Μήνυμα της Κ. Σπυριδάκη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μας γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία, καθώς σηματοδοτεί την αρχή ενός ακόμα ταξιδιού προς τη γνώση, την καλλιέργεια του πνεύματος και την κοινωνική ανάπτυξη. Το σχολείο δεν είναι απλώς ένας χώρος μετάδοσης γνώσης. Αποτελεί τη “θερμοκοιτίδα” της προσωπικότητας, εκεί όπου διαμορφώνονται οι αυριανοί πολίτες, άνθρωποι ολοκληρωμένοι, με αξίες και ιδανικά, έτοιμοι να σταθούν δυναμικά στην κοινωνία.

Η Εκπαίδευση του σήμερα διαμορφώνει την Κοινωνία του αύριο. Σε αυτή τη βάση, η εκπαίδευση οφείλει να προασπίζει τον πολιτισμό και την ιστορία μας, και να προάγει την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης πάνω σε βάσεις αξιακές. Πρέπει να ανάγει την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα ως προτέρημα, και να προάγει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αγωνίζεται για τη συμπερίληψη και την εξάλειψη των ανισοτήτων.

Μα πάνω απ’ όλα, το σχολείο οφείλει να ενισχύει στα παιδιά μας τη δύναμη και την ικανότητά τους να οραματίζονται. Άλλωστε, το όραμα είναι αυτό που λείπει από την κοινωνία μας. Είναι η κινητήριος εκείνη δύναμη που μετατρέπει τη βούληση και τη γνώση, σε δημιουργία για τους καλοπροαίρετους, και είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Θέλω επίσης να απευθύνω ένα ξεχωριστό μήνυμα στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τους ακούραστους συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι-περιπέτεια που λέγεται εκπαίδευση. Με υπομονή, επιμονή και αγάπη, βρίσκονται δίπλα στα παιδιά μας, στηρίζοντας κάθε τους βήμα, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Χωρίς τη δική σας στήριξη, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα μπορούσε να φέρει τους καρπούς που όλοι προσδοκούμε.

Για τους μαθητές μας, θέλω να ευχηθώ σε κάθε έναν και στην κάθε μία από εσάς, είτε είστε στα πρώτα σας σχολικά βήματα, είτε στη μέση του ταξιδιού, είτε στην τελική ευθεία των πανελληνίων, καλή σχολική χρονιά. Μέλημά σας να εξελιχθείτε κυρίως ως άνθρωποι, να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σας και να θυμάστε πως οι καλύτεροι σύμμαχοί σας απέναντι στο φόβο και το άγχος είναι η προσπάθεια και η μελέτη. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι να μάθετε να συνεργάζεστε, να νοιάζεστε για τους άλλους και να σέβεστε το διαφορετικό.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά, γεμάτη δημιουργικότητα, πρόοδο και επιτυχίες. Να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι στο πλευρό σας, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές σας για μια καλύτερη Εκπαίδευση και για ένα καλύτερο αύριο για όλες και όλους μας.

Καλή Πρόοδο, Καλή Σχολική Χρονιά!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη