Πάρθηκαν πίσω συγχωνεύσεις τμημάτων σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου – Εντείνονται οι πιέσεις και στο Λασίθι

 


Μια μέρα πριν τον αγιασμό στα σχολεία όλης της χώρα, οι συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά και νηπιαγωγεία) συνεχίζουν να αποτελούν ένα μεγάλο «αγκάθι» για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, θέμα το οποίο έχει κινητοποιήσει ιδιαίτερα γονείς και εκπαιδευτικούς τον τελευταίο μήνα.

Η ξαφνική εγκύκλιος του Υπουργείου προς τους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με οδηγίες για συγχώνευση τμημάτων ώστε ο αριθμός των μαθητών να φτάσει το νόμιμο όριο των 25 μαθητών ανά τμήμα, έφερε τις κατά τόπους αποφάσεις για περίπου 80 συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία όλης της Κρήτης, 12 εκ των οποίων σε σχολεία του Λασιθίου.

Οι αντιδράσεις που προέκυψαν ήταν πολλές, το ίδιο και οι κινήσεις και επαφές που έγιναν εντός Αυγούστου προκειμένου να ανατραπούν αυτές οι αποφάσεις και όπως φαίνεται, ως ένα βαθμό, έφεραν αποτελέσματα στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων όπου κάποιες προγραμματισμένες συγχωνεύσεις ακυρώθηκαν με αποφάσεις των τελευταίων ημερών ενώ ταυτόχρονα έγιναν δεκτές και κάποιες προτάσεις κατατμήσεων τμημάτων όπως είχαν προταθεί από τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Λασίθι οι περισσότερες αλλαγές αφορούν το νομό Ηρακλείου εκεί όπου από τις προβλεπόμενες 40 συγχωνεύσεις τμημάτων θα γίνουν τελικά 20 με ταυτόχρονες πρόσθετες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών που ήρθαν μετά από έντονες πιέσεις. Στο νομό Χανίων τμήματα τριών τάξεων από τα συνολικά 24 για τα οποία υπήρχε σχετικός προγραμματισμός δεν θα συγχωνευτούν, ενώ στο Ρέθυμνο άλλαξε η απόφαση για τη συγχώνευση τμημάτων σε ένα δημοτικό και ένα νηπιαγωγείο.

Στο νομό Λασιθίου δεν έχει γίνει δεκτή καμία αλλαγή στις συγχωνεύσεις 12 τμημάτων σε 8 Δημοτικά Σχολεία του νομού με γονείς και εκπαιδευτικούς να έχουν σκοπό να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Θυμίζουμε πως το πρωί της Τετάρτης μετά τον αγιασμό των σχολείων ο Σύλλογος Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ιεράπετρας καλεί τους γονείς όλων των σχολείων σε πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης και όπως ανέφερε στο Ράδιο Λασίθι το μέλος του Συλλόγου, Μιχάλης Βιαννιτάκης, θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις προκειμένου να προκύψουν θετικές εξελίξεις.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη