Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας- Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


           


Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους ασθενείς, τους υγειονομικούς, να οργανώσουν την αγωνιστική τους συσπείρωση και πάλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ στην υγεία.

            Τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση παραμένει τραγική. Περίπου το 42% του πληθυσμού στα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, εκτιμά ότι το 2022 δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και οδοντιατρική, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, της μεγάλης αναμονής και της μη προσβασιμότητας.

            Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που θυσιάζονται καθημερινά  στις βιομηχανίες, τους τόπους δουλειάς και τις φτωχογειτονιές των χωρών της ΕΕ, έχουν ανάγκη από υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Αντ’ αυτού οι αστικές κυβερνήσεις, συντονισμένα, υιοθετούν πολιτικές που έχουν στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μειώνουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση για τη υγεία του λαού, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση των εργασιών των δημόσιων συστημάτων υγείας και των επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία τους καθώς και την ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Αυτά είναι ορισμένα ενδεικτικά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ στην υγεία, που υλοποιούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

            Η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, νομοθετώντας  το προηγούμενο διάστημα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

            Το “νέο ΕΣΥ” που οικοδομεί η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι από τα παλιά υλικά του “κόστους-οφέλους”, των “δημοσιονομικών περιορισμών”,  του “νοικοκυρέματος των δαπανών και των παροχών”, υλικά που χρησιμοποίησαν όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και διαμόρφωσαν αυτό το απαράδεκτο, έως επικίνδυνο για το λαό, σύστημα υγείας. Αυτή η πολιτική και τα μέτρα όχι μόνο δεν αποτελούν λύση αλλά παράγοντες δραστικής επιδείνωσης των όρων ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

            Το ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξη του στους υγειονομικούς που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς - πελάτες και κάτω από αντίξοες συνθήκες  αγωνιούν για να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο λαό.

            Να απορρίψουν οι υγειονομικοί στην πράξη το “τυράκι” της ενίσχυσης των εισοδημάτων τους από τις πληρωμές των ασθενών-πελατών, που οδηγεί αντικειμενικά στη “φάκα” επιδείνωσης των εργασιακών, επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών τους.

            Να πετάξουν στα σκουπίδια την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ, να υιοθετηθούν ως “ρεαλιστικές” λύσεις στα βάσανα των ασθενών οι πληρωμές στα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, οι επιπλέον πληρωμές και χαράτσια στα φάρμακα, οι  απάνθρωπες εξαγγελίες για αλόγιστη χρήση φαρμάκων από τους καρκινοπαθείς έως και οι “προβληματισμοί” για το όριο παροχών στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου με κριτήριο το κόστος.

            Να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα, ότι στην ανάπτυξη που κυριαρχεί το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας οι λαϊκές ανάγκες στην υγεία, η επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι επαρκείς αμοιβές και οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών αποτελούν ανεπίτρεπτο “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο λόγος που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, το σχετικά πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δε μπορούν να αξιοποιηθούν καθολικά και δωρεάν από το λαό για τις ανάγκες του.

            Το ΚΚΕ παλεύει μέσα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, με τις εκατοντάδες ερωτήσεις - επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις, αλλά κυρίως μέσα από τη δράση του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, σε κάθε Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο, προνοιακή δομή και γενικά στις μονάδες Υγείας-Πρόνοιας. Διαθέτει όλες τις δυνάμεις του, για να ενισχυθεί η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, η μαχητική οργάνωση της λαϊκής πλειοψηφίας που μπορεί να βάλλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ.

            Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία με φορολογία του κεφαλαίου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, κατάργηση όλων των πληρωμών και συμμετοχών των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων - ιατρείων

            Για το ΚΚΕ, δεν νοείται υγεία με κέρδος, “κόστος”, επιχειρηματική δράση. Δεν νοείται η υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό απαιτείται ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, με πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

            Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, να καταδικάσουν την ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε ως “αντιπολιτευόμενη” συμπολίτευση.

            Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για τη διαμόρφωση των οικονομικών και κοινωνικών όρων, που η ανάπτυξη θα έχει κριτήριο τις ανάγκες του λαού, την καθολική και απολύτως δωρεάν παροχή σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, διασφαλισμένα από το λαϊκό κράτος. Σε αυτές τις συνθήκες κατοχυρώνεται η περίθαλψη του λαού ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και η απρόσκοπτη αξιοποίηση και εξέλιξη των επιστημόνων. 

 

ΑΘΗΝΑ 7/4/2024                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” & ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΟΛΑΚΗ

Κύριε Γραμματέα, σε δυο περίπου μήνες στήνονται εκ νέου κάλπες, αυτές των ευρωεκλογών. Πρόσφατα από την Κύπρο ζητήσατε ψήφο στο ΚΚΕ ως καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών. Στην Ελλάδα η μάχη που θα δοθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εξελίσσεται με κριτήριο τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;            

            Η αποκρουστική “κοκορομαχία”, με στοιχεία κουτσομπολιού, που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ έχει, όπως είπατε, σαν επίδικο τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς. Διεξάγεται με αυτούς τους όρους ακριβώς επειδή, στα βασικά και στα σημαντικά στοιχεία της ακολουθούμενης πολιτικής, συμφωνούν.

            Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι, ενώ οι τόνοι ανεβαίνουν με κάθε απίθανη αφορμή, δεν ανοίγει “ρουθούνι” σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που φτάνει στο σημείο να στέλνει στο καθεστώς Ζελένσκι απαγορευμένα όπλα με λευκό φώσφορο. Ή για την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ζητήματα για τα οποία το ΚΚΕ έχει σημάνει “συναγερμό”.

            Το διακύβευμα των ευρωεκλογών, κατά τη γνώμη μας, είναι αν θα καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που “πίνουν νερό” στο όνομά της, που ψηφίζουν αυτή την πολιτική και την υλοποιούν στη χώρα μας. Και, ξέρετε, αυτή η πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι αυτή που καθορίζει τις συνθήκες ζωής του λαού μας σε όλα τα ζητήματα, από την ακρίβεια μέχρι το έγκλημα των Τεμπών. Και αυτή η καταδίκη μεταφράζεται μόνο σε μια ψήφο: Την ψήφο στο ΚΚΕ, που είπε την αλήθεια για την ΕΕ από την πρώτη στιγμή.

 

            Γίνεται μια συζήτηση για κοινό βηματισμό της αντιπολίτευσης, έστω και σε συγκεκριμένα ζητήματα, κατά της κυβέρνησης της ΝΔ. Το ΚΚΕ τι στάση κρατά και θα κρατήσει; Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι παρά την κυβερνητική φθορά η ΝΔ βάσει δημοσκοπήσεων πρωταγωνιστεί στο πολιτικό σκηνικό;

            Κοινός βηματισμός υπάρχει, όμως είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα της συμπολιτευόμενης “αντιπολίτευσης”. Αρκεί να δούμε τα στοιχεία από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στο ευρωκοινοβούλιο την τελευταία πενταετία: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το ίδιο με τη ΝΔ στο 74,6% των περιπτώσεων, το ΠΑΣΟΚ στο 92,6% και η Ελ. Λύση στο 54,3%. Μόνο η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ αντιπάλευε και σταθερά αποκάλυπτε στον λαό την αλήθεια για όσα αντιλαϊκά αποφασίζονταν εκεί, για να έρθουν μετά εδώ ως “ευρωπαϊκές οδηγίες” και να τα ψηφίσουν πάλι οι ίδιοι, είτε μαζί είτε εναλλάξ, στη Βουλή. Πότε για την 13ωρη εργασία, πότε για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, πότε για τους πλειστηριασμούς κατοικιών και πάει λέγοντας...

            Αυτή η σύμπλευση είναι, αν θέλετε, και ένας βασικός λόγος της λεγόμενης “πολιτικής κυριαρχίας” της ΝΔ, που καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές.

            Το ΚΚΕ αναπτύσσει κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους, με τον λαό, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, μέσα στο κίνημα. Εκεί υπάρχει η πραγματική αντιπολίτευση που δυναμώνει μέρα με τη μέρα και είναι η μόνη που έχει πραγματικά στριμώξει την κυβέρνηση. Και, βέβαια, σε αυτούς τους αγώνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ο Βελόπουλος, είναι είτε απόντες, είτε απέναντι.

            Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 το κόμμα σας σημείωσε άνοδο των ποσοστών του. Στις ευρωεκλογές αναμένετε κι άλλη; Ποιος είναι ο στόχος σας και τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;

            Όπως είπατε, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου το Κόμμα μας έφτασε στο 7,7% από 5,3% που είχε πριν, ενώ στις Περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που στηρίξαμε έφτασε στο 10% συνολικά στις Περιφέρειες.

            Ταυτόχρονα, όλα τα τελευταία χρόνια, μέσα στους αγώνες που δίνονται, καταγράφονται αργά αλλά σταθερά βήματα αλλαγής του συσχετισμού εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Η παράταξη του ΚΚΕ είναι δεύτερη δύναμη στη ΓΣΕΕ με πάνω από 20%, ενώ για λίγες ψήφους δεν ήταν πρώτη δύναμη στο τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Φυσικά, έχουμε και την ελπιδοφόρα εξέλιξη με την Πανσπουδαστική να επιστρέφει μετά από δεκαετίες στην πρώτη θέση των φοιτητικών εκλογών, κάτι που πιστεύουμε ότι θα επαναληφθεί και φέτος.

            Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει διαμορφωθεί και ενισχύεται ένα διακριτό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ένα ρεύμα αγωνιστικής και πολιτικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Αυτό θέλουμε να εκφραστεί και να είναι ακόμα πιο ενισχυμένο στις ευρωεκλογές.

 

            Απευθύνεστε σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων; Και σε ποιους;

            Όπως ξέρετε, εμείς ποτέ δεν χωρίσαμε τον κόσμο με βάση αυτό που ψήφισε στο παρελθόν, αλλά με βάση τα αντικειμενικά συμφέροντα του καθενός, την ταξική του θέση στην κοινωνία.

            Με αυτό το κριτήριο απευθυνόμαστε στους λαϊκούς ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές με τη γνωστή λογική του “μικρότερου κακού”, για να τη δουν στη συνέχεια να εξαπολύει μια σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά τους. Τώρα είναι η ώρα να της κόψουν τη φόρα, να μην μπορεί να επικαλείται το περιβόητο 41%. Και αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μόνο με την ψήφο στον πραγματικό αντίπαλο της πολιτικής της ΝΔ, δηλαδή στο ΚΚΕ.

            Το ίδιο πρέπει να επιλέξουν και όσοι έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθούν κάθε μέρα και ένα νέο επεισόδιο του οργανωτικού και πολιτικού εκφυλισμού αυτού του χώρου. Ο κόσμος που βλέπει ότι δεν υπάρχει τίποτα το ριζοσπαστικό και αριστερό εκεί, παρά ένα αμερικανικής κοπής κόμμα του life style, μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο που επέλεξαν πολλοί άλλοι πριν από αυτόν και δεν το μετάνιωσαν. Να συναντηθεί στις κάλπες και στους αγώνες με το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που κρατά “αναμμένη” τη φλόγα της ελπίδας για την πραγματική πρόοδο, για την κοινωνική αλλαγή.

 

            Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου, ανακοινώσεις με τις οποίες το ΚΚΕ αντέδρασε. Τι διεκδικείτε και πως απαντάτε σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι προτάσεις σας δεν μπορούν να υλοποιηθούν;

            Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε νέα καθήλωση του κατώτερου μισθού στα 706€ το μήνα καθαρά, όταν το κόστος ζωής, οι τιμές στα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ενέργεια, τα ενοίκια έχουν διπλασιαστεί. Η διατήρηση του κατώτερου μισθού σε τόσο χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την επιβολή των απλήρωτων υπερωριών που «εξαργυρώνονται» σε ρεπό, έχουν ρίξει το μέσο πραγματικό μισθό κατά 26,77% σε σχέση με το 2010.

            Διέξοδος είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα είναι υποχρεωτικές και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, σε αυτή τη φάση στηρίζουμε το αίτημα των συνδικάτων για άμεση διαμόρφωσή του τουλάχιστον στα 900 ευρώ και με καθολική επαναφορά των κλεμμένων τριετιών της περιόδου 2012 – 2023. Αυτές οι προτάσεις γίνονται ήδη πράξη σε μια σειρά κλάδους, σε μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους το επιβάλουν.

 

            Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Εσείς εάν κυβερνούσατε με ποιες πολιτικές και μέτρα θα το αντιμετωπίζατε;

            Επιμένουμε να αναδεικνύουμε ότι αυτό που ονομάζουμε “ακρίβεια”, είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Αφενός έχει να κάνει με το ύψος των μισθών, για τους οποίους μόλις μιλήσαμε.

            Δεύτερον, σχετίζεται με το ύψος των φόρων. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξανά και ξανά στη Βουλή προτάσεις για κατάργηση των άδικων έμμεσων φόρων, όπως του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων στα καύσιμα και την ενέργεια. Η απάντηση είναι μονίμως ότι “δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο”. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν θέλουν να θίξουν αυτούς που κερδίζουν αμύθητα ποσά. Ενδεικτικά, οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, είχαν αύξηση κερδών κατά 75% το 2022, την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια. Και αυτός είναι ο τρίτος παράγοντας: το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό, όμως, θα είχε βγει από τη μέση αν εφαρμοζόταν το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, αν ήταν, δηλαδή, ο ίδιος ο λαός στην εξουσία.

 

            Στηρίξατε την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι βάσει και των αριθμητικών συσχετισμών δεν υπήρξε κάποια... έκπληξη ή ανατροπή ο στόχος της πρότασης επιτεύχθηκε; Και ποιος ήταν αυτός για το ΚΚΕ;

            Όπως ξέρετε, εμείς καταψηφίσαμε την κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, όπως ήταν αυτονόητο, αλλά δεν συνυπογράψαμε την πρόταση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου. Το ίδιο το κείμενο ήταν, άλλωστε, μια άσφαιρη και βολική κριτική στην κυβέρνηση και ένα ξέπλυμα στην ΕΕ, από την αρχή μέχρι το τέλος. Έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επαναφέρει τα εκβιαστικά διλήμματα περί “σταθερότητας”, λανσάροντας και το ανέκδοτο της χρονιάς, ότι... την πολεμάνε τα οικονομικά συμφέροντα.

            Εμείς αξιοποιήσαμε και αυτή τη διαδικασία για να θέσουμε συνολικά τα ζητήματα για τα οποία καταθέτουμε καθημερινά, πρώτα από όλα μέσα στους λαϊκούς αγώνες, μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην πολιτική της.

 

            Σε ό,τι αφορά την τραγωδία των Τεμπών κατηγορείτε την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης. Κατά τη γνώμη σας ποια οδό θα έπρεπε να επιλέξει η Βουλή; Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα βήματα που έγιναν; Τι θα έπρεπε να γίνει εδώ και πέρα;

            Όπως ξέρετε η Βουλή συνέστησε Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών, μετά από πρόταση του ΚΚΕ. Από τις εργασίες της αναδείχθηκαν χρήσιμα στοιχεία, όμως η συνολική στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ ήταν απαράδεκτη και δεν βοήθησε στην αναζήτηση όλης της αλήθειας.

            Όσο για το “από εδώ και πέρα”, εμείς καταθέσαμε αναλυτικό Πόρισμα στο οποίο εντοπίζουμε συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες, πρώτα από όλους στον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα για την πολιτική της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων που υλοποίησε, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Επίσης εντοπίζουμε κακουργηματικές ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή και των προηγούμενων υπουργών Μεταφορών, επί των ημερών των οποίων δεν ολοκληρώθηκε καμία από τις συμβάσεις για εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας.

            Υπεύθυνος για να αποδώσει τις πολιτικές ευθύνες είναι ο ίδιος ο λαός, με τους αγώνες του και τις πολιτικές του επιλογές. Εμπόδιο για την απόδοση των ποινικών ευθυνών μπαίνει αυτή τη στιγμή ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, τον όποιο έχουν διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργησή του.

 

            Όλη η χώρα συγκλονίστηκε από μία ακόμα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στους Αγίους Αναργύρους, και με αρκετά ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Αστυνομίας. Πώς το σχολιάζετε;

            Πραγματικά, δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους αυτό που συνέβη. Αυτόματα γεννάται το ερώτημα: πώς γίνεται να εμφανίζονται σε χρόνο dt ολόκληρες διμοιρίες, περιπολικά, κλούβες και “αύρες” όταν είναι να κάνουν εξώσεις σε φτωχές οικογένειες, να χτυπήσουν απεργίες και διαδηλώσεις, αλλά να αφήνεται μια νέα κοπέλα απροστάτευτη ακόμα και έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κατέφυγε για να ζητήσει βοήθεια. Ντροπή και αίσχος!

            Η υπόθεση επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον Γολγοθά που συχνά αντιμετωπίζουν γυναίκες σε παρόμοια περιστατικά, από την αστυνομική αυθαιρεσία και αδιαφορία, μέχρι τις χρονοβόρες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες και τις τραγικές ελλείψεις σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες.

            Μαζί με την αυτονόητη καταδίκη των άμεσα εμπλεκόμενων, αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία, κόντρα στην πολιτική που την αντιμετωπίζει ως “κόστος”.

 

            Πρόσφατα βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και είχατε τη δυνατότητα να συζητήσετε με κόσμο.Ποια είναι η εικόνα σας για την πόλη και τι προτείνετε για την ανάπτυξή της;

            Η περιοχή έχει σοβαρές παραγωγικές δυνατότητες, που σήμερα ασφυκτιούν, μέσα στα όρια της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, του στόχου του κεφαλαίου για μετατροπή της πόλης σε διαμετακομιστικό, τουριστικό, τεχνολογικό αλλά και γεωπολιτικό κόμβο για τα Βαλκάνια και ευρύτερα. Όσες επενδύσεις γίνονται έχουν ως προαπαιτούμενα την ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που πληρώνει ο λαός.

            Οι Θεσσαλονικείς, εκτός του αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο ο λαός, ασφυκτιούν σε μια πόλη με ελάχιστους χώρους πρασίνου και βιομηχανική ρύπανση, χωρίς επαρκή ΜΜΜ και ολοκληρωμένο σχέδιο συγκοινωνιών, εκτεθειμένοι από την ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Κινδυνεύουν από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε ορμητήριο πολέμου για ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. 

            Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ προσφέρει ουσιαστική διέξοδο και προοπτική κοινωνικής ευημερίας. Με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων, π.χ. με ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και της βιομηχανικής παραγωγής, ολοκληρωτικά διαφορετική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Η ενίσχυση του αγώνα για τη ριζικά διαφορετική προοπτική που προτείνει το ΚΚΕ, μπορεί να προσφέρει και άμεση ανακούφιση στα οξυμένα προβλήματα της περιοχής.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη