Έντονη αντιπαράθεση για τον Μακρύ Γιαλό που κινδυνεύει να μείνει χωρίς επαρκές νερό ύδρευσης μετά από 20 χρόνια

 


Άναψαν τα αίματα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας με αφορμή τα προβλήματα που παρατηρούνται ήδη στην υδροδότηση των παραθαλάσσιων περιοχών του Μακρύ Γιαλού και του Κουτσουρά και αναμένεται να ενταθούν όσο το καλοκαίρι συνεχίζεται.

Το θέμα που τέθηκε από τον πρώην αντιδήμαρχο Μακρύ Γιαλού Μανώλη Βρυγιωνάκη ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί μια έντονη διαμάχη μεταξύ του νυν και του πρώην Δημάρχου Ιεράπετρας για τους χειρισμούς που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο και το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού και του Κουτσουρά αναμένεται σύντομα να μην έχουν επαρκές διαθέσιμο νερό ύδρευσης για να καλύψουν τις ανάγκες τους κάτι που θα οδηγήσει σε αναγκαστικούς περιορισμούς στη χρήση νερού μετά από μια εικοσαετία.

Στο επίκεντρο της διαμάχης το διαδημοτικό έργο της γεώτρησης στα Μουλαδιανά των Λιθινών η οποία έχει χαλάσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν μια εκ των βασικών πηγών ύδρευσης των περιοχών που ανήκουν στο Δήμο Ιεράπετρας, είναι όμως αρμοδιότητα του Δήμου Σητείας να την επιδιορθώσει κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα. Η λήξη της σύμβασης για τη διαχείριση της γεώτρησης έγινε γνωστή στη νυν δημοτική αρχή μόλις πριν 20 μέρες, με την πρώην δημοτική αρχή Καλαντζάκη να κατηγορεί με τη σειρά της τη νέα δημοτική αρχή για ολιγωρία και έλλειψη διάθεσης συνεννόησης ώστε να είναι ενήμερη για τέτοιου είδους ζητήματα.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σήμερα στο Ράδιο Λασίθι με τον πρώην αντιδήμαρχο Μακρύ Γιαλού Μ. Βρυγιωνάκη, τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ΔΕΥΑ Σητείας, Σταύρο Συλιγαρδάκη και Σταύρο Ψωμαδάκη, τον πρώην Δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, το νυν αντιδήμαρχο Μακρύ Γιαλού Νεκτάριου Παπαδάκη και του πρώην Δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη.

Ο κ. Βρυγιωνάκης τόνισε πως η σημερινή δημοτική αρχή φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα σε κάποια σπίτια σε ορεινότερα σημεία αφού δεν έχει δώσει την δέουσα σημασία ώστε να κατανοήσει το πρόβλημα που υπάρχει και να διεκδικήσει λύσεις από το Δήμο Σητείας.

Από πλευράς ΔΕΥΑ Σητείας τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθυντής ανέφεραν πως το πρόβλημα στη γεώτρηση είναι γνωστό και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες επιδιόρθωσής της, τονίζοντας πάντως πως οι περιοχές του Δήμου Σητείας όπως η Ανάληψη δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αφού η Σητεία χρησιμοποιεί κι άλλες γεωτρήσεις για την ύδρευσή τους.

Αντιθέτως ο πρώην Δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης υπογράμμισε πως το πρόβλημα ύδρευσης που έχει δημιουργηθεί αφορά και τους δύο Δήμους όμως είναι ο Δήμος Σητείας που έχει την πλήρη ευθύνη και παραμελεί συστηματικά την περιοχή του Μακρύ Γιαλού.

Ο νυν αντιδήμαρχος κ. Παπαδάκης επεσήμανε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι μεγάλο και εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις ρίχνοντας ευθύνες στην πρώην Δημοτική Αρχή τόσο για το γεγονός της διαχείρισης και ενημέρωσης για τη γεώτρηση των Λιθινών αλλά και για αυτή του Ορεινού (που τροφοδοτεί τώρα την περιοχή) όμως οι ποσότητες που δίνει είναι εδώ και δύο χρόνια μειωμένες στο μισό λόγω βλάβης χωρίς να είχε αναζητηθεί άλλη λύση.

Ο πρώην Δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης με τη σειρά του τόνισε πως η λύση που μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή θα έρθει μόνο από τη γεώτρηση στις Λιθίνες και κάλεσε την Δημοτική Αρχή να πιέσει πολύ πιο έντονα το Δήμο Σητείας για να την επιδιορθώσει αλλιώς να διεκδικήσει να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση και επιδιόρθωσή της όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο Δήμων.

Ακούστε αναλυτικότερα:

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη