Τις νέες τάσεις φύτευσης, τις προκλήσεις και τις προσδοκίες για την επερχόμενη παραγωγική περίοδο ανέλυσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο γεωπόνος της Syngenta, Δημήτρης Πάγκαλος.
Η φετινή καλλιεργητική σεζόν στην Ιεράπετρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες επηρέασαν την παραγωγή κηπευτικών. Όπως δήλωσε ο κ. Πάγκαλος, οι αποδόσεις των αγγουριών ήταν χαμηλότερες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οι θερμοκρασίες έθεσαν εμπόδια στην ποσότητα παραγωγής και έτσι οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά λόγω της χαμηλής προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης. Η ανισορροπία στις τιμές υπήρξε καλή για τους παραγωγούς που συμμετείχαν στις καλοκαιρινές φυτεύσεις, αν και δεν κατάφεραν όλοι να επωφεληθούν εξίσου, τόνισε ο κ. Πάγκαλος.
Το βελανίδι και η ντομάτα ήταν τα προϊόντα που σημείωσαν μεγαλύτερη ζήτηση, με τα πρώτα βελανίδια να φτάνουν τιμές έως και 5-6 ευρώ το κιλό. Σε πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν τιμές των 10 ευρώ στα βελανίδια με πολύ επικριτικό τρόπο, με τον κ. Πάγκαλο να τονίζει πως τέτοιες τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παράλληλα όμως επισήμανε ότι ακόμα και η αρνητική δημοσιότητα για τις υψηλές τιμές έστρεψε την προσοχή στα τοπικά προϊόντα, αναδεικνύοντας την καθαρότητα και την ποιότητα της παραγωγής της Ιεράπετρας, σε μια περίοδο που η προσφορά ήταν περιορισμένη.
Η φύτευση των αγγουριών παραμένει ο κορυφαίος πόλος έλξης για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας. Μετά από δύο καλές χρονιές, οι καλλιέργειες αγγουριού συνέχισαν να αυξάνονται το 2024. Οι εξαγωγές παίζουν σημαντικό ρόλο, με το αγγούρι να κρατά σταθερές τιμές πάνω από τα 80 λεπτά το κιλό, γεγονός που ενθαρρύνει τη διατήρηση της φθινοπωρινής φύτευσης. Οι παραγωγοί στρέφονται στα αγγούρια καθώς προσφέρουν γρήγορη απόδοση σε χρήματα και απαιτούν λιγότερο χρόνο για τη συγκομιδή σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, όπως η ντομάτα, που απαιτεί περισσότερη αναμονή.
Ωστόσο, η ντομάτα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ασθένεια της καστανής ρυτίδωσης. Η ασθένεια αυτή έχει γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για τους παραγωγούς, καθώς μεταδίδεται εύκολα και καταστρέφει τις καλλιέργειες. Παρά τις προσπάθειες των εταιρειών σπόρων να αναπτύξουν ανθεκτικά υβρίδια, δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη λύση για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, εντός του 2025 αναμένονται νέες λύσεις από τις εταιρείες σπόρων, με κατάλληλα υβρίδια που θα είναι ανθεκτικά στη νέα ασθένεια που πλήττει την περιοχή χωρίς να υπάρχουν απώλειες στην ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων.
Νέες Τάσεις και Καλλιέργειες
Παράλληλα με την αυξημένη φύτευση αγγουριών, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την πιπεριά Φλωρίνης, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εργατικών εξόδων και της ζήτησης για εξαγωγές. Η καλλιέργεια αυτή παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, καθώς οι παραγωγοί βλέπουν σε αυτήν μια οικονομική λύση που μπορεί να αποδώσει σε βάθος χρόνου. Η Φλωρίνης έχει μακρά περίοδο συγκομιδής και μπορεί να καλλιεργείται για έως και 12 μήνες, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για πολλούς παραγωγούς.
Οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, όπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις. Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες, ενώ η διαχείριση της καστανής ρυτίδωσης παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας για την καλλιέργεια ντομάτας. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις σε νερό επιβαρύνουν την παραγωγή, ειδικά σε μια περιοχή όπου το νερό είναι περιορισμένο και η αγροτική παραγωγή εξαρτάται άμεσα από την επάρκεια του.
Συνολικά, η τάση δείχνει μια στροφή σε καλλιέργειες που προσφέρουν γρήγορη απόδοση και είναι ανθεκτικές σε ασθένειες, όπως το αγγούρι και η πιπεριά Φλωρίνης. Παρά τις δυσκολίες, οι παραγωγοί της Ιεράπετρας θα πρέπει να παραμένουν προσηλωμένοι στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και στις σταθερές συνεργασίες με αρχικό στόχο την επιμήκυνση του χρόνου της κάθε καλλιέργειας αλλά και βέβαια να είναι σε θέση να ανταποκριθούν τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή ζήτηση.
Δημοσίευση σχολίου