Η τεράστια ταλαιπωρία και το πραγματικό κόστος για μια μεταφορά ασθενούς με ασθενοφόρο από την Ιεράπετρα στο Ηράκλειο

 


Ένα ακόμα δυσάρεστο περιστατικό που αφορά τον χώρο της υγείας -δημόσιας και ιδωτικής- στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα σε σημεία εκτός Ηρακλείου, όπως η Ιεράπετρα, έρχεται να δείξει την κακή ποιότητα υπηρεσιών αλλά και την έλλειψη ασφάλειας που αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλοί ασθενείς.

Ένα περιστατικό που εξελίχθηκε αυτές τις μέρες στην Ιεράπετρα και αφορά έναν άνδρα με σοβαρά προβλήματα υγείας ο οποίος δεν μπορεί να μετακινηθεί και χρειάστηκε να μεταβεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου για μια αντικατάσταση του σωλήνα γαστροστομίας του.

Τα προβλήματα που προέκυψαν για να γίνει αυτό εφικτό περιέγραψε στο Ράδιο Λασίθι η κόρη του Μαριάννα, θέλοντας παράλληλα να στείλει και ένα μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο θα έπρεπε να μπορεί να εξυπηρετεί με ευκολία τέτοιου είδους περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερε η ίδια, για την μετακίνηση του πατέρα της στο ΠΑΓΝΗ απευθύνθηκε αρχικά στη διοίκηση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ζητώντας την παροχή ασθενοφόρου. Η απάντηση ήταν κατ΄ αρχήν θετική με τις προϋποθέσεις όμως πως θα έπρεπε η ίδια με κάποιο τρόπο να μεταφέρει τον πατέρα της στο Νοσοκομείο, πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να τον επιστρέψουν από το ΠΑΓΝΗ πίσω στην Ιεράπετρα, αλλά και χωρίς να μπορεί να δοθεί διαβεβαίωση πως η διακομιδή θα γινόταν την κατάλληλη ώρα που ο πατέρας της είχε κλείσει ραντεβού στο ΠΑΓΝΗ, αφού προτεραιότητα πάντα έχουν τα επείγοντα περιστατικά.

Όταν η κα Μαριάννα απευθύνθηκε στον τομέα του ΕΚΑΒ του ΠΑΓΝΗ με σκοπό να αναλάβουν από εκεί τη μεταφορά προς την Ιεράπετρα η απάντηση ήταν θετική, την ενημέρωσαν όμως πως η διακομιδή θα χρειαζόταν έως και τρεις μέρες για να πραγματοποιηθεί κάτι το οποίο ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσει τον πατέρα της.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρα το οποίο διαθέτει πλέον την κινητή μονάδα που θα μπορούσε να μεταφέρει τον πατέρα της, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό από τα κεντρικά του Ερυθρού Σταυρού αφού η μονάδα δεν μπορεί να κινείται εκτός νομού εξυπηρετώντας τέτοιου είδους περιστατικά.

Όταν πλέον έγινε αντιληπτό από την οικογένεια πως η διακομιδή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί με αυτούς τους τρόπους, υπήρξε επικοινωνία με την εταιρεία που προμηθεύει τους σωλήνες γαστροστομίας ζητώντας να γίνει η διαδικασία αυτή στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό αφού υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση για όλη την Κρήτη που προβλέπει ότι τέτοια περιστατικά θα εξυπηρετούνται μόνο στο ΠΑΓΝΗ.

Τελικά η λύση που προτάθηκε στην κα Μαριάννα ήταν να βρει κάποιο ιδιωτικό ασθενοφόρο για να κάνει τη μεταφορά με το σχετικό (υψηλό) κόστος.

Αυτή ήταν τελικά και η λύση που επέλεξε χθες, Πέμπτη, η οικογένεια όμως η ταλαιπωρία δεν σταμάτησε εκεί!

Η κα Μαριάννα τόνισε πως στο ιδιωτικό ασθενοφόρο δεν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς και συγκεκριμένα το πλήρωμα δεν δεχόταν να χρησιμοποιήσει το air-condition (!) με αποτέλεσμα όχι μόνο να υπάρχει έντονη ζέστη αλλά να προκαλέσει στον πατέρα της δύο λιποθυμικά επεισόδια κατά την μεταφορά του.

Πέρα απ’ αυτό, όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε Νοσοκομείο, η ώρα του ραντεβού δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα ο πατέρας της να γίνει δεκτός μια ώρα μετά το προκαθορισμένο ραντεβού και έτσι η εταιρεία την ενημέρωσε πως θα έπρεπε να πληρώσει 150 ευρώ περισσότερα αφού τόσο κοστίζει η κάθε επιπλέον ώρα σε σχέση με την μια ώρα αναμονής στο ΠΑΓΝΗ που είχε συμφωνηθεί.

Τελικά, η οικογένεια δε δέχθηκε να πληρώσει τα επιπλέον 150 ευρώ με αποτέλεσμα να χρεωθεί με 600 ευρώ για μια σχετικά απλή διαδικασία που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Η κα Μαριάννα υπογράμμισε πως μπορεί η ίδια και η οικογένειά της να κατάφερε να πληρώσει ένα τέτοιο ποσό, όμως αυτό δεν μπορεί να είναι ο κανόνας για τον οποιονδήποτε που μπορεί να μην έχει να πληρώσει τόσα χρήματα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί επίσης πως σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Λασίθι το Νοσοκομείο Ιεράπετρας διαθέτει ασθενοφόρο για δευτερογενείς διακομιδές, όμως αυτή η επιλογή δεν έγινε γνωστή στην οικογένεια που αντιμετώπισε το πρόβλημα.

Τέλος η κα Μαριάννα τόνισε ιδιαίτερως πως η δημοσιοποίηση αυτού του περιστατικού γίνεται για να συνειδητοποιήσουν όλοι την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας στην Κρήτη, αλλά και πως κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί στον καθένα ανά πάσα στιγμή καλώντας όλους να συμμετάσχουν σε κάθε προσπάθεια στήριξης του Νοσκομείου Ιεράπετρας και γενικότερα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ακούστε αναλυτικότερα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη