Τι αλλαγές φέρνει στη Χρυσή η διαχείριση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ – Ο Γ. Μητσόπουλος εξηγεί στο Ράδιο Λασίθι


 Για την επόμενη μέρα της διαχείρισης στη νήσο Χρυσή αλλά και όσα έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα απ’ τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρώην, νυν σύμβουλος και πιθανότατα επόμενος διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μητσόπουλος.

Ο κ. Μητσόπουλος είναι ο άνθρωπος που έχει ασχοληθεί περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια από την πλευρά του ΟΦΥΠΕΚΑ, με όσα ζητήματα έχουν προκύψει σχετικά με τη Χρυσή και συμμετείχε στην κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, συστάθηκε το 2020, διαχειρίζεται ένα σημαντικό προϋπολογισμό, είναι φορέας εφαρμογής της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και από τον Σεπτέμβριο του 2025 μέσα από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης που έχει συσταθεί με έδρα το Ηράκλειο θα αναλάβει πλήρως την διαχείριση της Χρυσής αφού η θητεία της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης που υπάρχει σήμερα δεν αναμένεται να ανανεωθεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος παρά τη λήξη της θητείας της Επιτροπής, το Σχέδιο Δράσης θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως και τη θέση της υπάρχουσας Επιτροπής  θα αναλάβει μια καινούρια με επικεφαλής εκπρόσωπο του ΟΦΥΠΕΚΑ και συμμετοχή του Δήμου Ιεράπετρας, της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων φορέων.

Ήδη εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ο ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετέχει με εκπροσώπους του στις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται για την παρακολούθηση του Σχεδίου Δράσης ενώ έχει χρηματοδοτήσει πρόσθετες δράσεις, όπως η μερική περίφραξη του κεδροδάσους και πρόσφατα έδωσε 150.000 ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης για τον πλήρη καθαρισμό της Χρυσής. Παράλληλα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έχει παραχωρηθεί σκάφος προς τη Δασική Υπηρεσία Λασιθίου.  Ανάλογες δράσεις θα γίνονται και μελλοντικά με την χρηματοδότηση αλλά και την υλοποίηση να γίνεται απευθείας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως ο σχεδιασμός που υπάρχει για τους επόμενους μήνες προβλέπει την πρόσληψη δύο υπαλλήλων που μαζί με άλλους δύο που έχουν προσληφθεί ήδη θα στελεχώσουν τη Μονάδα Διαχείρισης Ανατολικής Κρήτης, ενώ μετά τη σύσταση του Σώματος Φύλαξης του ΟΦΥΠΕΚΑ τον περασμένο Μάιο, φέτος θα προσληφθούν επίσης 2 εποχικοί φύλακες με οκτάμηνη σύμβαση. Οι φύλακες αυτοί θα έχουν αρμοδιότητες παρόμοιες με τη δημοτική αστυνομία, δηλαδή θα μπορούν να βεβαιώνουν διοικητικά πρόστιμα και αναμένεται να συμβάλλουν στη φύλαξη και της Χρυσής. Στους φύλακες αυτούς είναι πιθανό να επιστέψει το σκάφος που έχει παραχωρηθεί στη δασική υπηρεσία, ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, αφού έχει παρατηρηθεί πως το Δασαρχείο δεν το έχει χρησιμοποιήσει όσο θα έπρεπε.

Όπως λέει ο κ. Μητσόπουλος για τη φύλαξη της Χρυσής θα απαιτηθεί συνεργασία και με όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως η Δασική Υπηρεσία Λασιθίου, έτσι ώστε με πρόσθετους υπαλλήλους να μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα βαθμό το Σχέδιο Φύλαξης που εκπονήθηκε στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης και ο έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών όπως προβλέπει η μελέτη φέρουσας ικανότητας η οποία επίσης έχει ολοκληρωθεί.

Το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών επισκεψιμότητας που ισχύουν σήμερα είναι πιθανό να συμβεί το ερχόμενο καλοκαίρι αν και όχι εντελώς σίγουρο τόνισε ο κ. Μητσόπουλος, όμως ζητούμενο από πλευράς ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η Χρυσή να γίνει όχι μόνο επισκέψιμη αλλά και ένα μέρος που θα λειτουργεί στα πρότυπα άλλων περιοχών της χώρας που έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν τουριστικά βασισμένες στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού τους περιβάλλοντος, όπως η Αλόννησος, η Σάμος, η Κεφαλονιά κλπ.

Αυτό που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, υπογράμμισε ο κ. Μητσόπουλος, είναι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων που έχει αναπτύξει ο ΟΦΥΠΕΚΑ για όλους τους επισκέπτες έτσι ώστε να ελέγχεται και ο αριθμός τους. Το σύστημα αυτό ήδη λειτουργεί στο Φαράγγι της Σαμαριάς και το ίδιο θα συμβεί και στη Χρυσή.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε επίσης πως εντός Οκτωβρίου τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στη Χρυσή και συναντήσεις με τη Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας έτσι ώστε να υπάρξει μια καλή συνεργασία και ενημέρωση για όλα τα σχετικά ζητήματα.

Ακούστε αναλυτικά και δείτε παρακάτω ενδεικτικές εικόνες από το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων στο Φαράγγι της Σαμαριάς:

https://samaria-tickets.necca.gov.gr/

 


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη