Για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας τοποθετήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αυστηρή κριτική άσκησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά των επιλογών της Οικονομικής και Φορολογικής Πολιτικής της Κυβέρνησης λέγοντας: «Και στα 2 σκέλη άσκησης της οικονομικής πολιτικής, έσοδα και έξοδα, η Κυβέρνηση έχει αφήσει το οδυνηρό αποτύπωμα της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητάς της. Οι πολιτικές της πλήττουν την κοινωνία, τους ασθενέστερους πολίτες και κρατούν την χώρα καθηλωμένη σε ένα παλαιό, αποτυχημένο αναπτυξιακό μοντέλο. Σήμερα, οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με την 2η υψηλότερη φορολογία κατανάλωσης και την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων στην Ε.Ε. Η δυσμενής αναλογία μεταξύ έμμεσης και άμεσης φορολογίας καθιστά το φορολογικό μας σύστημα βαθιά άδικο και πλήττει την κοινωνική συνοχή. Για αυτό, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξάνεται ενώ στην Ευρώπη αποκλιμακώνεται. Για αυτό έχουμε το 2ο υψηλότερο πληθωρισμό της Ευρώπης στα τρόφιμα, που εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα».
Για τις φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων, και την υπερφορολόγηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, σχολιάζοντας πως «είναι εδραιωμένη, πλέον, η αντίληψη στους πολίτες ότι «πιάνονται» και πληρώνουν φόρους και πρόστιμα μόνο τα «μικρά ψάρια», δηλαδή οι χαμηλοεισοδηματίες, και όχι τα «μεγάλα ψάρια», δηλαδή οι έχοντες και κατέχοντες. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επισημάνω ότι έτσι δεν χτίζεται φορολογική συνείδηση στους πολίτες και πολύ περισσότερο δεν χτίζεται και δεν συντηρείται Κοινωνικό Κράτος και αποτελεσματικές υπηρεσίες για τους πολίτες».
Στο πλαίσιο αυτό η Λασιθιώτισσα Βουλευτής έκανε αναφορά στην κακή κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ και η Εκπαίδευση, χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το κοινωνικό κράτος και η στήριξή του είναι η τελευταία προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών. Η επιδοματική πολιτική, όπως και «το καλάθι των νονών» βλάπτει την οικονομία και δεν επιλύει ουσιαστικά τα προβλήματα της ακρίβειας και της κατάρρευσης του Κοινωνικού Κράτους. Η εγκατάλειψη Υγείας και Παιδείας, εκτός από καθημερινό βίωμα των πολιτών, αποτυπώνεται και αριθμητικά. Το ΕΣΥ καταρρέει και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης κατρακυλάει. Έχουμε την 3η χαμηλότερη δαπάνη για την Εκπαίδευση, τη 12η χαμηλότερη δαπάνη για την Υγεία και τη 2η υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη Υγείας».
Όπως ανέφερε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, «πράγματι, η κωδικοποίηση και η ψηφιοποίηση, είναι καθοριστικοί συντελεστές στην αποτελεσματική λειτουργία του φορολογικού συστήματος. Διότι από τη μία οδηγούν στην απλούστευση και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και από την άλλη δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας δικαίου για τους φορολογούμενους αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους στην φορολογία». Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφέρει τις προκλήσεις που επιφυλάσσει η ψηφιοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «θεωρούμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας -έχω προσωπική άποψη από τον τόπο μου, το Λασίθι- που έχουν παντελή αδυναμία πρόσβασης σε ψηφιακά μέσα και δεν έχουν την γνώση να τα χειριστούν. Αυτοί θα πρέπει να περιμένουν κάποιο οικείο τους πρόσωπο για να τους εξυπηρετήσει. Πρέπει να «χαλαρώσει» λίγο η διάταξη για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης και να προβλεφθεί μια διαδικασία βοήθειας και εξυπηρέτησης τους, ίσως ένα Help Desk ή μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας. Δεν πρέπει να τους ταλαιπωρήσουμε, ούτε και να τους στείλουμε υποχρεωτικά σε λογιστές. Άλλωστε, και οι Φοροτεχνικοί αντιδρούν διότι είναι ένας περιττός φόρτος για αυτούς, με ελάχιστο τίμημα».
Κλείνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, τοποθετήθηκε για το θέμα των προστίμων και την πολιτική του Υπουργείου έναντι των μεγάλων οφειλών: «αναφορικά με το θέμα προστίμων, οφειλών και ρυθμίσεων, διαπιστώνουμε τα μικρομεσαία εισοδήματα να ανταποκρίνονται και να συμμορφώνονται ενώ αντίθετα στα υψηλά εισοδήματα παρατηρούμε αύξηση του αριθμού και του όγκου των οφειλών. Και το ερώτημα παραμένει, πόσες περιπτώσεις μεγάλων οφειλών κύριε Υπουργέ παραγράφηκαν τα τελευταία χρόνια;».
Όπως ανέφερε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, «Ο κόσμος του Τουρισμού ενοχλήθηκε, και όχι αδίκως, κάνοντας λόγο για διατάξεις, που ισχύουν σε τριτοκοσμικές ισλαμικές χώρες και για κρατική παρέμβαση σε θέματα ιδιωτών, που θυμίζουν αντιδημοκρατικές περιόδους της χώρας, όταν ίσχυε η λογοκρισία. Οι άνθρωποι του Τουρισμού έχουν αγανακτήσει διότι υφίστανται ένα πολυκατακερματισμένο σύστημα καταβολής δικαιωμάτων, με επαναλαμβανόμενες πληρωμές για το ίδιο έργο. Το ίδιο ακριβώς μας αναφέρει και ο κόσμος της Εστίασης».
Για τη διάσωση και την ουσιαστική ενίσχυση του Ελληνικού τραγουδιού τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, λέγοντας πως «η υποχρεωτικότητα, οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα δεν επιλύουν το πρόβλημα». Αντ’ αυτού η κα Σπυριδάκη τόνισε πως «η λύση των κινήτρων είναι η ενδεδειγμένη λύση. Κίνητρα οικονομικά, κίνητρα φορολογικά, αλλά και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις».
Κλείνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Λασίθι:
«Να σας τονίσω πως μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Λασιθίου – όχι τα Μουσεία – εισέπραξαν για τα έτη 2022 και 2023 έσοδα ύψους 6.5 εκατομμύρια Ευρώ. Ποια είναι όμως η πραγματική εικόνα για την οποία δεν πρέπει να είστε περήφανη; Έχουμε μία άκρως υποστελεχωμένη Εφορεία Αρχαιοτήτων, επιφορτισμένη με πληθώρα εργασιών κυρίως γραφειοκρατικών, και με ένα ολόκληρο τμήμα, το Τμήμα Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας να μένει κλειστό διότι δε διαθέτει προσωπικό. Φαντάζομαι πως γνωρίζετε πόσα μνημεία αυτής της περιόδου διαθέτει ο Νομός μας…αν δεν γνωρίζετε να σας πω: πάνω από 500!
Τα προβλήματα δεν σταματάνε όμως εδώ. Οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι διαθέτουν έναν αρχαιοφύλακα και στην καλύτερη των περιπτώσεων δύο. Επομένως, με τη δική μου λογική σε περίπτωση που ο ένας λείψει για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε ο χώρος απλά θα μείνει κλειστός. Λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων οι αρχαιολογικοί χώροι του Ανακτόρου της Πέτρας Σητείας και ο Μινωικός Οικισμός της Βασιλικής παραμένουν κλειστοί, ειδικά για το τελευταίο μνημείο που δέχεται επισκέψεις από διεθνή πανεπιστήμια, και οι οποίες γίνονται μόνον έπειτα από συνενόηση! Σαν να μην έφτανε η έλλειψη αυτή οι Αρχαιοφύλακες είναι επιφορτισμένοι και με την καθαριότητα των χώρων. Οπότε ναι έχετε δίκιο…ας δούμε, λοιπόν, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά διότι οι υπόλοιπες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς καταρρέουν.
Ένα μόνο παράδειγμα από το Λασίθι. Από το 2025, επιβάλλεται υπέρογκη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στη Σπιναλόγκα και στο Δικταίο Άντρο. Η αύξηση ξεπερνά ποσοστιαία κάθε άλλη αύξηση, που προβλέπει η νέα απόφαση της κας Υπουργού. Το εισιτήριο της Σπιναλόγκα από 8 ευρώ εξακοντίζεται στα 20 ευρώ ενώ του Δικταίου Άντρου από 6 ευρώ αυξάνεται στα 15 ευρώ. Υπάρχει ένα ερώτημα τι γίνονται τα χρήματα; Πού θα διοχετεύονται;».
Δημοσίευση σχολίου