Top News

«Όχι» ιδιωτών γιατρών σε συνεργασία με το ΕΣΥ

 


Αρνητική εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία ιδιωτών ιατρών στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΕΣΥ, με τον υπουργό Υγείας να προαναγγέλλει νέα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή και οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικών εκφράζουν την αντίρρησή τους για την εφαρμογή rebate στα προϊόντα τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με στόχο την επίλυση του προβλήματος νοσοκομείων με άγονες προκηρύξεις αξιοποίησε τον νομό Πλεύρη, που υποχρεώνει σε έκτακτες καταστάσεις του ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ. Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές νοσοκομείων κάλεσαν τους ιδιώτες ιατρούς να βοηθήσουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά από τους 140 ιδιώτες ιατρούς που ρωτήθηκαν οι 105 απάντησαν αρνητικά, οι 14 ίσως και μόνο 11 δέχθηκαν να συνεργαστούν.

Ο υπουργός μιλώντας χθες στο 15ο Pharma & Health Conference 2024, ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε επίταξη απάντησε ότι «η επίταξη είναι μία βάρβαρη λέξη, στρατιωτικού τύπου, μην υπερβάλλουμε. Το κράτος προφανώς έχει πάρα πολλούς τρόπους να σε υποχρεώσει. Εγώ θέλω να σέβομαι τους γιατρούς ως λειτουργούς, ως κοινωνούς του όρκου του Ιπποκράτη. Δεν μπορεί να λένε, ‘δεν με νοιάζει αν λειτουργεί το νοσοκομείο, είναι πρόβλημα του υπουργείου Υγείας’. Άρα, επειδή πρέπει να τους νοιάζει, το λέω για άλλη μία φορά: προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ως υπουργός Υγείας της Ελλάδος ότι η περίπτωση να αδιαφορήσω γιατί κάποια νοσοκομεία επαρχιακά δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω ελλείψεως ιατρικού προσωπικού, δεν παίζει. Δεν θα αδιαφορήσω, τέρμα».

Το άλλο μεγάλο θέμα που παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες αφορά στα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν διεξαχθεί. Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι δεν είχε υπολογίσει εξαρχής τους χρόνους που θα απαιτούσε η όλη διαδικασία, καθόσον μεσολάβησαν ευρωεκλογές κ.λπ. Όμως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και το πρόγραμμα θα ενταχθεί στην αναθεώρηση Σεπτεμβρίου και εφόσον αυτό επιτευχθεί θα ξεκινήσει τον ίδιο μήνα.

Παρόλα αυτά, τα μέτωπα είναι αρκετά καθώς έπειτα από ανακοίνωση του υπουργείου ότι τα ιατροτενχολογικα θα έχουν rebate από 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους οι προμηθευτές απαντούν στον υπουργό ότι δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου το οποίο θα επιδεινώσει την ήδη δυσμενή κατάσταση, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων της περιόδου 2018-2023 έχουν τετραπλασιαστεί και τα ατιμολόγητα ιατρικά υλικά έχουν διογκωθεί υπέρμετρα.

Τέλος, όσον αφορά τις προσλήψεις νέων διοικητών σε ΥΠε και νοσοκομεία ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι οι διοικητές των ΥΠε θα έχουν επιλέγει μέχρι τέλη Ιουλίου και οι νέοι διοικητές νοσοκομείων θα προσληφθούν μέχρι τον Νοέμβριο.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη