ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΟΣΗΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

 


Συνάντηση με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ.


Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:


«Συνεχίζω αυτόν τον αγώνα με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί πιστεύω ότι αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας να ζουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, με καθολικό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με σκληρούς φραγμούς στο παρακράτος και τη διαφθορά.


Το σκάνδαλο αυτό δεν είναι μόνο ένα πολιτικό σκάνδαλο. Προφανέστατα το να παρακολουθείς πολιτικούς αντιπάλους, το μισό Υπουργικό συμβούλιο και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο. Αλλά είναι και οικονομικό σκάνδαλο, γιατί κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια εμπορευόμενοι ένα παράνομο λογισμικό, το οποίο στις εξαγωγές είχε τη σφραγίδα του σημερινού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.


Σήμερα, λοιπόν, ήρθα εδώ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να ζητήσω από τον κ. Ράμμο να επιταχύνει τις διαδικασίες.


Με ενημέρωσε ότι περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση, να επιδοθεί και αμέσως θα κάνει τα νόμιμα και προβλεπόμενα για να έχω την ενημέρωση που χρειάζομαι και εγώ ώστε με τη σειρά μου να ενημερώσω τον ελληνικό λαό όπως έχω δεσμευτεί.


Είμαι σίγουρος, ότι ανοίγοντας τον δρόμο της αλήθειας σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση, ανοίγω και το κουτί της Πανδώρας για τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είναι βαθιά εμπλεκόμενη σε μια ιστορία που έχει πλήξει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Η ΕΥΠ;

Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι»



Αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών και τη σημερινή ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, κ. Ράμμο, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε:

Η κυβέρνηση απαγόρευσε σε όσους ήταν στόχοι παρακολουθήσεων να ζητήσουν να ενημερωθούν, με μία τροπολογία της νύχτας και ένα σκεπτικό παραπλανητικό. Αυτή η μεθόδευση της κυβέρνησης κατέπεσε με την προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και με την βούλα του ΣτΕ.

Εισηγητές αυτής της τροπολογίας ήταν ο κ. Τσιάρας ως υπ. Δικαιοσύνης και ο κ. Πικραμένος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που ήταν μάλιστα πρώην πρόεδρος του ΣτΕ.

Αυτή λοιπόν η διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική και πλέον λύνονται τα χέρια της ΑΔΑΕ και μπορεί να ενημερώσει όχι μόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και όποιον άλλον ήταν στόχος παρακολούθησης

Να θυμίσω ότι 4 μήνες νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως έλαβε ενημέρωση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων ότι έχει υπάρξει στόχος παρακολούθησης από την ΕΥΠ, μαζί με εν ενεργεία υπουργούς, πολιτειακούς παράγοντες, στελέχη του Στρατού.

Και αναρωτιόμαστε, εάν θα πάνε οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας να ρωτήσουν τους λόγους για τους οποίους ήταν στόχοι παρακολούθησης.

Όταν ο κ. Ανδρουλάκης αποκάλυψε το Predator και ότι το κύκλωμα του Μαξίμου έκανε παρακολουθήσεις, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Δημητριάδη και κατά του κ. Κοντολέοντος.

Από την πρώτη στιγμή, όταν του υποδείκνυαν να ενημερωθεί από τον κ. Γεραπετρίτη για τους λόγους παρακολούθησης, είπε ότι θέλει να ενημερωθεί, με βάση τη νόμιμη και θεσμική οδό.

Αυτός ο δρόμος ανοίγει σήμερα και όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει για ποιο λόγο το παράκεντρο του Μαξίμου, στο οποίο είχε βασικό ρόλο ο ανιψιός του Πρωθυπουργού, παρακολουθούσε εν γνώσει του Πρωθυπουργού τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά πρόσωπα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και κανείς δεν γνωρίζει πού σταματά αυτή η λίστα.

Θέλω να πιστεύω ότι, για την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος, όλοι όσοι ήταν στόχοι της ΕΥΠ θα ρωτήσουν τους λόγους για τους οποίους τους παρακολουθούσε η κυβέρνησή τους.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στη τρίτη θέση ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:

Το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ένα διπλό στόχο, που είναι η δεύτερη θέση στις εκλογές και η ισχυρή αύξηση των ποσοστών.

Οι δημοσκοπήσεις είναι μία «φωτογραφία της στιγμής» και προφανώς θα θέλαμε να είναι διαφορετικές. Όμως έχουμε την αισιοδοξία και την βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε ανοδική τροχιά, είναι σε ανοδική πορεία και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα θα είναι στη δεύτερη θέση και θα έχει αύξηση των ποσοστών του. Γιατί πρέπει σε αυτή τη χώρα ο δήθεν μονόδρομος του κ. Μητσοτάκη να έχει ρεαλιστική αντιπρόταση με προοπτική διακυβέρνησης. Και αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εκφράσει.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ


Σήμερα, 8 Απριλίου, η παγκόσμια ημέρα Ρομά μας υπενθυμίζει τη σημασία της ενδυνάμωσης και του σεβασμού της κοινότητας των Ρομά, καθώς και την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι σε βάρος τους  διακρίσεις και στερεότυπα. 

Είναι καθήκον του προοδευτικού κόσμου να διασφαλίσει ότι η κοινότητα των Ρομά έχει πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες και ότι οι φωνές τους ακούγονται και τυγχάνουν σεβασμού. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται να εργαστεί ακούραστα για την προαγωγή των δικαιωμάτων, την κοινωνική συμπερίληψη των Ρομά και την υποστήριξη της θερμικής τους εκπροσώπησης, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.

Σήμερα, επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και δέσμευση από όλους τους φορείς της κοινωνίας για την κατανόηση, τον σεβασμό και την υποστήριξη της πολιτιστικής πολυμορφίας. Μόνο μέσα από τη συλλογική μας δράση και αλληλεγγύη μπορούμε να επιτύχουμε μια αληθινά περιεκτική κοινωνία που τιμά και εκτιμά την πολυπολιτισμικότητα και την πολυφωνία της.

Θ. ΓΛΑΒΙΝΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο κ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΑΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό του ACTION 24 και την εκπομπή «Πρωινή ζώνη» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Με αφορμή την συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο με σκοπό την ενημέρωση του πρώτου για τους λόγους της παρακολούθησής του, ο κ. Γλαβίνας τόνισε πως «μετά την πολύ σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακύρωσε τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Τσιάρα, η υπόθεση επιστρέφει στην πρότερη κατάσταση. Κατά συνέπεια, ο κ. Ανδρουλάκης πάει στην ΑΔΑΕ και στον κ. Ράμμο ώστε να ζητήσει εκ νέου να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση αυτού. Ιδίως μάλιστα εφόσον όλοι εικάζουμε, ακόμη και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους έγινε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όπως προβλέπει ο νόμος και η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικότητάς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».

Ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξήγησε πως «θεωρητικά υπάρχει ένας φάκελος, υπάρχουν τα δεδομένα και επομένως ο κ. Ανδρουλάκης εφόσον πάει στην ΑΔΑΕ θα τα ζητήσει, εκείνοι θα απευθυνθούν στην ΕΥΠ για να λάβουν όλες τις πληροφορίες ώστε να εξηγήσουν στον πρόεδρο τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση αυτού. Να καταστεί σαφές ότι το αίτημα γνωστοποίησης των λόγων παρακολούθησης υπήρχε, είχε απορριφθεί με βάση τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας του 2021, προσφύγαμε εναντίον του νόμου αυτού, τον ακύρωσε το ΣτΕ και αναβιώνει ουσιαστικά το εν λόγω αίτημα».

«Εμείς ακολουθούμε τη νόμιμη, θεσμική διαδικασία, βήμα-βήμα» σημείωσε ο κ. Γλαβίνας και συνέχισε: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ξεκάθαρα πως θέλει να μάθει άμεσα τους λόγους που έγινε άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου και θα δημοσιοποιήσει την απάντηση που θα λάβει. Είναι στοιχειώδες δικαίωμα στη δημοκρατία μας».

«Είναι απαράδεκτο, ο κ. Τσιάρας με τα λεγόμενα του περί προσπαθειών του κ. Ανδρουλάκη να γίνει «αρεστός» να προσπαθεί να μετατρέψει το θύμα σε θύτη και να αφήνει να εννοηθεί ότι είναι τυχαίο γεγονός η παρακολούθηση αυτού το διάστημα που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Αν η κυβέρνηση δεν παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη λόγω της υποψηφιότητάς του, γιατί τον παρακολουθούσε; Αν υπάρχει ο φάκελος, εικάζουμε όλοι ότι θα μάθουμε τους λόγους Μας ρωτούν συνεχώς γιατί μέχρι τώρα δεν είχε ρωτήσει να μάθει τους λόγους παρακολούθησης του, να ρωτήσει παρανόμως δηλαδή; Να μάθει «στο αυτί» τί είχε συμβεί; Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την Ελλάδα να μετατραπεί σε Λατινική Αμερική. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επιβεβαίωση της ύπαρξης κράτους δικαίου παρά τις προσβολές του εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς πάντοτε εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Τέλος, σχετικά με την υποψηφιότητα των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές ο κ. Γλαβίνας είπε: «Υπάρχει δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος κατά βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να καταθέσουμε ένσταση όταν φτάσει η διαδικασία στον αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο και εξετάζει τις αιτήσεις των κομμάτων».

Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ : «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤτΕ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ»

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει την ανικανότητα και την απροθυμία της Κυβέρνησης της ΝΔ να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά, επιβεβαιώνει την χωρίς προηγούμενο, μεταφορά εισοδήματος από τους πολλούς στους ελάχιστους, σε βάρος των μεσαίων και μικρών εισοδημάτων. Μεταφορά που φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης της ΝΔ. Κέρδη δισεκατομμυρίων και πληθωρισμός της απληστίας για τράπεζες, ενεργειακούς ομίλους, μεγάλες βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ . Κουπόνια, «pass» και επιδόματα ως ελεημοσύνη για τους πολλούς.

Ταυτοχρόνως, καμία διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά όπως επιβεβαιώνει η ΤτΕ από τους υποτιθέμενους εκσυγχρονιστές. Τα όποια μέτρα της Κυβέρνησης της ΝΔ κατά της ακρίβειας αποδεικνύονται επικοινωνιακά τρικ και μόνο.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΕΝΦΙΑ 2024 ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ: ΝΤΡΟΠΗ , ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

Άμεσα προχώρησε σε ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητώντας εξηγήσεις, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις καταγγελίες κατοίκων του νομού, οι οποίοι σήμερα, πρώτη ημέρα ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ του 2024, παρότι πλημμυροπαθείς, διαπίστωσαν πως καλούνται να πληρώσουν το φόρο, κανονικά (!).

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή της η βουλευτής:

«Σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2024, για περίπου 7,3 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, με έναρξη καταβολή της πρώτης –από τις συνολικά έντεκα- δόσης στο τέλος του τρέχοντος Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των θεομηνιών Daniel και Elias, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν στη Θεσσαλία, η Πολιτεία δυνάμει του άρθρου 54 του ν. 5087/2024 (ΦΕΚ A 25 - 16.02.2024), ορθώς, τροποποίησε τις μέχρι τότε σχετικές διατάξεις θεσπίζοντας, εκ νέου, την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων του 2024, για τα ακίνητα τωνπληγέντων από φυσικές καταστροφές, με την εξής διατύπωση: ‘’Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή και των δύο (2) επόμενων ετών’’, ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται πως η παραπάνω απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κοινοποιείται και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες κατοίκων του ν. Λάρισας η οργή ξεχειλίζει, αφού αρκετοί πλημμυροπαθείς διαπίστωσαν πως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και παρά τις ανωτέρω προβλέψεις, εξακολουθούν να εμφανίζονται ως υπόχρεοι καταβολής του εν λόγω φόρου (!).

Όλα αυτά, ωστόσο, έρχονται να συμπληρώσουν το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί μεταξύ των Λαρισαίων πλημμυροπαθών, αφού γενικότερα διαπιστώνεται ένα ευρύτερο διοικητικό ‘’αλαλούμ’’, όπως π.χ. τόνιζα με την σχετική ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 2515-9.1.2024) ερώτησή μου, σχετικά με την ευνοϊκή ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα των παραγωγών της Θεσσαλίας, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και παρόχους που ζητούν να αποπληρωθούν οι οφειλές σε αγροτικό ρεύμα, με την απειλή της διακοπής παροχής του.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η διαχείριση των συνεπειών των θεομηνιών αποτελεί μια πολύ σοβαρή διαδικασία, για να διαπιστώνονται τέτοια τεράστια ‘’κενά’’ μεταξύ –θεσπισμένων από την κυβέρνηση- ευνοϊκών ρυθμίσεων και της οριστικής εφαρμογής τους.

Δεδομένου ότι κυρίαρχη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι, πέρα από τις εξαγγελίες και τα σχετικά ‘’show’’ στη Βουλή ή αλλού, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και για την πλήρη και άμεση εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων που κατά καιρούς εισηγείται» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

« -Πως απαντά στις παραπάνω καταγγελίες των Θεσσαλών πολιτών που είδαν να στους λογαριασμούς τους ότι η θεσμοθετημένη τριετής απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ, τελικά, δεν ισχύει;».

Αλλά και αν: «Πρόκειται για διοικητικό λάθος που αφορά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους ή το ως άνω ευνοϊκό μέτρο του άρθρου 54 ν. 5087/2024, οριστικά, δεν τους συμπεριλαμβάνει;».

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά σήμερα.

Στην χώρα μας, μεγάλοι πληθυσμοί Ρομά παραμένουν στο περιθώριο, εγκλωβισμένοι σε συνθήκες που αναπαράγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα μέτρα που λαμβάνουμε ως Πολιτεία χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα, έλλειψη συνέχειας και σταθερότητας.

Μέτρα που ανακοινώνονται πανηγυρικά αλλά σιωπηρά αποσύρονται, όταν τελειώνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όταν όμως η κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική επιβραδύνεται «επειδή τα λεφτά τελειώσαν», η αίσθηση ματαίωσης στις κοινότητες των Ρομά υπονομεύει κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους.

Η παραβατικότητα δεν αποτελεί γενετικό χαρακτηριστικό ούτε των Ρομά ούτε κάποιας άλλης πληθυσμιακής ομάδας. Είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που ζουν, της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής, των στερεοτύπων που αναπαράγουν τον αποκλεισμό και την περιχαράκωσή τους.

Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την βιώσιμη αλλαγή.

Με μακροπρόθεσμο και ολιστικό σχέδιο.

Με την Πολιτεία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, να επιμένει και να μην τις μεταθέτει σε κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους ούτε να υποκύπτει στις σειρήνες της «τσιγγανοφοβίας» και του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Εκπαίδευση για τα παιδιά, όπως προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και εκπαίδευση για τους ενηλίκους, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, προσαρμοσμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και πολυεπίπεδη υποστήριξη για τις γυναίκες.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να γίνει πραγματικά συμπεριληπτικό και να συνομιλεί με τις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις.

Δεν μας λείπουν τα πιλοτικά προγράμματα και οι καλές πρακτικές. Από τις αρχές του 2000 δοκιμάσαμε πολλά, αλλά τα περισσότερα, τα αφήσαμε στη μέση ή τα χρησιμοποιήσαμε ως άλλοθι ενδιαφέροντος.

Σωτήριος ο θεσμός των τάξεων υποδοχής, που προνόησε το ΠΑΣΟΚ να θεσπιστούν, αλλά πως είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί τους να είναι οι τελευταίοι που διορίζονται και να είναι κυρίως αναπληρωτές; Πως είναι δυνατό να μην επενδύουμε στην εκπαίδευση αυτών των εκπαιδευτικών;

Έχουμε να κάνουμε πολλά λοιπόν. Αλλά δεν βαδίζουμε χωρίς πυξίδα.

Η κοινότητα των Ρομά, παρά τις αντιξοότητες, έχει καταφέρει να κάνει βήματα προς την πρόοδο.

Οι Ρομά οργανώνουν τη συλλογική τους εκπροσώπηση, αποκτούν φωνή, απαιτούν αυτό που τους ανήκει, συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση και καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις. Πολλές και πολλοί έχουν εκπαιδευτεί να διαδραματίσουν τον πολύτιμο ρόλο του πολιτισμικού διαμεσολαβητή και είναι εκεί περιμένοντας την Πολιτεία να τους αξιοποιήσει.

Τα καλύτερα παραδείγματα όμως, η απόδειξη πως αξίζει να προσπαθήσουμε περισσότερο, είναι τα παιδιά που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παιδιά που ολοκληρώνουν το λύκειο.

Παιδιά που πετυχαίνουν τους εκπαιδευτικούς στόχους.

Παιδιά που όχι μόνο δεν σταματούν πρόωρα το σχολείο αλλά αποφοιτούν πλέον από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Εκπαιδευτικοί, γιατροί και δικηγόροι.

Είναι λίγες και λίγοι ακόμα, αποτελούν όμως τους φάρους της ελπίδας και της αλλαγής.


Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΓΚΡΙΖΟ ΤΟΠΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ»



Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το μείζον δημοσιονομικό ζήτημα της αποεπένδυσης των τραπεζών, ανέπτυξε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την κοινή συνεδρίαση στη Βουλή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, με θέμα τη σχετική ενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ι. Στουρνάρα, και τον Πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Α. Βερύκιο.

Υπενθυμίζοντας ότι η εν λόγω συνεδρίαση υπήρξε αίτημα και του ΠΑΣΟΚ ενόψει -τότε- των επικείμενων ενεργειών αποεπένδυσης, άσκησε αυστηρή κριτική στο χρόνο στον οποίο τελικά αυτή διεξήχθη, στηλιτεύοντας ότι «εν τω μεταξύ μεσολάβησαν σημαντικές εξελίξεις». «Η καθυστέρηση είναι απαράδεκτη, βάλατε προσωπικά, κε Υπουργέ, τη σφραγίδα σας στην επίσπευση της αποεπένδυσης των τραπεζών, όπως και στην επίσπευση της ανάκτησης στην υπόθεση της Aegean. Ο χρόνος θα αποδείξει εάν οι επιλογές σας ήταν σε όφελος ή όχι του δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε με έμφαση.

Περαιτέρω, στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκε η διαφορά, ύψους 44 δις, ανάμεσα σε όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση και σε όσα αποτυπώνει η μελέτη του ΚΕΠΕ για το κόστος της αποεπένδυσης. «Η απόκλιση δισεκατομμυρίων στο δημόσιο διάλογο ξυπνά μνήμες που η χώρα οφείλει να αφήσει στο παρελθόν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις ξαναζήσει. Μόνο κάνοντας αποτίμηση όσων πραγματικά συνέβησαν, μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον» υπογράμμισε, παραθέτοντας «τρεις ξεκάθαρες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ρόλο των τραπεζών στην κρίση:

1) Η συμμετοχή των τραπεζών στη δημιουργία της κρίσης είναι μεγάλη και μετρήσιμη, συνέβαλαν ιδιαίτερα με τα κέρδη που άθροιζαν από το δανεισμό του δημοσίου με ομόλογα προκαλώντας σαθρότητα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

2) Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου (επενδυτικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια) δεν είχε καμία σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή δεν είχαν φροντίσει να καλυφθούν έναντι ενδεχόμενου κινδύνου, απλώς κερδοσκοπούσαν.

3) Τα κόκκινα δάνεια λίγων και ισχυρών υπήρξαν βασική γενεσιουργός αιτία της κρίσης».

«Αν δεν είχε γίνει το PSI, είναι αμφίβολο εάν σήμερα θα υπήρχε χώρα, καθώς με αυτό ουσιαστικά κάναμε την άτακτη χρεοκοπία “συντεταγμένη”. Για ένα μείζον γεγονός, με το οποίο προκλήθηκαν συνέπειες για όλη την κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι δίνουμε πίσω μόνο στις τράπεζες όσα τότε έχασαν, όταν μάλιστα είχαν συμμετάσχει στη δημιουργία του προβλήματος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τα τελευταία στοιχεία από 30/6 2023 για τo ΤΧΣ δείχνουν συσσωρευμένη ζημία 36,8 δισ. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το ΤΧΣ να επιτύχει το σύνολο των καταστατικών του στόχων. Από τους πέντε στόχους, φαίνεται σε ένα βαθμό να επιτυγχάνεται η προστασία των καταθέσεων, η σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Είχε, όμως, και δύο άλλους στόχους που παραμένουν ζητούμενο. Τη ρευστότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς δημόσιο χρήμα -που μάλιστα εγγράφεται στο χρέος- είναι το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΧΣ και είναι υποχρεωμένο να το προστατεύει, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη».

Τέλος, επανέφερε το αίτημα που έχει επανειλημμένως διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα διεξαγωγής ξεχωριστής συνεδρίασης, παρουσία και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τα υπόλοιπα “καυτά” τραπεζικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συνεδρίασε επιτέλους στη Βουλή των Ελλήνων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με αντικείμενο της, την Αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μία πρόταση που επανειλημμένα, ως ΠΑΣΟΚ, είχαμε καταθέσει και απευθύνει προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο οποίος αρχικά την αντιμετώπισε υποτιμητικά, στο τέλος, όμως, αναγκάστηκε να αποδεχτεί.

Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συζήτηση αφορά τη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας, ενώ υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη εγκριθεί η 1η τροποποίηση χωρίς καμία ενημέρωση/ διαβούλευση από πλευράς σας.

Η παράταξη μας εκπροσωπήθηκε στην εν λόγω Επιτροπή από τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, με τους υπευθύνους Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μανόλη Χνάρη και Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτές Ρεθύμνης και Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα, να παρουσιάζουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις μας δομούνται σε δύο μέρη: Το πρώτο αφορά προτάσεις που έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και το δεύτερο με προτάσεις που αφορούν το εθνικό ΣΣ ΚΑΠ.

Η φιλοσοφία μας είναι ότι οι ενισχύσεις πρέπει να καταβάλλονται στους αγρότες που παράγουν και όχι σε αυτούς που απλά κατέχουν γη. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στροφή του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες:


Προτάσεις Αναθεώρησης της ΚΑΠ

  • Αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ:

Προτείνουμε την αύξηση του προϋπολογισμού της μέσω της δημιουργίας ενός τρίτου ταμείου χρηματοδότησης της ΚΑΠ, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσαρμογής στις Κλιματικές Μεταβολές για την ένταξη των παρεμβάσεων σχετικά με την υλοποίηση της «Πράσινης Συμφωνίας». Επιπρόσθετα, από αυτό το ταμείο θα καλυφθούν οι πόροι που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των εργαλείων διαχείρισης κινδύνων και δράσεων αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

  • Δίκαιη εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας:

Ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι η Πράσινη Συμφωνία το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του παραγωγού και πολύ περισσότερο της επισιτιστικής επάρκειας της Ευρώπης.

Η Πράσινη Συμφωνία δεν εφαρμόζεται με δίκαιο τρόπο. Η οριζόντια εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη καταστρατηγεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δεδομένου ότι όλες οι χώρες δεν έχουν την ίδια συμβολή στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το οικολογικό αποτύπωμα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι πολύ μικρότερο από τις ενεργοβόρες καλλιέργειες και εκτροφές των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών.

  • Δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων:

Η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων βασίζεται στην έκταση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ευνοώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες σε βάρος όμως των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων που συνιστούν δομικό στοιχείο της ευρωπαϊκής και ιδιαίτερα της ελληνικής γεωργίας (93% των εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας είναι μικρές εκμεταλλεύσεις).

  • Διοικητική απλούστευση:

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων και εδώ. Προτείνουμε την εφαρμογή μιας σειράς διοικητικών απλουστεύσεων για τη μείωση του κόστους εφαρμογής της ΚΑΠ με σκοπό τη διαφάνεια και λογοδοσία.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των περιορισμών που θέτουν τα Πρότυπα καλής Γεωργικής Πρακτικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης: 6, 7 και 8, όπως και η κατάργηση των ελέγχων σε εκμεταλλεύσεις με κάτω από 100 στρέμματα, εννοείται ότι μας βρίσκουν σύμφωνους.



Προτάσεις Αναθεώρησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ)

Επισημαίνεται ότι η ΚΑΠ εφαρμόζεται με λάθος στοιχεία δεδομένου ότι τα στοιχεία της Ελληνικής Γεωργίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του Σ.Σ. ΚΑΠ έχουν ως έτος αναφοράς το 2019 ενώ η υλοποίηση της ξεκίνησε το έτος 2023.

¨Όπως είναι λογικό, τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν άλλαξαν πολλά δεδομένα, με σημαντικότερο τα δικαιώματα, ενώ δηλαδή είχαν αρχικά υπολογισθεί 3.876.360 εκτάρια επιλέξιμων εκτάσεων σήμερα είναι πολλά περισσότερα.

Προτείνουμε:

  • Υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή του έτους:

Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεταβολή στοιχείων.

  • Εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης πρέπει σε ποσοστό 85%:

Η Ελλάδα στο Στρατηγικό της Σχέδιο αποφάσισε το προβλεπόμενο ποσοστό εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων να πραγματοποιηθεί την τρέχουσα προγραμματική περίοδο κατά 100%, ενώ η Ε.Ε. θέτει ως ελάχιστο ποσοστό σύγκλισης το 85%. Η άποψή μας είναι ότι η εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης πρέπει να γίνει στο 85%, για να υπάρχει μία ομαλή μετάβαση για τους παραγωγούς που είχαν εξασφαλίσει υψηλότερα δικαιώματα.

  • Κατανομή των ενισχύσεων σε συνάρτηση της παραγωγικής δυναμικότητας και βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων:

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ένας άλλος τρόπος κατανομής των ενισχύσεων που θα είναι σε συνάρτηση της παραγωγικής δυναμικότητας και βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων.

  • Μείωση και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων:

Τα Οικολογικά Σχήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα κατανοητά από τους αγρότες. Προτείνουμε τη μείωση του αριθμού των οικολογικών σχημάτων και τη δημιουργία ενός ενιαίου οικολογικού σχήματος για όλους τους μικρούς παραγωγούς χωρίς να απαιτούνται επενδύσεις.

  • Κατανομή της εξισωτικής αποζημίωσης μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες:

Το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης του Πυλώνα ΙΙ, που αφορά αγρότες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές θα πρέπει τα χρήματα να κατανέμονται μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι στους έτερο – επαγγελματίες που απλά κατέχουν γη.

  • Ενημέρωση αγροτών:

Οι αγρότες δεν λαμβάνουν καμία ουσιαστική γνώση για τα θέματα του ΣΣ ΚΑΠ και συχνά πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης από εταιρείες προώθησης επίπλαστου ψηφιακού μετασχηματισμού. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Νέα ΚΑΠ είναι ότι δεν έγινε κατανοητή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τους αγρότες.

  • Καταβολή Εθνικού Αποθέματος πλέον της μίας φοράς:

Το Εθνικό Απόθεμα θα πρέπει να καταβάλλεται πλέον της μίας φοράς για τους νέους αγρότες οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν πάρει πριμ πρώτης εγκατάστασης.

  • Ενεργοποίηση του 2ου Πυλώνα – Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης:

Έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα 15 μηνών μετά την έναρξη του Σ.Σ.ΚΑΠ και ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί ο 2ος Πυλώνας – Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση leader, δημόσια έργα κλπ). Ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε να είναι χρονικά προσδιορισμένες κάθε έτος οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων ένταξης, το διάστημα αξιολόγησης, και ο χρόνος πληρωμής των δικαιούχων. Για μας ο όρος επιλαχών δικαιούχος δεν υφίσταται ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Θεωρούμε ότι οι ανωτέρω προτάσεις απαντούν συμπληρωματικά στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεδομένου ότι έχει γίνει κατανοητό ότι ο συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας καθίσταται αναγκαίο να τροποποιηθεί εξαιτίας των διαφόρων λαθών και παραλείψεων που έχουν λάβει χώρα και οδηγούν τους παραγωγούς μας σε ένα συνεχές αδιέξοδο.

Εναπόκειται πλέον στον ίδιο τον Υπουργό να αξιοποιήσει τις προτάσεις αυτές που έχουν κατατεθεί με τον πλέον καλύτερο τρόπο και όχι όπως έκανε μέχρι τώρα, αγνοώντας τους πάντες, φέρνοντας αυτό το αποτέλεσμα.


ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «ΔΙΚΑΙΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ; ΌΧΙ, ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»


Στην ανάγκη για μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό της ενέργειας, εστίασε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Eπιτροπή Oικονομικών, με θέμα την κύρωση των προσαρτημάτων της σύμβασης χρηματοδότησης και στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.

Στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσο καλύτερα θα ήταν αν διακατεχόταν από σοσιαλιστικές αξίες και στο γεγονός ότι αν και αργά, η Ευρώπη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και το REPowerEU τελικά «έθεσε στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και έδεσε το οικονομικό της μέλλον με το οικονομικό μέλλον των μελών της, δανειζόμενη ενιαία. Όλα όσα τόσο καιρό φωνάζαμε, όταν η ευρωπαϊκή και ελληνική Συντήρηση γελούσε».

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση γιατί, ενώ «τα χρήματα που μάζεψε η Ευρώπη άνοιξαν νέες προοπτικές τόσο για την ενεργειακή μετάβαση και απεξάρτηση όσο και για την δικαιότερη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας», με τις πολιτικές της Κυβέρνησης χάθηκε κάθε μέτρο και όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Και ο κ. Μητσοτάκης έγινε βασιλικότερος του βασιλέως. Δεν κάθισε να σκεφτεί αν, πως και γιατί. Αν το σκέφτηκε, δεν το έκανε με γνώμονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Του είπε ο δάσκαλος «Πηδήξτε». Και αυτός είπε «πόσο ψηλά θέλετε;» Πριν, καν, εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία ξεκινάει την πιο βίαιη απολιγνιτοποίηση που έχει δει η χώρα, στέλνοντας τη Δυτική Μακεδονία στα τάρταρα και καταδικάζει το ελληνικό νοικοκυριό στην ακρίβεια της κρίσης. Όλα στο λόμπι του φυσικού αερίου, την ώρα που το φυσικό αέριο γινόταν αγχόνη στον λαιμό των Ελλήνων. Ένα πραγματικό, οικονομικό έγκλημα εις βάρος του εισοδήματος της Ελληνίδας και του Έλληνα και εις βάρος της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας».

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ και το πόσο μεγάλη διαφορά θα έκαναν στην ελληνική οικονομία, αν έστω: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδειχνε τόση βιασύνη και κρατούσε ένα μέρος των ΑΠΕ και του δικτύου, ας πούμε το 1/5, για συλλογικότητες διαφόρων ειδών θα μπορούσε να μοιράσει τα καλά της ενεργειακής μετάβασης και σε άλλους» και αυτό θα είχε θετικό αποτύπωμα σε όλη την ελληνική κοινωνία, εξηγώντας: «Οι Δήμοι θα έδιναν φθηνή και καθαρή ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα Επιμελητήρια στις ενεργοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι φούρνοι που στην κρίση αναγκάζονται σε μεγάλες ανατιμήσεις του ψωμιού. Και οι Συνεταιρισμοί θα κρατούσαν το κόστος ύδρευσης και μεταφοράς χαμηλό για να κάνουν τους αγρότες-μέλη τους πιο ανταγωνιστικά».

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, προτίμησε να «πετάξει στα σκουπίδια τη δίκαιη και Δημοκρατική μετάβαση. Παρέδωσε την εξάρτηση της Ελλάδας από μεγάλους επιχειρηματίες του πετρελαίου και του αερίου σε μεγάλους επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών» και τι έκανε για να ισορροπήσει τη ζημιά, αναρωτήθηκε ο Βουλευτής Αθηνών και απάντησε ο ίδιος στο ερώτημα: «Για να ισορροπήσει τη ζημιά από ένα έγκλημα τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Άλλο ένα. Πήγε εκεί που νιώθει άνετα. Κράτησε ψηλά τους έμμεσους φόρους μέσα στην κρίση, μάζεψε τρία δισ. και τα μοίρασε σε pass. Αποτέλεσμα; Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να είναι εξαρτημένοι από φιλοδωρήματα. Τα μεσαία στρώματα φτωχοποιημένα. Η Ελλάδα σε νέου τύπου εξάρτηση με τρία δισ. λιγότερα στα ταμεία της».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση, υπογράμμισε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε την ενεργειακή μετάβαση με άξονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα, λέγοντας πως τον τρόπο, θα τον εξηγήσει στην Ολομέλεια.

«Αντί να αγωνιά να είναι ο πιο καλός ο μαθητής και να υποκλίνεται στους δυνατούς, να σκέφτεται την ενεργειακή μετάβαση με άξονα την Ελληνίδα και τον Έλληνα. Να σκέφτεται ότι το πώς είναι όσο σημαντικό είναι το αν. Να σκέφτεται ότι όσο σημαντικό είναι να αναπνέουμε καθαρό αέρα, είναι να αναπνέουμε. Και να σκέφτεται ότι όταν δυναμώνουμε όλοι μαζί δυναμώνουμε καλύτερα. Τι σημαίνει αυτό και πώς θα το πετύχουμε; Πώς θα κάνουμε την δύναμη που μας δίνει η Ευρώπη έστω και αυτή, την ύστατη ώρα, πιο γρήγορη, δίκαιη και σοσιαλιστική θα σας εξηγήσω στην αυριανή μου ομιλία στην Ολομέλεια».


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΠ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ»



ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΒΙΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Βασικά σημεία συνέντευξής του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη στον ΣΚΑΪ 100,3 fm



Αναφερθείς στο εθνικό σχέδιο που αφορά την αυστηρότερη αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά κάθε ελληνικό σπίτι και κάθε οικογένεια. Είναι «ένα πεδίον δόξης λαμπρόν» για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων και διάλογος για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου, όχι μόνο για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για την προστασία των παιδιών από τα φαινόμενα βίας, τα οποία επεκτείνονται και γίνονται αποδεκτά ως στοιχείο της καθημερινότητας.

Όταν ένα χρόνο πριν, ήρθε στη Βουλή νομοσχέδιο που έλεγε ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας και πλατφόρμα καταγγελιών για την πρόληψη και αποτροπή φαινομένων βίας, το ΠΑΣΟΚ το υπερψήφισε και τόνισε την αναγκαιότητα να δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Δεν φταίει, όμως, το ΠΑΣΟΚ για την ανακολουθία λεχθέντων και πραχθέντων της Κυβέρνησης, όταν ένα χρόνο μετά, αυτή η πλατφόρμα είναι ανενεργή, με τους γονείς να αναγκάζονται να κάνουν περιπολίες για να μην βρεθούν τα παιδιά τους σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα. Θα πρέπει να στελεχώσει τα σχολεία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να γίνεται η πρώιμη διάγνωση τέτοιων φαινομένων ενώ θα πρέπει να λειτουργήσουν και σχολές γονέων, ώστε να μην εκδηλώνονται ανάλογες συμπεριφορές εκτός σχολείου.

Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και το περιοριστικό μέτρο εντός σχολείου που θα δίνει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ανάλογα περιστατικά, τα οποία σήμερα εκδηλώνονται και νομιμοποιούνται δια της αδράνειας.

Είναι ένα θέμα που έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και το βρίσκουμε όλοι μπροστά μας.

Η ενίσχυση στα σχολεία, η πλατφόρμα καταγγελιών και η δυνατότητα παρέμβασης από τους καθηγητές, είναι μέτρα που θα πρέπει από κοινού να τα συζητήσουμε και να τα συμφωνήσουμε σε διακομματικό επίπεδο γιατί η βία στα σχολεία δεν έχει κομματική απόχρωση.



Αναφορικά με το αποτέλεσμα και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δήλωσε:

Αυτές οι εκλογές έχουν εθνικό αποτύπωμα, γιατί δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν τη κυβέρνηση και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ πριν από δεκαπέντε ημέρες, αμφισβήτησε ευθέως την Κυβέρνηση καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας. Θα έχει όμως ιδιαίτερη αξία όταν ο ελληνικός λαός αποδοκιμάσει εν τοις πράγμασι την Κυβέρνηση και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, μέσα από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι διπλός ο στόχος. Να είμαστε δεύτερο κόμμα και να έχουμε μία ισχυρή αύξηση του ποσοστού μας. Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σε μια αναγωγή του ως προς τις εθνικές εκλογές, δεν δίνει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, θέλω να πιστεύω ότι θα κοπεί η αλαζονεία του 41%.

Η 10η Ιουνίου είναι η αρχή ενός εκλογικού κύκλου, που θα οδηγήσει στις εθνικές εκλογές χωρίς να είναι παιχνίδι ενός, ούτε και μονόδρομος στη λογική «Νέα Δημοκρατία ή χάος». Θα είναι παιχνίδι για δύο, με το ΠΑΣΟΚ έχοντας τη λαϊκή νομιμοποίηση και την ισχυροποίηση των ποσοστών του, να αποτελεί μια ρεαλιστική διαφορετική πρόταση.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΤΗ, ΣΤΕΛΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΝΦΙΑ ΣΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ


Δήλωση Ευαγγελίας Λιακούλη, Γραμματέα Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον ΕΝΦΙΑ των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας


* on camera / Περιστύλιο Βουλής


Επτά μήνες μετά τις καταστροφές της Θεσσαλίας, δεν φτάνει που η Κυβέρνηση είναι άφαντη, δεν φτάνει που δεν έχει κάνει το παραμικρό για αγρότες, κτηνοτρόφους, άστεγους, επιχειρηματίες της περιοχής, δεν φτάνει που δεν έχουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, στέλνει και λογαριασμούς ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους για τα πλημμυρισμένα τους σπίτια, όπως και λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κυνισμός και αναλγησία.

Γι’ αυτό στις 9 Ιουνίου είναι η μεγάλη ευκαιρία να βάλουμε τέλος στον εμπαιγμό, τέλος στην περιφρόνηση πολιτών και θεσμών. Αξιοπρέπεια ξανά για όλους. Αξιοπρέπεια παντού.


ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


Σ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΠÎ FΥ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ



Σ. Παραστατίδης: «Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα κοινωνικά προβλήματα, όταν πια έχουν καταστεί ανεξέλεγκτα λόγω της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης των αιτιών που τα προκαλούν»



Δήλωση Στέφανου Παραστατίδη, Βουλευτή Κιλκίς και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τη σχολική βία



Η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας είναι μία εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση, καθώς οι άμεσα και έμμεσα συμμετέχοντες έχουν τη δική τους υποκειμενική γωνία καταγραφής, επεξεργασίας και αντιμετώπισης του φαινομένου. Κάποιοι γονείς θυτών δυσκολεύονται να δουν αντικειμενικά την ευθύνη των παιδιών τους, μερικοί μάλιστα παίρνουν το μέρος των παιδιών τους. Κάποιοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν τη μέγιστη αυστηροποίηση των ποινών για μία πιο ελεγχόμενη τάξη. Κάποια σχολεία δεν είναι αμερόληπτα, συνήθως υποβαθμίζουν το πρόβλημα ώστε να μην μειωθεί το κύρος του σχολείου. Κάποια θύματα αρνούνται τα γεγονότα, διότι φοβούνται αντίποινα και συνήθως μοιράζονται τα βιώματά τους µε τους στενότερους φίλους τους -µόνο λίγοι από αυτούς τα μοιράζονται µε τους γονείς. Κάποιοι παρευρισκόμενοι παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν γιατί φοβούνται αντίποινα. Ακόμη και ως αυτόπτες μάρτυρες, δείχνουν απρόθυμοι να αποκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα.

Δυστυχώς και οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου αυτού φαινομένου, μάς καθιστούν στο ίδιο έργο θεατές. Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα κοινωνικά προβλήματα, όταν πια έχουν καταστεί ανεξέλεγκτα λόγω της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης των αιτιών που τα προκαλούν. Και τότε προσφεύγει εσπευσμένα στην επικοινωνιακή διαχείριση με φιέστες και ανακαλεί από το παρελθόν συντηρητικές ιδεοληπτικές επιλογές τιμωρητικού χαρακτήρα και αυστηροποίησης ποινολογίου. Μέτρα που σήμερα μπορεί να φαίνονται αναγκαία αλλά ούτε αναπόφευκτα είναι ούτε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση συνιστούν.

Για αυτό και η δυστοπική πραγματικότητα φαινομένων βίας και παραβατικότητας, που δεν περιορίζεται στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά εγγράφεται στο κοινωνικό σώμα, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα.

Ένα χρόνο μετά από την ψήφιση του νόμου για τη σχολική βία με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί Σπάμε τη Σιωπή» η κατάσταση αντί να βελτιωθεί επιδεινώθηκε. Η οριστική λύση πρέπει να αναζητηθεί σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, με ουμανιστικό αξιακό φορτίο, ένα σχολείο που δεν παρέχει απλά γνώση αλλά μορφώνει, διαπαιδαγωγεί, κοινωνικοποιεί. Μέσα από ένα τέτοιο σχεδιασμό, το σχολείο μπορεί και πρέπει να γίνει ο πυρήνας ανάπτυξης δράσεων και πρωτοβουλιών, σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες και στη διαφορετικότητα, κέντρο καλλιέργειας της κουλτούρας της αποδοχής και της συνεργασίας.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΑΝΑΧΩΜΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:

«Θέλω να αναρωτηθεί σήμερα ο κάθε εργαζόμενος τι σημαίνει η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη, όταν η αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού είναι η χαμηλότερη σε όλη την ευρωζώνη πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και η δεύτερη μικρότερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή που στηρίζεται στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. 40% των ξένων επενδύσεων είναι real estate;

Θέλω, λοιπόν, να στείλουμε ένα μήνυμα στις 9 Ιουνίου: Δεν πάει άλλο. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανθεκτική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνική πολιτική, η οποία θα βασίζεται σε έναν άλλο προοδευτικό δρόμο. Οι συντηρητικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας βοηθούν μόνο τους λίγους και είναι εις βάρος των πολλών. Αυτό βιώνει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αμείβονται μηναία με κάτω από 1.000 ευρώ και κάθε 15 του μηνός βιώνουν τη δυσκολία να αγοράσουν τα βασικά για την οικογένειά τους.

Έχουμε χρέος στις 9 Ιουνίου να στείλουμε ένα μήνυμα: Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική δύναμη που να κάνει πραγματική αντιπολίτευση, να υπηρετεί τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία , τη μείωση του κόστους ζωής και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτό θα υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ με όλες του τις δυνάμεις, ξεκινώντας την εκστρατεία του, εδώ από το Ηράκλειο, σε όλη την χώρα μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη, που θα μπει ανάχωμα και φραγμός στην αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί άλλο να βιώνει ο ελληνικός λαός το συνεχές τρίπτυχο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην πολιτική και τη δημοκρατία.

Έχουμε χρέος, ως δημοκρατική παράταξη, να υπερασπιστούμε τους θεσμούς. Το έκανα και χθες από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Θα συνεχίσω τον αγώνα μου, διότι για εμάς προτεραιότητα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η ποιοτική δημοκρατία».

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Η ανησυχητική κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης, η γενικευμένη εγκαθίδρυση ολιγοπωλιακών πρακτικών και η αναγκαιότητα επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποτέλεσαν τους τρεις πολιτικούς άξονες στην τοποθέτηση του Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρι Κουκουλόπουλου, κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους», με θέμα την ενημέρωση του Κοινοβουλίου από το Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Ι. Τσουκαλά, επί της Έκθεσης για το Δ΄ τρίμηνο του 2023.

Κατ’ αρχάς, εστίασε στην εξέλιξη των ρυθμών ανάπτυξης και στο ευκταίο σενάριο προσδοκώμενης αύξησης επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Σημειώνοντας, λοιπόν, ότι «εντυπωσιάζει» το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας που υπάρχει στο βασικό σενάριο της Έκθεσης, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις, δεδομένου του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του.

Περαιτέρω, ανέδειξε τις συνέπειες των ολιγοπωλιακών πρακτικών στον πληθωρισμό, διάσταση που έχει θέσει και η Τράπεζα της Ελλάδας. «Δεν είναι μόνο η ακρίβεια των βασικών ειδών που πλήττει πρωτίστως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα κόστους ζωής, που εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τη στέγαση, την υγεία και την παιδεία, με πιο ακραία έκφανση την ενέργεια. Επαναλαμβάνω πως το ολιγοπώλιο στην ενέργεια και η επιλογή της Ν.Δ. να κλείσει τον ηλεκτρικό χώρο μόνο για πέντε ισχυρούς, μας απομακρύνει από την Ενεργειακή Δημοκρατία», υπογράμμισε.  Αναφορικά ειδικά με το ρεύμα των αγροτών, υπενθύμισε ότι «η Κυβέρνηση δεν έδωσε ηλεκτρικό χώρο στην αγροτιά. Αντιθέτως, με τον πρόσφατο νόμο, προέβλεψε γι’ αυτούς PPA’s (διμερή συμβόλαια) σε τιμές 50% πάνω από τα τιμολόγια που έχουν πετύχει βιομηχανίες με διμερή συμβόλαια και πενταπλάσιες από το πολύ χαμηλό κόστος που θα είχαν, εάν τους δινόταν ηλεκτρικός χώρος».

Επιπρόσθετα για το μέτωπο της ακρίβειας, έκανε μνεία στις ενδο-ομιλικές συναλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην υπερτιμολόγηση προϊόντων.

Στον τρίτο άξονα της ομιλίας του, με αφορμή συγκεκριμένα σημεία της Έκθεσης, ανέπτυξε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να καθορίζει μονομερώς ο Πρωθυπουργός τον κατώτατο μισθό και τον τρόπο εφαρμογής των τριετιών. Οφείλουμε να ακούμε τη φωνή της αγοράς, καθώς υπάρχουν κλάδοι που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά ταυτόχρονα άλλοι κλάδοι μας λένε ότι θα είχαν τη δυνατότητα να δίνουν περισσότερα ή ακόμα και να προδώσουν αναδρομικότητα στις τριετίες. Επομένως, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η μισθολογική πολιτική, ιδίως δε οι τριετίες, έχουν ξεχωριστή σημασία για τη νέα γενιά και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο “brain gain” που παραμένει νούμερο ένα ζητούμενο της χώρας. Όταν η οικονομική δυσπραγία πλήττει τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, η οικονομία δεν έχει προοπτική. Χρειάζεται, λοιπόν, να υιοθετήσουμε εμπροσθοβαρείς λογικές και σε αυτό το πεδίο, για να στείλουμε σαφές μήνυμα στήριξης στους νέους, είτε ζουν ακόμα στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ, ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ, ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του στην εκπομπή «Ώρα αιχμής» με τον δημοσιογράφο Μανώλη Δασκαλάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων μετά την απόφαση του ΣτΕ.

«Δεν μπορεί η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, να εκτίθεται διεθνώς γιατί το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε πρακτικές αφρικανικής χώρας. Πριν τη Μεταπολίτευση είχαμε πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μας τα είχε ξεπεράσει όλα αυτά και δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός που θέλει να λέγεται φιλελεύθερος και δημοκράτης, να είναι πρωταγωνιστής σε ένα τέτοιο σκάνδαλο» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης καλώντας τους πολίτες να αξιολογήσουν το γεγονός ότι τα υπόλοιπα θύματα δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

«Για μένα είναι ντροπιαστικό το ότι από τους 80 στόχους του predator, που ενημερώθηκαν επισήμως με επιστολή του επικεφαλής της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο μόνος που έκανε τα νομικά βήματα για να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος της συγκάλυψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήμουν εγώ» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής.

«Σήμερα έχουν ευτελιστεί και οι συκοφάντες της Νέας Δημοκρατίας και οι παρακρατικοί τους μηχανισμοί αλλά και οι συκοφάντες των υπολοίπων κομμάτων και ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος επιχείρησε να προσβάλει την αξιοπρέπειά μου ενώ είμαι ο μόνος που προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» υπογράμμισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης υποσημείωσε το μόνιμο κυβερνητικό μοτίβο «διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» και ως προς το έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε ότι «δεν μπορεί να έχει δοθεί κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 52 εκ. ευρώ για να εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση, -ένα σύστημα ασφαλείας-, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και αντί να υλοποιηθεί το έργο, εντοπίζει η ευρωπαϊκή εισαγγελία εστίες διαφθοράς και επιμένουν: “δεν φταίει κανείς από εμάς”. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις να πληρώσουν και για τα Τέμπη και για τις υποκλοπές».

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι το Κίνημα θα είναι δεύτερο κόμμα με αυξημένα ποσοστά.

«Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα θα έχει πάρει ένα ισχυρό μήνυμα η Νέα Δημοκρατία, θα σταματήσει να κάνει παρέλαση αλαζονείας, διαφθοράς και συγκάλυψης και θα υπάρξει μια πρωτοβουλία στον ευρύτερο χώρο για μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές» ανέφερε.

«Αν ήσασταν ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσατε για αντίπαλο εμένα, που στο πρώτο μου πολιτικό βήμα στήθηκε σε βάρος μου αυτό το παρακράτος ή τον παρ’ ολίγον Υπουργό σας;» διερωτήθηκε με νόημα ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενος στα προβλήματα στο ΕΣΥ επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι υγειονομικοί, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τέλος, ως προς την ακρίβεια και την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Καρτέλ στην ενέργεια. Καρτέλ στα τρόφιμα. Μια χαρά τα ξέρουν στην κυβέρνηση όλα αυτά. Το θέμα είναι τι θες να κάνεις. Ή υπηρετείς τους λίγους και ισχυρούς ή υπηρετείς τους πολλούς απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα».


"ΤΟ ΝΟΣΗΡΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ"


Πριν από μια εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε αναφορά ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τους αλλοιωμένους διαλόγους της βραδιάς της τραγωδίας των Τεμπών.

Η σημερινή παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, ότι οι διάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης ήταν προϊόν μοντάζ καθώς και η επιβεβαίωση εκ μέρους του του ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι οι συνομιλίες είχαν φτάσει σε email υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΣΕ, χρήζουν άμεσης διερεύνησης και απαντήσεων.

Το νοσηρό χέρι που χειραγώγησε την κοινή γνώμη, θα αποκαλυφθεί και θα μπει τέλος στην ατιμωρησία και τη συγκάλυψη.


Δ. ΜΑΝΤΖΟΣ: "Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ"


Δ. Μάντζος: "Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας να αποστεί από την ενάσκηση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της"

Δήλωση Δημήτρη Μάντζου, Βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συμβάσεις, που εδώ και εκατό χρόνια καθορίζουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο τα σύνορα, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Επιβεβαιώνει, δε, την πάγια αναθεωρητική θέση της Τουρκίας και τις ανιστόρητες και παράνομες αιτιάσεις της για «αμφισβητούμενα νησιά» και «γκρίζες ζώνες».

Η προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας να αποστεί από την ενάσκηση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της, που εκτείνονται άμεσα σε περιβαλλοντικό και ενεργειακό επίπεδο.

Διαχρονική πατριωτική θέση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να αποκρούει τις συγκαλυμμένες ή μη απειλές και να προασπίζει ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών οργανισμών.

ΜΕΤΡΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΕΡΔΩΝ


Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον πληθωρισμό


Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στην προτελευταία θέση σύμφωνα με τη EUROSTAT.

Τα μέτρα που εξήγγειλε πανηγυρικά η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με περίοδο έναρξης τον Μάρτιο, αποδεικνύονται μέτρα κοροϊδία. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο αντί να μειωθεί, παρουσίασε αύξηση 1,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακρίβεια στη χώρα μας αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά με την ανοχή της κυβέρνησης.

Ο "πληθωρισμός κερδών" γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα για την εισαγόμενη ακρίβεια, καθώς σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2021-22, οι επιχειρήσεις αύξησαν πολύ περισσότερο τις τιμές τους και διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους τους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Στη βιομηχανία αυτή η αύξηση έφτασε στο 19,5% το 2022, σε εμπόριο, ξενοδοχεία-εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση στο 17%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει την αγορά και να προστατέψει την αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα κέρδη των λίγων και ισχυρών.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης, να προστατεύσει το λαϊκό εισόδημα και να υπηρετήσει ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα ανάπτυξης, που θα δίνει διέξοδο και προοπτική σε όλους του πολίτες.


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΤ. ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ & ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΧΙΟ


Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, μια ακόμη ανθρώπινη τραγωδία στο Αιγαίο.
Τρία μικρά κορίτσια, 5, 7 και 10 ετών έχασαν τη ζωή τους.
Μπροστά στο ανθρώπινο δράμα δεν χωρούν πολλά λόγια ούτε θεωρίες.

Πόνος και οδύνη, υπόμνηση της ευθύνης.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΣΗΣ


«Μπροστά στην διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, μπροστά στην ανάδειξη ζητημάτων με τα οποία η κυβέρνηση πίστευε ότι έχει ξεμπερδέψει, η επιλογή, προσωπικά του Πρωθυπουργού, είναι η στρατηγική του φόβου, της πόλωσης και της οξύτητας. Με αυτή τη στρατηγική πηγαίνει στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία. Επιχειρεί να εκφοβίσει και να εκβιάσει τους πολίτες , επειδή αμφισβητούν το αφήγημα και την αποτελεσματικότητά της. Τρέμει στην ιδέα ανατροπής των συσχετισμών και αποδοκιμασίας της αλαζονείας της. Τρέμει στην ιδέα να βρεθεί μπροστά σε μια πραγματική αντιπολίτευση και όχι σε μια βολική και αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση, ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι από την αρχή η κυβέρνηση είχε δύο βασικούς στόχους:

1) Να περιορίσει την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και εκλεκτούς, με το πρόσχημα της γρήγορης απορρόφησης.

2) Να προωθήσει τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αποκλείοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρέθεσε μάλιστα και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα πρώτα 2,72 δισ. ευρώ δάνεια μηδενικού επιτοκίου χορηγήθηκαν σε 178 δανειακές συμβάσεις, με μέσο όρο χρηματοδότησης ανά σύμβαση πάνω από 15 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το μητρώο τελικών δικαιούχων, στις 31 Νοεμβρίου του 2023,  στις 40 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ο μέσος όρος δανειακής στήριξης ήταν άνω των 65 εκ. ευρώ.

Συνολικά, δάνεια του Ταμείου άνω των 4 δις έχουν δοθεί σε λιγότερες από 200 επιχειρήσεις, αφού κάποιες έχουν συνάψει 2 ή και 3 δανειακές συμβάσεις, ενώ μόλις το 15% των δανειακών πόρων έχει δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 85% σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Επεσήμανε την αργή εκταμίευση των πόρων στην πραγματική οικονομία αφού από τα 4,5 δισ. δανείων μόλις 1,36 δισ. έχουν πάει στις επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 50% των επιχορηγήσεων έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία.

Έκανε λόγο επίσης για τις συνθήκες αδιαφάνειας που  χαρακτηρίζουν τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης  από την κυβέρνηση.

«Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση  δεν φτάνει στην κοινωνία. Η χώρα και η ελληνική οικονομία χρειάζονται άλλο υπόδειγμα, άλλο σχέδιο, διαφορετική πολιτική. Οι προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η ιστορία και οι καταβολές της δημοκρατικής παράταξης, στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο στο οποίο θα υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τους πολλούς. Για όλους αυτούς που αποκλείει και σπρώχνει στο περιθώριο αυτή η κυβέρνηση» τόνισε , κλείνοντας την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Θ. ΓΛΑΒΙΝΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΚΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤNEWS και την εκπομπή «NEWSROOM» με την Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά βρέθηκε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Σχετικά με τα ονόματα των υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές τις 9ης Ιουνίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και πιο συγκεκριμένα σε ερώτημα σχετικά με τον κ. Ζαγοράκη, ο κ. Γλαβίνας ξεκαθάρισε πως «ο κ. Ζαγοράκης άφησε τη Νέα Δημοκρατία και από εκεί και πέρα επέλεξε έρθει στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Συντάσσεται με τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος μας σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου είτε ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς χαιρόμαστε που το κόμμα μας διευρύνει τους ορίζοντές του, όχι μόνο με την υποψηφιότητα του κ. Ζαγοράκη αλλά και με δεκάδες άλλες και άλλους υποψηφίους».

Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Γλαβίνας επισήμανε: «Κατά πόσο το αίτημά μας θα ικανοποιηθεί σύντομα, -πριν τις ευρωεκλογές-, θα φανεί από την ταχύτητα των διαδικασιών όπως θα δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες και τις αρμόδιες υπηρεσίες που οφείλουν να πράξουν τα μέγιστα δυνατά. Πρέπει να καθαρογραφθεί η απόφαση το συντομότερο και να επιδοθεί στην ΑΔΑΕ. Εμείς θέλουμε να γίνουν τα βήματα, όπως αυτά προβλέπονται από τον νόμο, ώστε να μάθει ο κ. Ανδρουλάκης τους λόγους της παρακολούθησής του. Η διαδικασία λοιπόν από δω και πέρα είναι να πάει η ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ και να ζητήσει τον φάκελο με τις πληροφορίες για να τις γνωστοποιήσει στον εκάστοτε αιτούντα. Στην προκειμένη, ο κ. Ανδρουλάκης έχει δεσμευτεί ότι θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς συνέβη. Είναι αυτονόητο ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός».

Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Γλαβίνας είπε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο μόνος από τους δεκάδες στόχους των παρακολουθήσεων, που έχει προσφύγει στην δικαιοσύνη και έχει χρησιμοποιήσει κάθε νομικό εργαλείο που είχε στην διάθεσή του. Δεν βλέπουμε να πράττουν το ίδιο οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει κινηθεί δικαστικά και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να λέει ο κ. Κασσελάκης, πρώην υποψήφιος υπουργός της ΝΔ, ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ουρά της κυβέρνησης την ώρα που βρισκόμαστε σε τέτοια σύγκρουση είναι άξιο απορίας. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία προτιμά για αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πιο βολικός. Αυτό το ενισχύει με την στάση του και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρός του».

Ενώ για την πολιτική στόχευση των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διασαφήνισε πως «ο στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ανεβάσει τα ποσοστά του σε σχέση με εκείνα των τελευταίων εθνικών εκλογών και να είναι δεύτερο κόμμα. Εκτιμώ μάλιστα πως με την δυσαρέσκεια που επικρατεί στον κόσμο τόσο για τα σκάνδαλα όσο και για την οικονομία και την ακρίβεια, το κυβερνών κόμμα θα έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί πως αυτό θα γίνει παρά τις προσπάθειες της ΝΔ να εκβιάσει τους πολίτες ότι θα υπάρξει αστάθεια αν δεν την ψηφίσουν. Δεν καταλαβαίνω πως θα γίνει αυτό από την στιγμή που δεν θα διασαλευτεί η κοινοβουλευτική αριθμητική. Επειδή οι ευρωεκλογές αφορούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λέγεται ότι ένα κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα δημιουργήσει αστάθεια στη χώρα. Το αν μετά το αποτέλεσμα του Ιουνίου θα τεθεί θέμα στο εσωτερικό της χώρας θα το έχουν βάλει οι πολίτες. Αυτό θα το δούμε την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης».

«Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, εμείς έχουμε μάθει να κοιτάμε τα αποτελέσματα που δείχνουν οι κάλπεςΔεν αμφισβητούμε όσα παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις αλλά τα τελευταία χρόνια τείνουν να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ πιο χαμηλά πριν τις εκλογές και ως εκ τούτου εμείς πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε υψηλότερα ποσοστά. Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές δημοσκοπικά ήταν πολύ παραπάνω απ’ αυτό που τελικά κατάφερε. Οι μετρήσεις τον έδειχναν στο 27% και τελικά ήταν στο 17%», πρόσθεσε ο Θ.Γλαβίνας.

Τέλος, αναφορικά με την περίπτωση του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν, που ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξήγησε πως επρόκειτο για μια δικογραφία που αφορά σε παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων. «Ήρθε η σχετική δικογραφία στα χέρια μας, τη μελετήσαμε, συζητήσαμε και αποφασίσαμε μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση να τεθεί εκτός της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να δικαστεί και αν αθωωθεί να επιστρέψει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».

Ως προς τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου, σημείωσε πως ο κ. Παρασκευαΐδης ανασκεύασε όσα ατυχώς είπε.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΦΟΡΟΙ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΌΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ»

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΟΜΙΛΙΑ Ι. ΤΣΙΜΑΡΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ



ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ. Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Politico σχετικά με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη μετά από καταγγελίες για απάτη και αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες ως προς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Εμείς χθες ψηφίσαμε "παρών" και βγάζει ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ ότι τάχα δεν θέλει το Ταμείο Ανάκαμψης, που το έκαναν οι Σοσιαλιστές επι της ουσίας. Γιατί ψηφίσαμε “παρών”; Διότι δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κονδύλια με αξιοκρατικό τρόπο και με διαφάνεια. Σήμερα το POLITICO δημοσιεύει ότι διενεργείται έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για 2,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν δοθεί σε 10 εταιρείες στην Ελλάδα με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Άρα, εδώ μιλάμε για ένα σύστημα εξουσίας που η προτεραιότητά του δεν είναι η χρηστή χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, ούτε η διαφάνεια στις πολιτικές επιλογές αλλά η εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Αναφερόμενος στις σημερινές αναφορές του Πρωθυπουργού για το έγκλημα στα Τέμπη, ο Ν. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «σήμερα μας είπε ότι αφού έχει πάει το κανονικό ηχητικό στη δικαιοσύνη, δεν έγινε και τίποτα. Μα σοβαρά μιλάμε; Δεν έγινε τίποτα; Εκείνο το βράδυ, ένας αδίστακτος άνθρωπος, πήρε τις συνομιλίες του σταθμάρχη, τις αλλοίωσε και τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα και δεν έγινε και τίποτα; Αυτό μας έλειπε, να έχουν δώσει το χαλκευμένο στην ανάκριση».

Ερωτηθείς αν πιστεύει την πρωθυπουργική δήλωση ότι δεν υπήρξε κυβερνητική ανάμιξη στην υπόθεση των ηχητικών του σταθμάρχη, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Κάθε τρεις και λίγο, πιάνουμε τον Πρωθυπουργό να λέει ψέματα. Εκτιμώ ότι λέει ένα ακόμη ψέμα. Εκείνο το βράδυ, μπροστά στην αγωνία της πολιτικής διαχείρισης έστησαν ένα αδίστακτο σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Πήραν τα αρχεία, τα χάλκευσαν και τα διοχέτευσαν στο Πρώτο Θέμα. Για μένα, η δικαιοσύνη πρέπει να ρωτήσει τους ιδιοκτήτες του Πρώτου Θέματος πως έφτασαν στα χέρια τους, και αν έφτασαν χαλκευμένα ή όχι. Όλα θα αποκαλυφθούν και είμαι σίγουρος ότι για μια ακόμη φορά θα καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα».

«Είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει μια ραγδαία αύξηση των ποσοστών του συγκριτικά τόσο με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές όσο και με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Θα είναι ξανά στην όχθη των νικητών των εκλογών. Ζητώ να μας εμπιστευτεί ο Ελληνικός λαός, όχι μόνο γιατί είμαστε το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα, όχι μόνο γιατί οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές είναι πιο κοντά στα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για ένα λόγο που έχει να κάνει με το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Ο τόπος χρειάζεται αξιόπιστη, προγραμματική αντιπολίτευση. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό την 9η Ιουνίου, είμαι σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει τροπάριο. Όταν ένα χρόνο μετά την εμπιστοσύνη που της έδειξε το 41% του ελληνικού λαού, η ακρίβεια καλπάζει, το ΕΣΥ καταρρέει, έχουμε φυσικές καταστροφές με πρωτοφανείς επιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, διαφθορά, ατιμωρησία και συγκάλυψη σε σειρά σκανδάλων, τότε δεν σέβεται το 41%, το περιφρονεί όπως και το σύνολο του ελληνικού λαού. Δώστε μας τη δύναμη στις 9 Ιουνίου, για να καταλάβει η Νέα Δημοκρατία, ότι ο ελληνικός λαός της έδωσε την ευκαιρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι την παντρεύτηκε. Μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα βάλει σε προτεραιότητα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού και όχι μόνο των ισχυρών» προσδιόρισε ο κ. Ανδρουλάκης ως διακύβευμα των ευρωεκλογών.

«Εκείνο το βράδυ θα υπάρχουν συσχετισμοί. Όσο πιο χαμηλά ποσοστά έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία και όσο υψηλότερα έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα μηνύματα. Ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση που να μπει φραγμός στην αλαζονεία, την αδιαφορία και την αδιαφάνεια» πρόσθεσε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Ό,τι κόμμα κι αν ψήφισαν την τελευταία φορά, οι πολίτες που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία, ας αναλογιστούν μέσω ποιου κόμματος και ποιου πολιτικού αρχηγού αυτό το μήνυμα θα πάει όπως πρέπει στον κ. Μητσοτάκη. Μέσω αυτών που είναι “πάρκινγκ” της Νέας Δημοκρατίας; Όπως ο κ. Βελόπουλος; Που την κρίσιμη στιγμή τα βρήκαν υπογείως με τη Νέα Δημοκρατία και άλωσαν την ΑΔΑΕ; Μέσω μικρότερων κομμάτων που εμφανίστηκαν ξαφνικά στην πολιτική ζωή του τόπου από το πουθενά; Μέσω του lifestyle του κ. Κασσελάκη; Ή μέσω εμού και του ΠΑΣΟΚ που σε τρεις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, ηττήθηκε κατά κράτος η Νέα Δημοκρατία; Δημοτικές εκλογές. Στις υποκλοπές παραιτήθηκε το μισό Μαξίμου. Και πριν από δύο εβδομάδες με την πρόταση δυσπιστίας ξανάφυγε το μισό Μαξίμου» συμπλήρωσε.

«Άκουσα σήμερα στη συνέντευξη του τον Πρωθυπουργό να λέει ότι είναι έτοιμος να τα βάλει με το βαθύ κράτος. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Το ΠΑΣΟΚ, που είναι δέκα χρόνια στην αντιπολίτευση; Ή εγώ προσωπικά που ήμουν ένας ευρωβουλευτής με μια πορεία μακριά από την εγχώρια ολιγαρχία και οικογενειοκρατία; Ο ίδιος είναι το βαθύ κράτος, η οικογένειά του είναι το βαθύ κράτος, η Νέα Δημοκρατία είναι το βαθύ κράτος» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Είμαστε και οι δύο δύο παραδοσιακά κόμματα. Κυβερνήσαμε πάρα πολλά χρόνια. Με στεναχωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία με την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη παραμένει αμετανόητη. Ό,τι έκανε την Ελλάδα να φτάσει στα μνημόνια, συνεχίζει να είναι μόνιμη πρακτική της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη. Ρουσφέτι, χάδι στους ισχυρούς και, βέβαια, οικονομική πολιτική με τον ορίζοντα των εκλογών και όχι το μέλλον της πατρίδας» πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών. «Εμείς ήμασταν που πήραμε την πρωτοβουλία την προηγούμενη φορά. Θα το ξανακάνουμε και τώρα, διότι θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση στη φυλακή και να κρύβεται πίσω από διάφορα προσωπεία και τεχνάσματα, υπονομεύοντας τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Οπότε θα πάρουμε πρωτοβουλία και εμείς σε σχέση με τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών ή οποιουδήποτε άλλου παρουσιαστεί, εκπροσωπώντας την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται στη φυλακή».

Απαντώντας στην άρνηση της κυβέρνησης να διεξαχθεί debate των πολιτικών αρχηγών, θύμισε ότι τηλεμαχία είχε ξαναγίνει στις ευρωεκλογές του 2009 και εξήγησε: «δεν θέλουν το debate, διότι θα φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί μια μεγάλη πολιτική ομάδα - τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές - η οποία είναι πιο φιλικά διακείμενη στα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας και γενικότερα των μικρότερων χωρών. Είναι υπέρ της ραγδαίας ενοποίησης των θεσμών και, βέβαια, εκπροσωπούν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτος δικαίου πολύ πιο ισχυρά και πολύ πιο αξιακά από το Λαϊκό Κόμμα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ-ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»


Μιλώντας σε κατοίκους στην Άμφισσα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την αδυναμία αντιμετώπισης της ακρίβειας, την εξυπηρέτηση των λίγων και ισχυρών, την αποψίλωση του κοινωνικού κράτους, την υποβάθμιση του ΕΣΥ και την υπονόμευση του κράτους δικαίου.

«Ρωτώ τον ελληνικό λαό: Αξίζει στις 9 Ιουνίου να εμπιστευτεί αυτόν που τους κορόιδεψε στα Τέμπη; Που τους κορόιδεψε με τη χάλκευση των ηχητικών συνομιλιών; Που τους κορόιδεψε στην υπόθεση με τα email της κας. Ασημακοπούλου και στις υποκλοπές; Ό,τι και αν συμβεί, δεν ξέρει τίποτα και φταίνε οι στενοί του συνεργάτες. Για μένα, στις 9 Ιουνίου αξίζει να πάρει ένα μάθημα γιατί ο λαός του έδωσε 41% και, αντί να τον τιμήσει, τον περιφρονεί καθημερινά βομβαρδίζοντάς τον με ψέματα και fake news γιατί έχει στόχο την καρέκλα και μόνο την καρέκλα» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Πολύ θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να έχει αντιπολίτευση lifestyle. Θα του κάνουμε το χατίρι; Θα του κάνουμε το χατίρι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ένας πρώην ακραιφνής οπαδός του κ. Μητσοτάκη; Μπορούμε να τον εμπιστευτούμε; Μπορούμε να εμπιστευτούμε την αξιωματική αντιπολίτευση σε έναν άνθρωπο που το 2019 παρ’ ολίγο να γίνει υπουργός της Νέας Δημοκρατίας; Νομίζω ότι το ρίσκο είναι μεγάλο. Γι’ αυτό, ΠΑΣΟΚ για σιγουριά, για δύναμη και φωνή του λαού στη Βουλή. Ας σταματήσουμε με τους επικίνδυνους πειραματισμούς» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Είναι προφανές γιατί με παρακολουθούσαν. Δεν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να εκλεγώ εγώ αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, γιατί ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ- αποκούμπι. Δεν έχει όμως το ΠΑΣΟΚ -αποκούμπι. Απέναντι του είναι το ΠΑΣΟΚ-στρατηγικός αντίπαλος, όπως είναι η ιστορία μας, οι αξίες μας, οι αρχές μας και η ιδεολογία μας. Αλλά, επειδή είναι πονηρούλης, φτιάχνει κόμματα-πάρκινγκ. Για να πάει εκεί η δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας και μετά να συνεργαστεί μαζί τους. Εμείς, λοιπόν, στις 9 Ιουνίου δεν ψηφίζουμε κόμματα-πάρκινγκ ούτε αυτούς που περιφρονούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αλλά τη δημοκρατική παράταξη για να έχουν οι πολίτες σοβαρή, αξιοπρεπή, έντιμη και αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση».


ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑ


Με θλίψη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Καραμπάτσα, που έφυγε από κοντά μας.

Εκλέχτηκε βουλευτής Λάρισας για πρώτη φορά με την Αλλαγή του 1981 και διετέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων στην υπόθεση του "Φακέλου της Κύπρου". Τίμησε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του και υπηρέτησε με ήθος και δυναμισμό τη Δημοκρατική Παράταξη.

Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.


Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, Σ’ ΕΝΑ ΑΔΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»


ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες η τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας παρακολουθεί αμήχανα ένα ακόμη επεισόδιο που αφορά την ασφάλεια των πολιτών. Ενώ ο περιφερειάρχης έθεσε δημοσίως θέματα ασφαλείας των διερχόμενων οχημάτων από συγκεκριμένη σήραγγα της Εγνατίας Οδού, το αρμόδιο υπουργείο αδιαφόρησε με αποτέλεσμα την παρέμβαση της εισαγγελίας Ιωαννίνων.

Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες ώστε κάποιος αρμόδιος να ευαισθητοποιηθεί. Σήμερα με δελτίο τύπου το αρμόδιο υπουργείο ανακοινώνει τη διακοπή κυκλοφορίας διερχόμενων οχημάτων στη σήραγγα «Μαλακάσι Α».

Προκαλεί εντύπωση η κυνική και ανησυχητική ομολογία του υφυπουργού ότι στον χρόνο που μεσολάβησε, δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες για το μέγεθος του προβλήματος.

Υπονοεί λοιπόν ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου και είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της οδού, δεν τον ενημερώνει για σοβαρά θέματα ασφάλειας. Ή μήπως κατά παράδοση του συγκεκριμένου υπουργείου αγνοούνται για ακόμη μια φορά οι εκκλήσεις των εργαζομένων σχετικά με τα θέματα ασφάλειας.

Επισημαίνουμε στον υφυπουργό ότι οι σήραγγες κλείνουν, όταν οι ευρωπαϊκές ή ελληνικές προδιαγραφές ασφαλείας δεν πληρούνται επαρκώς σε θέματα στατικής επάρκειας και συνθηκών διέλευσης. Είναι τεχνικά ανεπίτρεπτο οι όποιες παρεμβάσεις συντήρησης να γίνονται μόνον όταν η σήραγγα βρεθεί πριν το όριο της κατάρρευσης.

Συνεπώς, οι σήραγγες δεν κλείνουν για λόγους ενσυναίσθησης τους οποίους επικαλείται ο υφυπουργός αλλά μόνον όταν τίθεται θέμα προδιαγραφών ασφαλείας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΚΟΥΣΚΟΥ

Η απώλεια του πρώην βουλευτή Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ, Διονύση Γκούσκου, μας γεμίζει θλίψη.

Διακεκριμένος νομικός πρωταγωνίστησε σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις της δεκαετίας του ’90. Υπηρέτησε με αφορίωση το όραμα για μια δίκαιη κοινωνία κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων.

Η ευγένεια, η μαχητικότητα και η απαράμιλλη επιστημονική του συγκρότηση χαρακτήρισαν την πολιτική και νομική του διαδρομή.

Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ(ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024)

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ»











Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη