Δ. Καλιοντζής: Εφιαλτικές οι πρώτες ώρες της πυρκαγιάς – Παραμένουν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Μαύρο Κόλυμπο


 Ένα πρώτο απολογισμό της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου και είχε σαν αποτέλεσμα να καούν περίπου 2.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, να προκληθούν ζημιές σε κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, αρδευτικά δίκτυα και να τραυματιστεί σοβαρά ένας ηλικιωμένος άνδρας, έκανε μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, Δημήτρης Καλιοντζής.

Ο κ. Καλιοντζής έκανε λόγο για μια εφιαλτική πυρκαγιά η οποία τις πρώτες 2-3 ώρες έκαιγε χωρίς κανένα έλεγχο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ιεράπετρας είχαν επικεντρώσει όλες τους τις δυνάμεις στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Τόσες ήταν οι ώρες που χρειάστηκαν μέχρι να φτάσουν οι πρώτες ενισχύσεις από τον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία για να βοηθήσουν την κατάσβεση.

Πέρα από τους πολύ ισχυρούς ανέμους το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επέκταση της πυρκαγιάς, τόνισε ο διοικητής, προσθέτοντας πως οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες που αν μια ανάλογη πυρκαγιά ξεσπούσε στα μέσα του καλοκαιριού θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες ακόμα κι αν όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας βρισκόταν από το πρώτο λεπτό στο σημείο.

Το πρωί της Δευτέρας στο σημείο βρίσκονται περίπου 70 πυροσβέστες με 20 οχήματα οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν για το επόμενο τριήμερο το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο και δεν αποκλείονται αναζωπυρώσεις ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Καλιοντζής ανέφερε πως αυτή την περίοδο δεν έχουν έρθει ακόμα οι εποχικοί πυροσβέστες που αναμένονται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και παράλληλα όλα τα ελικόπτερα που συμμετείχαν στην κατάσβεση ήρθαν από την Αθήνα, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η διασπορά των πυροσβεστικών μέσων για το καλοκαίρι.

Όπως έχει γίνει γνωστό η πυρκαγιά ξεκίνησε από καύσεις φυτικών υπολειμμάτων με ένα άνδρα να βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες ποινές και πρόστιμα και πρόκειται να απολογηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας στον Εισαγγελέα Λασιθίου.

Ο κ. Καλιοντζής τόνισε πως πρακτικά η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει αφού σε ισχύ βρίσκεται εντολή για απαγόρευση καύσεων σε όλη την Κρήτη μέχρι την Τρίτη η οποία ενδέχεται να επεκταθεί, όμως υπάρχει ήδη η απόφαση για έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στις 15 Απριλίου και ενδεχομένως εντός της ημέρας να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ώστε να γίνει η επίσημη ανακοίνωση. Τις επόμενες μέρες η ΠΥ Ιεράπετρας δεν θα δείξει καμία επιείκεια σε όποιον ανάψει υπαίθρια φωτιά για οποιοδήποτε λόγο και μάλιστα ο κ. Καλιοντζής υπογράμμισε πως δεδομένων των συνθηκών σε τυχόν παραβάσεις ο ίδιος θα εισηγείται να ζητείται και η κατηγορία εμπρησμού από πρόθεση και όχι απλά από αμέλεια.

Ο Διοικητής της ΠΥ Ιεράπετρας ευχαρίστησε θερμά όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Κρήτης, τους ανώτερους διοικητές που βοήθησαν στο συντονισμό των πολύ μεγάλων δυνάμεων, τους εθελοντές και τους κατοίκους που βοήθησαν τα μέγιστα στο να αντιμετωπιστεί το μέτωπο

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη