Απαντήσεις για το παρελθόν και το παρών της υπόθεσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γιαλού που έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας και πρώην Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος είχε ασχοληθεί για χρόνια με την υπόθεση και στους δύο Δήμους. Μέσα από όσα ανέφερε αναδείχθηκε το χρονικό μιας πολύπλοκης ιστορίας, που περιλαμβάνει δικαστικές διαμάχες, αλλαγές σχεδίων και αντιπαραθέσεις γύρω από ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή.
Ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας ανέφερε πως όταν εξελέγη Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού το 2007, βρέθηκε μπροστά στην επείγουσα ανάγκη να εκμεταλλευτεί μια δωρεά (το οικόπεδο) και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει η ιδιοκτησία στο Υπουργείο Πολιτισμού ή να χαθεί η ευκαιρία για την περιοχή. Αρκετές προσπάθειες έγιναν, κυρίως μέσω εκτεταμένου διαλόγου με τη δωρήτρια, κ. Χατζάκη, η οποία έθετε ως απαράβατο όρο τη δημιουργία Κέντρου Υγείας και όχι ενός Πολυδύναμου Ιατρείου. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Καλαντζάκης, αυτό ήταν ανέφικτο για έναν δήμο που βρίσκεται μεταξύ δύο νοσοκομείων (Ιεράπετρας και Σητείας), ενώ υπέφερε και ο ίδιος ο νοσοκομειακός χάρτης της ευρύτερης περιοχής λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.
Η βασική διαφωνία εντοπίστηκε στον όρο της αρχικής διαθήκης, ο οποίος ανέφερε ρητά τη δημιουργία «Κέντρου Υγείας». Για να προχωρήσει το έργο ως «Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο», χρειαζόταν δικαστική τροποποίηση της διαθήκης, κάτι στο οποίο η δωρήτρια εμφανιζόταν ανένδοτη. Καθώς οι συζητήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα, ο Δήμος Μακρύ Γιαλού βρέθηκε να συμμετέχει σε δικαστικές διαμάχες τόσο με την κ. Χατζάκη όσο και με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο διεκδικούσε το οικόπεδο. Παρά τις πολυάριθμες επισκέψεις και τα αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές, το δικαστήριο δεν αποφάσισε υπέρ της αλλαγής του όρου της διαθήκης, επιτείνοντας το αδιέξοδο.
Ο κ. Καλαντζάκης περιέγραψε πώς η κα Χατζάκη απευθυνόταν επανειλημμένα στην τότε Περιφέρεια, αλλά και σε μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής κυκλοφορίας, επιμένοντας ότι καθυστερεί η υλοποίηση Κέντρου Υγείας, αντί να υποστηρίξει το έργο στη ρεαλιστικότερη μορφή του ως Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αδιάλλακτη αυτή στάση οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο αντιπαράθεσης, που καθυστέρησε την κατασκευή μιας τόσο αναγκαίας δομής υγείας για την περιοχή. Κι αυτό τη στιγμή που ο πληθυσμός, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, αγγίζει και ξεπερνά τις 20.000.
Παρόλα αυτά, υπήρξαν στιγμές που το έργο φαινόταν να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Το 2010, ο τότε βουλευτής του νομού ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, φαινομενικά ικανής να ολοκληρώσει το κτίριο. Ωστόσο, οι αλλαγές στους δήμους μετά τον «Καλλικράτη» δημιούργησαν επιπλέον πολυπλοκότητα. Ο Μακρύ Γιαλός εντάχθηκε διοικητικά στον Δήμο Iεράπετρας, η Ανάληψη στον Δήμο Σητείας, και το έργο βρέθηκε να απαιτεί τη συνεργασία δύο δημάρχων (Σητείας και Ιεράπετρας), κάτι που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Επείγουσα ανάγκη για δράση
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και την κοινοποίηση της πρόθεσης της κα Χατζάκη πως δεν έχει σκοπό να περιμένει περισσότερο, το ζήτημα ήρθε πάλι στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να παρέμβει έστω και τηλεφωνικά ο Υπουργός Υγείας για να διαβεβαιώσει πως το οικόπεδο θα αξιοποιηθεί. Ο πρώην Δήμαρχος επιμένει πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναληφθεί άμεση δράση, προτού λήξει για ακόμη μία φορά η όποια προθεσμία και το οικόπεδο χαθεί οριστικά για τον σκοπό της ιατρικής περίθαλψης. Σε περίπτωση που οι τοπικοί άρχοντες αφήσουν, κατά την έκφρασή του, «να περάσει κι άλλος χρόνος χωρίς συντονισμένη πίεση», το έργο θα κινδυνεύσει και πάλι να βαλτώσει.
Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, στον βαθμό που θα λειτουργήσει τελικά, αποτελεί μια δομή ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Δεν θα εξυπηρετεί μόνον τους μόνιμους κατοίκους, αλλά θα καλύπτει και τις ανάγκες των πολλών επισκεπτών, ιδίως κατά την περίοδο αιχμής του τουρισμού.
Πέρα από το Πολυδύναμο Ιατρείο, ο κ. Καλαντζάκης σχολίασε και άλλα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Έκανε λόγο για την έλλειψη αντιδημάρχων στις Δημοτικές Ενότητες Ανάληψης και Μακρύ Γιαλού, κάτι που – κατά την άποψή του – αφήνει κενά στη διοίκηση και αποδυναμώνει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Επιπλέον, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες συχνά προσεγγίζονται επικοινωνιακά, αλλά δεν παράγουν απτά αποτελέσματα για τους αγρότες της περιοχής. Ο πρώην Δήμαρχος τόνισε πως όσοι ασχολούνται με τα κοινά οφείλουν να «λένε την αλήθεια» και να διεκδικούν λύσεις με συνέπεια και επιμονή.
Ακούστε αναλυτικότερα:
Δημοσίευση σχολίου