Κάθε μέρα και μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα με την εξάπλωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης στις καλλιέργειες ντομάτας της Ιεράπετρας, ο οποίος φαίνεται πως έχει πια προσβάλλει σχεδόν το σύνολο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, και ο αγρότης και πρώην μέλος του συλλόγου, Γιάννης Αγγελάκης, αναφέρθηκαν εκτενώς σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για την ανησυχητική εξάπλωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV) που πλήττει τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ντομάτας στην Ιεράπετρα. Σύμφωνα με κ. τον Αγγελάκη, εννέα στις δέκα θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην περιοχή έχουν πλέον πληγεί από τον ιό, στοιχείο που γίνεται γνωστό από τις καθημερινές συνανστροφές κάθε αγρότη, όμως δεν αποτυπώνεται σε επίσημες καταγραφές.
Ο κ. Αγγελάκης εξήγησε ότι, παρά τα εκτεταμένα προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής απολύμανσης και της απομόνωσης, οι δικές του καλλιέργειες εμφάνισαν σημάδια του ιού μόλις δέκα ημέρες μετά τη φύτευση.
«Χρησιμοποιήσαμε τη μέγιστη προσοχή, απολυμαίνοντας τα πάντα και διασφαλίζοντας ότι δεν υπήρχε επαφή με γειτονικές καλλιέργειες», ανέφερε ο Αγγελάκης. «Ωστόσο, τη δέκατη μέρα, τα συμπτώματα ήταν εμφανή. Είναι αποκαρδιωτικό». Τόνισε ότι αυτή η γρήγορη εξάπλωση δεν οφείλεται μόνο σε τοπικούς παράγοντες, αλλά και σε συστημικά προβλήματα στην ποιότητα των σπόρων και στην έλλειψη επαρκών ελέγχων.
Ο ιός, ο οποίος μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί μέσω εργαλείων, εργατών και ακόμα και εντόμων, έχει βρει ανεμπόδιστο δρόμο για να εισχωρήσει στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής.
«Δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος των σπόρων», σημείωσε ο Αγγελάκης. «Μας λένε ότι γίνονται δειγματοληψίες, αλλά προφανώς δεν αρκούν. Ένας έλεγχος του ενός τοις εκατό ή και λιγότερο δεν πρόκειται να μας σώσει». Κάλεσε τους τοπικούς αγρότες να δράσουν συλλογικά και ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου για εισαγόμενους σπόρους και φυτά. Ανέφερε επίσης ότι σε χώρες όπως το Βέλγιο, οι αγρότες εργάζονται για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις λόγω παρόμοιων προβλημάτων – ένα μοντέλο που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και οι αγρότες της Ιεράπετρας.
Συλλογική Δράση και Κρατική Αντίδραση
Ο Μιχάλης Βιαννιτάκης ανέδειξε τις προσπάθειες του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Πρόσφατα, ο σύλλογος άσκησε πίεση στις τοπικές αρχές για να προωθήσουν τροποποιήσεις στη νομοθεσία, επιτρέποντας πιο προληπτικά μέτρα σε περιπτώσεις αγροτικών εκτάκτων αναγκών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, το νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να υστερεί, καθυστερώντας συχνά την απαραίτητη βοήθεια προς τους αγρότες.
«Καλέσαμε σε συνάντηση πριν από δύο μήνες για να καταγράψουμε τις περιπτώσεις του ιού», δήλωσε ο Βιαννιτάκης, εκφράζοντας απογοήτευση. «Οι αγρότες δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς, και τώρα ξεκινάμε από το μηδέν. Αν είχαμε δράσει πιο προορατικά, θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για να στηρίξουμε τις νομικές μας ενέργειες και την πίεση για αποζημιώσεις».
Τόσο ο κ. Βιαννιτάκης όσο και ο κ. Αγγελάκης τόνισαν την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση μεταξύ των αγροτών. Ο κ. Βιαννιτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια ευρύτερη προσπάθεια, που θα περιλαμβάνει συνεχή συλλογή δεδομένων και μεγαλύτερη συλλογική διαπραγματευτική ισχύ. Αυτό όχι μόνο θα στηρίξει τις πιθανές νομικές διεκδικήσεις για αποζημιώσεις, αλλά θα παράσχει και ακριβή, ουσιαστική πληροφόρηση όταν προσεγγίζονται κυβερνητικοί φορείς ή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η συζήτηση στράφηκε επίσης στον ρόλο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων ρυθμιστικών φορέων. Ο κ. Αγγελάκης, εμφανώς απογοητευμένος, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των κρατικών μηχανισμών. «Πού είναι το Υπουργείο τώρα; Θα ελέγξουν τους σπόρους ή θα περιμένουν μέχρι να μην μας μείνει τίποτα;» ρώτησε. Η έλλειψη επίσημων ελέγχων και η εξάρτηση από ιδιωτικά εργαστήρια για την επαλήθευση περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα, αφήνοντας τους αγρότες χωρίς μια σαφή, αναγνωρισμένη από το κράτος διαδρομή για να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους.
Ο κ. Βιαννιτάκης επεσήμανε ότι η τρέχουσα κατάσταση, όπου οι μεμονωμένοι αγρότες φέρουν το κόστος των αναλύσεων και των επαληθεύσεων, είναι μη βιώσιμη. Ζήτησε από τις περιφερειακές αγροτικές υπηρεσίες να αναλάβουν την ευθύνη της δειγματοληψίας και της επαλήθευσης, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα που συλλέγονται είναι αξιόπιστα και υπόκεινται σε επίσημο έλεγχο.
Η συζήτηση έκλεισε με κάλεσμα για δράση προς την τοπική αγροτική κοινότητα. Και οι δύο ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για ενότητα, υποστηρίζοντας μια κοινή αντίδραση για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους κρατικούς μηχανισμούς. Ο κ. Αγγελάκης πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα αποτελείται τόσο από αγρότες όσο και από τοπικούς επιστήμονες για την αυστηρή παρακολούθηση και τεκμηρίωση της εξάπλωσης του ιού.
Ο Μιχάλης Βιαννιτάκης κατέληξε τονίζοντας ότι, ενώ η κρίση είναι σοβαρή, δεν είναι αργά για να δράσουμε. Η προσεχής συνάντηση με το Υπουργείο αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία να παρουσιαστεί η σοβαρότητα του προβλήματος, και παρότρυνε όλους τους αγρότες να παράσχουν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία έχουν.
Ακούστε αναλυτικότερα:
Δημοσίευση σχολίου