Μεγάλη ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης από την εξάπλωση της ευλογιάς στα πρόβατα και τις νέες απαγορεύσεις


 Σε επιφυλακή τίθενται ξανά οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων της ευλογιάς των προβάτων, καθώς τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κορινθία και τη Μαγνησία, μετά από αυτά στον Έβρο και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιουργούν νέα δεδομένα.

Στη Μαγνησία εντοπίστηκε κρούσμα σε μονάδα των Καναλίων. Χθες το απόγευμα ελήφθη δείγμα που εστάλη στην Αθήνα για εξέταση και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε πως ήταν θετικό. Έτερο κρούσμα εντοπίστηκε και στην Πελοπόννησο αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στην Κορινθία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίστηκαν 104 εστίες ευλογιάς ενώ οι αρχές προχώρησαν σε 17.500 θανατώσεις σε Έβρο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία, Κορινθία.

Χθες, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.

Κώδωνας κινδύνου από τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου

Όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, κ. Γρύλλος Παπαδάκης,  η απόφαση για πανελλαδικό κλείσιμο των σφαγείων, που ελήφθη αιφνιδιαστικά, έχει προκαλέσει σοκ στον κτηνοτροφικό κόσμο.

Η χρονική στιγμή της εμφάνισης της ευλογιάς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου “σακασμού” στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, αυτή είναι η περίοδος που οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν τα ζώα για σφαγή, ενόψει της γαλακτοκομικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου υπογράμμισε την αυξημένη μεταδοτικότητα της ευλογιάς σε σχέση με την πανώλη, επισημαίνοντας ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αέρα. Σε αντίθεση με την πανώλη που παρέμενε στα ζώα για 7 ημέρες, η ευλογιά μπορεί να παραμείνει για 6 μήνες. Ο κ. Παπαδάκης κάλεσε τους κτηνοτρόφους να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας δανεισμούς ζώων και επισκέψεις σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η ευλογιά, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος ή γάλακτος. Παρόλα αυτά, η απαγόρευση λειτουργίας των σφαγείων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των ζώων κρίθηκαν απαραίτητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά, με διάρκεια 10 ημερών, αποτελούν προληπτικό μέτρο για την προστασία της κτηνοτροφίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα ευλογιάς στην Κρήτη. Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το νησί θα παραμείνει αμόλυντο, ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανησυχία που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς η ευλογιά έχει ήδη εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου τόνισε την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση των κτηνοτρόφων από τους κτηνιάτρους και τους γεωπόνους, καθώς και την αυστηρή τήρηση των οδηγιών για την προμήθεια ζωοτροφών.

Η ευχή όλων είναι η άμεση αντιμετώπιση της ευλογιάς και η επιστροφή στην κανονικότητα για τον κτηνοτροφικό κλάδο, που αποτελεί βασικό πυλώνα της κρητικής οικονομίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη