕΒ του νομού Χανίων έχουμε να απαντήσουμε τα παρακάτω:

Οι ΟΕΒ συστάθηκαν το 1959 ακολουθώντας το πρότυπο αντίστοιχου επιτυχημένου γαλλικού μοντέλου, που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να λειτουργεί στη Γαλλία και άλλα μεσογειακά κράτη. Οι ΤΟΕΒ, κατ’ άρθρο 46 παρ. 1β του Ν. 4456/2017, αποτελούν Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή κατά τη συνταγματική πρόβλεψη αποτελούν Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις αναγκαστικής μορφής. Οι διοικήσεις τους έχουν τιμητικό τίτλο και όλα τα έξοδά τους (ΔΕΗ, συντήρηση δικτύων και αντλιοστασίων, υπάλληλοι κ.λπ.) πληρώνονται με εισφορές των αγροτών-μελών τους και δεν έχουν καμία σχέση ούτε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους. Σαν αποκλειστικό σκοπό έχουν τη διανομή όσο το δυνατόν φτηνότερου αρδευτικού νερού στα μέλη τους.

Ήταν και εξακολουθούν να είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να διοργανώσει το ελληνικό κράτος, αφού δημιούργησε τα αρδευτικά έργα και τα παρέδωσε σε ιδιοχρησία στους αρδευτές με εποπτεύουσα Αρχή αλλά και αναπτυξιακό φορέα την ΥΕΒ, ως και την αρμόδια Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων του υπουργείου.

Υπήρχε συνεπώς έλεγχος, εποπτεία, αλλά και συνεχής ανάπτυξη των ΟΕΒ για περισσότερα από 50 χρόνια, κατά τα οποία η αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου συνδέθηκε άρρηκτα με τη λειτουργία των δικτύων διανομής αρδευτικού έργου, δημιουργώντας έτσι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών τους και ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές σχέσεις, διαμορφώνοντας την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής. Όλα θα συνέχιζαν να λειτουργούν εσαεί, αν η ίδια η Πολιτεία δε διέλυε συστηματικά και μεθοδικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή την ΥΕΒ πρώτα και την αρμόδια Διεύθυνση μετέπειτα».

Αμέσως παρακάτω, η επιστολή συνεχίζει αναφέροντας πως «ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών, οι ΟΕΒ, με ισχυρές και άξιες διοικήσεις, παραμένουν και συνεχίζουν το έργο τους σωστά, υπό την επίβλεψη των εκάστοτε ΔΑΟΚ και Αντιπεριφερειών, με τα προβλήματα που τους απασχολούν να είναι συνέπεια της εγκατάλειψης. Δυστυχώς οι ΟΕΒ με αδύναμες ή ανύπαρκτες διοικήσεις επόμενο ήταν, με τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, να υπολειτουργούν ή και να εγκαταλειφθούν.
Μήπως όμως αυτός ήταν ο λόγος που η Πολιτεία διέλυσε τις προϊστάμενες υπηρεσίες, ώστε να διαλυθούν και οι ΟΕΒ και εύκολα να παραδοθούν με την ανοχή των αρδευτών σε ιδιώτες;

Ο υπουργός επικαλείται ότι δε διαχειριζόμαστε σωστά τους υδατικούς πόρους και ότι θα το κάνει καλύτερα η Α.Ε. Δυστυχώς, και ο ΟΑΚ, εταιρεία πρώτης γραμμής για την Πολιτεία, απέτυχε όχι μόνο στον έλεγχο και στην πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη διαχείριση και στη συντήρηση των αρδευτικών έργων που ενεπλάκη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διαχείριση του φράγματος Αποσελέμη και του μη λειτουργικού από κατασκευής φράγματος Βαλσαμιώτη, απέτυχε επομένως στη βάση του ως Οργανισμός Ανάπτυξης.

Είναι γεγονός ότι, όταν οι διαθέσιμοι πόροι είναι λιγότεροι από τις ανάγκες, δεν επαρκούν! Χρόνια τώρα όλοι οι ΟΕΒ ζητάμε έργα ταμίευσης και εμπλουτισμού, ζητάμε έλεγχο, αλλά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Η Πολιτεία είναι η υπαίτια που αγνοεί τους πολίτες της και τις ανάγκες τους, και όχι οι αρδευτές»…

Στο ίδιο κείμενο, τόσο οι 8 πρόεδροι ΤΟΕΒ του νομού Ηρακλείου όσο και οι 13 του νομού Χανίων δηλώνουν αμέσως μετά ότι «διαφωνούν με τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης, εφόσον πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, καθώς μία Α.Ε. θα μεριμνά μόνον ως προς την αύξηση των κερδών της, πράγμα αντίθετο με τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ΤΟΕΒ. Θα αντισταθούμε στη διάλυση και την παράδοση του αρδευτικού έργου και των υποδομών μας (αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, δίκτυα) αξίας εκατομμυρίων.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην εξαργυρώσει ευρωπαϊκές επιταγές σε βάρος των αρδευτών και του πρωτογενούς τομέα. Είναι άμεση ανάγκη η επανασύσταση και η στελέχωση των αρμόδιων ΥΕΒ υπηρεσιών και ο εκσυγχρονισμός της επιτυχημένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην επιτραπεί στα ιδιωτικά συμφέροντα να επιτεθούν για άλλη μια φορά στον πρωτογενή τομέα.

Μια δεύτερη πρόταση είναι να μετατραπούν οι υπάρχοντες ΟΕΒ σε αρδευτικούς συνεταιρισμούς, με δικαίωμα συμμετοχής σε επενδυτικά προγράμματα, το κράτος να τους επιτρέψει και να τους αφήσει να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους».

Ακούστε αναλυτικά

  

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη