ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά μέσα στον μήνα

 


Νέες πληρωμές ετοιμάζονται από τον ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του μήνα θα πληρωθούν περίπου 13.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι αναδρομικά ύψους ως 50.000 ευρώ.

Παράλληλα νέες πληρωμές θα υπάρξουν και για τις ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου. Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Τραπεζοϋπάλληλοι

Θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 13.000 τραπεζοϋπαλλήλους. Σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36 -40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος της ΕΤΕ πριν το 2016 με 38 έτη ασφάλισης έλαβε σύνταξη 2.520 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές η κύρια σύνταξη του διαμορφώθηκε σε 1.805 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος με τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και την αύξηση του συντελεστή αναπλήρωσης θα λάβει κύρια σύνταξη 2.012 ευρώ με τη μηνιαία προσαύξηση να είναι 207 ευρώ. Τα αναδρομικά του θα ανέλθουν σε 13.248 ευρώ μεικτά και καθαρά περίπου 8.762,49 ευρώ.

Ακόμη πιο δύσκολοι είναι οι επανυπολογισμοί που εκκρεμούν για συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς, ούτε ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πώς υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πρόκειται για συνταξιούχους με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και για συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη