Από χθες 10 Ιουνίου ξεκίνησε τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών για εργάτες γης από την Αίγυπτο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.
Η Συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.
Οι διαφορές στη διαδικασία
Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής:
α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και
β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Μπορείτε να βρείτε την πλατφόρμα εδώ: https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton/
Γ. Γαϊτάνης: Μεγάλες οι καθυστερήσεις
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως η νέα συμφωνία με την Αίγυπτο και η ειδική πλατφόρμα μετάκλησης μπορεί να βοηθήσει στην μετάκληση εργατών παραμένει όμως μεγάλο ζητούμενο να μειωθούν οι χρόνοι εξυπηρέτησης από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ειδικά στο Λασίθι. Οι χρόνοι για την έγκριση της αίτησης του εργοδότη αυτή τη στιγμή μπορεί να φτάσουν τους 2 ή και 3 μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού.
Παράλληλα ο κ. Γαϊτάνης τόνισε πως με τη νέα διαδικασία δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένων εργατών και οι εργάτες θα έρθουν τυχαία από την «δεξαμενή» των 5.000 Αιγυπτίων που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.
Δημοσίευση σχολίου