Περαιτέρω μείωση τιμών στο ελαιόλαδο προβλέπεται από το φθινόπωρο καθώς οι εκτιμήσεις για την επόμενη σοδειά που ξεκινά τον Νοέμβριο να είναι καλές. Αν, λοιπόν, δεν σημειωθεί κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, τότε η κρίση του ελαιολάδου ενδεχομένως να φτάσει στο τέλος της τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία όπου η παραγωγή προβλέπεται να είναι πάνω από 1εκατ. τόνοι, από 700.000 τόνους πέρσι
Από το ιστορικά υψηλό 9,5 ευρώ/λίτρο πριν το καλοκαίρι, τώρα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται από τους παραγωγούς 7 ευρώ το λίτρο.
Οπως σημειώνει, παρ΄ότι υπήρξε μία μερίδα παραγωγών που έχει διατηρήσει αποθέματα από πέρσι πιστεύοντας πως οι τιμές θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, εν τέλει αυτό δεν συνέβη καθώς από το ιστορικά υψηλό 9,5 ευρώ/λίτρο πριν το καλοκαίρι, τώρα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται από τους παραγωγούς 7 ευρώ το λίτρο.
Με αρκετούς παραγωγούς να εκτιμούν πως η τιμή μπορεί να πέσει και 6 ευρώ/λίτρο το επόμενο διάστημα, το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθούν οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη ζήτηση και τη προσφορά.
Μειωμένη κατά 40% η κατανάλωση
Στην εξίσωση μπαίνει άλλωστε και η αλλαγή στις συνήθειες του κοινού ως επακόλουθο των υψηλών τιμών που είχε ως αποτέλεσμα η κατανάλωση ελαιολάδου να μειωθεί παγκοσμίως κατά 40%, σύμφωνα με τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο της Εθνικής Διαπραγματευτικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου.
«Η αγωνία δεν είναι η επάρκεια προϊόντος, τι θα βάλουμε στα μπουκάλια μας δηλαδή, όπως ήταν πέρσι. Φέτος η αγωνία είναι αν θα πωληθεί το προϊόν. Οσο το προϊόν δεν θα πωλείται, θα υπάρχει περαιτέρω μείωση τιμής, απώλειες για εμπλεκόμενους και συμφέρον για τον καταναλωτή», εκτιμά ο κ. Γιαννούλης.
Αντιστροφή ρόλων
Το σίγουρο είναι πως η μείωση των τιμών αλλά και οι εκτιμήσεις για μία καλή παραγωγή θα αλλάξει τους ρόλους μεταξύ αγοραστών και πωλητών, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη «την προηγούμενη διετία, οι αγοραστές ζητούσαν από τους παραγωγούς εναγωνίως λάδι, ενώ από την πλευρά τους οι πωλητές ανέμεναν μέχρι να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές. Τώρα στόχος των πωλητών είναι να πουλήσουν πριν πέσει περαιτέρω η τιμή, ενώ οι αγοραστές θα αναμένουν για φθηνότερο προϊόν».
Σε κάθε περίπτωση οι δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη φετινή συγκομιδή είναι κρίσιμοι καθώς ήδη σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η ανομβρία σε Κρήτη και Πελοπόννησο που είναι το 50% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου αποτελεί έναν ορατό κίνδυνο.
Ασύμφορες καλλιέργειες
O Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων, Ηλίας Σταθάκης, θεωρεί πως η σοδιά του δεν θα έχει μεγάλη διαφορά με πέρσι εξαιτίας του καύσωνα και της έλλειψης νερού.
«Στην περσινή σοδειά παράγαμε 300 τόνους ελαιόλαδο, φέτος εκτιμούμε πως θα κυμανθούμε γύρω στους 400 τόνους, ενώ πριν την κρίση του ελαιολάδου βγάζαμε 700 τόνους το χρόνο. Ωστόσο για ακόμη μία φορά φαίνεται πως η τοπική ποικιλία δεν “προχώρησε” όπως έπρεπε εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων και των παρατεταμένων καυσώνων», σημειώνει ο ελαιοπαραγωγός.
«Παλιά στα 100 κιλά καρπό βγάζουμε 25 κιλά λάδι, τώρα το λάδι είναι λιγότερο. Επίσης εκεί που ποτίζαμε κάθε 20 ημέρες, τώρα ποτίζουμε κάθε εβδομάδα, ενώ τα μεροκάματα έχουν φτάσει τα 50-60 ευρώ τη ημέρα. Η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται πιο ασύμφορη χρόνο με το χρόνο», καταλήγει.
Δημοσίευση σχολίου