Μπροστά σε μια νέα συνθήκη βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη, μετά από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία τον περασμένο μήνα, καθώς μία ακόμη ανεξαρτητοποίηση βουλευτή από τον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει αυτομάτως το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η νέα αυτή συνθήκη – η ενδεχόμενη δηλαδή καταγραφή για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια της έκπτωσης κόμματος από το ισχυρότερο αξίωμα της αντιπολίτευσης- συνιστά και τυπικά «αλλαγή πίστας» για το ΠΑΣΟΚ, αφού η δημοσκοπική του άνοδος τους τελευταίους μήνες το είχαν ανεβάσει στη δεύτερη θέση.
Αυτή τη στιγμή, μετά από τις τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις από την Κουμουνδούρου (των Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Ραλλίας Χρηστίδου, Κυριακής Μάλαμα), ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 31 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, βάσει του κανονισμού της βουλής για την περίπτωση ισοδυναμίας δύο κομμάτων , προηγείται και παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, αφού πήρε τις περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η βουλή.
Πως μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί; Πρέπει ή να ανεξαρτητοποιηθεί ακόμη ένας βουλευτής (κάτι που έχει προαναγγείλει η Θεοδώρα Τζάκρη, η βασική συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη) ή να προσχωρήσει ακόμη ένας στο ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο; Το πρώτο, το οποίο μάλιστα θεωρείται θέμα ωρών.
Στην περίπτωση αυτή, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κλίμακα και απολαμβάνει όλα τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπως: μετακομίζει στα γραφεία του κόμματος που έχει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ρόλο, ο αρχηγός του θα παίρνει το λόγο αμέσως μετά από τον πρωθυπουργό και θα έχει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων μεγαλύτερου αριθμού συνεργατών.
Η εκτίμηση που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ όλο το τελευταίο διάστημα, έτσι κι αλλιώς ήταν ότι άρχιζαν να κερδίζουν το στοίχημα της αναβάθμισης του ρόλου τους στο πολιτικό σκηνικό. «Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον το ΠΑΣΟΚ ως το βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας», τονίζουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκης διαμηνύοντας ότι οι «επιθέσεις» στην κυβέρνηση θα είναι όλο και πιο συχνές και ει δυνατόν καλύτερα συντονισμένες. Είναι και η απάντηση που δίνουν στην κυβερνητική παράταξη που κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ως τον «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», ένα κόμμα που λέει «όχι» σε όλα».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αναχαιτίσει την κατηγορία ότι εξελίσσεται σε έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζοντας ότι στόχος τους είναι η κάθε φορά τεκμηριωμένη αντιπολίτευση για συγκεκριμένες πολιτικές της κυβέρνησης. Εξηγούν μάλιστα ότι παρά τις κατηγορίες από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, ενώ καταψήφισαν μόνο εκείνα που θεώρησαν ότι δεν θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του.
Στην ίδια λογική άλλωστε θα κινηθεί αύριο, στο δεύτερο τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό στη Bουλή μετά από την επανεκλογή του ο κ. Ανδρουλάκης. Με αφορμή τη συζήτηση για τον «προσωπικό γιατρό» θα επιμείνει στην ανάδειξη των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβερνητική παράταξη να τις συμπεριλάβει στη ρύθμιση για να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου. Για μια συζήτηση με ευρύτερη αλλά συγκεκριμένη ατζέντα θα έχει επίσης την ευκαιρία κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που όπως ακούγεται θα γίνει προς το τέλος του Νοεμβρίου (όταν λυθεί και η εκκρεμότητα με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας).
Τι θα γίνει με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Για τον ΣΥΡΙΖΑ το «σήμα» του κ. Ανδρουλάκη προς τους βουλευτές και τα στελέχη του είναι η μηδενική εμπλοκή στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου. Ο ίδιος το έχει ξεκαθαρίσει σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του. Μάλιστα μιλώντας πρόσφατα με δημοσιογράφους στη Χαριλάου Τρικούπη όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «δεν είμαι …Νέρωνας να βλέπω και να χαίρομαι με την καταστροφή δίπλα μου».
Οι καλά γνωρίζοντες εξηγούν ότι με αυτή τη φράση επιχειρεί να στείλει καθαρό μήνυμα και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να προσεγγίσει. Η στόχευσή του βέβαια παραπέμπει στην αμφίπλευρη διεύρυνση- «όχι όμως με όρους προσηλυτισμού βουλευτών και στελεχών», σύμφωνα με τις διευκρινίσεις από το επιτελείο του. Στις δε φήμες για προσέγγιση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Τσουκαλά ήταν κατηγορηματική: «καμία εμπλοκή».
Ο κ. Τσουκαλάς πάντως άφησε να εννοηθεί ότι η απάντηση αυτή δίνεται στην παρούσα φάση. «Προφανώς ,στο μέλλον δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει. Εμείς δεν λέμε «ποτέ»- η πολιτική είναι μια εξελικτική διαδικασία. Μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας θεωρεί ήδη αξιωματική αντιπολίτευση και εμείς προσπαθούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο, να γίνουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη θέλει την πολιτική αλλαγή, θέλει κοινωνική αντιπολίτευση και νηφαλιότητα», έλεγε προ ημερών ο κ. Τσουκαλάς, δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας με ευρύτερα εκλογικά κοινά κι ότι αυτό το κάλεσμα θα γίνει πιο συγκεκριμένο στο πολιτικό- προγραμματικό Συνέδριο του κόμματος, την προσεχή άνοιξη.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη προκαλούν έντονες συζητήσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ακούγονται διάφορα και διαφορετικά σενάρια για το πως θα επηρεάσει την πορεία του δικού τους κόμματος η κατάσταση… διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και αν το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο να υποδεχθεί εκτός από ψηφοφόρους και τη συνεργασία με βουλευτές που εκλέχτηκαν με τη «σημαία» της Κουμουνδούρου. Μία «φόρμουλα» που ακολούθησαν στο πρόσφατο παρελθόν περιγράφεται από τη ροή των πραγμάτων μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Κωνσταντίνας Αδάμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Μέρα25. Η κυρία Αδάμου παρέμεινε αρχικά ανεξάρτητη βουλευτής, στη συνέχεια προσήλθε και παρακολούθησε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2022 και ένα χρόνο μετά έθεσε υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιό του στη Β’ Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές του 2023.
Δημοσίευση σχολίου