Ιδιωτικό έργο και από ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ

 


Iδιωτικό έργο, παράλληλα με την εργασία τους στον δημόσιο τομέα, θα μπορούν να ασκούν οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί του ΕΣΥ, καθώς και οι γιατροί του ΕΚΑΒ. Δέκα ημέρες μετά την έκδοση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της υπουργικής απόφασης με τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου από τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας με τροπολογία επί του νόμου για την ψυχική υγεία, το οποίο ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, επεκτείνει αυτή τη δυνατότητα και σε ειδικευόμενους γιατρούς, επικουρικούς και γιατρούς του ΕΚΑΒ, με το σκεπτικό της τήρησης της αρχής της ισονομίας και της προσέλκυσης περισσότερων γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η παροχή άδειας για άσκηση ιδιωτικού έργου και από τους ειδικευόμενους ιατρούς, τους επικουρικούς ιατρούς και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ, ανταποκρίνεται στην αρχή της ισονομίας όλων των ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ». Τονίζεται δε στην έκθεση ότι η προτεινόμενη επέκταση αυτής της δυνατότητας για τις ως άνω κατηγορίες ιατρών παρέχεται ώστε να αξιοποιήσουν ή να εμπλουτίσουν την κλινική εμπειρία τους και να ενισχύσουν το εισόδημά τους και, για τους λόγους αυτούς, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, αντίθετος στη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου από τους ειδικευόμενους γιατρούς δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του, «οι νέοι γιατροί κατά την περίοδο της ειδίκευσής τους θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι και απερίσπαστοι στην εκπαίδευσή τους για να αποκτήσουν την υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση που παρέχεται στον χρόνο της ειδίκευσής τους».

Υπενθυμίζεται ότι στη γενικότερη ρύθμιση που επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, έχει αντιδράσει εξαρχής ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε προχθεσινή ανακοίνωσή της ζητεί την άμεση ανάκληση του σχετικού νόμου. «Εκτός των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που αυτόματα δημιουργεί η εν λόγω διάταξη, αποτελεί πρωτοφανή στρέβλωση της εξαγγελίας περί στήριξης του ΕΣΥ, καθώς οδηγεί σε υπερεργασία το προσωπικό, με προφανή την πορεία της πλήρους ιδιωτικοποίησης του δημόσιου υγειονομικού φορέα», αναφέρει.

Η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση έγκρισης της εξάμηνης διάρκειας από το αρμόδιο όργανο (διοικητή ή πρόεδρο του νοσοκομείου όπου εργάζονται ή τον διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας), εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία –τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία– των νοσοκομείων και η παραγωγικότητα των κλινικών στις οποίες υπηρετούν.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η σύγκριση της παραγωγικότητας γίνεται με το εξάμηνο που προηγήθηκε της υποβολής των αιτήσεων, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση στους δείκτες παραγωγικότητας των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου είναι 10%.

Για τους γιατρούς του παθολογικού τομέα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των γιατρών της κλινικής ή του κέντρου υγείας τους το προηγούμενο –της υποβολής αίτησης– εξάμηνο, για τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων της κλινικής και για τους γιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολο των πράξεων του τμήματος. Παράλληλα, οι γιατροί ΕΣΥ δεν μπορούν να ασκούν ιδιωτικό κλινικό έργο σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία της μονάδας υγείας στην οποία εργάζονται ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.

Ενδεχόμενες παραβάσεις των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ συνεπάγονται άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο έτη, ενώ με τη δεύτερη υποτροπή ο γιατρός του ΕΣΥ χάνει οριστικά το δικαίωμα να ασκεί ιδιωτικό έργο.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη