Φέτος η Κρήτη έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 1η έως 5 Δεκεμβρίου, 2024, με τίτλο «Πέρα από τον ελαιώνα: Διαμόρφωση δημόσιας και πλανητικής υγείας, πολιτική και βιωσιμότητα», τόπος Συμποσίου: Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Στην επιστημονική ομάδα του συνεδρίου συμμετέχει ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και του Πανεπιστήμιο Κρήτης, κος Παναγιώτης Σαρρής.
Οι ερευνητές που ηγούνται της μελέτης των πιθανών πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου για την υγεία θα συζητήσουν μια ποικιλία θεμάτων όπως, η ποιότητα του ελαιολάδου, η βιωσιμότητα και οι τρέχουσες πολιτικές σχετικά με την επισήμανση και τη χρήση του ελαιολάδου, νέες μελέτες και ευρήματα που αφορούν την υγεία του καταναλωτή, κ.α.
Το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Yale School of Public Health (YSPH), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, έχει ως στόχο να φέρει κοντά επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ειδικούς του κλάδου παραγωγής και παραγωγούς από όλο τον κόσμο, μέσω επιστημονικών παρουσιάσεων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, γευσιγνωσίας, κ.λπ.
«Το ελαιόλαδο αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως, ειδικά για τα οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με την EFSA (Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόσληψη ελαιολάδου – ιδιαίτερα του παρθένου ελαιόλαδου – έχει σπουδαία καρδιαγγειακά οφέλη, λόγω της σύνθεσης των λιπαρών οξέων του και της αντιοξειδωτικής δράσης των φυσικών πολυφαινολών του, που καταπολεμούν τις φλεγμονές. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου-2, καθώς και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα», αναφέρει ο κος Π. Σαρρής.
Δημοσίευση σχολίου