«Πάρτι» φοροδιαφυγής είχε στήσει επιχειρηματίας από την Κρήτη στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο Διεθνών Οδικών Μεταφορών, λογιστές και εταιρείες παροχής λογισμικού για την εμπορική διαχείριση των επιχειρήσεων.
Όπως αποκάλυψαν, η ΑΑΔΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν το ευνοϊκότερο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς στην Κύπρο προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή άμεσων και έμμεσων φόρων και εισφορών στην Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά των διεθνών οδικών μεταφορών. Η απόκρυψη φορολογητέας ύλης υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Το κόλπο έστησε συνιδιοκτήτης εταιρείας Διεθνών Οδικών Μεταφορών με έδρα την Κρήτη ο οποίος εμφανίζεται κι ως ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος εταιρείας στην Κύπρο. Η εταιρεία στην Κύπρο όπως αποδείχθηκε ήταν εικονική και συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό την έκδοση τιμολογίων προς την κρητική εταιρεία και άλλες εταιρείες (κυρίως κρητικές) για παρεχόμενες υπηρεσίες που στην πραγματικότητα παρείχε η εταιρεία στην Κρήτη.
Με το κόλπο αυτό, η εικονική κυπριακή εταιρεία εμφάνιζε έσοδα τα οποία φορολογούνταν με βάση το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Κύπρου ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για έσοδα τα οποία είχε αποκτήσει η κρητική εταιρεία και τα είχε κρύψει από την ΑΑΔΕ.
Μάλιστα, την ίδια καταστατική έδρα στην Κύπρο βρέθηκαν να έχουν επιπλέον 58 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται, στο χώρο των διεθνών οδικών μεταφορών, με λογιστή το ίδιο φυσικό πρόσωπο.
Η έρευνα
Η έρευνα των ελεγκτικών αρχών έγινε στην Κρήτη στην έδρα της εταιρείας Διεθνών Οδικών Μεταφορών και στη Λευκωσία που είχε δηλωθεί η έδρα της κυπριακής εταιρείας Διεθνών Οδικών Μεταφορών.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ερευνώντας τη λειτουργία και τη δράση της επιχείρησης που εμφάνιζε την καταστατική της έδρα στην Κύπρο διαπίστωσε ότι:
– Στην έδρα που είχε δηλωθεί υπήρχε κενός χώρος, χωρίς ένδειξη λειτουργίας επιχείρησης, χωρίς οργανωμένο χώρο γραφείου ή θέσεων εργασίας για προσωπικό. Στην καταστατική έδρα δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος στάθμευσης στόλου Δ.Χ. φορτηγών για την εκτέλεση έργου διεθνών οδικών μεταφορών, ούτε και χώρος φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων. Δεν βρέθηκαν εργαζόμενοι (διοικητικοί ή οδηγοί) δηλωμένοι στην Κυπριακή Επιθεώρηση Εργασίας.
– Ο ιδιοκτήτης, μοναδικός μέτοχος και διευθυντής της Κυπριακής εταιρείας δεν βρέθηκε στην Κύπρο, καθώς είναι Έλληνας με μόνιμη κατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι συνιδιοκτήτης Κρητικής εταιρείας δραστηριοποιούμενης στον κλάδο των Διεθνών Οδικών Μεταφορών.
– Τα δηλωμένα Δ.Χ. φορτηγά οχήματα στο Υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου, προκειμένου να λάβει η οντότητα άδεια ασκήσεως δραστηριότητας Διεθνών Οδικών Μεταφορών, από τα στοιχεία των ταχογράφων, βρέθηκαν να μην έχουν εκτελέσει ποτέ μεταφορές από Ελλάδα προς Κύπρο και το αντίστροφο και δεν επέστρεψαν ποτέ στη βάση τους μετά το πέρας των οκτώ (8) μηνών που προβλέπεται από τη Νομοθεσία για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές.
– Η εταιρεία υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ στην Κυπριακή Φορολογική Αρχή, αλλά δεν είχε υποβάλλει δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων για τα έτη λειτουργίας της.
– Ο μεγαλύτερος πελάτης της Κυπριακής ήταν η Κρητική εταιρεία με την ίδια δραστηριότητα και εταίρο τον ίδιο τον Διευθυντή της Κυπριακής.
– Και οι υπόλοιποι πελάτες της Κυπριακής είναι ελληνικές εταιρείες και πολλές από αυτές έχουν έδρα στην Κρήτη.
– Τα τιμολόγια που εξέδιδε η Κυπριακή προς την Κρητική εταιρεία, εκδίδονταν στο σύνολό τους επί πιστώσει, ενώ ουδέποτε εξοφλήθηκαν σε Κυπριακούς Τραπεζικούς Λογαριασμούς.
– Ομοίως και τα τιμολόγια που εκδίδονταν από την Κυπριακή για τις λοιπές εταιρείες, ουδέποτε εξοφλήθηκαν σε Τραπεζικούς Λογαριασμούς στην Κύπρο.
Η δραστηριότητα στην Κρήτη
Η πραγματική διοίκηση και δραστηριότητα του νομικού προσώπου εκτελούνταν συστηματικώς και αδιαλείπτως από την Κρήτη, όπου:
– Βρέθηκε, ο Έλληνας, μοναδικός μέτοχος και διευθυντής της κυπριακής οντότητας να διαχειρίζεται την Κυπριακή εταιρεία, στην έδρα της εταιρείας Διεθνών Οδικών Μεταφορών στην Κρήτη, της οποίας ιδιοκτήτες και εταίροι είναι ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.
– Βρέθηκε υπολογιστής, συνδεδεμένος με απομακρυσμένη VPN σύνδεση, να επικοινωνεί με έτερο υπολογιστή με ελληνικό IP, επί του οποίου ήταν εγκατεστημένο πρόγραμμα εμπορικής διαχείρισης για εταιρεία με την επωνυμία της κυπριακής εταιρείας. Τον υπολογιστή, την ώρα της συντονισμένης δράσης σε Ελλάδα και Κύπρο, βρέθηκε να χειρίζεται ανασφάλιστη εργαζόμενη.
– Από τον ανωτέρω υπολογιστή αντλήθηκαν στο σύνολό τους τα λογιστικά αρχεία της κυπριακής εταιρείας.
– Περαιτέρω, καθώς η δράση στην Κρήτη έλαβε χώρα στην έδρα της Κρητικής οντότητας, την ώρα του ελέγχου κατασχέθηκαν τιμολόγια εκδόσεως αμφότερων των εταιρειών (κρητικής και κυπριακής) για υποτιθέμενες παρεχόμενες υπηρεσίες της Κυπριακής εταιρείας προς την κρητική, και ακολούθως για την τιμολόγηση αυτών των υπηρεσιών από την Κρητική προς τους δικούς της πελάτες.
– Τα τιμολόγια της κρητικής και της κυπριακής εταιρείας, εμφανίζουν τον ίδιο ακριβώς μορφότυπο και την ίδια γραμμογράφηση, ενώ η εταιρεία λογισμικού που παρέχει το εμπορικό πρόγραμμα για την έκδοση τον φορολογικών στοιχείων είναι η ίδια και είναι ελληνική.
Δημοσίευση σχολίου