Γ. Γουλιδάκης: Τι σημαίνει η αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε ανήλικους – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

 


Σημαντικές φορολογικές αλλαγές και νέες υποχρεώσεις που επηρεάζουν τους κατοίκους και αγρότες της Ιεράπετρας αναλύθηκαν σήμερα στο Ράδιο Λασίθι από τον φοροτεχνικό και δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Γουλιδάκη. Στη συνέντευξη, ο κ. Γουλιδάκης σχολίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στην αυτόματη απόδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σε ανήλικα παιδιά και τις νέες ρυθμίσεις για την υποχρέωση ψηφιακού δελτίου αποστολής για αγρότες, παρουσιάζοντας μια εικόνα των αλλαγών που έρχονται από την 1η Δεκεμβρίου.

O κ. Γουλιδάκης αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που αφορούν την αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε παιδιά, ακόμα και νεογέννητα. Από τις 11 Νοεμβρίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκίνησε να αποδίδει αυτόματα ΑΦΜ σε ανήλικα παιδιά από μηδέν έως 12 ετών, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών για τους γονείς. Μέχρι τώρα, η απόδοση ΑΦΜ στα παιδιά ήταν δυνατή μόνο για τα άνω των 12 ετών, αλλά η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει πλέον και νεότερα παιδιά, με την προϋπόθεση να έχουν περιληφθεί στη φορολογική δήλωση του 2023.

Ο κ. Γουλιδάκης κατέστησε σαφές ότι η αυτόματη απόδοση ΑΦΜ δεν συνεπάγεται νέες υποχρεώσεις για τα παιδιά ή τους γονείς τους. Δεν υπάρχει υποχρέωση για την έκδοση κλειδαρίθμου ούτε για την υποβολή φορολογικής δήλωσης από τα παιδιά αυτά, εκτός και αν το παιδί αποκτήσει κάποιο φορολογητέο εισόδημα ή περιουσία, όπως ένα ακίνητο που του παραχωρείται από γονείς ή παππούδες.

Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής για Αγρότες

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γουλιδάκης αφορούσε τους αγρότες και τις νέες υποχρεώσεις τους για την έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής. Από την 1η Δεκεμβρίου, αγρότες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του 2022, θα πρέπει να εκδίδουν ψηφιακά δελτία αποστολής μέσω της πλατφόρμας MyData για κάθε μεταφορά προϊόντων. Αυτή η αλλαγή στοχεύει στην καλύτερη παρακολούθηση και διαφάνεια της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Όπως ανέφερε ο κ. Γουλιδάκης, η μετάβαση από το χειρόγραφο δελτίο αποστολής στο ψηφιακό θα γίνει σταδιακά. Οι αγρότες που έχουν μικρότερο τζίρο από το όριο των 200.000 ευρώ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το χειρόγραφο δελτίο αποστολής μέχρι την 1η Απριλίου 2025. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η ψηφιακή καταγραφή θα γίνει υποχρεωτική για όλους τους αγρότες, με εξαίρεση τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που έχουν έσοδα κάτω των 15.000 ευρώ. Οι μικροί αγρότες αυτοί δεν θα χρειάζεται να εκδίδουν δελτίο αποστολής, καθώς αυτή η ευθύνη μεταφέρεται στους παραλήπτες των προϊόντων.

Ο κ. Γουλιδάκης υπογράμμισε τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη νέα διαδικασία, όπως η ανάγκη για ηλεκτρονική υποδομή και η αδυναμία σύνδεσης στο διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής χωρίς την επιβολή προστίμων, καθώς οι αλλαγές αυτές απαιτούν χρόνο και εκπαίδευση.

Η νέα φορολογική πραγματικότητα φέρνει αλλαγές που στοχεύουν στη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας και της διαχείρισης των δημόσιων εσόδων, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέα βάρη και ευθύνες για τους πολίτες και τους αγρότες της περιοχής. Ο κ. Γουλιδάκης κάλεσε τους αγρότες να συμβουλευτούν τους φοροτεχνικούς τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις νέες απαιτήσεις, ώστε να αποφύγουν εκπλήξεις και πρόστιμα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη