Top News

Διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών του Λασιθίου για υπεράριθμα τμήματα στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία

 


Συλλαλητήριο  ενάντια στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση σχολικών τμημάτων διοργανώνουν οι σύλλογοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μεραμβέλλου-Οροπεδίου. Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης και μειώνοντας τις θέσεις εργασίας. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του συλλόγου έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ:  «Καμία συναίνεση στην αντιπαιδαγωγική επιβολή πληθωρικών τμημάτων»

Με αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ επιχειρούν σε όλη τη χώρα να μην πραγματοποιηθούν διχοτομήσεις τμημάτων ενώ έχουν 27 και 28 μαθητές και επιβάλλουν τις μετακινήσεις τους σε όμορες σχολικές μονάδες. Παράλληλα προωθείται η συγχώνευση τμημάτων που ήταν ήδη διχοτομημένα και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μαθητές με διαγνώσεις ή συντρέχουν λόγοι υλικοτεχνικής υποδομής (πχ μικρές αίθουσες).

Η παραπάνω πολιτική απόφαση έχει τεράστιο παιδαγωγικό και εργασιακό αντίκτυπο στα Δημόσια Σχολεία και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης με εντολή στις τοπικές Διευθύνσεις έχουν ξεκινήσει ήδη τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σε Νηπιαγωγεία και σε όλο το εύρος των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων. Η αντιπαιδαγωγική και απροκάλυπτη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας οδηγεί στη συρρίκνωση των Δημόσιων Σχολείων στην υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και στη μείωση των θέσεων εργασίας.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό τι θα επακολουθήσει τη νέα σχολική χρονιά όταν εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διδάξουν σε τμήματα των 25 μαθητών με μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και χωρίς παράλληλη στήριξη ή με παράλληλη στήριξη που “μοιράζεται” σε 3-4 μαθητές. Παρά την εκφρασμένη θέση του Κλάδου των Σωματείων και των αιρετών εκπρόσωπων οι τοπικές Διευθύνσεις σε Ηράκλειο Χανιά Ρέθυμνο και Λασίθι αυτή την περίοδο προχωρούν σε συμπτύξεις τμημάτων μετακινήσεις μαθητών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα με παιδαγωγικές επιπτώσεις στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο νέο κύμα υπεραριθμιών περικοπές θέσεων εργασίας. Στην Κρήτη θα χαθούν με τις αποφάσεις αυτές δεκάδες θέσεις νηπιαγωγών δασκάλων και ειδικοτήτων. Ο κλάδος οφείλει να αντιδράσει απέναντι σ’ αυτή την τραγελαφική κατάσταση.

Απαιτούμε  Από τον  περιφερειακό διευθυντή να προχωρήσει στις διχοτομήσεις όπως αυτές έχουν προταθεί από το ΠΥΣΠΕ. Την ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων. Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις ( διχοτομήσεις -τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια). Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄ Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων στα ολιγοθέσια σχολεία όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Τμήματα μέχρι 15 νήπια και 2η Νηπιαγωγό σε όσα λειτουργούν με περισσότερα.

Καλούμε όλους του συναδέλφους σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τριών συλλόγων ΠΕ του Νομού Λασιθίου στη ΔΙΠΕ Λασιθίου την Πέμπτη 8 Αυγούστου και ώρα 11:00 στη ΔΙΠΕ Λασιθίου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη