Ολοκληρώνεται ο νέος χάρτης Υγείας με βασικά στοιχεία τις συγχωνεύσεις κλινικών και χειρουργείων

 


Οριστικοποιείται ο νέος χάρτης Υγείας ο οποίος δημιουργείται με τη συμβολή του ΟΔΙΠΥ, του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία.

Οι συσκέψεις μάλιστα το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της νέας Διοίκησης του ΟΔΙΠΥ, ενώ εντός των ημερών ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να παραλάβει τα στοιχεία από το νέο χάρτη υγείας, ώστε να μπορεί να τον αξιοποιήσει για αλλαγές στο ΕΣΥ.

Υπό το πρίσμα αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επανεκτιμήσει το προσωπικό που διαθέτουν οι δημόσιες μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε στην συνέχεια να επανασχεδιάσει όλες τις δομές.

Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης ήδη από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας, σχεδίαζε να αλλάξει τον υγειονομικό σχηματισμό, ώστε να προκύψουν μονάδες υγείας ανά τη χώρα που να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ο νέος χάρτης υγείας και οι αλλαγές

Βασικό ρόλο όμως στις αλλαγές αναμένεται να παίξει και ο διορισμός των νέων Διοικητών στα νοσοκομεία, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου.

Σήμερα πάντως το σύστημα υγείας παρουσιάζει κατακερματισμό δυνάμεων και μονάδων, με αποτέλεσμα όμως οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφού πολλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας δεν διαθέτουν ούτε το βασικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί νέα ομάδα ειδικών στο υπουργείο Υγείας, η οποία και θα μελετήσει τις αλλαγές ώστε να προτείνει συγχωνεύσεις κλινικών και αλλαγές χρήσης στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη θα ανασχεδιάσει το σύμπλεγμα νοσοκομείων παρότι στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Βασικά κριτήρια σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr αναμένεται να αποτελέσουν:

• Οι παρεχόμενες υπηρεσίες κι αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.

• Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο από τα δύο.

• Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιείται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.

• Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, ο ανασχεδιασμός αναμένεται να προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη