Μια επίσκεψη πολλαπλής σημασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιεράπετρα και ευρύτερα στο νομό Λασιθίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα. Στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας στην Κρήτη, ο κ. Τσιάρας βρέθηκε κοντά σε φορείς, αγρότες και τοπικούς παράγοντες συμμετέχοντας σε ευρεία σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου, επισκέφθηκε το φράγμα των Μπραμιανών και τέλος παραχώρησε μια συνέντευξη στο Ράδιο Λασίθι, όπου και προχώρησε σε μια συνολική αποτίμηση της παρουσίας του στο νησί. Οι συζητήσεις εστίασαν στις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, στην υποδομή των αρδευτικών έργων, στην κλιματική κρίση αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα των εργατών γης.
Επίσκεψη στο Φράγμα των Μπραμιανών
Η πρώτη σημαντική στάση του Υπουργού στην περιοχή ήταν η επίσκεψη στο φράγμα των Μπραμιανών. Πρόκειται για ένα έργο-κλειδί στην αγροτική παραγωγή του Λασιθίου, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην υδροδότηση των θερμοκηπίων και των καλλιεργειών της Ιεράπετρας, μιας περιοχής που θεωρείται η «κινητήρια δύναμη» της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Ο κ. Τσιάρας τόνισε την κεντρική σημασία της Ιεράπετρας για την εθνική οικονομία, εξηγώντας ότι η Κρήτη – και ιδιαίτερα το Λασίθι – προσφέρουν μια μοναδική ποικιλία αγροτικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Γιώργος Καραλάκης, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση της υδροδότησης και των υποδομών. Ανάμεσα σε αυτές, κυρίαρχη θέση κατείχαν η άμεση προώθηση της γεώτρησης για την κάλυψη των αυξημένων αρδευτικών αναγκών, η επιτάχυνση των διαδικασιών για νέο αγωγό από τη Μαλαύρα στα Μπραμιανά που θα ωφελήσει επίσης περιοχές όπως το Καβούσι, το Κάτω Χωριό και την Παχειά Άμμος, καθώς και η μελέτη και αξιοποίηση επιπλέον πηγών στην περιοχή των Λιβαδιών και των παράκτιων ζωνών. Ο κ. Τσιάρας φάνηκε δεκτικός στις προτάσεις, ανέφερε όμως ότι οι φορείς της περιοχής θα πρέπει και από τη δική τους πλευρά να φροντίσουν για την προετοιμασία σχετικών μελετών ώστε να εξεταστούν από το Υπουργείο
Ο Υπουργός επεσήμανε παράλληλα ότι η ενίσχυση των υποδομών δεν αφορά μόνο τις γενικές επισκευές και αναβαθμίσεις, αλλά και τη συστηματική διασφάλιση επάρκειας και βιώσιμης διαχείρισης του αρδευτικού νερού. «Η Ιεράπετρα είναι η κιβωτός της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων και η διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων θα αποτελέσουν «καταλύτη» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα σε ολόκληρη την Κρήτη.
Πριν την επίσκεψή του στο φράγμα των Μπραμιανών, ο κ. Τσιάρας συμμετείχε σε μια ευρεία σύσκεψη στον Άγιο Νικόλαο, παρουσία των τοπικών φορέων και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων. Εκεί, τέθηκαν εκ νέου τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και έγινε μια συνολική αποτίμηση των ενεργειών που απαιτούνται για την υποστήριξη των παραγωγών. Ο Υπουργός εξήγησε ότι το μείζον ζήτημα της περιοχής – και συνολικά της Κρήτης – είναι η επάρκεια του αρδευτικού νερού. «Η αλήθεια είναι ότι η επάρκεια και η διαχείριση του αρδευτικού νερού είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στον νομό Λασιθίου», τόνισε με έμφαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας «ολιστικής προσέγγισης» που θα λαμβάνει υπόψη τοπικές, εθνικές, αλλά και ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι δύο από τα έξι μεγάλα έργα που δρομολογούνται πανελλαδικά στον αγροτικό τομέα αφορούν το Λασίθι, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της περιοχής για την κεντρική κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πέραν των μεγάλων έργων, ανακοινώθηκαν και επιπλέον παρεμβάσεις για μικρότερης κλίμακας υποδομές, όπως νέα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αλλά και δίκτυα μεταφοράς νερού. Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, που – σύμφωνα με τον ίδιο – θα διευκολύνει τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων, ώστε οι υδάτινοι πόροι της Κρήτης να αξιοποιούνται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Το Νέο Πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Στήριξη για τις Θερμοκηπιακές Καλλιέργειες
Ένα κεντρικό θέμα στις δηλώσεις του Υπουργού ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα και κυρίως στην Ιεράπετρα, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «κύτταρο της θερμοκηπιακής παραγωγής». Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε ειδικά στη νέα πρόσκληση που θα εκδοθεί εντός του πλαισίου του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτό το μέτρο, όπως είπε, έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να υποστηρίξει οικονομικά και τεχνικά τις εκμεταλλεύσεις που έχουν ως επίκεντρο τη θερμοκηπιακή δραστηριότητα.
«Δεν σας κρύβω ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οργανώνουμε ένα μέτρο μέσω του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η πρόσκληση για το οποίο θα βγει πάρα πολύ σύντομα, για την περαιτέρω ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη χώρα μας», ανέφερε σε δηλώσεις του. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για τη χρηματοδότηση, την αδειοδότηση και την τεχνολογική υποστήριξη των αγροτών, ώστε η θερμοκηπιακή καλλιέργεια να προχωρήσει σε πιο καινοτόμες, βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.
Δηλώσεις στο Ράδιο Λασίθι
Ο κ. Τσιάρας, ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητες του στην Κρήτη, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, όπου έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των τετραήμερων επισκέψεών του. Εξέφρασε τη χαρά του που είχε τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και να αποκομίσει μια αμεσότερη εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Ειδικότερα, στάθηκε στη θετική εμπειρία που αποκόμισε από την επαφή με τις δομές και τις εγκαταστάσεις της Ιεράπετρας, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά ότι η περιοχή πρωταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά φρέσκων οπωροκηπευτικών.
Ένα από τα ζητήματα που αναδύθηκαν ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, προκειμένου να υλοποιηθούν ταχύτερα τα έργα. Οι συζητήσεις με τους δημάρχους, όπως ανέφερε, εστίασαν στη χρηματοδότηση και στην ταχύτερη ωρίμανση μελετών, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διάθεση των πόρων. Συμπλήρωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του στο Υπουργείο αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που υφίστανται στους μηχανισμούς αδειοδοτήσεων, δεσμευόμενοι ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να επισπευστούν οι διαδικασίες.
Η Κλιματική Κρίση και οι Αποζημιώσεις: Η «Ολιστική» Προσέγγιση
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Υπουργός αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο της κλιματικής κρίσης. Το πρόσφατο κύμα καύσωνα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ευρύτερης θωράκισης του αγροτικού τομέα. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ολιστικά», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις που θα αναληφθούν από το Υπουργείο οφείλουν να είναι ευέλικτες και στοχευμένες, αλλά ταυτόχρονα να μην ξεπερνούν τα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή πολιτική.
Ο κ. Τσιάρας μάλιστα αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να συστήσει ένα ταμείο αλληλοβοήθειας, σε κεντρικό επίπεδο, που θα αντιμετωπίζει φαινόμενα μεγάλης κλίμακας. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική σε σχέση με τη διάθεση των πόρων, και τα κράτη-μέλη οφείλουν να προσαρμόζουν τις εθνικές πολιτικές τους σε αυτό το πλαίσιο. Η ενίσχυση των παραγωγών λοιπόν δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις πρωτοβουλίες του εθνικού Υπουργείου, αλλά συνδέεται στενά με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τα διαθέσιμα κονδύλια της ΚΑΠ.
Εργάτες Γης και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Ένα Πολύπλοκο Ζήτημα
Στην τελική ενότητα της συνέντευξής του, ο Υπουργός στάθηκε στο πρόβλημα της ανεπάρκειας εργατών γης. Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, καθώς οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες – και γενικότερα ο αγροτικός τομέας – χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά στις περιόδους αιχμής. Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι απλά θέμα κυβερνητικών επιλογών» η είσοδος και η παραμονή ξένων εργατών, αλλά συνδέεται άμεσα με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες που αφορούν τη μετανάστευση και τη νόμιμη εργασία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το παρόν καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν κοινές λύσεις, ωστόσο ο ευρωπαϊκός συντονισμός απαιτεί χρόνο και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Προφανώς δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σίγουρα υπάρχουν πρακτικές που δεν καταγράφονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», σχολίασε. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια λύση που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές αρχές και οι διεθνείς δεσμεύσεις.
Η Σημασία της Κρήτης για την Ελληνική Γεωργία
Η Κρήτη, και ειδικότερα το Λασίθι, αποτελεί στρατηγική περιοχή για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας. Τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας και οι δυναμικές καλλιέργειες σε όλη την επικράτεια του νομού παρέχουν σημαντικά εισοδήματα στους παραγωγούς, προσφέροντας όμως παράλληλα και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προϊόντα στις αγορές εντός και εκτός συνόρων. Το μέλλον αυτών των καλλιεργειών συνδέεται άμεσα με τα αρδευτικά έργα, τη διαχείριση των υδάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν ήταν απλώς «εθιμοτυπική». Ο κ. Τσιάρας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τα ζητήματα που «καίνε» τους τοπικούς παραγωγούς και να καταγράψει τις προτάσεις τους. Επιπλέον, οι επαφές με τους τοπικούς φορείς ανέδειξαν και την αναγκαιότητα να υπάρξει μια ριζική αναθεώρηση του πλαισίου που διέπει την εργατική απασχόληση στον αγροτικό τομέα, με σεβασμό πάντα στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Το στοίχημα της κλιματικής ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης φαντάζει όλο και πιο δύσκολο, μα παραμένει αδιαπραγμάτευτο για την επιβίωση των αγροτικών επιχειρήσεων.
Από τις δηλώσεις που έγιναν στη σύσκεψη στον Άγιο Νικόλαο, μέχρι τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν για τα αρδευτικά έργα, είναι προφανές ότι η «κινητοποίηση» είναι μεγάλη. Τώρα, το στοίχημα για την κεντρική διοίκηση είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης. Ο κ. Τσιάρας ανανέωσε το «ραντεβού» του με τους αγρότες της περιοχής, δεσμευόμενος για συνεχή διάλογο και έμπρακτες λύσεις. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι δεσμεύσεις αυτές θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες πράξεις που θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αλλαγή για την τοπική οικονομία και τον αγροτικό τομέα της Κρήτης.
Δημοσίευση σχολίου