«Το τονίζω εδώ και χρόνια, το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, αποτελεί την κορυφή της αναπτυξιακής πυραμίδας του νησιού», τόνισε απόψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην εκδήλωση που οργάνωσε η Eurobank στο Ηράκλειο για την ανάπτυξη στην Κρήτη.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για «ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομο που διατρέχει την Κρήτη από την Κίσσαμo μέχρι τη Σητεία» και υπογράμμισε πως «δεν αποτελεί μόνο μια βασική αναπτυξιακή προοπτική, αλλά κυρίως έρχεται να καλύψει το αναπτυξιακό έλλειμμα του νησιού. Μια πάγια εκκρεμότητα, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη λογική του υπερσυγκεντρωτικού κράτους, που δεν τολμά να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και να κατανείμει πόρους στις Περιφέρειες».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απώλεια πόρων που έπρεπε να έχουν διατεθεί για την οδική ασφάλεια, σημείωσε τις διαχρονικές καθυστερήσεις και την έλλειψη συνεργασίας επί πολλά χρόνια με το αρμόδιο υπουργείο, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς το τμήμα από την Κίσσαμο και τα Χανιά προς το Ηράκλειο.
Υπογράμμισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν τα τμήματα και μετά τον Άγιο Νικόλαο μέχρι την Σητεία όπου έχουν ωριμάσει μελέτες και πρέπει να γίνουν απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Υποδομών ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό το θέμα των παρακάμψεων όπως στο Ηράκλειο. «Μακάρι την επόμενη επταετία να το δούμε ολοκληρωμένο το έργο του ΒΟΑΚ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Για την Περιφέρεια Κρήτης, ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων υποδομών, προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και είναι σημαντική η παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης, για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κρήτης με πόρους των Περιφερειακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του εκτεταμένου επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού με έργα 70 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, αλλά και στην αναβάθμιση των κάθετων οδικών αξόνων που συνδέουν το ΒΟΑΚ με τις νότιες παραγωγικές περιοχές της Κρήτης με την κατασκευή κόμβων, παρακάμψεων πόλεων και οικισμών, καθώς και νέες χαράξεις όπου αυτό απαιτείται. Πρόκειται για έργα 100 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, το οποίο αναμένεται να μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της Κρήτης, στον τομέα των μεταφορών, αλλά επεσήμανε «πως η περιοχή του Καστελλίου χρειάζεται μια σειρά συνοδών έργων, είτε αυτά αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής είτε την κατασκευή συνδετήριων οδικών αξόνων».
Υπογράμμισε ακόμα πως για την Περιφέρεια Κρήτης, τα ζητήματα της διαχείρισης και διάθεσης του νερού αποτελούν μια ακόμα στρατηγική προτεραιότητα και προκρίνοντας την αξία της ενιαίας και περιφερειακής διαχείρισης των υδάτων, τόνισε πως κάθε πολιτική διαχείρισης του νερού πρέπει να ενσωματώνει και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε και στα μεγάλα αρδευτικά έργα της Κρήτης και μια σειρά έργα που πρέπει να προχωρήσουν στον τομέα αυτό
και υπογράμμισε την αξία των μεγάλων έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, της Κρήτης με την Αττική. Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως «η Κρήτη είναι ένα νησί που δικαιούται το μερίδιο στην ανάπτυξη, στη βάση όχι μόνο της αναλογικότητας, αλλά και στη βάση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο τόπος μας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Δημοσίευση σχολίου