Κ. Σπυριδάκη: «Αδικαιολόγητη η μη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους»


 Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την αδικαιολόγητη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Στην εν λόγω Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κας Σπυριδάκη συνυπογράφει και η Βουλευτής Ηρακλείου, κα Ελένη Βατσινά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Ερώτηση, η εισφορά αυτή θεσπίστηκε με τον Ν. 3986/2011 για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία τότε ξεπερνούσε το 25%. Ωστόσο, η τρέχουσα οικονομική συγκυρία έχει αλλάξει, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 10%, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της συνέχισης της εν λόγω εισφοράς στους δημοσίους υπαλλήλους. Επιπλέον, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) σε περίπτωση ανεργίας, καθιστώντας το μέτρο άδικο και μη ανταποδοτικό.

Στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης για την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς, η Λασιθιώτισσα Βουλευτής αναφέρει: «Η διατήρηση της εισφοράς 2% επιτείνει τις οικονομικές ανισότητες ανάμεσα σε δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τη στιγμή που η συγκεκριμένη εισφορά έχει ήδη καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες οικονομικές συνθήκες και τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν υποστεί μισθολογικές περικοπές και αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό».

Με την Ερώτησή της, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ζητάει από τους Υπουργούς να απαντήσουν εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 2% για τους δημοσίους υπαλλήλους και ποια μέτρα θα λάβουν για να εξισορροπηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις ανάμεσα στους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Τέλος, αιτείται να δοθούν στοιχεία αναφορικά με το ποια είναι τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από την εισφορά αυτή τα τελευταία χρόνια και πώς έχουν διατεθεί προς την καταπολέμηση της ανεργίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη